Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Biblija kaze ga je Isus "JAGNJE ZAKLANO OD POSTANJA SVETA" sto znaci - da je on jos na nebu odredjen da umre za ljudske grehe, on koji je tu mesijansku ulogu prihvatio jos na nebu kao jedan od licnosti Bozanstva.

Da, kao "određenje" ali ne u tom trenutku. On jeste "zaklan" od postanja sveta u smislu da je određen za to. Ne na nebu žrtvovanje. To znamo..realizacija je tek na zemlji.

On je po bibliji oduvek bio Bog zajedno sa Ocem,

Božanaki plural da...ja sam rekao da je Jedan Nebeski Sveti povezan sa Isusom Hristom u telu na neobjašnjiv način nama. Stim što odrednice Otac, Sin nisu večita kategorija odnosa unutar Božanskog plurala. To su odrerdnice od stvaranje sveta...no i o tome se dosta može diskutovati. Ovde samo kažem da je Isus kao telo i svest isključivo zemaljski. Niti vuče Božansku prirodu niti svest Božansku od pre dolaska. Ali je na drugi neobjašnjiv način povezan sa Onim iz 1. Jovanove 1,1-3

ali je njegova uloga osim Spasitelja i Mesije bila - da bude posrednik izmedju neba i zemlje, u starom, ali i novom zavetu,

Da ali u terminu koji Jovan naziva Reč. Odnosno Reč ili obličje koje u sebi nosi suštinu Božiju i Božansku snagu. On je Stvoritelj svakako. Ali ne sa ovim obličjem i imenom i nazivom. I ta uloga je opet uslovna u procesu stvaranja. On je Jahve jednak u svemu sa svima iz Božanskog plurala. Ali kada je došao na zemlju nije bio ni Jahve večni naravno ali ni ona Reč koja u sebi nosi Božanski autoritet već samo Čovek.

Kao što rekoh ne postoje tekstovi ni u Torah ni u Jevanđelju koji govore o nekakvom Sinu Božije na nebu pre dolaska u telu. Siđoh ukazuje na na nauku koju je "spustio" sa neba...tj. koja ima nebesko poreklo.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti Jovane ni sam nisi siguran.

Biblija ne vrda, vec otvoreno i jasno kaze sve u vezi Isusa.
Kazes - ne postoji dokaz u bibliji da je Isus postojao na nebu kao Sin Bozji"
Ovo moras da pojasnis, da li mislis da Isus uopste nije nikada bio na nebu pre utelovljenja, ili nije bio Sin Bozji na nebu.

Ako smatras da Isus nikada nije postojao na nebu pre utelovljenja, to je potpuni promasaj, jer on sam kaze da je dosao od Boga, i da je bio sa njim pre utelovljenja.
Jevrejima on kaze da je postojao pre Avrama "JA SAM PRE NEGO SE AVRAM RODIO"

Ako pak smatras da Isus nije na nebu bio Sin Bozji, naravno da nije u smislu da je stvoren u jednom trenutku u vecnosti, ali je on vec na nebu nazvan Sin Bozji u smislu predestinacije njegovog zemaljskog rodjenja.
On je jos na nebu odredjen da bude sin Bozji, sto je i iskustveno postao kada se rodio u telu na zemlji.

Da je on vec na nebu nazvan Sin Bozji iz raloga te predestinacije, potvrdjuje sam Bog Otac u starom zavetu, obracajuci se Sinu Isus ( parafraziram ) "PRESTO JE TVOJ BOZE VECAN, PALICA JE PRAVDE PALICA CARSTVA TVOJEGA... I TI SI GOSPODE U POCETKU OSNOVAO ZEMLJU, I NEBESA SU DELO RUKU TVOJIH.. SVA CE ONA PROCI ALI TI OSTAJES VAVEK, I TVOJIH GODINA NECE NESTATI"

Dakle, moras to preispitati, i sada razumem zasto Stvarnoslap pise protivno, jer ti nisi konkretan vec pises u misticnim zagonetkama, a on nije dovoljno pametan da te razume, i mozda to i koristi u svoju poznatu svrhu da zadovolji maniju gonjenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tako da Novi Zavet ništa konkretno ne govori o Isusu Hristu koga mi znamo u telu kao nekoga na nebu.

Provjerimo:

Iv 17,5: A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.

Čovječe, zašto ovako i ovoliko lažeš? Imaš li ti kakvih psihičkih problema, imaš li manijakalnu porebuovako i ovoliko lagati?

Dakle, moras to preispitati, i sada razumem zasto Stvarnoslap pise protivno, jer ti nisi konkretan vec pises u misticnim zagonetkama, a on nije dovoljno pametan da te razume, i mozda to i koristi u svoju poznatu svrhu da zadovolji maniju gonjenja.

Kad je vama klanjateljima proročici koja je govorila u drskosti pripala sva pamet ovog svijeta, nama ostalima ne ostade ništa drugo nego biti glupani. ;)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kad je vama klanjateljima proročici koja je govorila u drskosti pripala sva pamet ovog svijeta, nama ostalima ne ostade ništa drugo nego biti glupani. ;)

Hmm.. iz perspektive jednog "glupana", čini se da smo izvukli bolje "karte" (da upotrebim izraz krupijea iz Maine-a USA), jer

Bog (ne Mihael, ne običan smrtnik kako to sledbenici "duha proroštva" (u slobodno vreme krupijea) iz Maine-a USA naučavaju, reče u svojoj besedi na gori:

"Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!" (Mt 5,3) :cool:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada sam napisao "da Stvarnoslap nije dovoljno pametan da razume sta Jovan P pise" mislio sam na Jovanovo pisanje u zagonetkama, gde on nije konkretan u izjavama.
A to vidimo iz Stvarnoslapovog nenamernog ili namernog izvrtanja tudjih izjava.

Ako je Stvarnoslapovo nenamerno izvrtanje - onda to jeste posledica njegovog nerazumevanja onoga sto Jovan P pokusava da objasni.
Ako je namerno - onda je tu sve jasno, i to je posledica Stvarnoslapove manije gonjenja da nekoga po svaku cenu diskredituje, sto vidimo i iz njegove konstantne lazi "da su Adventisti klanjatelji Ellen White, i da je ona govorila iz navodne drskosti"

On se ne bavi svojim papama i verskim poglavarima, i ne gleda iz cega su oni govorili kada su pobili vise ljudi na planeti zemlji nego sto su poginuli u svim svetskim ratovima.

A Isus kaze "SIN COVECIJI NIJE DOSAO DA POGUBI DUSE COVECIJE, NEGO DA SACUVA"

Sami na osnovu ove razlike izmedju Hrista i crkvenih vodja RKC zakljucite - da li su pape govorile iz ljubavi, ili pak drskosti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kazes - ne postoji dokaz u bibliji da je Isus postojao na nebu kao Sin Bozji"
Ovo moras da pojasnis, da li mislis da Isus uopste nije nikada bio na nebu pre utelovljenja, ili nije bio Sin Bozji na nebu.

Pojasniću. Nebesko obličje Jednog iz Božanskog plurala nije Isus Hristos i nije telesan.

Ako smatras da Isus nikada nije postojao na nebu pre utelovljenja, to je potpuni promasaj, jer on sam kaze da je dosao od Boga,

Došao od Boga..isto kao i sišao sa neba...donosi nauku od Boga. Nebesku nauku. A ne On u obličju nebeskom koje se isto zove Isus Hristos.

Jevrejima on kaze da je postojao pre Avrama "JA SAM PRE NEGO SE AVRAM RODIO"

Isus ovde govori o najavi Njegovoj koja je bila pre Avramovog rođenja i poreklu nauke koja je viša od Avramove.

Ako pak smatras da Isus nije na nebu bio Sin Bozji, naravno da nije u smislu da je stvoren u jednom trenutku u vecnosti, ali je on vec na nebu nazvan Sin Bozji u smislu predestinacije njegovog zemaljskog rodjenja.
On je jos na nebu odredjen da bude sin Bozji, sto je i iskustveno postao kada se rodio u telu na zemlji.

Tako je. Slažem se. To i ja tvrdim i verujem

Dakle, moras to preispitati, i sada razumem zasto Stvarnoslap pise protivno,

No comment! Što se dotičnog tiče. Ja razumem da je i tebi teško da razumeš a kamoli njemu.

jer ti nisi konkretan vec pises u misticnim zagonetkama

Najkonkretnije sve ...samo je stvar što ovo mišljenje čuješ prvi put verovatno pa ne možeš pohvatati svu konstrukciju razmišljanja. Polako.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jovan ni sam nije siguran sta zastupa :)

Hristos je postojao na nebu pre nego je dosao na zemlju! Da li mu je ime Isus, Emanuilo, Bog Sin.. Sasvim je svejedno..

Jovan cini se, dokazuje da Isus nije ista licnost sa neba, nego neka druga licnost dok je bio na zemlji (obican covek) , a to ne moze dokazati, jer Isus kaze da je to on licno, isti onaj Isus koji je bio na nebu silazi na zemlju medju ljude, zivi medju njima, i licnost mu je ista!

A ako mu je licnost ista, onda je to ta "priroda" o kojoj mi pričamo - "bozanska priroda" koja se uselila u telo coveka! I zato ovo Jovan pokušava da izbegne teoloskom gimnastikom! Ali to je nemoguce izbeci, jer Isus dobro zna ko je on, on se svega seća, jos kao mali je govorio da "treba biti u kuci Oca svojega"!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jivan cini se, dokazuje da Isus nije ista licnost sa neba, nego neka druga ljudska licnost dok je bio na zemlji (obican covek) , a to ne moze dokazati, jer Isus kaze da je to on licno, isti onaj Isus koji je bio na nebu silazi na zemlju medju ljude, zivi i radi medju njima, i licnost mu je ista!

Isus Hristos nema kontinuitet u prirodi ili umu nebeskog bića. Upravo je to ključno razumeti i to Jovan u poslanici zapravo želi istaći. Apostol Jovan kaže da je Isus Hristos "telo"..i van toga je sve promašaj u verovanju.

Isus dobro zna ko je on, on se svega seća, jos kao mali je govorio da "treba biti u kuci Oca svojega"!

Vidi Mire, ovo je jeres po učenju Pisma. Evo pojasniću. Isus nesme imati ništa od nebeskog obličja a posebno Božanskog. Znam da ti smatraš da je imao Božansku misao tj. um. Hm..da li znaš da ovo isto veruju adventisti antitrinitarci?No, evo zašto je ovo jeres. Jeres je iz razloga što u tom slučaju Isus NIKAKO NIJE MOGAO POGREŠITI. Ako ima Božanski um kako je mogao sagrešiti? Onda bi sva Njegova borba sa Satanom bila farsa jer On ne može sagrešiti. Međutim, da bi pobeda bila stvarna On mora imati um kao i svaki čovek bez ikakavih dodataka Božanskog. Samo tako je pobeda realna.

Ako je imao um Božanski nikako nije mogao pogrešiti jer Bog se ne može iskušati. A Isus je kušan. Ako me razumeš. Ovo isto, kažem, naučavaju Adventisti antitrinitarci...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Razumem Jovanov stav, ali mi je jos uvek strano to "da li on misli samo na telesnu prirodu, ili i na prirodu licnosti u odnosu pre i posle utelovljenja"
Drugim recima - da li on smatra da je Isus pre utelovljenja bio po prirodi, i fizicki drugaciji, ili misli da je to druga licnost nakon utelovljenja, da to nije ona ista nebeska licnost ili svest.

Ako je mislio samo na prirodu i telesno oblicje - onda je u pravu, jer Isus je rodjenjem preuzeo ljudsku telesnu prirodu, dok je pre utelovljenja imao Bozansku prirodu, nestvorenu, i vecnu.

Ako je pak mislio na licnost, da je Isus na nebu bio neko drugi pa je rodjenjem postao neko sasvim drugi, druga licnost sa svim elementima koji podrazumevaju licnost coveka, onda je taj Jovanov stav potpuno pogresan, jer Isus je bio ista ta licnost koja je na nebu bila sa Bogom pre utelovljenja, i sve sto je bilo deo te licnosti Isusa na nebu kao Boga jednakog Ocu, ukljucujuci i svest - bilo je karakteristicno i u toku njegovo zemaljskog zivota, osim sto je on rodjen kao covek, i sve u njemu osim licnosti i svesti - bilo je podredjeno tim novim okolnostima i uslovima u kojima se nasao.

Izvinjavam se zbog sledeceg primera koji cu dati, ali on najbolje slikovito prikazuje ono sto je bio slucaj i sa Gospodom Isusom Hristom.

Sigurno ste gledali scenu iz filma "supermen" gde on kao covek od celika, neranjiv, i sa natprirodnim mocima - u jednom trenutku ulazi u neku komoru na ostacima planete Kripton, i tu gubi svu moc koju je imao, i postaje obican covek.
Tu mozemo zapaziti da je on nakon te transformacije ostao bukvalno ista ona licnost koja je bila pre gubitka svojih moci.

To je banalna slika i onoga sto se dogodilo i sa Gospodom Isusom prilikom rodjenja na zemlji, on je postao telesan, ali su njegova licnost i svest ostali identicni.
Ja cak verujem da je i njegov lik i telesno oblicje bilo identicno nebeskom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isus Hristos nema kontinuitet u prirodi ili umu nebeskog bića. Upravo je to ključno razumeti i to Jovan u poslanici zapravo želi istaći. Apostol Jovan kaže da je Isus Hristos "telo"..i van toga je sve promašaj u verovanju.
Nemas dokaza da Isus nije ista licnost sa neba! Biblija te obara, i to je kljucno! Biblijski tekstovi, dzabe sto ti hoces da bude drugacije!

No, evo zašto je ovo jeres. Jeres je iz razloga što u tom slučaju Isus NIKAKO NIJE MOGAO POGREŠITI. Ako ima Božanski um kako je mogao sagrešiti? Onda bi sva Njegova borba sa Satanom bila farsa jer On ne može sagrešiti.

Vi sve pokusavate logikom dokazati! A ne slusate logiku!? Ti ne slusas logiku!

Jovane, i ti imas dve prirode, jedna je svest a druga podsvest! Ovo se jedno drugom suproti, jer ono sto ti u budnom stanju svest govori da je logicno, nije isto sto ti podsvest govori! Podsvest dolazi do izrazaja u snu! Ona ti govori kroz slike! To je Bozanska iskra u coveku! Ona te poducava kako da se izboris sa problemima na javi! Zato sanjas! To su slike i simboli! Zato sanovnici funkcionisu!

Hristos je isto tako imao dve prirode, samo sto je kod njega ovo bilo dublje povezano!

Ti to ne razumes, jer nisi nikada istrazio samog sebe, nisi proniknuo u sebe da bi mogao to shvatiti!

Hristos ima dve prirode, ljudsku i Bozansku! Tako da ljudska svest se mogla itekako pobuniti protiv Bozanske!

I ti mozes odluciti da ne slusas svoju podsvest! Da ne slusas ono sto neki zovu intuicijom! Bog je coveku dao DUH isto kao sto je dao i Hristu! Samo sto je njegov Duh bio Bozanska licnost direktno, a tvoja je dosla nasledjem preko praroditelja, od oca naseg Adama. Kao sto se krv prenosi s kolena na koleno tako se prenosi i DUH!

Onda bi sva Njegova borba sa Satanom bila farsa jer On ne može sagrešiti.

Nije bila farsa! Ti ne razumes dualnost ljudske prirode! Nije Isus bio mnogo drugaciji od coveka!

Ja ti ovo objasnjavam nacuno, pa neces da me saslusas..

Ako je imao um Božanski nikako nije mogao pogrešiti jer Bog se ne može iskušati.

Imao je dve prirode isto kao i ti!
Ne slusas me, odnosno ne slušaš sebe!

Kada razmisljas, da li ti se ne cini da pricas "sam sa sobom"? Kome se ti obracas dok razmisljas?

Tako i Hristos, izgleda da prica sam sa sobom! Ti ovo neces da razumes!

Mi smo stvoreni na sliku Bozju!

Poslednja izmena:
Natrag