Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nema potrebe vise da diskutujemo o ovome, jer ti si u mesanju i izvrtanju biblijskih izjava sampion.
Ali stvarno je šampion Laodikeja. Da covek iz jasnih tekstova takve gluposti izvlaci, ja jos nisam nigde video..

Jesi čitao prepisku sa Laodikejom..zadnjih par postova?
Jesam nesto procitao na brzinu, ali nemam razloga citati! To je toliko smesno. Pa dal je moguce da ti toliko prosejavas jasne stihove, trebalo bi da je zalosno, al ne mogu da se ne nasmejem sta radis.. Pa da ovde neko kaze da je belo, ti bi trazio nijanse bele boje i sastojke, ti bi nama dokazivao da belo nije potpuno belo..

Ti prvo elaboriraj svoju nauku biblijom, iznesi svoje ucenje potkrepljeno stihovima, pa onda mozemo diskutovati na temelju toga! Nemoj od nas ocekivati dokazivanje, jer to nije nasa vec tvoja duznost, kao onog koji je otvorio temu!

Ovo na zalost ne mozes uraditi, jer ti nauku nemas u pismu!

Reci mi samo jos ovo, ako Isus nije REC sa neba, odnosno ako nije ista utelovljena licnost, kako moze ovo izjaviti o sebi:

"k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti" (govoreci o sebi o Ocu i Svetome Duhu)?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa jeste nazalost.
To nema veze da li ja verujem u Nikeju, ti ne, ili kakvo je nase licno shvatanje Isusa kao Boga.
Vec da li prihvatamo tako nedvosmislene izjave koje se jednostavno ne mogu izokrenuti jer su ocigledne, osim ako neko namerno ne zeli da ih prihvati, pa onda dodaje ili oduzima, ili im daje znacenje koje nema nikakvog smisla ni temelja u pismu.

Ali bez obzira, Jovan je dobar covek, i ja ga kao takvog shvatam i prihvatam.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
esam nesto procitao na brzinu, ali nemam razloga citati! To je toliko smesno. Pa dal je moguce da ti toliko prosejavas jasne stihove, trebalo bi da je zalosno, al ne mogu da se ne nasmejem sta radis.. Pa da ovde neko kaze da je belo, ti bi trazio nijanse bele boje i sastojke, ti bi nama dokazivao da belo nije potpuno belo..

Šta je sad Mire moj..dam stih sad opet ne valja. Pa šta ja da radim sa tobom? :). Kako da te shvatim onda ozbiljno? Mire, vidi ono što sam pisao a i ne moraš naveo sam ti kao i njemu 1. Jovanova 5,7.9..vidi i sam da Reč svedoči za Sina. Reč je jedno a Sin je drugo.

Pa jeste nazalost.

Šampion sam ja znači drugi to ne rade tako vešto a pokušavaju:). Hajde neka bude.

Šala na stranu...znam potpuno i shvatam zašto se tako misli jer je ovo zaista novo ušima što iznosim. Ali Božija volja neka bude. Možda iznosim neke stvari koje ne treba još..možda nije vreme. Ne znam..ali kako stvari u svetu se odvojaju poruka mora biti iznesena bez obzira kako je prihvatili jer vremena je malo. Neka Bog vodi to...ako On odluči da ne iznosim On će učiniti. Neka me vodi u tome i da mi mudrosti jer ove stvari jesu zaista "nove" na žalost.

To nema veze da li ja verujem u Nikeju, ti ne, ili kakvo je nase licno shvatanje Isusa kao Boga.

Ovo sve citiranje u korist preegistencije i Božanstva Hrista na zemlji jeste Nikeja. Ali dobro...kažem izosim samo ono što mi je dato. Pa neznam koliko da je novo i neobično.

Božiji mir i blagoslov.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hristos u nama u svom Božanskom obličju i mi postasmo iste prirode
Hristovo Bozanstvo odnosno njegova zemaljska priroda ne implicira nasu prirodu, koja ostaje ista dok smo u gresnom telu. Hristos je bio natprirodno rodjen a mi nismo. Znaci, nasa priroda nije ista kao Hristova da bismo to poredili! Mi se ispunjavamo u njemu, ali to ne znaci da je on na isti nacin bio ispunjen Bogom kao i mi!

Taj tvoj Dejvid Klejton ne zna nista!
I samo manipulise tekstom! Antitrinitarijanci to stalno rade!

Šta je sad Mire moj..dam stih sad opet ne valja. Pa šta ja da radim sa tobom? :). Kako da te shvatim onda ozbiljno? Mire, vidi ono što sam pisao a i ne moraš naveo sam ti kao i njemu 1. Jovanova 5,7.9..vidi i sam da Reč svedoči za Sina. Reč je jedno a Sin je drugo.
Nisi mi dao nista, to je odgovor Laodikeji, a ti ne odgovaras na moja pitanja! Taj stih se ne pojavljuje kod Wetkota i Horta, pa je diskutabilno da li uopste o tome i raspravljati! Ali cak i da ga uzmemo u obzir opet nisi u pravu..

Odgovori mi na jedno vazno pitanje:

Ako Isus nije REC sa neba, odnosno ako nije bio utelovljena nebeska licnost, kako moze ovo izjaviti o sebi:

"k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti" (govoreci o sebi o Ocu i Svetome Duhu)?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi mi dao nista, to je odgovor Laodikeji, ne odgivaras na moja pitanja! Taj stih se ne pojavljuje kod Wetkota i Horta, pa je diskutabilno da li uopste i raspravljati!

Koji stih se ne pojavljuje? Nije valda da sada ne prihvataš 1. Jovanovu 5,7 kao autentičnu? Auuu...Mire. Baš zaista ne vredi onda raspravljati. Ako ne prihvataš 1. Jovanovu 5,7.9 onda zaista nemamo isto Pismo više.

Odgovori mi na jedno jedino pitanje:

Ako Isus nije REC sa neba, odnosno ako nije bio utelovljena nebeska licnost, kako moze ovo izjaviti o sebi:

Ti probaj ono odgovoriti uračunavši i stih 7 a ja hoću naravno. Samo nemoj zaboraviti da prokomentarišeš i to.

Dobro, nastaniti se u nekome..šta je tu problem razumeti? Ako neko živi po volji Božijoj Bog se "nastanjuje" u Njemu. Naravno, u smislu čistote karaktera i delovanju u tom pravcu. Hristos ne misli to bukvalno ako što dotični Klejton misli a vidim i ti. Zato je jasno da "nastaniti se"-Bog u tom smislu znači načiniti čoveka da bude u skladu sa voljom Božijom i čistota karaktera.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koji stih se ne pojavljuje? Nije valda da sada ne prihvataš 1. Jovanovu 5,7 kao autentičnu? Auuu...Mire. Baš zaista ne vredi onda raspravljati. Ako ne prihvataš 1. Jovanovu 5,7.9 onda zaista nemamo isto Pismo više.
Zar ne odbacuju arijanci ovaj stih? A ti si malo arijanac malo nisi!

Nije problem da o tome raspravljamo, odgovor na taj stih ti je dao Laodikeja. A ja mogu ponoviti, samo ti ovim zelis da skrenes temu i izbegnes elaboraciju svog ucenja!

Zato ja ne zelim o ovom stihu da pricam, niti o drugima, jer ne dozvoljavam da me navlacis na svoju pricu i tako izbegavas elaboraciju svoje teme!

Ja ti daiem stihove a onda ih ti prosejavas, Jovane to tako ne funkcionise!

Ti si duzan, da nama izneses stihove na kojima zasnivas svoje ucenje! Da nam dokazes da Hristos nije sisao sa neba, da se nije utelovio, da nije postao telo i sve ostalo.. A to nisi usradio, i sad tvrdis "kako si mi dao stih koji ja izbegvam"! Ja ne izbegavam nista! Ajde da se ne igramo, vec izlozi svoje ucenje stihovima, lepo redom i postupno!

To si trebao jos da uradis u uvodu ove teme, ali nisi! A nisi jer ne mozes!

Dobro, nastaniti se u nekome..šta je tu problem razumeti? Ako neko živi po volji Božijoj Bog se "nastanjuje" u Njemu. Naravno, u smislu čistote karaktera i delovanju u tom pravcu. Hristos ne misli to bukvalno ako što dotični Klejton misli a vidim i ti. Zato je jasno da "nastaniti se"-Bog u tom smislu znači načiniti čoveka da bude u skladu sa voljom Božijom i čistota karaktera.

Sta si ti sad odgovorio?

Hristos kaze:

"k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti"

---> Ako on nije bio ista licnost odnosno nije bio UTELOVLJENA REC, vec OBICAN COVEK kako moze govoriti da ce se ON NASTANITI?

Moze li se Pera ili Zika nastaniti u tebi umesto Boga?

Ti si Jovane zaista sampion u izvrtanju tekstova, dobro Laodikeja kaze!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Koja je ovo filozofija strasno! Sta ti Jovane isisavas iz jasnih stihova, pa da se covek zapita jel moguce iz tako jasnih stihova izvlaciti takve gluposti?

Filozofija????? Ne, brate nije to filozofija, to je gnosticizam (jedan od mnogih) kombinovan sa muhamedanstvom.

Hajde da se ne zafrkavamo vise Jovane, ti svoju nauku moras potkrepiti stihovima, koje na zalost nemas!

Ponoviću ti, iako znam da to ne moram činiti ni tebi, ni slapu, ni antoniji, stihova koji ga potvrđuju, Jovan naći u Svetom Pismu neće...

Ali će ih zato naći i nalaziti u sotoninim delima: Talmudu, kabali, kuranu (u ovom poslednjem pogotovo)

Kako i ne bi bio, kada je učio od "majstora"...

Ps. Reci mi molim te zašto bi pripadnici Crkve koja je izrodila i kanonizovala Sveto Pismo, uopšte za "autoritete" priznavali nekakve Claytone, Wetkote, Horte (sve do jednog američke ili pod američkim kišobranom nastale "stručnjake", dakle otpadnike) i o njima i njihovom "tumačenju" raspravljali?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sta si ti sad odgovorio?

Hristos kaze:

---> Ako on nije bio ista licnost odnosno nije bio UTELOVLJENA REC, vec OBICAN COVEK kako moze govoriti da ce se ON NASTANITI?

Moze li se Pera ili Zika nastaniti u tebi umesto Boga?

Ovo je skretanje teme

Zar ne odbacuju arijanci ovaj stih? A ti si malo arijanac malo nisi!

Nije problem da o tome raspravljamo, odgovor na taj stih ti je dao Laodikeja. A ja mogu ponoviti, samo ti ovim zelis da skrenes temu i izbegnes elaboraciju svog ucenja!

Zato ja ne zelim o ovom stihu da pricam, niti o drugima, jer ne dozvoljavam da me navlacis na svoju pricu i tako izbegavas elaboraciju svoje teme!

Ja ti daiem stihove a onda ih ti prosejavas, Jovane to tako ne funkcionise!

Ti si duzan, da nama izneses stihove na kojima zasnivas svoje ucenje! Da nam dokazes da Hristos nije sisao sa neba, da se nije utelovio, da nije postao telo i sve ostalo.. A to nisi usradio, i sad tvrdis "kako si mi dao stih koji ja izbegvam"! Ja ne izbegavam nista! Ajde da se ne igramo, vec izlozi svoje ucenje stihovima, lepo redom i postupno!

To si trebao jos da uradis u uvodu ove teme, ali nisi! A nisi jer ne mozes!

Hoću tvoje razmevanje 1. Jovanove 5,7.9

Pusti Lakija, on je dao mišljenje da čujem tebe.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sta si ti sad odgovorio?

Hristos kaze:

Šta tebi ovo dokazuje? Hoćeš reći da je Isus transcedentni Bog? OK..Ja ću se dotaći ove teme ali molim te razmotri stihove 1. Jovanove 5,7.9 jer smo počeli u vezi toga da li je Reč isto što i Isus. Ja sam ti i naveo stihove na osnovu tvoje tražnje baš da ti navedem gde je Reč i Isus različito. Eto naveo sam kako si tražio.

Što se tiče nastaniti...nije teško razumeti. Isus je prisutan svakako kao i Otac preko Duha Svetoga. Ali pre svega nije akcenat na toj transcedenciji i da Hristos hoće da istakne da je On transcedentan..sećaš se kada kaže nisam duh..jer duh nema kosti...već Hristos hoće da istakne tu duhovnu srodnost nekoga ko se predao Ocu. Kada Hristos kaže u "njega ćemo se nastaniti" On hoće reći daje taj blizak Bogu i da Isus u jnemu živi. To je poenta..a ne transcedencija.

"Vidite ruke moje i noge moje: ja sam glavom; opipajte me i vidite; jer duh tela i kostiju nema kao što vidite da ja imam."

Isus upravo i ne želi da Ga shvataju transcedentno. To je još jedna bitna poveznica koja nas upućuje kako pravilno razumeti i ove stihove o nastanjivanju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti"

Uzgred da citiram ceo tekst šta znači stniti se u čoveku.."ko ima ljubav k meni(Hristu)". Kada biravi ljubav k Hristu sasvim je jasno da se On stani tu...On je u srcu čoveka i tako je "prisutan". Ne fizički i bukvalno.

Kao što gore pomenuh Hristos u Luki kaže da nije transcedentan i da Ga tako ne doživljavaju. Pristan je Duhom Svetim. Duh Sveti ja posrednik u našem odnosu sa Ocem i Sinom.

Natrag