Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Očigledno je, inače sveti Ivan ne bi napisao da se Bog utjelovio i nastanio među ljudima. Ne pravi Ivana budalom.

Opet on....e moj Slape...

1. Timotiju 6,14-16...tako se ispoljava Božasntvo...

Zašto me ne poslušaš? Obnovi gradivo gdje se uči razlikovati subjekt, predikat, objekt, ...

Tekst koji ti imaš je pogrešan u jednom delu..paušalno ubacuje tekst koji ne postoji..i na šta se ne odnosi. No, bez obzira na to on kaže kako se ispoljava Božanska priroda...svetlost nedostupna i ne može se videti...jasno je da ako je Isus Bog i Njegova se Božasnka priorda ispoljava jedino na ovaj način. Nema drugog jer onda to nije Božanska priroda. To je u skaldu i sa Torah...ista ideja o Božanstvu jer se Bog ne menja..sad može se videti sad ne može..Bog je isti uvek.

Da je svakom Izraelcu bilo dano prepoznati tko je Isus, ne bi ga ubili. Ubili su Ga vjerujući i tvrdeći isto što i ti ovdje tvrdiš - Isuse ti se nisi rodio kao Bog. Ti nisi ni Bog ni Bogočovjek. I, kako se Isus pred Židovima predstavljao Bogom, ubiše Ga. Danas bi Ga i ti, jednako kao tvoji duhovni preci, razapeo na križ.

Sve pogrešno citiraš. Rekoh pravi Izraelci..a svaki pravi Izraelac poštuje ono što je rekao Mojsije..da se Bog ne može videti a ostati živ. Evo lepo ti napisah i Isusovo objašnjenje koje govori o REČIMA i DELIMA ispoljavanja Oca..to je kontekst..sve je objašnjenjo i jasno..ali nevorovatno je šta radi dogma u koju se mora verovati i braniti je bez obzira na argumentaciju. Šta da se radi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Očigledno je, inače sveti Ivan ne bi napisao da se Bog utjelovio i nastanio među ljudima. Ne pravi Ivana budalom. :)

Opet on....e moj Slape...

1. Timotiju 6,14-16...tako se ispoljava Božasntvo...

Kad mi dokažeš da sveti Ivan laže, kad tvrdi da se Bog utjelovio (postao čovjekom) i nastanio među ljudima (Iv 1,414), prebacit ćemo se i na Pavlove poslanice.

Tekst koji ti imaš je pogrešan u jednom delu..

Prevedi ga sa grčkog.

jasno je da ako je Isus Bog i Njegova se Božasnka priorda ispoljava jedino na ovaj način.

Ne izmišljaj. Božja priroda se ispoljava na mnoštvo načina.

Nema drugog jer onda to nije Božanska priroda. To je u skaldu i sa Torah...

U Tori je nepotpuna objava Boga. U Tori ne nalazmo niti informaciju da Bog ima Sina, a kamoli da se još otkriva kako je taj Sin pravi Bog.

Sve pogrešno citiraš. Rekoh pravi Izraelci..a svaki pravi Izraelac poštuje ono što je rekao Mojsije..da se Bog ne može videti a ostati živ.

Upravo su se na Mojsija i pozivali svi "učeni" Židovi koji su tražili, i isposlovali, da se Isusa ubije.

A Isus je omogućio i pokazao da se Boga može vidjeti i ostati živ.

P.S. Još samo ovo da te priupitam. Je li naš Spasitelj čovjek ili Bog?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne izmišljaj. Božja priroda se ispoljava na mnoštvo načina.

Na koji još način..navedi? Inače, ne zaboravi samo na već poznate: 1. Bog se ne može videti; 2. Živi u svetlosti nedostupnoj ljudima

Ako ima još koja ti navedi ali ne zaboravi da ne sme protivurečiti već poznatom :)

U Tori je nepotpuna objava Boga.

Nepotpna je jedno ali protivurečno je nešto drugo...ako je u Torah rečeno da se Bog ne može videti i ostati živ može biti "nepotpuno" ako se to proširi u Novom Zavetu ali ne i da se to opovrgne...a Pavle upravo proširuje na već postojeće jer govori o svetlosti nedostupnoj ljudima potvrđujući već ranije da se ne može videti. Dakle, sve je jasno.

Upravo su se na Mojsija i pozivali svi "učeni" Židovi koji su tražili, i isposlovali, da se Isusa ubije.

Pa..to ne znači da je u Mojsiju problem..već u njima.

Još samo ovo da te priupitam. Je li naš Spasitelj čovjek ili Bog?

Od smrti Spasitelj jeste Bog. Ali to je nova tema...na koji nas je način Hristos spasao od smrti. Mi govorimo o Hristu na zemlji u svom ljudskom obličju..koje nije ispoljilo: 1. svetlost kojoj se ne može pristupti, 2. bilo je viđeno a Bog se ne vidi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na koji još način..navedi? Inače, ne zaboravi samo na već poznate: 1. Bog se ne može videti; 2. Živi u svetlosti nedostupnoj ljudima

Ako ima još koja ti navedi ali ne zaboravi da ne sme protivurečiti već poznatom :)

Tako da Bog postane čovjekom i nastani se među ljudima. (Iv 1,14)

Nepotpna je jedno ali protivurečno je nešto drugo...ako je u Torah rečeno da se Bog ne može videti i ostati živ može biti "nepotpuno"

Nakon što je Bog postao čovjekom i nastanio se među ljudima moguće je vidjeti Boga i ostati živ.

Pa..to ne znači da je u Mojsiju problem..već u njima.

Naravno. Nisam ja ni za tvoju "židovsko-muhamedansku" herezu optužio Mojsija. Kriv si ti sam i onaj tko te "nasukao".

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
P.S. Još samo ovo da te priupitam. Je li naš Spasitelj čovjek ili Bog?

I dobio si odgovor. Klasičan dispencijalistički. Onaj u kome Isus postaje Bogom tek nakon smrti, koja je po njima nedovoljna.

Jovan je napisao: "Od smrti Spasitelj jeste Bog. Ali to je nova tema...na koji nas je način Hristos spasao od smrti. Mi govorimo o Hristu na zemlji u svom ljudskom obličju..koje nije ispoljilo: 1. svetlost kojoj se ne može pristupti, 2. bilo je viđeno a Bog se ne vidi."

Posednuće materijalnim, Mojsijevim, uz želju da se eto Isusu zbog nazivanja sebe "Hrišćanima" "prizna" nekakvo Božanstvo, oni ulaze u cirkularnu logiku i mentalnu gimnasitku, kojom pokušavaju da "dokažu" kako je za njih Krist Bog, ali ne tokom svog boravka na zemlji.

Naravno. Nisam ja ni za tvoju "židovsko-muhamedansku" herezu optužio Mojsija. Kriv si ti sam i onaj tko te "nasukao".

Upravo tako. Ta Isus sam reče da bi se Mojsije radovao "Njegovom času". Što se te hereze koju pominješ tiče, i te kako ga je netko "nauskao".....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I dobio si odgovor. Klasičan dispencijalistički. Onaj u kome Isus postaje Bogom tek nakon smrti, koja je po njima nedovoljna.

Da, čudna neka "teologija". Ne može Bog postati čovjek, ali može čovjek, i to kad umre, postati Bog.

Posednuće materijalnim, Mojsijevim, uz želju da se eto Isusu zbog nazivanja sebe "Hrišćanima" "prizna" nekakvo Božanstvo, oni ulaze u cirkularnu logiku i mentalnu gimnasitku, kojom pokušavaju da "dokažu" kako je za njih Krist Bog, ali ne tokom svog boravka na zemlji.

Ne bih ja Jovana ni nazvao kršćaninom. Kršćani su po definiciji oni koji vjeruju da je Krist pravi Bog. A pravi Bog je samo Onaj koji je Bog bez početka, bez kraja i bez prekida.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako da Bog postane čovjekom i nastani se među ljudima. (Iv 1,14)

To je u suprtnosti sa već ranijom objavom da se Bog ne može videti a takođe ni u skladu sa "dopunom" apostola Pavla o svetlosti nedostunoj. Jasno da ovo ne može biti način jer je u suprotnosti sa već ranijim.

Nakon što je Bog postao čovjekom i nastanio se među ljudima moguće je vidjeti Boga i ostati živ.

Božija priroda se vidimo nije promenila iz toga što Pavle kaže da i posle Hrista, Bog se ne može videti(potvrda starog) i živi u nedostupnoj svetlosti. Jednostavno je u suprotnosti sa ova dva postulata.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Veruj Darth, da je sve u cilju da se Hristovo Božanstvo i ličnost dostojno predstavi..ne pomoću "mitlogije" već pomoću Biblije i onako kako zaista jeste iz zapisa apostola i proroka. Sve što je u neskladu sa pravim razumevanjem prirode Božanstva jeste mitologija i ljudska filozofija.

Vidi, sad mi je još jasnije zašto je Bog zabranio slikovne predstave Boga i zašto su stari narodi imali svoje predstave o bogočovecima..polubogovima(Herkules i sl..) i bogovima koji hodaju zemljom. Jednostavno, u hrišćanskom učenju se ova predstava pomešala vremenom i zato imamo ovu predstavu o Hristu već vekovima. Tu je koren ovog verovanja.

Znam da možda će zvučati neprijatno što ovo pomenuh...voleo bih da nije tako..ali sam sve uvereniji da je koren u tome.

Molim te razmotri 1. Jovanovu 4,2.3. Duh koji negira telo Hristu(ljudsku prirodu, kroz mešanjem u dve) na žalost je izgleda ono što je apostol Jovan ovde spomenuo. Nije mi prijatno što ovo moram reći.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je u suprtnosti sa već ranijom objavom da se Bog ne može videti a takođe ni u skladu sa "dopunom" apostola Pavla o svetlosti nedostunoj. Jasno da ovo ne može biti način jer je u suprotnosti sa već ranijim.

Nema nikakve suprotnosti. Ne može čovjek vidjeti Boga koji je duh, ali su ljudi gledali Boga koji je bio čovjek, Bogočovjeka Isusa Krista.

Božija priroda se vidimo nije promenila

A tko tvrdi da se promijenila?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nema nikakve suprotnosti. Ne može čovjek vidjeti Boga koji je duh, ali su ljudi gledali Boga koji je bio čovjek, Bogočovjeka Isusa Krista.

Ima moj Slape, ima. Ne može se priroda Božija koja je u svetlosti nedostupnoj i koja ne može se viditi ipak gledati..shvataš li da je to suprotnost već objavljenom o toj prirodi. Ako ti veruješ da je sad dostupna da se gleda apostol Pavle ipak kaže da nije ni sada...kao što i pominje u 1. Timotiju 6,14-16. Jednostavno stvorenje ne može videti Boga.

Kada smo pak kod Hristove mislije na zemlji..moramo imati na umu da Božanska priroda nije bila ni potrebna..nije bilo svrhe da Isus bude Bog da bi pobedio greh. Upravo čak i suprotno. Zato potenciranjem Božasnke prirode na zemlji zaista nema realnu podlogu ni potrebu.

Božanska priroda je potrebna u pobedi večne smrti...to je već nešto drugo. Kažem nova tema za razgovor. Na zemlji, za misiju pobede nad grehom nema osnove da se potencira Božanska priroda.

Natrag