Član
- Učlanjen(a)
- 19.10.2009
- Poruka
- 15
Ako je Bog stvorio čovjeka, dao mu razum i logičko rezonovanje, zašto je taj razum svoje tvorevine lišio da shvata postupke svoga tvorca? Zašto mnogobrojne kontradiktornosti i fantastične priče u Svetom pismu, nisu dostupne ljudskom razumu?
Bog, je ipak, po učenju pravoslavne vjere, dao čovjeku relativno savršenstvo, nije ga "lišio shvatnja postupaka Tvorca", čovjek se lišio sam uzevši plod sa drveta poznanja... Slika i prilika, duša je slika Boga, međutim relativna, apsolutno čovjek treba da zasluži sam. Ovo je već stvar ukusa, kako se kome sviđa. Ja lično mislim da je bolje i kvalitetnije rješenje to što je Bog dao čovjeku mogućnost da zasluži Apsolutno, a ne da mu je to dao odmah na početku.
@ Kalista
Jel može samo sažetak elaborata?
U hrišćanskoj teologiji, bog se definiše kao "apsolutno biće", pri čemu se pod "biće" podrazumeva ono što jeste, a atributi apsolutnog su: savršen, neograničen, nepromenljiv.
Ako na Boga primeniš ma koje ljudsko merilo, kao što su dobrota, zlo, pravednost, uzročno-posledična veza (odnosno, zašto je nešto učinio) itd., time mu ograničavaš božansku prirodu i svodiš je na ljudsku, odnosno na dobrog čiku koji sedi na oblacima i zanima se nečim.
P.S. i u Svetom pismu se kaže: "nedokučivi su putevi gospodnji"
Velika je vika nastala na dejana. Ja se slažem sa dejanom i mislim da ga mnogi nisu razumjeli ovdje.
Bog je APSOLUTNO biće, zato što ne zavisi ni od čega i ni od koga. Tako Bog kada bi zavisio od nečega, kada bi nešto morao ne bi bio apsolutan. Sve zavisi od Boga, čak što više Bog diriguje pravila, tako i ispada da sve što je u skladu sa voljom Božijom jeste dobro, a suprotno od toga jeste grijeh, zlo.
I što se tiče onog citata o Mojsiju, to ne osporava dejanovo gledište - Sv. Pismo su pisali sv.Božiji ljudi po nadahnuću Sv. Duha onako kako su to razumjeli u skladu sa vremenom, shvatanjima i običajima koji ga okružuju. Ni pisci, tako ni svetitelji, da se razumjemo, nisu bili bez greške, jedini je Bog bez greške. Bog je intervenisao povremeno, kao što se desilo sa Simeonom Bogoprimcem kada je prevodio "Djeva će zatrudnjeti..." kod Isaije, ali nije uvijek kod svake greške ispravljao razliku u shvatanju, mislim samo tamo gdje je bilo potrebno Bog je i intervenisao. To opet, Sv. Pismo ne čini nesavršenim, jer je od Boga, izvor je Bog.
Poslednja izmena: