- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
No, kao što rekoh Isus u to JEDINSTVO poziva i nas...pa jesmo li onda i mi Bog ako smo u tom jedinstvu? Zar ne vidiš Darth da tim tumačenjem takvim stvaramo pogrešnu sliku o izboru stihova za pokazivanje da Hristos jeste Bog?
No, problem sa ovim stihom je ako mu se da takvo tumačenje već u nekoliko poglavlja kasnije gde Isus kaže da i mi budemo jedno sa Ocem i Sinom...
Nema problema. Problem si ti izmislio i pokušavaš ga svima drugima podvaliti. Naime, u narednim poglavljima, na koja aludiraš, uopće se ne radi o ovome što ti pokušavaš podvaliti. Ti pokušavaš podvaliti - "da i mi budemo jedno sa Ocem i Sinom". Međutim, u Ivanovu evanđelju nema ovoga što ti pokušavaš podvaliti. Pogledajmo što stoji u Ivanovu evanđelju:
Iv 17,11: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao (grčki - καθὼς) i mi. (hrvatski)
Iv 17,21: da svi budu jedno kao (grčki - καθὼς) što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
Iv 17,22: I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao (grčki - καθὼς) što smo mi jedno
-----------------------------------------------------
Kao što se može vidjeti, od ova tri mjesta nigdje ne stoji tvoja podvala kako Isus govori - da Otac, Sin i mi ljudi budemo jedno. Isus na svim mjestima kaže - da oni budu jedno kao i mi. Na svim mjestima je grčka riječ καθὼς, koja znači kao (mi), a ne znači sa (nama).