Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Isus je bio pre dolaska morfe-obličja Božijeg. Ne da je i na zemlji. Na zemlji je morfe-obličje čoveka.

Gde, pazi, gde doslovno piše (jer vi na doslovnosti insistirate kada se radi o održavanju vaših "verovanja") da je Isus na zemlji anthropomorphos i da je odbacio theomorphe (pišem transliterovano, jer nemam instaliranu grčku tastaturu na ovom kompjuteru) ?

Zatim, santus apostolus Paulus kaže: " u svemu nama sličan, osim po grehu"

ἀλλά ἑαυτοῦ κενόω μορφή δοῦλος λαμβάνω ἐν ὁμοίωμα ἄνθρωπος γίνομαι καί σχῆμα εὑρίσκω ὡς ἄνθρωπος

καὶ σχήματι εὑρεθεὶς ὡς ἄνθρωπος ἐταπείνωσεν ἑαυτὸν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ.

διὸ καὶ ὁ Θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσε καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα,

ἵνα ἐν τῷ ὀνόματι Ἰησοῦ πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων,

καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσηται ὅτι Κύριος Ἰησοῦς Χριστὸς εἰς δόξαν Θεοῦ πατρός.

Citiraj točno iz Biblije u čemu je Isus "kao i drugi ljudi".

Može jedino da pokuša da ti citira poslanicu Hebrejima 4,15, no tu piše da je Isus iskušao sve ljudsko osim greha.

P.S. Kad Jovan neće odgovoriti tko ga je uplašio, i od koga je preuzeo vjerovanje da Isus nije Bog, otkrit ću vam ja. Uplašio ga je i vjerovanje je preuzeo od "proroka Muhameda". Muhamed (Jelenin brat po proroštvu) ovako kaže:

Kuran, Poglavlje 5, redak 72: Onome koji vjeruje da je Isus Bog „doista će mu Allah zabraniti Džennet, a sklonište njegovo bit će vatra“.

Niti je muhamed bio prorok (nije ni Ellen Gould Harmon White), niti je alah Bog.

Ps. Zar se uplašio da mu onaj koji ne zna da sunce ne zalazi, gospodar prevare neće dati da uđe u bordel? (72 hurije i "lepi dečaci" za muslimane) Zar zaista veruje da je alah bog?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A gdje i tko piše da je to prestao biti? Jesi li to pročitao kod "proroka Muhameda"!?!? Isusovi apostoli vjeruju i pišu kako je Isus i na zemlji Bog, evo ih: Toma kaže: Gospodin moj i Bog moj. Ivan kaže: Riječ bijaše Bog, Riječ tijelom postade i nastani se među nama.

Citiraj točno iz Biblije u čemu je Isus "kao i drugi ljudi".

Pavao to nigdje ne govori. Ne izmišljaj.

P.S. Kad Jovan neće odgovoriti tko ga je uplašio, i od koga je preuzeo vjerovanje da Isus nije Bog, otkrit ću vam ja. Uplašio ga je i vjerovanje je preuzeo od "proroka Muhameda". Muhamed (Jelenin brat po proroštvu) ovako kaže:

Kuran, Poglavlje 5, redak 72: Onome koji vjeruje da je Isus Bog „doista će mu Allah zabraniti Džennet, a sklonište njegovo bit će vatra“.

Morfe-sluge tj. ČOVEKA. ja objasnih ali ti ne čitaš. Morfe-obličje ukazuje na potpunost u nečemu bez izuzetka. Identičnost onoga sa čime se upoređuje, ukazuje. Hristos je na zemlji dakle bez izuzetka kao i drugi ljudi...Pavle je potpuno jasan a na drugim mestima u Pismu samo potvrđuje ovo.
Isus nije bio pola pola...već isključivo ČOVEK tj.kao i drugi ljudi jer pitam te treći put kako je u svemu po prirodi kao i drugi ljudi ako ima dve?

Znači morfe sluge ne može biti i Bog..jer priroda Boga ne može biti počinjena..to je valda jasno?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znači morfe sluge ne može biti i Bog..jer priroda Boga ne može biti počinjena..to je valda jasno?

Kontekst reči Jovane, kontekst reči.

Obličje, ili kako to u originalu piše, morphe - morfe, ne znači promenu prirode.

Morfe je oblik, obličje.

Na primer u rečenici: "Pred nama se ukazala antropomorfna figura vanzemaljaca". Da li je u ovoj rečenici vanzemaljac po prirodi čovek? Ili se radi o totalno drugačijoj vrsti u obliku (morfe) nalik čoveku?

PS. Bog može uzeti bilo koji oblik, bilo koji. Može sebe "opleniti" u svemu sem u Božanstvu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Fil, 2,6: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,

Ja tebe pitam po stoti put. Kako Isus može biti trajni lik Božji i jednak s Bogom, ako nije Bog???

Nigde ne piše "trajni lik"...moraš najpre da razumeš da to ne stoji..ne znam gde si našao ovakav prevod "trajni lik Božiji" ali zaista ja nigde ne nađoh. U mom prevodu Daničić-Karadžić i u svim ostalim poznatim stoji "obličje Božije". Ja stvarno ne znam kako možeš toliko da insistiraš na tekstu koji nigde ni u jednoj bibliji nije preveden tako? Stvarno ne znam koji ti prevod koristiš....

Dakle, da se ne ponavljam...Pavle kaže u Filibljanima 2,7 da je Isus morfe-sluge...i jasno je da Božanska priroda ne može biti SLUGA....to je svima jasno i da je kao i drugi ljudi..

Ti ćeš reći da kao i drugi ljuid i Bog i Čovek. Ok...ako su i drugi ljudi i Bog i Čovek onda tvoje shvatanje ima smisla. Ako pak je drugačije onda moraš priznati da tvoje tumačenje nije ispravno.

Što se Muhamedanaca tiče..ovakvim stavom koji imaš teško bi mogao arghumentovano izaći na diskusiju sa njima. Mislim vrlo lako bi uvideli nelogičnost objašnjenja a time bi dao lošu reputaciju samom hrišćanstvu. Veruj mi...

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Što se Muhamedanaca tiče..ovakvim stavom koji imaš teško bi mogao arghumentovano izaći na diskusiju sa njima. Mislim vrlo lako bi uvideli nelogičnost objašnjenja a time bi dao lošu reputaciju samom hrišćanstvu. Veruj mi...

Hmmm....

Ovo je stav kojim se izlazi na crtu muhamedancima:

A on, iako je protestant, brani pravoverje.

Tako da... nemoj deliti besplatne savete kada ti nisu traženi.

Nigde ne piše "trajni lik"...moraš najpre da razumeš da to ne stoji..ne znam gde si našao ovakav prevod "trajni lik Božiji" ali zaista ja nigde ne nađoh.

Ne piše?????

A šta je ovo:

6On, trajni lik Božji,
nije se kao plijena držao
svoje jednakosti s Bogom,

izvor:

Kod:
https://biblija.ks.hr/search.aspx?k=57&p=2&r=1

P.S. Zašto si preuzeo muhamedanska vjerovanja?

Zato što mu se sviđa kako misle Muhamed Hijab i Zakir Naik....

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nigde ne piše "trajni lik"...moraš najpre da razumeš da to ne stoji..ne znam gde si našao ovakav prevod "trajni lik Božiji" ali zaista ja nigde ne nađoh. U mom prevodu Daničić-Karadžić i u svim ostalim poznatim stoji "obličje Božije".

OK, obličje Božje. :) Ako "obličje čovječije" uz Isusa Krista označava da je on čovjek, onda i "obličje Božje" (ἐμορφῇ (morphé - obličje) Θεοῦ (theos - Boga) označava da je Isus Bog. Prosto k'o pasulj. Dakle, Isus je Bogočovjek.

Dakle, da se ne ponavljam...Pavle kaže u Filibljanima 2,7 da je Isus morfe-sluge...

Da se ja ponovim. U Fil 2,6 sveti Pavao kaže da je Isus "morfe Boga". Dakle, Bog. :)

Ti ćeš reći da kao i drugi ljuid i Bog i Čovek.

Još ćeš ti odgovarati umjesto mene. Nitko osim Isusa nije i Bog i čovjek.

Ok...ako su i drugi ljudi i Bog i Čovek

Nisu drugi ljudi i Bogovi i ljudi, samo je Isus Bogočovjek

Zašto bih ja uopće nešto argumentirao onima koji osporavaju temeljno kršćansko vjerovanje - Krist je Bog? Zato što prijete gubitkom Dženneta!? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, obličje Božje. :) Ako "obličje čovječije" uz Isusa Krista označava da je on čovjek, onda i "obličje Božje" (ἐμορφῇ (morphé - obličje) Θεοῦ (theos - Boga) označava da je Isus Bog.

Niko ne govori o obličju pre dolaska...već o obličju na zemlji kada je došao..tada je samo ČOVEK. Može i Bog-Čovek ako računaš obličje pre i posle :). Ali ne spojeno u jednom TELU. Pavle kada govori o obličju sluge on govori o TELU. Ono nije Bog..jer je SLUGA i potpuno ČOVEK...isto kao što je pre dolaska POTPUN Bog a ne polu Bog polu čovek već potpuni Bog. Na zemlji je POTPUNI čovek. TO znači morfe sluge..potpni čovek.

Da se ja ponovim. U Fil 2,6 sveti Pavao kaže da je Isus "morfe Boga". Dakle, Bog.

Tako je a ne i čovek..na nebu je potpuni Bog...to je uredu.

Još ćeš ti odgovarati umjesto mene. Nitko osim Isusa nije i Bog i čovjek.

Isus je KAO I DRUGI LJUDI...dakle samo Čovek. Ako i drugi ljudi imaju polubožasnku prirodu onda se može prihvatiti da i Isus to ima.

Zašto bih ja uopće nešto argumentirao onima koji osporavaju temeljno kršćansko vjerovanje - Krist je Bog? Zato što prijete gubitkom Dženneta!?

Sam si me pitao...ti znaš da muslimani veruju u besmrtnu dušu..dakle kome su slični?:)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Niko ne govori o obličju pre dolaska...već o obličju na zemlji kada je došao..tada je samo ČOVEK.

Neće biti. Sveti Ivan kaže da je Bog postao tijelom i nastanio se među ljudima. Dakle, Bog se nastanio među ljudima, a ne tijelo. Toma se obraća Isusu ovako: Gospodin moj i Bog moj.

Pavle kada govori o obličju sluge on govori o TELU. Ono nije Bog..jer je SLUGA i potpuno ČOVEK...

Zašto si izostavio da sveti Pavao govori i o Kristu u obličju Boga? :) Fil 2,6 (ἐμορφῇ (morphé - obličje) Θεοῦ (theos - Boga)

I na Nebu je Bogočovjek, isto kao i na zemlji. Vidi: 1 Tim 2,5: Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus.

Kako je Isus vječni Bog, a Pavao kaže da je sada na Nebu i "Posrednik, čovjek - Isus Krist", slijedi da je Bogočovjek jednako kao i na zemlji.

Sam si me pitao...ti znaš da muslimani veruju u besmrtnu dušu..dakle kome su slični?:)

Jednaki su tebi koji se plašiš da ćeš izgubiti dženet ako vjeruješ u temeljno kršćansko vjerovanje, u Isusa Boga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Neće biti. Sveti Ivan kaže da je Bog postao tijelom i nastanio se među ljudima. Dakle, Bog se nastanio među ljudima, a ne tijelo.

Bog je pre utelovljenja. Telo nije Bog...

Zašto si izostavio da sveti Pavao govori i o Kristu u obličju Boga? :) Fil 2,6

Nisma kao što vidiš..na nebu a ne na zemlji. Dakle na zemlji nije. Kako SLUGA može Bog?

Kako je Isus vječni Bog, a Pavao kaže da je sada na Nebu i "Posrednik, čovjek - Isus Krist", slijedi da je Bogočovjek jednako kao i na zemlji.

U TELU je i dalje samo čovek..posrednik je čovek(ne Bog) Isus Hrist.

Jednaki su tebi koji se plašiš da ćeš izgubiti dženet

Ne verujem u dženet..sad ćeš još govoriti u moje ime..kao što si meni rekao. Da bi verovao u Dženet prvo moraš verovati u besmrtnu dušu...to si zaboravio... :)

Natrag