Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Vidi
I? Što ti nije jasno? Da, Ne umire ni ljudska narav (priroda). Ljudska narav (priroda) nije smrtno ljudsko tijelo. Ljudska narav je ljudska bit, ljudsko postojanje, ljudski odnos sa svojim Stvoriteljem. I da, ništa od toga ne umire. Krist je onog petka desnom razbojniku obećao da će još toga dana biti zajedno u raju, i bili su, jer Isus svoja obećanja ispunjava, Isus nije lažov.

Umjesto da se baviš ovakvim lažima i podmetanjima, pojasni ovaj Pavlov tekst.

Fil 2,5-8: Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

Uočimo ovo – trajni lik Božji. Kad bi bilo točno da Isus Krist za vrijeme svoga zemaljskog života nije bio Bog, sveti Pavao ne bi mogao reći, i sigurno ne bi rekao i napisao – „On (Isus Krist), trajni lik Božji“. Naime, Isus nije „trajni“ lik Božji ako za svojih 33 godine života na zemlji nije bio Bog. Ali, kako sveti Pavao Krista naziva i označava „trajnim likom Božjim“, jasno je da je Isus Krist bio Bog i za vrijeme svog zemaljskog života.

Mrtav u Bibliji nema ni jedno drugo značenje osim mrtav...dakle prosto...sad ljudska filozofija je da je mrav a nije mrtav to ako iznosimo u odbrani vere nijedan iskren čovek to neće razumeti ni prihvatiti.
Dakle, diskusija koju sam pokrenuo bavi se pitanjem šta je sa Hristovo ljudskom a šta sa Božanskom prirodom. Mi kako vidim ovde sada uvodimo i još jednu nepoznatu, sasvim nepotrebno a tiče se dela ljudske prirode koja je umrla a deo ljudske koja nije...i tako zakomplikovasmo.
Mi ovde hoćemo da razumemo šta je sa Božanskom prirodom i kako je ona učestvovali u otkupu. Ljudska priroda je umrla u potpunosti i to nam je polazna tačka.
Međutim, Isus je platio otkup pobedivši smrt...dakle da li je to učinio kroz smrt ljudske prirode samo ili je još nešto moralo biti učinjeno?
Ostavimo molim sada priču o smrti koja nije smrt..to nam sada komplikuje ovo pitanje i nemoguće je voditi diskusiju sa ovom prenisom. Fokusirajno se na telo i ljudsku prirodu koja je umrla da bismo mogli dalje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hajde smiri se, niko te nije prozvao da lažeš. U

Onda stvarno ne postoje jasni kriterijumi kod vas. Prvo ukazuje na strašnu blasfemiju za nekoga ko tvrdi da Isus nije umro a kada upravo to kaže tvoj brat u veri onda je to ispravno.
Kako to sad Isus je umro a nije umro. Ja kažem da jeste umro i to u potpunosti kao čovek a ne delom jeste a delom nije. Kakav je to nerazuman nauk brate?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Onda stvarno ne postoje jasni kriterijumi kod vas. Prvo ukazuje na strašnu blasfemiju za nekoga ko tvrdi da Isus nije umro a kada upravo to kaže tvoj brat u veri onda je to ispravno.

Pročitaj šta sam Slapu napisao. Dakle, "objection overruled"...

Prvo, postoje jasni i čvrsti kriterijumi kod nas, drugo, pojasnio sam šta umire.

Treće: Slap nije rekao da Isus nije umro. Ali to ne možeš shvatiti jer vama je osoba i priroda i duša i telo, te kada neko umre, umire, prestaje da postoji sve.

Mrtav u Bibliji nema ni jedno drugo značenje osim mrtav...dakle prosto...sad ljudska filozofija je da je mrav a nije mrtav to ako iznosimo u odbrani vere nijedan iskren čovek to neće razumeti ni prihvatiti.

Khm, khm.... na isti način tumačeći Sveto Pismo, Bignino je došao do zaključka da u istom piše da je YHWH smrtno biće (vanzemaljac).... dakle da je stvoren.

Ujedno, ne radi se ovde o bilo kakvoj filozofiji, na koju ste alergični iako je poznata činjenica da je na stvaranje iste i te kako uticala bliskoistočna misao, posebno hebrejska.

Ljudska priroda je umrla u potpunosti i to nam je polazna tačka.

Definiši ljudsku prirodu, definiši smrt, pa onda govori o polaznoj tački.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Darth, tema podrazumeva da znamo ove stvari već...šta je ljudska priroda.
Dakle Hristov život, kao svakog drugog čoveka, kada izađe dah nije živ. Hristos je izgovorio poslednje reči koje ukazuju da je Hristos predao dah svoj Ocu. Dakle, umro je u potpunost ljudskom smrću.
E sada kada razmatramo to pitanje otkupa sada se pitamo kako je Hristos otkupio od smrti čoveka. Da li samo smrću tela tj.ljudske prirode...
Kao što rekoh moraću posebnu temu otvoriti jer se ova bavi samo ko je Hristos na zemlji...da li ima ljudsku ili ljudsko-Božansku prirodu.
E sada to implicira dalje...a to je nova tema...šta je umrlo na krstu..

Nego ovde ipak je bolje zadržati se na temi oko Hristove prirode na zemlji...ako ima šta još dodati i pobedi nad grehom u telu čoveka.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Uočimo ovo – trajni lik Božji. Kad bi bilo točno da Isus Krist za vrijeme svoga zemaljskog života nije bio Bog, sveti Pavao ne bi mogao reći, i sigurno ne bi rekao i napisao – „On (Isus Krist), trajni lik Božji“. Naime, Isus nije „trajni“ lik Božji ako za svojih 33 godine života na zemlji nije bio Bog. Ali, kako sveti Pavao Krista naziva i označava „trajnim likom Božjim“, jasno je da je Isus Krist bio Bog i za vrijeme svog zemaljskog života.
U grčkom originalu stoji "morfe"(obličje) Božije. On je bio pre utelovljenja u Božijem obličju tj. Bog. Ali prilikom utelovljenja On je "oplenio" sebe kako kaže tekst ili skinuo sa sebe Božansku prirodu i uzeo "morfe" ČOVEKA. Taj tekst najbolje pokazuje kontrast između dve prirode...On je Božansku prirodu skinuo sa sebe i na zemlji je potpuno izjednačen sa čovekom u svemu. Tako da ti je prevod loš a još lošiji zaključak na osnovu tog prevoda.
Pavle jasno govori da je Hristos potpuni čovek...kao što je pre utelovljenja potpuni Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prvo, pridjev "božanski" i "Bog" nemaju isto značenje.

Ja to znam, ali ti ne znaš.

Drugo - ne gradi se nijedna važna doktrina izvlačenjem stihova koji navodno idu u prilog jednoj pretpostavci, dok se drugi stihovi o istom predmetu zanemaruju. To se zove potčinjavanje Svetog Pisma.

Tako je. Ta se misaono-verbalna nakarada još zove EGWizam.

Na primjer, isti apostol Pavle objašnjava u Hebrejima 2:16,17 da je Isus u svemu bio kao oni s kojima se poistovjetio radi iskupljenja.

Točno, jer je čovjek kao i oni. Ali, za razliku od svih nas ljudi, Isus je, osim što je čovjek, istovremeno i Bog.

Treće - Četvrto, nametanje Isusa kao bogočovjeka (ili Boga po svaku cijenu) nije samo zloupotreba Biblije već i atak na zdravi razum, svojstven poganizmu.

Apostoli Isusa "nameću" kao Boga. Toma kaže: Gospodin moj i Bog moj. Ivan kaže: Riječ bijaše Bog, Riječ tijelom postade i nastani se među nama. Pavao kaže:

Fil 2,5-8: Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

To za sobom dalje povlači još veće apsurde u koje ulaze trinitarci, da je samo ljudska priroda Kristova umrla a božanska nije, i čak da je uskrsnuo samog sebe.

Nije umrla ni ljudska ni božanska narav, umrlo je samo ljudsko smrtno tijelo.

Četvrto - Krist kao "bogočovjek" ili neka vrsta Supermena bio bi samo glumac na Zemlji, lišen realnosti iskušenja.

A ti misliš da Isus nije bio "supermen", nego laprdan k'o i ti!?!? :)

Peto, Krist nam nikako ne može biti Primjer kao "bogočovjek".

Tebi ne može i nije.

Šesto - točno je da Isus imao posebnu božansku mjeru Svetog Duha, neophodnog za misiju Mesije,

A tko si to ti pa ovo znaš? Jesi li ti "serviser Svetog Duha", pa ti točno znaš koliku je mjeru SD Isus imao?

Dakle, diskusija koju sam pokrenuo bavi se pitanjem šta je sa Hristovo ljudskom a šta sa Božanskom prirodom. Mi kako vidim ovde sada uvodimo i još jednu nepoznatu, sasvim nepotrebno a tiče se dela ljudske prirode koja je umrla a deo ljudske koja nije...i tako zakomplikovasmo.

Ništa ja nisam zakomplicirao, stvari naprosto tako stoje, i zapravo su vrlo jednostavne. To što se tebi čine "komplicirane", nije zbog njihove kompliciranosti, nego zbog tvog neznanja, nerazumijevanja i zavedenosti. A zaista su jednostavne, vidi: Bog ne može umrijeti, čovjekova duša ne može umrijeti, a umire samo ono što je smrtno - ljudsko tijelo.

Mi ovde hoćemo da razumemo šta je sa Božanskom prirodom i kako je ona učestvovali u otkupu.

Sudjelovala je kao jedna od dvije naravi u jednoj i jedinstvenoj osobi Isusa bogočovjeka. S napomenom da božanska i ljudska Isusova narav nisu pomiješane i nisu odijeljene.

Ljudska priroda je umrla u potpunosti i to nam je polazna tačka.

Netočno. Umrlo je samo ono što može umrijeti, ljudsko tijelo. Čovjekova duša je besmrtna. Kako bi Isus istog onog dana bio s razbojnikom u raju, kad bi umrlo i tijelo i duša?

Međutim, Isus je platio otkup pobedivši smrt...dakle da li je to učinio kroz smrt ljudske prirode samo ili je još nešto moralo biti učinjeno?

Samo je ljudsko tijelo umrlo. Koliko puta ti treba ponoviti?

On je Božansku prirodu skinuo sa sebe i na zemlji je potpuno izjednačen sa čovekom u svemu.

Već si deset puta svetog Ivana pravio i proglašavao lažovom, a sada to činiš i svetom Pavlu. Ti tvrdiš da je Isus na zemlji prestao biti Bog, a Pavao kaže da je Isus trajni lik Božji. Kako možeš toliko bogohuliti?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Slape, Pavle ne koristi taj izraz koji ti koristiš a drugo ovo je tvoje tumačenje i izvođenje konsekvenci iz izraza "TRAJNI"..

Dakle, ne bi trebao Pavlu nametati tvoj stav već da vidimo šta on kaže.
On kaže, da je Hristos na zemlji obličje-morfe čoveka. Taj izraz morfe ukazuje na potpunost i inregralnost prirode čoveka bez ikakvih drugih primesa. Dakle, ukazujuje samo na jednu prirodu. Zato Pavle i navodi da se Hristos ponizio uzevši "morfe" sluge..i "postavši kao i DRUGI LJUDI"..dakle da je imao dve prirode da li bi bio kao i drugi ljudi? Ne, naravno.

Zato slušaj Pavla šta kaže.

Ovo drugo ipak je rano da se o tome piše. Ako i budem pisao teško da ćemo uopšte moći imati isto polazište..tu bih pozvao pre svega na učešće one koji ne upliću besmrtnu dušu..jer nam to stvarno onemogućava razumevanje teme Hristove smrti i razumevanje pobede nad smrću kako je izvojevana...izvinjavam se unapred.

Ali otom potom...to je druga tema..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, ne bi trebao Pavlu nametati tvoj stav već da vidimo šta on kaže.
On kaže, da je Hristos na zemlji obličje-morfe čoveka.

Krivo, opet podvaljuješ. Sveti Pavao piše kako je Isus i "božanskog obličja". Evo:

Fil 2,6 (grčki): ὃς (On - Isus) ἐν μορφῇ (morphé - obličje) Θεοῦ (theos - Boga) ὑπάρχων οὐχ ἁρπαγμὸν ἡγήσατο τὸ εἶναι ἴσα Θεῷ,

P.S. Jovane, može li se znati tko te je i kako uplašio pa si odbacio Krista Boga? Da nisu možda muslimani s kojima diskutiraš?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krivo, opet podvaljuješ. Sveti Pavao piše kako je Isus i "božanskog obličja". Evo:

Fil 2,6 (grčki): ὃς (On - Isus) ἐν μορφῇ (morphé - obličje) Θεοῦ (theos - Boga) ὑπάρχων οὐχ ἁρπαγμὸν ἡγήσατο τὸ εἶναι ἴσα Θεῷ,

P.S. Jovane, može li se znati tko te je i kako uplašio pa si odbacio Krista Boga? Da nisu možda muslimani s kojima diskutiraš?

Isus je bio pre dolaska morfe-obličja Božijeg. Ne da je i na zemlji. Na zemlji je morfe-obličje čoveka.

Pitah te...kako je to Hristos "kao i DRUGI LJUDI" ako je imao dve prirode? Pavle govori o Božanskoj prirodi ali pre utelovljenja...nakon utelovljenja kao i drugi ljudi...na drugom mestu Pavle veli bio je u SVEMU kao i braća osim greha što nije načinio...zato ako je Pavle manje jasan na jednom mestu evo na drugom je još jasniji. Dakle Isus je u svemu kao i mi osim u grehu...dakle da je i u prirodi apostoli bi to istakli i rekli da je sličan u svemu osim u prirodi i grehu...ne oni kažu samo u grehu je razlika.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus je bio pre dolaska morfe-obličja Božijeg.

A gdje i tko piše da je to prestao biti? Jesi li to pročitao kod "proroka Muhameda"!?!? Isusovi apostoli vjeruju i pišu kako je Isus i na zemlji Bog, evo ih: Toma kaže: Gospodin moj i Bog moj. Ivan kaže: Riječ bijaše Bog, Riječ tijelom postade i nastani se među nama.

Pitah te...kako je to Hristos "kao i DRUGI LJUDI" ako je imao dve prirode?

Citiraj točno iz Biblije u čemu je Isus "kao i drugi ljudi".

Pavle govori o Božanskoj prirodi ali pre utelovljenja...

Pavao to nigdje ne govori. Ne izmišljaj.

P.S. Kad Jovan neće odgovoriti tko ga je uplašio, i od koga je preuzeo vjerovanje da Isus nije Bog, otkrit ću vam ja. Uplašio ga je i vjerovanje je preuzeo od "proroka Muhameda". Muhamed (Jelenin brat po proroštvu) ovako kaže:

Kuran, Poglavlje 5, redak 72: Onome koji vjeruje da je Isus Bog „doista će mu Allah zabraniti Džennet, a sklonište njegovo bit će vatra“.

Natrag