Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je skretanje teme
Kako moze biti skretanje sa teme?

Ti si tvrdio da (1. Jov. 5:7) dokazuje da je REC RAZLICITA OSOBA U ODNOSU NA ISUSA, medjutim ovi stihovi te obaraju, jer Isus GOVORI O SEBI KAO O RECI koja boravi u coveku, kao bozanstvo! Znaci, da je on dobro svestan samoga sebe dok to govori!

"k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti"

Moze li se Pera ili Zika nastaniti u tebi umesto Boga?

ZNACI HRISTOS JE REC!

Inace u 1. Jov. 5:7, kada govori da REC SVEDOCI to znaci da HRISTOS SVEDOCI ZA SEBE, kao sto je i rekao - "ja sam svedocim za sebe i Otac moj"!

To je odgovor! Ne mozes ti manipulacijom ovo izbeci!

I nemoj vise da mi skreces temu, izbegavajuci moja pitanja. Ona su dobro osmisljena da te navedu na odgovor. Sa razlogom su data. Samo ti nisi toga ni svestan!

Hoću tvoje razmevanje 1. Jovanove 5,7.9
Pusti Lakija, on je dao mišljenje da čujem tebe.

Ja sam rekao da ovim stihom necu da se bavim! Ali sam ti jednim jedinim stihom gore, koji izbegavas, pobio sve sto si ti tvrdio u razgovoru sa Laodikejom! I jos sam postavio dodatno pitanje uz njega!

Komedija je sto ti ovo nisi shvatio!

Ti si dakle tvrdio da REC SVEDOCI ZA HRISTA, i da su zato REC I ISUS RAZLICITE OSOBE!

Medjutim, Isus je itekako svestan samog sebe, kada govori DA CE ON BORAVITI U COVEKU LICNO, a to znaci da je ON TA REC!

Ne moze neko drugi boraviti u tebi osim Boga samog! Ne mogu Pera ili Zika boraviti u tebi!

Hristove izjave te razotkrivaju! On tamo GOVORI O SEBI KAO O BOZANSKOJ OSOBI (RECI) KOJA BORAVI U COVEKU i veoma je svestan samoga sebe!

Da je kojim slucajem Isus neka druga osoba a ne REC na zemlji, ne bi govorio kao da je ta osoba! Govorio bi u trecem licu!

Znaci Jovane, Hristos nije "poslanik" kako ga ti ovde predstavljas, niti on samo PRENOSI REC vec je ON SAM TA REC!

A ovo itekako dokazuje da je on BOZANSKE NARAVI NA ZEMLJI! Sto zapravo predstavlja "prirodu" o kojoj svo vreme i pricamo!

Nemoj da me zaustavljas u davanju odgovora i da izmisljas kako ja nisam u skladu sa temom, ja sam uvek u skladu sa temom! I postoji razlog zasto ja potenciram odredjene stvari, da te navedem na krajnji zakljucak.. A ti se sa mojim argumentima na zalost ne mozes ni nositi, jer nemas nauku u bibliji!

Isus upravo i ne želi da Ga shvataju transcedentno.... Kao što gore pomenuh Hristos u Luki kaže da nije transcedentan i da Ga tako ne doživljavaju. Pristan je Duhom Svetim. Duh Sveti ja posrednik u našem odnosu sa Ocem i Sinom.
Isus naravno nije transcendentan dok je na zemlji, ali je svakako SVESTAN SAMOG SEBE! A to je ono sto ja zelim da istaknem kao dokaz da je ON TA ISTA LICNOST SA NEBA! Dok ti tvrdis da nije!

Kada govorimo o "licnosti" mi mislimo na NARAV a to je ono sto razlikuje Isusa od obicnog coveka, to je to bozanstvo u njemu! A ne nekakva matrijalna veza koju on ima sa Bogom! On telom nije bio nista vise od obicnog coveka!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kada govorimo o "licnosti" mi mislimo na NARAV a to je ono sto razlikuje Isusa od obicnog coveka, to je to bozanstvo u njemu! A ne nekakva matrijalna veza koju on ima sa Bogom! On telom nije bio nista vise od obicnog coveka!

Mire, Mire... u nameri da oboriš Jovanove blasfemije, ti ih podrža....

Naime, trebamo znati da kada se nađemo pred ovakvim stvarima hodamo po oštrici katane i veoma lako možemo pasti u herezu, a da toga nismo ni svesni.

Jer, ukoliko za Isusa kažemo da telesno nije bio ništa više od običnog čoveka, te da je samo naravlju, prirodom imao božanskog u sebi, onda dolazimo do ovim sotonskim apostatama omiljenog pitanja od kada je to božansko u Isusu, što onda dovodi do adopcionističkih blasfemija (po kojima se Bog, koji je Duh, u Isusa uselio pri krštenju na Jordanu), ili do tvrdnji da je Isus samo stvorenje, oruđe u kome je boravio Bog (a to onda može biti svaki čovek)...

Da bi smo pravilno odgovorili na sotonske napade, moramo znati način na koji sotonini "pojednostaljači" razmišljaju, na koji način zamišljaju Boga.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jer, ukoliko za Isusa kažemo da telesno nije bio ništa više od običnog čoveka, te da je samo naravlju, prirodom imao božanskog u sebi, onda dolazimo do ovim sotonskim apostatama omiljenog pitanja od kada je to božansko u Isusu, što onda dovodi do adopcionističkih blasfemija (po kojima se Bog, koji je Duh, u Isusa uselio pri krštenju na Jordanu), ili do tvrdnji da je Isus samo stvorenje, oruđe u kome je boravio Bog (a to onda može biti svaki čovek)...

Ne, nije tako, dobro znam sta pisem..

Kljucno je da se ovo prvo razume, da je on po NARAVI Bog. Sto uci i crkva. Ne postaje on to krstenjem vec rodjenjem. On je bio SVESTAN SEBE jos kao malo dete! A isto tako je bio i obican covek, jer je nasledio ljudsku NARAV (prirodu) od Josifa i Marije. Radi se o dve NARAVI u njemu, sto je adekvatno dvema prirodama..

Druga stvar je telo, jer Bog nije telesan da bi sebe zatvorio u telo, jer bi onda sebe tako ogranicio, a on je bezgranican. Dakle, Bog ne postaje "doslovno telo". Ono sto Jovan zapravo i zeli da mi potvrdimo jeste da je Isus "bukvalno telom bio Bog", jer ako je telom bio Bog, reci ce Jovan da onda nije mogao ni pogresiti.. Sto obesmisljava sve sto je on ucinio..

To nije tacno, jer Hristos ima dve prirode! On je bio u potpunosti Bog i u potpunosti covek, a telo mu ne menja strukturu zbog toga - tj. ne menja se bitno, ne menja se toliko da bismo mi rekli da je on nesto drugo osim coveka! Mozda po obliku i izgledu je slican Bozanskom liku i telo biva posveceno Bozjim prisustvom (obozeno), ali ne menja se fizicki kao struktura.. To uci i crkva..

Citat sta uci crkva:

"U tom ipostasnom jedinstvu Božanska priroda Hristova ostaje u svojim granicama, a čovečanska opet u svojim."

Dakle to se ne mesa..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne, nije tako, dobro znam sta pisem..

Brate, znam ja da ti znaš šta pišeš. Sve što sam želeo je da te upozorim na zamke koje "pojednostavljači" i te kako umeju da postave.

Kljucno je da se ovo prvo razume, da je on po NARAVI Bog. Sto uci i crkva. Ne postaje on to krstenjem vec rodjenjem. On je bio SVESTAN SEBE jos kao malo dete! A isto tako je bio i obican covek, jer je nasledio ljudsku NARAV (prirodu) od Josifa i Marije. Radi se o dve NARAVI u njemu, sto je adekvatno dvema prirodama..

Narav ili natura, što je u stvari PRIRODA. Ljudsku prirodu je mogao da nasledi, tačnije ima samo od Marije, jer ako u to uključiš Josifa, onda ulazimo u pitanje očinstva, što je opet jedna od zamki ovih nasrtljivih sinova sotone.

Naime, reći će oni, onda se Bog samo "uselio" u dete začeto prirodnim putem, a to je već put ka adopcionizmu.

Ono sto Jovan zapravo i zeli da mi potvrdimo jeste da je Isus "bukvalno telom bio Bog", jer ako je telom bio Bog, reci ce Jovan da onda nije mogao ni pogresiti..

Isus i nije nigde grešio... tako da Jovanov jadni pokušaj ostaje samo to, pokušaj da se materijalističko shvatanje nametne kao istina. Ujedno, seti se o čemu Isus govori kada kaže da će razoriti Hram i za tri dana ga ponovo podići.

A to isto za naše telo govori i Sv. Apostol Pavle. Mi smo Hram, boravište Duha Svetoga. Shodno tome, "mudruje" Jovan i njemu slični, Isus nije ništa posebno...

Shvataš li da se radi o sotonskom pokušaju negiranja Božanstva Isusa?

Naime, ako je svako od nas Hram Duha Svetoga, a mi smo grešnici, telo propadljivo, onda ni Isus nije ništa posebno, nego samo jedan, "odabrani" kako ga nazivaju sotonski klanjaoci crnog kamena (muhamedanci) "poslanik"... a to onda povlači za sobom i da nema Božijeg očinstva, nema bezgrešnog začeća, nema ni spasiteljskog delovanja, uzaludna je Kalvarija, uzaludan je Krst, NEMA NIČEGA na čemu je Hrišćanstvo zasnovano.

Bilo ko, ponavljam bilo ko od ljudi može dakle po Jovanu, samo ako ga "nedodirljivi" odabere, postati sam sebi i ostalima "spasitelj" tako što će se klanjati zakonu....

Shvataš li sada da je ono što Jovan pokušava da isforsira u stvari arhi hereza, apostaza na N... što opet i nije za čudo, ako se zna kojem kultu pripada, a isti baštini sve hereze....

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Za Jovana jos jedno pitanje.. Sta ces sad odgovoriti na ovaj stih:

"Gospod Bog steče Crkvu krvlju svojom.."

Dakle, SAM BOG LICNO STRADA, ne strada tamo neki OBICAN COVEK!

ON SVOJM KRVLJU ISKUPLJUJE GREHE COVEKA!

A svo vreme dok se Hristos obraca ljudima, on im se obraca kao onaj koji je SVESTAN SAMOGA SEBE! Koji zna da je ON LICNO SISAO SA NEBA!

"ja sam hleb koji je SIŠAO SA NEBA.."

"KOJI SIDJE to je Onaj koji i izidje više svih nebesa da ispuni sve."

Ovo je dokaz da je HRISTOS NA ZEMLJI SVESTAN SEBE I DA JE PO NARAVI BOG!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako moze biti skretanje sa teme?

Ok, ispravio sam se posle i potvrido da nije..ne znam da li si video. Skretanje je u odnosu na započeto oko reči..pa sam zato možda nehotično prerano zaključio da si skrenuo sa teme ali sam posle ti i rekao da je ovo druog što navodiš u skladu sa temom jer se bavi pitanjem Hristovog Božžanstva. Ok....ja sam ti i na to odgovorio..

Ti si tvrdio da (1. Jov. 5:7) dokazuje da je REC RAZLICITA OSOBA U ODNOSU NA ISUSA, medjutim ovi stihovi te obaraju, jer Isus GOVORI O SEBI KAO O RECI koja boravi u coveku, kao bozanstvo! Znaci, da je on dobro svestan samoga sebe dok to govori!

"k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti"

Ne znam kako povezuješ ove dve stvari jer mi ovde govorimo o 1-Jovanovoj 5,7.9 gde kaže da sa neba Reč svedoči za Sina Božijega..kao što to čini i Duh Sveti i Otac. To se zapravo ispoljilo kada je sa neba Bog progorio "ovo je sin moj" i sišao Duh Svreti na Njega. Dakle, ovo je ono sa neba i na nebu. Vidimo tu "Reč" koja je izgovorena. To je ona Reč iz Jovana 1,1-3. Issu je Čovek za koga je Bog posvedočio sa neba tj. Otac, Reč i Duh Sveti.

Što se tiče k "k njemu ćemo doći" već sam ti rekao da sam Isus novde ne upućuje na svoju transcedenciju niti je o ikada naučavao apostole već govori ono što nisi naveo u tom istom stihu malo pre toga a to je da će se nastaniti u nekome ako ko ima ljubav k Njemu. Znači, neko ko voli Isusa On u njemu živi i stanuje jer taj isti će ispoljiti ljubav kaoju ima Isus. To ej delo Duha Svetoga. On čini i obnalja Hristov lik u čoveku tj. i Očev lik u čoveku.
Sam Isus za sebe kaže da niej transcedentan i da je Čovek od krvi i mesa.

Tako da to što si naveo je druga tema a nije povezana sa 1. Jovanovom 5,7.9. Mi moramo da se pozabavimo ovim stihvoima kako treba. A tamo je jasno ko je Reč a ko je Isus Hristos Čovek.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Shvataš li sada da je ono što Jovan pokušava da isforsira u stvari arhi hereza, apostaza na N... što opet i nije za čudo, ako se zna kojem kultu pripada, a isti baštini sve hereze...
Shvatam brate, Jovan je otisao cak i dalje nego njegovi prethodnici, meni je ovo strasno! Njemu je Isus "poslanik" a ne Bog, njemu Isus nije uopste Isus, nego neki OBICAN COVEK!

To je uzas, i to ni Jehovini Svedoci ne uce, oni bar uce da je on andjeo sa neba, a njemu je Isus niko i nista.. A mi se u njega krstavamo, on u nama on zivi, pa zar se u Peru ili Ziku krstavamo i zar oni u nama zive?

Isusovim imenom se izgone demoni, u Isusovo ime se klanjanju andjeli, u Isusovo ime se obracamo Bogu, u njegovo ime se krstavamo, njega zovemo Bogom, o njemu ceo SZ svedoci..

Pa zar to pripada coveku?

Strasna jeres!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Za Jovana jos jedno pitanje.. Sta ces sad odgovoriti na ovaj stih:

"Gospod Bog steče Crkvu krvlju svojom.."

Dakle, SAM BOG LICNO STRADA, ne strada tamo neki OBICAN COVEK!

ON SVOJM KRVLJU ISKUPLJUJE GREHE COVEKA!

Preko Hrista koji je doista prolio svoju krv. Hristos je posrednik. Bog ne može proliti krv jer Bog nije Čovek. Moraš razumetio na šta se šta odnosi.

"ja sam hleb koji je SIŠAO SA NEBA.."

"Sišao sa neba" te buni. Isus ne govori o silasku sa neba u bukvalnom smislu već o poreklu Njegove nauke. Ko je upražnjava to će mu biti duhovna hrana..duhovni hleb za život. Jer je njeno poreklo sa neba..isto kao što smo videli za Jovan 3,13...poreklo nauke.

"KOJI SIDJE to je Onaj koji i izidje više svih nebesa da ispuni sve."

Ovo je dokaz da je HRISTOS NA ZEMLJI SVESTAN SEBE I DA JE PO NARAVI BOG!

Prvo ovde se ne govori o prirodi Božanstva već o delu koje je Hristos učinio.

Kao drugo, naravno da je Isus po nasleđu vladar svega. To mu daje Bog Otac za delo koje je učinio.."zato što postrada povisi Njega Bog". Zato je On više nebesa i sve će Njemu biti pokroreno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne znam kako povezuješ ove dve stvari jer mi ovde govorimo o 1-Jovanovoj 5,7.9 gde kaže da sa neba Reč svedoči za Sina Božijega..kao što to čini i Duh Sveti i Otac. To se zapravo ispoljilo kada je sa neba Bog progorio "ovo je sin moj" i sišao Duh Svreti na Njega. Dakle, ovo je ono sa neba i na nebu. Vidimo tu "Reč" koja je izgovorena. To je ona Reč iz Jovana 1,1-3. Issu je Čovek za koga je B
Ko kaze da je to receno onda kada je sa neba Bog govorio? To si rekao ti, a ne biblija! Ne fantaziraj!

Što se tiče k "k njemu ćemo doći" već sam ti rekao da sam Isus novde ne upućuje na svoju transcedenciju niti je o ikada naučavao apostole već govori ono što nisi naveo u tom istom stihu malo pre toga a to je da će se nastaniti u nekome ako ko ima ljubav k Njemu. Znači, neko ko voli Isusa On u njemu živi i stanuje jer taj isti će ispoljiti ljubav kaoju ima Isus. To ej delo Duha Svetoga. On čini i obnalja Hristov lik u čoveku tj. i Očev lik u čoveku.
Sam Isus za sebe kaže
Ko govori o "transcendentnosti"?
Pomislicu da se pravis lud, a ne da ne razumes!

Ja ne govorim ni o kakvoj trnscenedntnosti, vec o tome da JE ISUS SVESTAN SEBE KAO RECI! ON OVDE GOVORI KAO BOG - REC! I kaze ti da ce "k tebi doci i u tebe se nastaniti"!

Ne nastanjuje se u tebi Pera i Zika, vec BOG!

I veze ovo sa transcendentnoscu nema!

Natrag