- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Vidi
Mrtav u Bibliji nema ni jedno drugo značenje osim mrtav...dakle prosto...sad ljudska filozofija je da je mrav a nije mrtav to ako iznosimo u odbrani vere nijedan iskren čovek to neće razumeti ni prihvatiti.
Dakle, diskusija koju sam pokrenuo bavi se pitanjem šta je sa Hristovo ljudskom a šta sa Božanskom prirodom. Mi kako vidim ovde sada uvodimo i još jednu nepoznatu, sasvim nepotrebno a tiče se dela ljudske prirode koja je umrla a deo ljudske koja nije...i tako zakomplikovasmo.
Mi ovde hoćemo da razumemo šta je sa Božanskom prirodom i kako je ona učestvovali u otkupu. Ljudska priroda je umrla u potpunosti i to nam je polazna tačka.
Međutim, Isus je platio otkup pobedivši smrt...dakle da li je to učinio kroz smrt ljudske prirode samo ili je još nešto moralo biti učinjeno?
Ostavimo molim sada priču o smrti koja nije smrt..to nam sada komplikuje ovo pitanje i nemoguće je voditi diskusiju sa ovom prenisom. Fokusirajno se na telo i ljudsku prirodu koja je umrla da bismo mogli dalje..
I? Što ti nije jasno? Da, Ne umire ni ljudska narav (priroda). Ljudska narav (priroda) nije smrtno ljudsko tijelo. Ljudska narav je ljudska bit, ljudsko postojanje, ljudski odnos sa svojim Stvoriteljem. I da, ništa od toga ne umire. Krist je onog petka desnom razbojniku obećao da će još toga dana biti zajedno u raju, i bili su, jer Isus svoja obećanja ispunjava, Isus nije lažov.
Umjesto da se baviš ovakvim lažima i podmetanjima, pojasni ovaj Pavlov tekst.
Fil 2,5-8: Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.
Uočimo ovo – trajni lik Božji. Kad bi bilo točno da Isus Krist za vrijeme svoga zemaljskog života nije bio Bog, sveti Pavao ne bi mogao reći, i sigurno ne bi rekao i napisao – „On (Isus Krist), trajni lik Božji“. Naime, Isus nije „trajni“ lik Božji ako za svojih 33 godine života na zemlji nije bio Bog. Ali, kako sveti Pavao Krista naziva i označava „trajnim likom Božjim“, jasno je da je Isus Krist bio Bog i za vrijeme svog zemaljskog života.
Mrtav u Bibliji nema ni jedno drugo značenje osim mrtav...dakle prosto...sad ljudska filozofija je da je mrav a nije mrtav to ako iznosimo u odbrani vere nijedan iskren čovek to neće razumeti ni prihvatiti.
Dakle, diskusija koju sam pokrenuo bavi se pitanjem šta je sa Hristovo ljudskom a šta sa Božanskom prirodom. Mi kako vidim ovde sada uvodimo i još jednu nepoznatu, sasvim nepotrebno a tiče se dela ljudske prirode koja je umrla a deo ljudske koja nije...i tako zakomplikovasmo.
Mi ovde hoćemo da razumemo šta je sa Božanskom prirodom i kako je ona učestvovali u otkupu. Ljudska priroda je umrla u potpunosti i to nam je polazna tačka.
Međutim, Isus je platio otkup pobedivši smrt...dakle da li je to učinio kroz smrt ljudske prirode samo ili je još nešto moralo biti učinjeno?
Ostavimo molim sada priču o smrti koja nije smrt..to nam sada komplikuje ovo pitanje i nemoguće je voditi diskusiju sa ovom prenisom. Fokusirajno se na telo i ljudsku prirodu koja je umrla da bismo mogli dalje..
Poslednja izmena: