Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, uzalus se trudis da Jovanu objasnis biblijom, jer on u svim citatima koji su ocigledni dokazi da je Isus pre utelovljenja bio sa Ocem na nebu, ne vidi Isusa, i negira da se tu radio o njemu licno, vec o nekoj reci, o slavi koja mu je data prilikom rodjenja, ulozi..itd, sve samo ne on licno.
Tako da ne vidim smisao da mu se da i gomila biblijskih dokaza, on ih nece prihvatiti i poverovati da se tu radi o bilo kakvom prisustvu Isusa na nebu pre utelovljenja.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo jedan sasvim pristojan stih koji ukazuje da Reč iz Jovana 1,1-3 nije isto što i Isus Hristos Čovek tj. nije isti identitet. Iako u nekom stihu apsotoli pririsuju Isus Hristu delo koje se odnosi na Reč trebamo shvatiti to na pravi način.

Stih je u 1. Jovanovoj 5.

"Jer je troje što svedoče na nebu: Otac, Reč, i sveti Duh...", 1. Jovanova 5,7

Vidimo da Reč svedoči. Reč je ona Reč iz Jovana 1,1-3....

O čemu svedoče?

"..svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za sina svojega", 1. Jovanova 5,9

Dakle, svedočantvo Božije..je svedočanstvo Oca, Reči i Duha Svetoga. Svo troje svedoče o?

Svedoče za "Sina Božijega" tj. Isusa Hrista.

Kao što vidimo Reč je jedan identitet a Sin Božiji tj. Isus Hristos je drugi identitet jer Reč svedoči za Sina....Reč je jedno a Sin je drugo.

Ok..kako onda razumeti Jovan 1,14..."Reč postade telo"? Iako je Reč poseban identitet izraz "postade" u ovom smislu ispravno je razumeti "poveza se" sa "telom" tj. Isusom Hristom. Jer vidimo da Reč i dalje je ostala "Reč" dok je Isus neko za koga ona svedoči. Ali identifikovati Reč i Sin je upravo prema ovom stihu pogrešno. Jer imaju različiti identitet.

Laodikeja

Evo pogledaj ovo i ti. Ne radi se o negiranju citata već upravo o njihovom ispravnom razumevanju. Na žalost većina bez obzira na versku zajednicu nema još uvek dovoljno svetlosti po pitajnu ove tematike.

Evo vidi u 1. Jovanovoj 5,7.9 da je Reč i dalje poseban entitet...ne Hristos sam.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire, uzalus se trudis da Jovanu objasnis biblijom, jer on u svim citatima koji su ocigledni dokazi da je Isus pre utelovljenja bio sa Ocem na nebu, ne vidi Isusa, i negira da se tu radio o njemu licno, vec o nekoj reci, o slavi koja mu je data prilikom rodjenja, ulozi..itd, sve samo ne on licno.
Tako da ne vidim smisao da mu se da i gomila biblijskih dokaza, on ih nece prihvatiti i poverovati da se tu radi o bilo kakvom prisustvu Isusa na nebu pre utelovljenja.

Ps...Laodikeja i ostali...hajde ovako...gde se i u jednom stihu vodi dijalog oko toga ko je Hristos pre utelovljenja? Znači o čemu se govori u svim citatima koej je Mire naveo? Šta je inicijal razgovora? Pita li neko Isusa izvini jesi li ti postojao pre nego što si se rodio na zemlji? Je li to tema pa da im Isus onda objašnjava koristeći ove izraze koje koristi na konkretno pitanje o svojoj preegzistenciji. Ne, nije. Nije to tema. Nigde nisu Isusa to pitali niti Isus kada odgovara ne misli na to jer to nije u kontekstu pitanja. Mora biti u kontekstu pitanja. Isus ne odgovara nešto drugo van konteksta pitanja. A pitanja su uvek u kontekstu porekla(ne Njega) već Njegove nauke.

Zato su ovo fraze koje na prvo čitanje izgledaju nekom da On govori o Sebi kao svojoj ličnosti ali kada se vidi malo bolje iz konteksta pitanja jasno je da Isus ne govori o onome što nije pitan već o onome što je pitan ili što je uskladu sa onim o čemu je dijalog pokrenut.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane, uporedi koje karakteristike ima rec u Jovanu 1 glavi, sa drugim izjavama biblije, i Gospoda Isusa, i razumi - da je ta rec sam Gospod Isus.

1. REC JE BILA KOD BOGA
Isus kaze ja dodjoh od Oca

2. SVE JE KROZ NJU POSTALO STO JE POSTALO
Biblija kaze da je sve stvoreno kroz Isusa

3. U NJOJ BESE ZIVOT
Isus kaze ja sam zivot

4. U NJOJ BESE VIDELO
Isus kaze ja sam videlo svetu

5. REC POSTADE TELO I USELI SE U NAS PUNO BLAGODATI I ISTINE, I VIDESMO SLAVU NJEGOVU KAO JEDINORODNI SIN BOZJI
Isus kaze ja sam istina, i on je rodjen kao sin Bozji, i tako sam sebe naziva.

Rec iz 1 Jovanove jeste rec Bozja Isus, jer Isus je bio nazvan rec Bozja jer je on prenosio Bozje poruke.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Laodikeja, najjasniji i najpotpuniji citat je u 1. Jovanovoj 5,7.9 u vezi ovog pitanja. Reč je jedan identitet i ona svedoči za Sina.

Pripisaivanje nekih stvari Sinu koje se odnose ne Reč jeste u kontekstu povezanosti Sina i Reči na ovaj specifičan i nama nepoznat način.

Ali da se radi o dva identiteta radi se.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rec iz 1 Jovanove jeste pisana rec Bozja, ali to nikako ne porice 1 poglavllje Jovanovog jevandjelja, jer Isus je bio nazvan rec Bozja jer je on prenosio Bozje poruke.

Ne radi se o pisanoj reči već o Reči iz Jovana 1,1-3...Jer je svedočanstvo sa neba. Ne sa zemlje. Sa zemlje imamo ona tri isto duh(reč pisana), krv i voda. A ova tri su sa neba-Otac, Reč i Duh Sveti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti Jovane ne tumacis bibliju biblijskim kontekstom, nego licnim misljenjima.

Moram da se ispravim u vezi moje izjave o 1 Jovanovoj u mom predhodnom komentaru - gde sam napisao da se tu radi o pisanoj reci.
Radi se o Isusu kao reci Bozjoj.

Dakle, u vezi Isusa, i reci - ne radi se o dva entiteta u 1 poglavlju Jovanovog jevandjelja i 1 poslanice Jovanove, vec kontekst govori o Isusu kao reci Bozjoj.
Zato tekst u 1 Jovanovoj kaze "I TROJE JE KOJI SVEDOCE NA NEBU, OTAC, RIJEC, I SVETI DUH, I OVO JE TROJE JEDNO"
Isus kaze "JA I OTAC JEDNO SMO"

Dakle o Hristu svedoce tri Bozanske licnosti, Bog Otac, rec Bozja Isus o samome sebi, i Sveti Duh.

Kontekst 1 poglavlja Jovanovog jevandjelja sa drugim izjavama sam vec dao u predhodnom komentaru.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti Jovane ne tumacis bibliju biblijskim kontekstom, nego licnim misljenjima.

Pa gde je tu moje lično tumačenje kada je prosto i jednostavno ono što je rečeno u 1. Jovanovoj 5,7-9?

Dakle, u vezi Isusa, i reci - ne radi se o dva entiteta u 1 poglavlju Jovanovog jevandjelja i 1 poslanice Jovanove, vec kontekst govori o Isusu kao reci Bozjoj.

Čekaj sada..da li vidiš da Reč svedoći za Sina? Ako je to isti identitet onda je tekst potpuno nejjasan i neprikladan. Reč svedoči za Hrista a sama Reč je Hristos??? On sa neba dok je na zemlji svedoči sam za sebe na zemlji???

Da li vidiš kolika je nelogičnost..

Ali razumem da si do sada ovako veravao i teško je izaći iz okvira već postavljenih...kada je tebi to teško razumem još više ostale...

Dakle o Hristu svedoce tri Bozanske licnosti, Bog Otac, rec Bozja Isus??, i Sveti Duh

O Hristu svedoči Hristos???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zato sam Jovane rekao "moras u kontekstu"

Evo sta Isus kaze u Jovanu 8. 18:

"JA SVEDOCIM ZA SEBE, A SVEDOCI I OTAC MOJ KOJI ME JE POSLAO"

Isus kao rec Bozja svedoci za sebe, on se licno obraca coveku, pokazuje mu svoju slavu, Isus kaze za vernog coveka za sebe i za Oca "K NJEMU CE MO DOCI, I U NJEGA CE MO SE NASTANITI"

Otac svedoci, Isus kao rec Bozja svedoci, i Duh Sveti svedoci.
To je punina svedocanstva tri licnosti Bozanstva.

Sve sto sam izneo je u potpunom skladu sa pismom i njegovim kontekstom, i onoga u sta me sam Bog osvedocava, a tvoja volja je sta ces verovati i prihvatiti kao istinu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zato sam Jovane rekao "moras u kontekstu"

Evo sta Isus kaze u Jovanu 8. 18:

"JA SVEDOCIM ZA SEBE, A SVEDOCI I OTAC MOJ KOJI ME JE POSLAO"

Sve je to na zemlji moj laodikeja..a ovde imamo svedočanstvo na nebu u 1. Jovanovoj 5,7.9

To je kontekst. Nebo a ne na zemlji. Ovde Isus govori o svom svedočenju na zemlji...On govori to On čini dela ta..i sve to je Njegovo lično svedočenje. Ali Reč svedoči sa neba kao i Otac i Duh Sveti.

Zato je Reč nešto drugo u odnosu na Isusa Hrista.

Naravno, Laodikeja..neka svako vidi i proceni. Samo po savesti.

Natrag