- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Moja poruka je dobronamjerna, a tvoj odgovor otkriva "tvoje srce".
Dobronameran čovek ne provocira konstantno i ne naziva nikoga budalom i laprdalom..daleko je to od dobrog..pa čak i po standardima svetovnjaka a kamoli hrišćanina..ali kažem donekle razumem.
Ovo što si ti gore "natambur'o", da ne kažem nalaprdo, nigdje ne piše u Bibliji
Hvala lepo..opet dobronameran komentar .
Šta nigde ne piše u Bibliji? Da Isus svoju vlast da čini to što čini radi po Očevoj zapovesti..da je zavistan od Oca? Isus na više mesta kaže da sva njegova vlast potiče od Oca. Dakle, sam Isus ističe da sve što čini ne čini svojevlasno već vlašću koju je dobio od Oca.
To ukazuje da On sam u svojoj prirodi nema Božansku vlast..ta Božanska vlast je izvan Njega..izvan TELA koje ima. Božanska priroda nije deo prirode koju poseduje..zato i kaže mladiću "što mene zoveš dobrim"...jednostavno Božanska moć i autoritet bi proisticali iz Njega samog da je ta priroda deo njegove na zemlji. On ukazuje da je ona od Oca dakle potpuno zavistan od Oca kao i svakog drugog stvorenja.
"Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao", Jovan 5,30
"I dade mu vlast da i sud čini, jer je sin čovečiji", Jovan 5,27
Dakle, šta god Isus čini ne proističe iz Njegove prirode već je Njegova priroda potpuno zavisna od Boga kao i naša.
Kad Isus kaže - ja i Otac jedno smo,
Kada smo mi onda jedno sa Ocem i Sinom jesmo li Bogovi?
tko je vidio mene vidio je i Oca
Je li Isus tu govori o prirodi ili o karakteru? Isus je u potpnom skladu sa Očevom voljom i na taj način mi vidimo Oca u Njemu...jer Boga ne može niko videti fizički. Isus ovde ne priča o fizičkoj pojavi Oca jer bi bilo nemoguće Boga prikazati već govori o karakteru. Kada je u nama Otac ili Sin i li Duh Sveti jesmo li mi Bog? Ne, i mi možemo odražavati karakter Oca kao i Hristos..naravno ne tako potpuno kao sam Hristos ali i u nama se može karakter Božiji odraziti.
Sve u svemu ovo ne govori o prirodi već o karakteru. Tu i jeste suština te nebeske borbe..satana je hteo da ima prirodu i vlast Boga ali ni i karkater...
Ako pak kaže da su On i Otac istog autoriteta, to je opet jedino moguće ako je Sin jednako Bog koliko i Otac.
On kaže da ima pozajmljen autoritet..dakle ne od sebe već od Oca. Upravo jer je Njegova priroda priroda čoveka. No, sam Božasnki autoritet koji dobija od Oca premda ukazuje da On u svom TELU nema Božansku prirodu on ukazuje još nešto. To je zapravo pokazatelj Njegove Božanske prirode koju je imao pre utelovljenja..odatle i pravo da primi Božanski autoritet. To je ono što previđaju antitrinitarci ali isto tako i trinitarci pogrešno tumače i zaleću se u oceni da je Isus i na zemlji Bog. Ne, nije već samo ima autoritet od Oca..uzrok dobijanja ovog autoriteta je u onome što je On van TELA.