Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Razumem Jovanov stav, ali mi je jos uvek strano to "da li on misli samo na telesnu prirodu, ili i na prirodu licnosti u odnosu pre i posle utelovljenja"
On hoce reci da Isus sa neba nije preneo svoju licnost! Znaci, onaj na zemlji nije bio nista drugo do neki nama strani covek, koji je samo ziveo po volji Bozjoj! To je isto kao sto muslimani veruju za Hrista! On je za njega samo - "poslanik".

A sto se tice telesne prirode, nije Hristos bio nikakav 'Bog' telesno, vec obican covek kao ti i ja!

Eto to Jovan veruje! A on ce ti potvrditi..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Shvatio sam da to veruje, ali sam hteo da to pojasni, i da budem siguran.

To je pogresno, posebno ovo sa licnoscu, jer Isus je bio isti taj koji je bio na nebu pre utelovljenja, to je jasno iz njegovih izjava.
Imao je dve prirode, jer nije rodjen ili stvoren od ljudskog semena, vec je sisao sa neba i utelovio se u telu Marije, sto biblija naziva "tajnom utelovljenja" i ovo je najveci dokaz da nije bio samo obican covek.
To sto njegova Bozanska priroda nije dosla do izrazaja, je zbog toga - sto je on morao da prodje sve sto i ljudi, osim greha, i da bi nama dao primer u svemu.

Jovanu licno sam dao odgovor u predhodnom komentaru.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada sam napisao "da Stvarnoslap nije dovoljno pametan da razume sta Jovan P pise" mislio sam na Jovanovo pisanje u zagonetkama, gde on nije konkretan u izjavama.

Onda ti nisi dovoljno pametan, ili se "praviš mutav". Jer, ja sam Jovana kristalno jasno razumio, a ti, kao što rekoh, ili si "mutav" pa ga ne razumiješ ili se "praviš mutav" kako ga ne razumiješ.

A to vidimo iz Stvarnoslapovog nenamernog ili namernog izvrtanja tudjih izjava.

A što to ja izvrćem od Jovanovih riječi???? Jovan već mjesecima mantra i tvrdi da Isus iz Narareta ("zemaljski Isus" kako ga titulira Jovan) nije Bog, a od prekjučer Jovan još tvrdi kako "Prvorođenac svakog stvorenja, Glava Tijela, Crkve, Početak, Prvorođenac od mrtvih, Prvak i Onaj čijom je krvlju križa Bog sa sobom sve pomirio (Kol 1,15-20), nema nikakve veze sa zemaljskim Isusom. Eto, ovo ti tvrdi i naučava "Jovan - turbo-antikrist"

Dakle, ja ništa ne izvrnuh, dapače istinu iznesoh, nego me ti bezobrazno i drsko slaga na mene, a Jovan mu je i kao najnotorniji antikrist prihvatljiv jer su obojica klanjatelji proročice koja je govorila u drskosti - Ellen White.

Ako je namerno - onda je tu sve jasno, i to je posledica Stvarnoslapove manije gonjenja da nekoga po svaku cenu diskredituje, sto vidimo i iz njegove konstantne lazi "da su Adventisti klanjatelji Ellen White, i da je ona govorila iz navodne drskosti"

Upravo ti ovdje dokazuješ da ste klanjatelji Ellen White. Tebi je draže i važnije "bratstvo s Jovanom po Ellen White" nego "bratstvo po Isusu". Da nije tako, ti bi mu se trebao suprotstaviti desetorostruko više nego ja, jer sramoti tvoju sektu.

Upravo je to ključno razumeti i to Jovan u poslanici zapravo želi istaći. Apostol Jovan kaže da je Isus Hristos "telo"..i van toga je sve promašaj u verovanju.

Ovo je novi moment. Već mjesecima Jovan tvrdi da "zemaljski Isus" nije Bog, od prekjučer tvrdi da "zemaljski Isus" nema veze sa onim koji je prolio svoju krv na križu, a evo od noćas još tvrdi kako zemaljski Isus nije uopće osoba, po njemu je Isus samo tijelo - meso. :)

Vidi Mire, ovo je jeres po učenju Pisma. Ovo isto, kažem, naučavaju Adventisti antitrinitarci...

:):) Pa ti si notorni adventist i notorni antitrinitarac. ;) Ti si dakle "turbo-antitrinitarni adventist". ..... Bože sačuvaj.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
On hoce reci da Isus sa neba nije preneo svoju licnost!

Hristos je bio povezan sa Jednim iz Božanskog plurala ali ne po prirodi, ne po svesti ni po obličju. To je ono što je nama ljudima nemoguće razumeti u potpunosti ali to je tako. Dakle, ta "povezanost" je po sudbini. U smislu da je Bogu učestvoavao u spasenju čoveka kroz Hrista.

Ali na nebu pre dolaska Isusa Hrista nije postojala ličnost Isus Hristos. Gde na nebu mi imamo ličnost koja se zove Isus Hristos? Gde je to zabeleženo pre rođenja Isusa Hrista na zemlji?

Mi to ne da nemamo nego je Biblija apsolutno protiv takve pomisli.

Znaci, onaj na zemlji nije bio nista drugo do neki nama strani covek, koji je samo ziveo po volji Bozjoj!

Tajna je to. Nije to tako baš kako bi ti sveo sada potpuno racinalno na ovu kategoriju. To je tajna Božanskog. Mi taj proces ako pokušavamo da objasnimo upravo napravićemo grešku. Jer kao što ne možemo objasniti Božanski plural tj. ne možemo racionalizovati tako i ovde ne možemo racionalizovati ovo. Tako da je pogrešan zaključak.

A sto se tice telesne prirode, nije Hristos bio nikakav 'Bog' telesno, vec obican covek kao ti i ja!

Ako je bio Bog onda borba sa grehom nema smisla....jer Bog se ne može iskušati. Mire, još mnogo ima ovde da se razume stvari. Mi mislimo da smo razumeli. Ali nije tako.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kako god, Jovan svoje tvrdnje ne moze potkrepiti pismom, osim da ponavlja kao piramida "gde u Novom Zavetu pise Bog Sin? " i slicno trazeci da mu biblija da jasnu definiciju Hrista, trazeci tacne reci i fraze, odnosno da mu ona kaze ono sto on zeli ili ne zeli da cuje.

Ovakav pristup se moze nazvati, i nazvan je vec pravim imenom - "pendrecenje biblije".

Biblija se moze tuci bukvalno, kasapiti po zelji, ali smisao se ne moze izbeci..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako god, Jovan svoje tvrdnje ne moze potkrepiti pismom, osim da ponavlja kao piramida "gde u Novom Zavetu pise Bog Sin? "

Pa samo Pismo je i potrebno u vezi tvrdnje Bog Sin ili Isus Hristos na nebu pre rođenja na zemlji. Šta još? Pa to je ključno za teologiju koja se zastupa. Ako toga nema onda na čemu se bazira naše učenje? Na onome što se veruje a ne na onome što jasno uči Pismo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, eto, upravo si dao dokaz da lazes i izvrces tudje reci, jer ja sam u diskusiji sa Jovanom negirao ono sto govori, ali sam predhodno ispitao na sta se to odnosi o cemu pise, da li o telu, ili i o licnosti.

Ja nisam uvek citao sve vase prepiske, jer me nisu iskreno ni zanimale, taj sukob izmedju prirode Gospoda Isusa.

Ti jesi koliko mi se cini izvrtao njegove izjave, jer on ne porice potpuno da Isus nije taj isti sa neba, vec ga objasnjava na drugaciji nacin, da je nebeski Isus jedna realnost i licnost, a zemaljski druga realnost, i druga licnost, sto je neka kako sam napomenuo - misticna filozofija.
A ti si odmah posegnuo za osudama i lazima "te antihristi, te klanjatelji Ellen White..itd"

Pre svega, Adventisti se ne klanjaju nikome jer nemaju kult svetaca kao u tradicionalnom Hriscantsvu, gde su sveci posrednici kojima se ljudi mole za spasenje.
Kao drugo, Ellen White pise ono sto uci biblija, da je Isus Bog jednak Ocu koji se rodio na zemlji u telu kao spasitelj, da je on taj isti i na nebu i na zemlji, i da je umro na krstu za ljudske grehe.

Dakle, same tvoje reci te otkrivaju kao vrlo bahatog, i ispunjenog mrznjom prema onima koji se sa tobom ne slazu.

To moj princip nije.
Ja mogu coveku da iznesem suprotan stav, ali sa ciljem da pomognem coveku da spozna istinu, i sa postovanjem i uvazavanjem licnosti, a ne vredjanjem, laganjem, i bahatoscu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hristos je bio povezan sa Jednim iz Božanskog plurala ali ne po prirodi, ne po svesti ni po obličju. To je ono što je nama ljudima nemoguće razumeti u potpunosti ali to je tako. Dakle, ta "povezanost" je po sudbini. U smislu da je Bogu učestvoavao u spasenju čoveka kroz Hrista.

Ne ne i ne!

Ne mozes ti ovde tvrditi kako zelis da "pojednostavis stvari" da svima bude jasno i razumljivo, a onda govoris da su ovo "nerazumljive stvari"!

Dajes nam dakle neku maglovitu i nerazumljivu predstavu Hrista, nicim potkrepljenu!

Za razliku od tebe, moja predstava Hrista, Bogocoveka, je potvrdjena Pismom, naukom i logikom!

Ali na nebu pre dolaska Isusa Hrista nije postojala ličnost Isus Hristos. Gde na nebu mi imamo ličnost koja se zove Isus Hristos? Gde je to zabeleženo pre rođenja Isusa Hrista na zemlji
Naravno da imamo Hrista, pa zvao se on Isus, Emanuel, Rec, Sin ili kako god hoces, njega imamo u Starom Zavetu svo vreme! I on je ista licnost koja je sisla sa neba i nastanila se u telu! On je vodio izraelski narod. To tekst govori!

Ti si kao piramida, pokusavas ovo izbeci trazeci 'tacne reci i fraze' za koje si svestan da ti ne mogu biti date jer ne postoje, i zato ti na njima insistiras, skrecuci raspravu u pogresnom smeru!

Ajde da se ne zafrkavamo, neces dobiti to sto trazis, nece nigde naci da se on zvao ISUS toga nema, ali јe jasno da je ista licnost!

Mi to ne da nemamo nego je Biblija apsolutno protiv takve pomisli.

Slusas li ti sebe sta pišeš? Biblija protiv takve pomisli? Pa Hristos sam govori da je postojaoore nego se Avram rodio i dа je SISAO SA NEBA! Opisan je kao REC koja je bila sa Bogom od pocetka i nastanila se u telu! I ti ovo ignorises! To je van svake pameti!

Ponasas se kao piramida! Kao da si njegovu skolu zavrsio!

Ako je bio Bog onda borba sa grehom nema smisla....jer Bog se ne može iskušati.

Lepo sam ti rekao da je imao ljudsku i Bozansku prirodu koja se jedna drugoj suprote!

Zasto izbegavas diskusiju o tome? I ti imas dualnu prirodu, Bozansko i ljudsko u sebi..

Ne zelis o tome, jer znas da ti to rusi dogmu!
Ovo je naucno dokazivo, svaki covek ima dve licnosti u sebni, a ti to izbegavas!

Naravno da se Hristos borio sa grehom kao svaki covek sto se bori protiv sebe samog, protiv strasti koje ga vuku i mame, nista nije bez smisla, nego ti hoces da isteras da to tako bude!

Mire, još mnogo ima ovde da se razume stvari. Mi mislimo da smo razumeli. Ali nije tako.
Ja sve razumem, ali ti ne zelis da razumes, prosto i jednostavno, silujes bibliju jer ne razumes smisao, izvrces tekstove sa predumisljajem, tvrdeci da ne kazu ono sto se tebi ne svidja da cujes. Ti ne zelis da cujes, jer si izgradio teoriju i onda na osnovu te teorije tumacis! Ti ne pustas bibliju da govori, nego joj nameces svoje glediste!

Zato ovde insistiras da moraju biti tacne reci, a svestan si da ih neces naci. I tako izbegavas da ti neko poremeti ucenje.. Tako se biblija ne tumaci! Nije biblija "dogmatski priručnik", i nisu je pisali teolozi, ne sadrzi ona precizno definisane teoloske termine! Nju su pisali pastiri ribari i neuki seljaci!

A svi to radite.. Vi silujete bibliju, trazeci da vam ona potvrdi ono sto ste vi vec u svojoj glavi unapred zamislili! I ti isto radis!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Stvarnoslap, eto, upravo si dao dokaz da lazes i izvrces tudje reci, jer ja sam u diskusiji sa Jovanom negirao ono sto govori, ali sam predhodno ispitao na sta se to odnosi o cemu pise, da li o telu, ili i o licnosti.

Ja nisam uvek citao sve vase prepiske, jer me nisu iskreno ni zanimale, taj sukob izmedju prirode Gospoda Isusa.

Ti jesi koliko mi se cini izvrtao njegove izjave, jer on ne porice potpuno da Isus nije taj isti sa neba, vec ga objasnjava na drugaciji nacin, da je nebeski Isus jedna realnost i licnost, a zemaljski druga realnost, i druga licnost, sto je neka kako sam napomenuo - misticna filozofija.
A ti si odmah posegnuo za osudama i lazima "te antihristi, te klanjatelji Ellen White..itd"

Pre svega, Adventisti se ne klanjaju nikome jer nemaju kult svetaca kao u tradicionalnom Hriscantsvu, gde su sveci posrednici kojima se ljudi mole za spasenje.
Kao drugo, Ellen White pise ono sto uci biblija, da je Isus Bog jednak Ocu koji se rodio na zemlji u telu kao spasitelj, da je on taj isti i na nebu i na zemlji, i da je umro na krstu za ljudske grehe.

Dakle, same tvoje reci te otkrivaju kao vrlo bahatog, i ispunjenog mrznjom prema onima koji se sa tobom ne slazu.

To moj princip nije.
Ja mogu coveku da iznesem suprotno misljenje, ali sa postovanjem i uvazavanjem licnosti, a ne vredjanjem, laganjem, i bahatoscu.

Video si šta sve izmišlja još oko krsta..zaista nema kraja bahaćenju. Težak "sagovornik"

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa samo Pismo je i potrebno u vezi tvrdnje Bog Sin ili Isus Hristos na nebu pre rođenja na zemlji. Šta još? Pa to je ključno za teologiju koja se zastupa. Ako toga nema onda na čemu se bazira naše učenje? Na onome što se veruje a ne na onome što jasno uči Pismo.
Dokazi ti meni da Isus nije dosao sa neba? Ajde, izvoli! Gde pise da Isus "nije sisao sa neba"? Gde si to ovo procitao???

Jovane, ti izvrces tekstove sa predumisljajem!

Natrag