Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne citas dobro.

Evo ponovicu sa onim sto si propustio u zagradi.

Zato sam Jovane rekao "moras u kontekstu"

Evo sta Isus kaze u Jovanu 8. 18:

"JA SVEDOCIM ZA SEBE, A SVEDOCI I OTAC MOJ KOJI ME JE POSLAO"

Isus kao rec Bozja svedoci za sebe, on se licno obraca coveku SA NEBA, pokazuje mu svoju slavu, Isus kaze za vernog coveka za sebe i za Oca "K NJEMU CE MO DOCI, I U NJEGA CE MO SE NASTANITI"

Otac svedoci, Isus kao rec Bozja svedoci, i Duh Sveti svedoci SA NEBA
To je punina svedocanstva tri licnosti Bozanstva
.

Sve sto sam izneo je u potpunom skladu sa pismom i njegovim kontekstom, i onoga u sta me sam Bog osvedocava, a tvoja volja je sta ces verovati i prihvatiti kao istinu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne citas dobro.

Evo ponovicu sa onim sto si propustio u zagradi.

Zato sam Jovane rekao "moras u kontekstu"

Evo sta Isus kaze u Jovanu 8. 18:

"JA SVEDOCIM ZA SEBE, A SVEDOCI I OTAC MOJ KOJI ME JE POSLAO"

Čekaj na koji način On svedoči za sebe pred ljdima koji ga pitaju? Sa neba? Ili sa zemlje?

Isus kao rec Bozja svedoci za sebe, on se licno obraca coveku SA NEBA, pokazuje mu svoju slavu, Isus kaze za vernog coveka za sebe i za Oca "K NJEMU CE MO DOCI, I U NJEGA CE MO SE NASTANITI"

Da li se u trenutku kada ovo govori u Jovanu 8 obratio sa neba ili sa zemlje?

Pogledaj stih 12 i 13 o kome svedočanstvu se radi:

"Ja sam videlo svetu: ko ide zamnom neće hoditi po tami..Tada mu rekoše fariseji: ti sam svedočiš za sebe: svedočanstvo tvoje nije istinito", Jovan 8,12.13

Znači, radi se o ovoj izgovorenoj rečenici da je On videlo svetu. On je to izgovorio na zemlji u trenutku kada razgovara sa farisejima. Ne radi se o svedočenju sa neba o kojoj govori 1. Jovanova 5,7.9.

Dakle, ovo nije uopšteno nebesko svedočenje već ovo u vezi Hrista da je On videlo svetu izrečeno na zemlji. Tačno se zna na koje svedočenje se ovde misli.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To bi po tvojoj logici znacilo - da je on to rekao Jevrejima dok je bio na zemlji, i da se vise ne odnosi ni na koga nakon njegovog vaznesenja, da on nikome vise ne svedoci.
On svedoci uvek, bio na zemlji ili nebu, on svedoci svakome koji ga trazi, meni uvek svedoci i osvedocava me u to sta je ispravno.

Po tebi pisana rec svedoci sa neba.
Ne svedoci pisana rec sa neba, vec je pisana rec u objektivnom smislu zemaljska kategorija, i odnosi se na pisani ili usmeno izgovoreni tekst, koji vernik cita, ili slusa od propovednika ili onoga koji iznosi rec Bozju.
Sa neba svedoce zive licnosti.
A kako i na koji nacin, to je mnogostruko, i tice se teme Bozjih otkrivenja.
Najvece svedocanstvo je putem prorostva, ali i na druge nacine, kroz savest, putem znakova, ali i licnim otkrivenjem svoje slave.

Znaci, mi imamo pisanu rec kao zemaljsku kategoriju, i imamo nebesku, a to je Otac, Sin, i Sveti Duh.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To bi po tvojoj logici znacilo - da je on to rekao Jevrejima dok je bio na zemlji, i da se vise ne odnosi ni na koga nakon njegovog vaznesenja, da on nikome vise ne svedoci.
On svedoci uvek, bio na zemlji ili nebu, on svedoci svakome koji ga trazi, meni uvek svedoci i osvedocava me u to sta je ispravno.

U Jovanu 8 se govori o konkretnom svedočanstvu jer se vidi da su fariseji reagovali na ono što je Isus konkretno rekao...da je videlo svetu. Zato i to treba navesti jer bez toga je nepotpuno ono što je rekao kasnije u vezi svedočenja. Mi ovde moramo izvršiti tota scriptura u okviru datog razgovora ili celine razgovora i ne vaditi ga iz tog konteksta onaj tekst o svedočenju te ga imputirati na neki drugi citat u vezi svedočenja koje nije dakle vezano za ovo konkrertno.

Da, Isus uvek svedoči i za druge stvari u vezi sebe ali ovde konkretno se radi o svedočenju da je On "videlo svetu". I to je jasno da je izgovoreno na zemlji dok u 1. Jovanovoj 5,7.9 se radi u svedočenju 1. uopštenom i 2.na nebesima. Apsolutno nepovezano nikako sa onim iz Jovan 8,12-18

Po tebi pisana rec svedoci sa neba.

Pisana reč rekoh je na zemlji. Ne na nebu. Troje na zemlji..duh(pisana reč) je nešto drugo. Znači jedno je Reč sa neba i to je ona Reč iz Jovana 1,1-3 a drugo je "reč" pisana ili Pismo vezana za zemlju.

Ne svedoci pisana rec sa neba, vec je pisana rec u objektivnom smislu zemaljska kategorija,

Kao što vidiš ja upravo to nisam ni rekao..ti si shvatio drugačije...

Znaci, mi imamo pisanu rec kao zemaljsku kategoriju, i imamo nebesku, a to je Otac, Sin, i Sveti Duh.

Upravo tako. Na nebu su Tri koji svedoče a na zemlji tri-pisana reč, krv i voda...

Zato kada Isus izgovara sa zemlje u Jovanu 8,18 u vezi svedočenja On svakako ne govori o svedočenju sa neba.

Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si pomesao.
Ne kaze da na zemlji svedoci rec, voda, i krv, vec "DUH, VODA, I KRV" a na nebu "OTAC, REC ( Isus Hristos ), I SVETI DUH"

I u drugim pojedinostima si sve pomesao, jer Isus govori o sebi kao o stalnoj kateglriji svetlosti, istine, zivota, itd, a ne samo u odredjenim okolnostima, ili mestu gde se nalazi, na zemlji ili na nebu.

Nema potrebe vise da diskutujemo o ovome, jer ti si u mesanju i izvrtanju biblijskih izjava sampion.

Budi mi zdravo, i blagosloveno.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne kaze da na zemlji svedoci rec, voda, i krv, vec "DUH, VODA, I KRV"

Nisam pomešao već upravo pod "reč" na zemlji samo ponavljam ono što smo oboje ranije zaključili..duh je reč..ali ova pisana...to je na zemlji.

I u drugim pojedinostima si sve pomesao, jer Isus govori o sebi kao o stalnoj kateglriji svetlosti, istine, zivota, itd, a ne samo u odredjenim okolnostima, ili mestu gde se nalazi, na zemlji ili na nebu.

Ali mi ne govorimo o tome niti se te druge kategorije pominju u Jovanu 8,12-18 :). Već nešto konkretno.

No, kako želiš veruj ali vidimo ono što je jasno da je Reč u 1. Jovanovoj 5,7-9 ona koja svedoči za Hrista. Ko želi da vidi vidi, ko veruje u Nikejsku dogmatiku mora ove stvari zakloniti ispred očiju.

Nema potrebe vise da diskutujemo o ovome, jer ti si u mesanju i izvrtanju biblijskih izjava sampion.

Do sada sam sve izvrtao verovatno.:). Pa dobro Laki..razumem da to je ovo nepoznato koliko i Nikejcima i vrlo žučno braniš Nikejsku veroispovest. Nikejski sindrom..sve možeš negirati ali samo ovo nikako. To je zenica oka. Razmum jer i ja sam bio vatreni Nikejac dok nisam spoznao tekst Pisma.

I ti meni budi pozdravljen u Gospodu da nam svima da razumevanje što je volja Njegova. Amin.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja nisam Nikejac, i za mene je biblija merilo.
Sta veruju Nikejci to je njihova stvar, ali ja ne zelim da odbacim biblijsko ucenje da se ne bi identifikovao sa njima.
Niti se identifikujem, niti me oni zanimaju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne, moramo pojasniti stihove na kojima ti hoćeš pokazati ono što veruješ. Zato sam ti pojasnio za ova dva gore. Hajde i ove što si naveo pre:
Ne Jovane! Necemo mi tako! Nego ti daj stihove na kojima zasnivas svoju veru!

Nismo mi ovde dosli da ti nas pobijas, nego da ti nama dokazes svoje verovanje temeljeno na bibliji!

Koja je svrha otvarati temu a ne dokazujes nista tekstovima? Nisi elaborirao svoje ucenje! Samo filozofski i logicki odbacujes nase, to nije dovoljno!

Dakle, na kojim stihovima ti zasnivas veru u Hrista koji je samo "poslanik"? Cime dokazujes da nije ziveo ranije na nebu? Daj nam takve stihove!

Isus ne govori ovde o sebi pre dolaska jer znamo da On kao Isus Hristos sa ovim identitetom nije poznat na nebesima.

Ne znamo mi nista dok nam ti ne das stihove koji poricu ove nase gore postavljene!

Na cemu ti zasnivas svoju veru kojom porices Hristovu preegzistenciju? Postoje li oprecni stihovi koji govore suprotno?

Tvoja filozofija nikom ne treba! To tvoje prosejavanje nasih tekstova, analiza bez podrske drugih stihova koji ih osporavaju, je samo prazna filozofija!

Isus govori opet o poreklu svoje nauke u tom prenesenom smislu. On dakle govori o svedočanstvu za Njega koje je nebeskog porekla. Ne treba mu drugo. Ali ne govori ovde o bukvalnom telesnom silasku sa nebesa. To nije ono što Hristos ističe...
Hocemo li tebe slusati, i tvoju filozofiju?

Daj stihove koji se suprotstavljaju ovima!

Na cemu ti zasnivas svoj odgovor, nista od tebe, samo prazna naklapanja..

Početak, opet u smislu onoga što govori...Njegova nauka je početak svake nauke..osnova, temelj. Ništa se tu ne govori opet o preegzistenciji niti oni Isusa pitaju o tome. Oni Ga pitaju ko je on na zemlji s obziromn na Njegovu nauku koju iznosi i koja je svima njima "nova"..nikada nisu tako nešto čuli..pa pitaju...ko si ti zaista.
Pavle kaze da je Hristos "pocetak" u smislu stvaranja, i zato se tako i razumeju ovi stihovi. Hristos ovde govori o "preegzistenciji" jer kaze "pre Avrama sam postojao"! Tako je i Pavle razumeo i protumacio! To govori kontekst!

Ja svoje dokazujem i drugim tekstovima i sirim kontekstom, a ti? Ti nemas oprecne stihove kojima ces da oboris napisano, samo iznosis svoju praznu filozofiju!

Daj dakle stihove koji poricu ove, i prestani sa tim "rekao Jovan"..

"Dan Njegov" je pre Avramovog rođenja. Zato je On pre Avrama. Isus opet ne govori o svojoj preegistenciji niti je to uopšte tema razgovora sa Jevrejima. Druga je tema i zato to treba pratiti. Isusov odgovor je sve u kontekstu cele priče a ne van tog konteksta...

Daj Jovane, jel ti slusas sebe?
'Dan njegov je pre Avrama", sta kao navescen je jos u raju pa je zato pre Avrama?

Daj Jovane, prestani da svojim umom fantaziras i daj stihove koji to dokazuju!

Ovako je stvarno besmisleno razgovarati!

Kontekst te obara, jer oni kazu "nemas 50 godina a Avrama li si video" u tom smislu on i tvrdi da je on pocetak i da je "pre avrama", njegov odgovor je u skladu sa njihovim pitanjem. Ne pitaju oni njega jedno, a on odgovara nesto sasvim drugo!

Inace, svi apostoli isticu Hristovu preegzistenciju, odakle su oni pokupili tu nauku ako ne iz onoga sto je on govorio o sebi? Znaci i siri i uzi kontekst obara tvoju filozofiju!

Sve u kontekstu Reči...Reč(taj apstraktni pojam tj. obličje Jednog iz Božanskog plurala u procesu stvaranja) je ta koja je stvorila. Povezanost sa "Rečju" samog Isusa Hrista Mešijaha implicira stvaranje "kroz Isusa Hrista". Sve stvoreno na kraju će pripasti Isusu Hristu..kada Mu Otac sve pokori

Koja je ovo filozofija strasno! Sta ti Jovane isisavas iz jasnih stihova, pa da se covek zapita jel moguce iz tako jasnih stihova izvlaciti takve gluposti?

Opet ti kazem: 'daj stihove koji potvrdjuju da je REC ostala na nebesima i da se nije utelovila!

Filozofijom se ne mozes izvlaciti bez biblije!

Šta je "punina Božanstva"? To ukazuje na karakter savršeni i svet koji potpuno odražava Boga

Pa ti si sam sebe ovim oborio, jer potvrdjujes da je to cime je Hristos bio ispunjen 'karakter', a cime se i mi ispunjavamo kada on "obitava u nama"! To je Bozanska narav makar to bilo i dodato tekstu kasnije..

Dakle, u nama boravi Hristos! Tako je u njemu boravio Bog!

"Bog bese u Hristu i svet pomiri sa sobom"!

I to je priroda ili narav o kojoj svo vreme i govorimo! Mi se "preobrazavamo u Hristovo oblicje", dozivljavamo novorodjenje, da budemo njemu slicni po naravi! On je bio Bozanske naravi!

A ko obitava u nama, ako ne onaj koji nas je stvorio? Da nece mozda Pera ili Zika da boravi u tebi??? Znaci Hristos, isti onaj koji nas je stvorio, koji je dosao na zemlju i koji je licno bio Bog na zemlji , on obitava u nama!

Hristos kaze na drugom mestu za one koji veruju: "k njemu cemo doci i u njemu cemo se nastaniti" (misleci na sebe Oca i na Svetoga Duha) a ti kazes da on nije bio svestan samog sebe dok je bio na zemlji, odnosno da nije bio ista licnost (REC) preneta sa neba u telo!

Tvoja filozofija nije odrziva, i ne moze se dokazivati tekstovima biblije, zato ih ti i ne dajes!

Samim tim što Biblija o tome "ćuti" ćutim i ja. Ako Biblija o tome kaže nešto onda ću i ja reći. A Biblija na indirektan način upravo tvrdi suprotno.
Haha, pa ako cuti biblija o tvojoj nauci, onda to nije nauka biblije! :) Cuj, indirektno biblija govori ono sto Jovan naucava!

Hajde da se ne zafrkavamo vise Jovane, ti svoju nauku moras potkrepiti stihovima, koje na zalost nemas!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opet ti kazem: 'daj stihove koji potvrdjuju da je REC ostala na nebesima da se nije utelovila!

Jesi čitao prepisku sa Laodikejom..zadnjih par postova? Evo 1. Jovanova 5,7.9. Reč svedoči za Hrista. Dakle, Reč je poseban identitet u odnosu na Hrista na zemlji.

Ovo ostalo...već razjasnismo. Naravno ne moraš prihvatiti moje tumačenje ovih tekstova ali ja iznesoh drugu stranu od one uobičajene. Kao što rekoh ni jedan stih koji si pomenuo nije nastao kao Isusov odgovor na pitanje ko je On u preegzistenciji niti je to na umu sagovrnika bilo. Dovljno je to samo imati na umu i onda sagledati stvarno šta je Hristos rekao a ne šta smo naučili u interpretaciji Hristovih reči da je navodno rekao.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sam si sebe oborio, jer potvrdjujes da je to cime je Hristos bio ispunjen 'karakter', a cime se i mi ispunjavamo kada on "obitava u nama"! To je Bozanska narav makar to bilo i dodato tekstu kasnije..

Dakle, u nama boravi Hristos! Tako je u njemu boravio Bog!

Ovo je učenje pastora Dejvida Klejtona najvećeg antitrinitarnog adventsite :).

Hristos u nama u svom Božanskom obličju i mi postasmo iste prirode.

Natrag