Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opet podmećeš. Ne radi se o mome i tvome zaključku, nego se radi o tvrdnji svetog Ivana i tvome nijekanju apostolov tvrdnje. Zato ću ja to ovdje postaviti, pa neka tako ostane da ljudi razlučuju, a mi ćemo završiti diskusiju.

Sveti apostol Ivan: i Riječ bijaše Bog (Iv 1,1)

Ja rekoh..neka ostane onako kako je ko rekao..ti imaš svoje tumačenje ja imam svoje:

Ali Jovan upravo i kaže da je Reč odvojen entitet.."Reč beše sa Bogom".

Ja to verujem jer tako stoji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja rekoh..neka ostane onako kako je ko rekao..ti imaš svoje tumačenje ja imam svoje:

Veruj kako želiš. Tvoja odluka. Ali Jovan upravo i kaže da je Reč odvojen entitet.."Reč beše sa Bogom".

Neka ostanu ovakvi zaključci i sa tvoje i sa moje strane pa neka se razlučuje.

Opet podmećeš. Ne radi se o mome i tvome zaključku, nego se radi o tvrdnji svetog Ivana i tvome nijekanju apostolov tvrdnje. Zato ću ja to ovdje postaviti, pa neka tako ostane da ljudi razlučuju, a mi ćemo završiti diskusiju.

Sveti apostol Ivan tvrdi: i Riječ bijaše Bog (Iv 1,1)

A ti tvrdiš:

Imamo Bog i Reč kao dva pojma.

Ne znam da li uviđaš da su Reč i Bog dva entiteta

Reč tu nije Bog jer je jasno da "Reč beše sa Bogom"....

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Sveti apostol Ivan tvrdi: i Riječ bijaše Bog (Iv 1,1)

Jovan Prezviter je napisao(la):

Ali Jovan upravo i kaže da je Reč odvojen entitet.."Reč beše sa Bogom".

Nije moguće razumeti tako kako ti tvrdiđš jer je Reč sa Bogom...nije Reč Bog....nemamo Reč-Bog...već Reč Beše(projavila, objavaila) Boga....to je razlika. A ta razlika je potvrđena izrazom "Reč beše sa Bogom".

Imamo dakle Reč kao prvi entitet i Bog kao drugi...

Jovan ne bi protivurečio sam sebi ako bi Reč izjednačio sa Bog kada kaže da je Reč sa Bogom. Dakle, nije Reč sama sa sobom...da li shvataš?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, kakav je tvoj odgovor na ove nedvosmislene biblijske dokaze koje sam gore postavio?
Sagledaj ih moj brate u dobroj volji, a ne u duhu ponosa koji ti ne dopusta da katkad i priznas poneku istinu koja je ocigledna, i da u svakom slucaju podrzavas lazna ucenja na svoju stetu.
Jer nije sramota gresiti u zakljucivanju, sramota je u lazi ostati i ne odbaciti je zbog nespremnosti da prihvatimo istinu.

Evo ponovo.

Jedan od kljucnih dokaza da se u 1 knjizi Mojsijevoj 6 poglavlju ( gde se govori o zenidbi sinova Bozjih sa kcerima covecijim ) ne radi o nekakvim demonima, vec o potomcima Svete loze Adamovog sina sita, koji su se zenili sa kcerima Adamovog sina Kaina - koga je Bog prokleo zbog ubistva brata Avelja, je taj - da nastavak ovog biblijskog izvestaja glasi "I VIDEVSI BOG DA JE NEVALJALSTVO LJUDSKO VELIKO NA ZEMLJI, I DA SU MISLI COVECIJE SVAGDA SAMO ZLE, POKAJA SE U SRCU STO JE STVORIO COVEKA" ( 1 Mojsijeva 6. 5 ).

Dakle, ljudi su se pokvarili i mislili samo na zadovoljenje svojih telesnih zelja, i zato je Bog poslao potop na tadasnji svet.

Govoreci o svom drugom dolasku, Isus napominje da ce svet u poslednje vreme biti kao u vreme Nojevo.
Jer kao sto pred potopom ljudi "jedjahu i pijahu, ZENJAHU SE I UDAVAHU, kupovahu i prodavahu" Tako ce biti ( kaze Isus ) i u poslednje vreme.

Dakle, i sam Bog u starom zavetu, i Gospod Isus u novom potvrdjuju - da su ljudi bili ti koji su gresili i zenili se i udavali po svojoj volji, sto je dovelo do toga da Bog pusti potop.

Nema u bibliji govora o navodnoj zenidbi nekakvih demona, vec biblija govori o prepotopnim ljidima.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovo je "komplet tekst":

Iv 1,1: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. .... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama

Ili na koine, na kome je i pisan:

1Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. 2Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν θεόν. 3Πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν. 4Ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων, 5καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν. 6Ἐγένετο ἄνθρωπος ἀπεσταλμένος παρὰ θεοῦ, ὄνομα αὐτῷ Ἰωάννης. 7Οὗτος ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν, ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός, ἵνα πάντες πιστεύσωσιν δι’ αὐτοῦ. 8Οὐκ ἦν ἐκεῖνος τὸ φῶς, ἀλλ’ ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός. 9Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον. 10Ἐν τῷ κόσμῳ ἦν, καὶ ὁ κόσμος δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω. 11Εἰς τὰ ἴδια ἦλθεν, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον. 12Ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ· 13οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ’ ἐκ θεοῦ ἐγεννήθησαν. 14Καὶ ὁ λόγος σὰρξ ἐγένετο, καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν― καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός― πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας. 15Ἰωάννης μαρτυρεῖ περὶ αὐτοῦ, καὶ κέκραγεν λέγων, Οὗτος ἦν ὃν εἴπον, Ὁ ὀπίσω μου ἐρχόμενος ἔμπροσθέν μου γέγονεν· ὅτι πρῶτός μου ἦν. 16Καὶ ἐκ τοῦ πληρώματος αὐτοῦ ἡμεῖς πάντες ἐλάβομεν, καὶ χάριν ἀντὶ χάριτος. 17Ὅτι ὁ νόμος διὰ Μωσέως ἐδόθη, ἡ χάρις καὶ ἡ ἀλήθεια διὰ Ἰησοῦ χριστοῦ ἐγένετο. 18Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· ὁ μονογενὴς υἱός, ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρός, ἐκεῖνος ἐξηγήσατο.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Jovan 1:1
BGT John 1:1 Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Jn. 1:1 BGT)
Ovde postoji jedan clan ispred Boga "tau" koji objasnjava razliku izmedju dva boga,da je jedan manji bog kod glavnog ili velikog Boga.
Taj manji je nazvan Rec Bozja i koji je dobio ljudsko telo 14 stih... Dakle to su dve osobe,a treca se nigde ne spominje.
U 18 stihu se pravi jos bitnija razlika jer pise sledece.
18 Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi.
Nadalje Isus je druga najmocnija osoba u celome svemiru,odmah posle svoga Boga i Oca Jehove.
Tako da sto se teme tice moze slobodno da se kaze da ako mu je Jehova Bog i Otac dao titulu Silnoga Boga ko smo mi da to poricemo.Ako je cak i sotonu biblija oznacila za Boga ovoga sveta,a zasto da se ta titula Boga ne bi dala i Isusu.?
Dakle moze se reci da je Isus bozanske prirode,pogotovo sada kada je dobio i besmrtni zivot nakon sto ga je Bog vaskrsnuo iz mrtvih.,i dao mu polozaj odmah do sebe,kao desna ruka,kao prvi andjeo,kao arhandjel Mihailo.

Natrag