Hmm...
lepo je to što dva Milerita pokušavaju da jedan drugome pojasne, tačnije "pojasne", ali... niti jedan od vas dvojice nije ni Farisej ni Sadukej.... a ovo nije sanehedrin, Tako da se Hristovi moraju uključiti da vam malko poremete "učenje".....
Pa da krenemo, shall we?
Elohim, reč koja izaziva mnoštvo rasprava, mnoštvo dubioza, mnoštvo zabluda, i još više hereza i apostaza, može se doslovno i nazvati najvećom misterijom Hebrejskog jezika.
Naime, reč elohim je množina od El (tačnije i ispranije Er, i srodna je reči il-ir, koja u jeziku najsrodnijem hebrejskom, označava moć, vlast) i najčešće se može prevesti kao bogovi (moćni, vladari), ali i kao Bog.
I upravo je činjenica da se radi o množini, uzrok zbrke i mnoštva "tumačenja", jer ljudima je nemoguće pomiriti množinu imenice sa jedninom Boga. Kako je moguće da postoji samo jedan Bog, a da se pominju "bogovi".
Naravno, oni koji poznaju ili se barem trude da poznaju sve dubine jezika, kulture i konteksta, neće se naći zbunjeni, još manje će se naći u opasnosti da izmišljaju nekakva verovanja, ili "prirode" ili uloge.
Hrišćanstvo, ono koje "sanehedrin" naziva "Tradicionalnim" ima odgovor zašto je elohim množina, i zašto je ta ista imenica upotrebljavana i za nekoga ko se Bogom nazvati ne može (za smrtne ljude).
Stvar je dakle sasvim jednostavna, u slučaju kada se imenica elohim upotrebljava za smrtnike (Mojsija, koji je po svemu sudeći zaista i mogao da se nazove Nefer Neter, tačnije Nfr Ntr) ili "bića" (anđele, kako to "sanehedrin", tačnije neo sanehedrin pokušava da natukne iako veoma dobro zna da su anđeli Malak ili Marak,) označava pripadnost moćnicima, vlastima.
Isto tako, u prvom slučaju, korišćenje imenice koja je u množini, ali koja vrši radnju koja je uvek u jednini, označava, signalizira množinu ličnosti, jednog i jedinog bića.
Pa tako imamo sledeće:
U početku stvori Bog (elohim) nebo i zemlju. - U početku stvori (Bogovi) nebo i zemlju. *
* stvori je u originalu u jednini
ili možda najvažnije:
1.Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
1. YHWH Adonai, Eloheinu (tvoji Bogovi) koji te je izveo iz zemlje Metzraim, iz kuće ropstva. Nema drugih elohima osim mene (jednina)
Na stranu to što Bog ovo govori u sred Sinaja koji je sve do VIII stoleća pre Hrista bio Egipatska zemlja, domicilni posed Metzraima od najranijih dana postojanja istog, To za ovu temu i nije bitno.
Bitno je da množina ne označava nekakvu skupštinu nad kojom predsedava i svojim je imenom označava YHWH, koji čini samo to, predsedava, a "anđeli" (elohimi) vrše funkcije, što bi mnogi koji u svojoj "pismolatriji" i bukvalnosti - doslovnosti čitanja predmeta svog "obožavanja" hteli da poverujemo.
Ta množina označava množinu ličnosti jednog i jedinog BIća.
Kolko je tu ličnosti pitaće se mnogi?
Tri. Jer svaki broj veći od jedan je množina.
Dakle:
1.Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
treba čitati:
1.YHWH (Otac, Sin, Duh Sveti) Adonai, tvoj Bogovi, koji sam te izveo iz zemlje Metzraima, iz kuće ropstva. Nema drugih Bogova osim mene.
Ps. Nikakve "prirode", nikakve "uloge", "funkcije" nisu u pitanju. Uz sve to, imenica JA JESAM (Ego Eimi, YHWH) se ne pominje pre egzodusa....