Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
Ako je Bog stvorio čovjeka, dao mu razum i logičko rezonovanje, zašto je taj razum svoje tvorevine lišio da shvata postupke svoga tvorca? Zašto mnogobrojne kontradiktornosti i fantastične priče u Svetom pismu, nisu dostupne ljudskom razumu?

Bog, je ipak, po učenju pravoslavne vjere, dao čovjeku relativno savršenstvo, nije ga "lišio shvatnja postupaka Tvorca", čovjek se lišio sam uzevši plod sa drveta poznanja... Slika i prilika, duša je slika Boga, međutim relativna, apsolutno čovjek treba da zasluži sam. Ovo je već stvar ukusa, kako se kome sviđa. Ja lično mislim da je bolje i kvalitetnije rješenje to što je Bog dao čovjeku mogućnost da zasluži Apsolutno, a ne da mu je to dao odmah na početku.

@ Kalista
Jel može samo sažetak elaborata?:)
U hrišćanskoj teologiji, bog se definiše kao "apsolutno biće", pri čemu se pod "biće" podrazumeva ono što jeste, a atributi apsolutnog su: savršen, neograničen, nepromenljiv.
Ako na Boga primeniš ma koje ljudsko merilo, kao što su dobrota, zlo, pravednost, uzročno-posledična veza (odnosno, zašto je nešto učinio) itd., time mu ograničavaš božansku prirodu i svodiš je na ljudsku, odnosno na dobrog čiku koji sedi na oblacima i zanima se nečim.
P.S. i u Svetom pismu se kaže: "nedokučivi su putevi gospodnji"

Velika je vika nastala na dejana. Ja se slažem sa dejanom i mislim da ga mnogi nisu razumjeli ovdje.
Bog je APSOLUTNO biće, zato što ne zavisi ni od čega i ni od koga. Tako Bog kada bi zavisio od nečega, kada bi nešto morao ne bi bio apsolutan. Sve zavisi od Boga, čak što više Bog diriguje pravila, tako i ispada da sve što je u skladu sa voljom Božijom jeste dobro, a suprotno od toga jeste grijeh, zlo.
I što se tiče onog citata o Mojsiju, to ne osporava dejanovo gledište - Sv. Pismo su pisali sv.Božiji ljudi po nadahnuću Sv. Duha onako kako su to razumjeli u skladu sa vremenom, shvatanjima i običajima koji ga okružuju. Ni pisci, tako ni svetitelji, da se razumjemo, nisu bili bez greške, jedini je Bog bez greške. Bog je intervenisao povremeno, kao što se desilo sa Simeonom Bogoprimcem kada je prevodio "Djeva će zatrudnjeti..." kod Isaije, ali nije uvijek kod svake greške ispravljao razliku u shvatanju, mislim samo tamo gdje je bilo potrebno Bog je i intervenisao. To opet, Sv. Pismo ne čini nesavršenim, jer je od Boga, izvor je Bog.
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da se na trenutak stavim u kožu teiste. Dobro, Bog je apsolutno biće. To apsolutno biće, iz nekog razloga, stvara mnogo toga, između ostalog i ono što danas poznajemo pod pojmom čovjeka. Dakle, dao je tome biću oblik i nešto što će ga izdvojiti iz svih drugih živih bića koje je stvorio, a to je razum. Time mu je dao najsnažniju moć koja se može zamisliti. Eto, taj razum postavlja pitanje: sa kojom si me namjerom stvorio, Bože? Ako si me stvori sa namjerom da uživam u čarima života, zašto si mi odmah po stvaranju postavio zamke iskušenja? Ako si me stvorio da te obožavam i poštujem, zašto svoja pravila, prema kojima se trebam ponašati, a koja si diktirao preko Svetog duha, nisi izgovorio tako da ih, bez dileme može razumjeti svaki stvor, e da bi lakše i tačnije provodio tvoju volju? Još jedno pitanje je neizbježno, Bože. Ako si meni dao ovakva pravila, po kojima trebam živjeti, zašto je bilo potrebno da drugim ljudima daješ drukčija pravila, pa se mi sada međusobno svađamo oko tih pravila i svako od nas tvrdi da su njegova prava i jedino ispravna.
Da se bar sve završava samo na svađi. Ubijamo se međusobno i koljemo vjekovima, pokušavajući silom nametnuti svoju vjeru (pravila) onom drugome.

"Čudni su putevi gospodnji"
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
da se na trenutak stavim u kožu teiste. Dobro, bog je apsolutno biće. To apsolutno biće, iz nekog razloga, stvara mnogo toga, između ostalog i ono što danas poznajemo pod pojmom čovjeka. Dakle, dao je tome biću oblik i nešto što će ga izdvojiti iz svih drugih živih bića koje je stvorio, a to je razum. Time mu je dao najsnažniju moć koja se može zamisliti. Eto, taj razum postavlja pitanje: Sa kojom si me namjerom stvorio, bože? Ako si me stvori sa namjerom da uživam u čarima života, zašto si mi odmah po stvaranju postavio zamke iskušenja?
зависи како поставиш питање. дрво познања добра и зла није било искушење, већ нешто што се не смије. бог је створио човјека, али таквог да узраста и напредује према богу, према савршенству. то је једино што од нас тражи. или желиш са богом или без бога, или против бога - како се опредјелиш. они који желе са богом треба да поштују правила да би уопште остали уз бога. анђео луцифер је био уз бога, као његов врховни анђео, али се погордио и опредјелио се против бога. уколико се опредјелиш без бога , вјерујем бог ће ти услишити8 жељу. бог је животодавац, ван бога нема живота - тако да нема шта дфа се бринеш.

ako si me stvorio da te obožavam i poštujem, zašto svoja pravila, prema kojima se trebam ponašati, a koja si diktirao preko svetog duha, nisi izgovorio tako da ih, bez dileme može razumjeti svaki stvor, e da bi lakše i tačnije provodio tvoju volju?
бог их је изговорио сасвим разумљиво - са сваког дрвета једи, али са дрвета познања добра и зла немој, јер у онај дан који окусиш умријећеш. послије смо се само све више удаљавали од бога и сад је много више тога што треба да поштујемо.

još jedno pitanje je neizbježno, bože. Ako si meni dao ovakva pravila, po kojima trebam živjeti, zašto je bilo potrebno da drugim ljudima daješ drukčija pravila, pa se mi sada međusobno svađamo oko tih pravila i svako od nas tvrdi da su njegova prava i jedino ispravna.
da se bar sve završava samo na svađi. Ubijamo se međusobno i koljemo vjekovima, pokušavajući silom nametnuti svoju vjeru (pravila) onom drugome.
не можеш религији, или богу пребацивати одговорност за ратове. увијек и увијек су одговорни они који имају неке стратешке или политичке циљеве, а народ је жртва тих "моћника". сит се гладном не вјерује. ако је у питању вјерски рат тада су одговорни они који не разумију своју вјеру. за остале не гарантујем, али ти православље каже: "љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне, да будете синови оца својега који је на небесима; јер он својим сунцем обасјава и зле и добре; и даје дажд праведнима и неправеднима" (матеј 5, 44-45).
и није свака вјера права вјера. од пада на овамо много се тога створило од људске руке, разне вјере и секте и тд. у хришћанству, нпр. појединци су тумачили христове ријечи на своје начине, тумаче их и данас. црква је по мени савршена, али и у цркви има оних који носе лик христов - владике - а питање је колико уопште вјерују. зато носе највећу одговорност. међутим, то по мени не умањује значај цркве, црква је народ. и зато дубоко вјерујем, праведника има и у римокатоличкој вјери, и у исламу и у будизму и тд...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
30
Za razliku od prirodnih religija:bramanizam,budizam,konfucijanizam i muhamedanizam,koje su delo coveka,natprirodna Hriscanska religija je delo samoga Boga.Do ove religije covek nije dosao svojim umom nego mu je ona data u natprirodnom Bozjem Otkrivljenju,koje je svoj vrhunac i punocu dostiglo dolaskom u svet i ovaplocenjem Sina Bozijeg,Gospoda Isusa Hrista. Postoje Znaci natprirodnog otkrivenja: u njemu se ogleda sva bozanska Istina i bozanska sila,bozansko dejstvo i Bozje stvarno prisustvo.Bozja sila se dokazuje u cudima,kojih je natprirodno Otkrivenje puno,a najvise u Licnosti i delima Sina Bozijeg,Bogocoveka Isusa Hrista. U NJEGOVOM ovaplocenju ,zivotu i radu na zemlji,krstenju ,preobrazenju,stradanju,vaskrsenju iz mrtvih,vaznesenju na nebo,silasku Duha Svetoga na Apostole,davanju bozanske nauke i osnivanju Crkve Hriscanske na zemlji. Bozje Otkrivljenje:prirodno i natprirodno. Prirodno je ono sto je Bog otkrio kroz prirodu,cije je On tvorac. Vidljiva priroda je ogledalo sile,mudrosti,ljubavi i dobrote Bozje.Dusa covekova je najblizi i najneposredniji prirodni izvor covekovog znanja o Bogu,stoga se ona ne moze zameniti,niti ima stvari u ovom svetu koja joj je ravna po vrednosti i dostojanstvu. Natprirodna je :Bozjim Otkrivenjem razumemo one istine o Bogu koje je sam Bog otkrio ljudima na cudan natprirodan nacin,preko svojih narocitih izabranika Proroka i Apostola i preko Sina Svog Isusa Hrista. Covek ne moze dodati sebi jedno novo culo a kamoli izmisliti svet,saznanje ,savest osecanje i sastaviti licnost.Bog je beskrajno,bezgranicno apsolutno i licno duhovno bice.Ljudsko saznanje Boga je ograniceno,relativno i nesavrseno.Filozofija i nauka prikazuju svet sa njegove pojavne strane,dok sustina ostaje nedostupna njihovom naucnom saznanju. Justin Celijski
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
бог их је изговорио сасвим разумљиво - са сваког дрвета једи, али са дрвета познања добра и зла немој, јер у онај дан који окусиш умријећеш. послије смо се само све више удаљавали од бога и сад је много више тога што треба да поштујемо.

Pa, u tome i jeste ta dilema. Među mnogobrojno drveće sa koga se smije jesti, Bog je posadio i ono sa koga se ne smije. Zar je bilo potrebno stvarati takvo drvo i dovoditi čovjeka u iskušenje?


не можеш религији, или богу пребацивати одговорност за ратове. увијек и увијек су одговорни они који имају неке стратешке или политичке циљеве, а народ је жртва тих "моћника".

Istorijske činjenice potpuno negiraju ovakvu tvoju tvrdnju. Religija i crkva je odduvijek bila duboko involvirana u politiku, a u nekim ranijim vremenima, ona je tu politiku i kreirala. Prema tome, pokušavati skinuti odgovornost sa crkve, odnosno religije, za mnogobrojne ratove kroz ljudsku istoriju, čija je pozadina bila isključivo vjerska, jeste svjesno zanemarivanje istorijskih činjenica.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
Ja sam iz Bosne, ovdje se često koriste termini vezani za rat i zločine u ratu. Razlika je u pojmovima Religija, Crkva, pojedinac. Ratni zločinac ima ime i prezime, tako i svaki onaj ko je odgovoran za rat. Recimo, poslije II svjetskog rata suđeno je kardinalu Stepincu i osuđen je, mada Rimokatolička Crkva smatra da je on svetac. To opet nije osuđena Rimokatolička Crkva niti se smatra odgovornom za zločine u II svjetskom ratu. Ako pojedinac koristi moć i položaj određene institucije riječ je o zloupotrebi. Tako je i u pravoslavnoj Crkvi, kao što sam već rekao bilo i ima onih koji zloupotrebavaju svoj položaj i biće ih. Međutim odgovornost u tom smislu ne leži na Crkvi nego na tom pojedincu.
Bilo je vjerskih ratova i progona, ali uvijek iza toga stoje interesi politički i fundamentalni. Krstaški ratovi, kroz istoriju se pokazalo, interes je bio politički, a ne vjerski. Ne kažem da nema religija koje propagiraju isključivost prema drugima, ali iza toga po meni uvijek stoji fundamentalizam, kao npr. rušenje starogrčkih hramova i kulturnog naslijeđa stare grčke od strane pravoslavnih poslije milanskog edikta. Da ne govorim o inkvizicijama, bilo je i slažem se da odgovornost leži, ali ne na instituciji koja u svom, tako da kažem, programu ima ljubav prema neprijatelju.

Ono za drvo poznanja - mislim da sam ti već odgovorio. Ponavljam, po meni je bolje da se čovjek potrudi i zasluži određenu nagradu, tj. da je zaradi i čovjek je tada zadovoljniji i ima određeno poštovanje prema tome što je zaradio. Nešto je Bog čovjeku zadao upravo da bi čovjek zaradio to spasenje. Po meni je to sasvim logično i bolje rješenje nego da je čovjek odmah stvoren savršenim, kao npr. Lucifer. Mislim da pogotovo čovjek to ne bi znao cijeniti i neminovno bi došlo do pobune. Sloboda upravo leži u tom opredjeljenju, da li ćemo sa Hristom ili bez Hrista., a Bog poštuje naše želje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ma, dragi, moj, ne možeš ti nikako oprati religiju i skinuti odgovornost sa nje, prebacujući njene pojedine problematične postupke na pojedince. pa reći, kriv je pojedinac a ne insitucija.
Svaka religija za sebe kaže da je ona prava i istinita. Samim tim, implicitno se kaže da su druge neprave ili lažne. U nekom se religijama pripadnici drugih nazivaju čak i nevjernicima!? Time je u njihovom fundamentu posijan antagonizam i netrpeljivost među njima. Utoliko licemernije djeluju njihovi pozivi na ljubav prema svakom čovjeku.
Motiv za vođenje krstaških ratova je bio Oslobasđanje Hristovog groba! To nije mogao biti motiv politike nego crkve kao takve. Da se razumijemo, govorim o motivu. Što se većina koji su se odazivali tim pozivima to činili radi pljačke i lične koristi, to je druga stvar.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
Svaka religija za sebe kaže da je ona prava i istinita. Samim tim, implicitno se kaže da su druge neprave ili lažne. U nekom se religijama pripadnici drugih nazivaju čak i nevjernicima!? Time je u njihovom fundamentu posijan antagonizam i netrpeljivost među njima. Utoliko licemernije djeluju njihovi pozivi na ljubav prema svakom čovjeku.
Prijatelju, nisi ništa bolji od onih u čijim su srcima posijani antagonizam i netrpeljivost. Po tebi, mada mislilm da ne misliš tako, ti meni dokazuješ da sam u krivu, a ti u pavu. Znači, tvoja "religija" je nevjerovanje u Boga.Koliko bi ti bio kriv da se zbog toga dva sasvim druga lika potuku? Uvažavanje onog koji misli drugačije u suštini je vrlina Hrišćanstva, doduše vrlina koja je prošla kroz trnovit put.

Motiv za vođenje krstaških ratova je bio Oslobasđanje Hristovog groba! To nije mogao biti motiv politike nego crkve kao takve. Da se razumijemo, govorim o motivu. Što se većina koji su se odazivali tim pozivima to činili radi pljačke i lične koristi, to je druga stvar.

Crkva je zajednica ljudi, recimo hrišćana. Misliš li da su svi djelili mišljenje pape. Papa je imao moć, kao i neki vlastodršci, da organizuju pohode na Svetu zemlju. Njihovi motivi su uvijeni u patetičnu priču o oslobađanju Hristovog groba, a oni su se bogatili na uštrb upravo onih koji su ginuli. Mi u pravoslavnom svijetu smatramo da se Crkva u vrijeme florentinske unije održala na samo jednom čovjeku od svih onih koji su je zastupali. Mnogo je zvanih, ali je malo izabranih - u hrišćanstvu. Ne doživljavaju svi pravilno riječi Hristove. Crkva je zajednica vjernih, kao takva nema u svom učenju niti jedno pravilo da drugog treba da isključujemo zato što drugačije misli. Imamo pravila koja održavaju poredak, ko ne poštuje ta pravila isključuje se iz zajednice. Vrlo jednostavno. Ali nema ni na jednom mjestu pravilo, kanon, riječ gdje ja kao vjernik treba da ne uvažavam drigačijeg ili da ratujem protiv takvog. Nasilje svake vrste, čak i retoričko je grijeh, neprihvatljivo Bogu.

Budući da je strogi post, i uopše veliki Vaskršnji post ja se uz izvinjenje svima koje sam uvrijedio, odjavljujem dok se post ne završi. Uvažavam tvoje mišljenje Jurivaka i podržavam jaka protivnička gledišta, kao što su tvoja. Sve najbolje!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ok. Iz poštovanja prema onima koji vjeruju, dok traje veliki vaskršnji post, neće biti ni sa moje strane provokativnih napisa i pitanja.
 
Član
Učlanjen(a)
11.12.2009
Poruka
35
Pa, ateiste to uopšte ne zanima. Oni jednostavno odbijaju da im bilo ko prodaje rog za svijeću!

Quote nije na Tvoj račun,izvini-to je samo pokušaj podrške
Rekoh "onomad" ,religija je pitanje verovanja,ne naučnih činjenica.Ako veruješ u "svetu papuču" ,nije moja stvar,samo nemoj druge da ubeđuješ da su dužni da bilo šta dokazuju.To samo znači da je pitanje vere kod urednika-ce podriveno-mora da traži satisfakciju;prelazak na viši nivo;Kriza vere...;)?

Pa, ateiste to uopšte ne zanima. Oni jednostavno odbijaju da im bilo ko prodaje rog za svijeću!

Quote nije na Tvoj račun,izvini-to je samo pokušaj podrške
Rekoh "onomad" ,religija je pitanje verovanja,ne naučnih činjenica.Ako veruješ u "svetu papuču" ,nije moja stvar,samo nemoj druge da ubeđuješ da su dužni da bilo šta dokazuju.To samo znači da je pitanje vere kod urednika-ce podriveno-mora da traži satisfakciju;prelazak na viši nivo;Kriza vere...;)?

Dodato posle 30 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Prijatelju, nisi ništa bolji od onih u čijim su srcima posijani antagonizam i netrpeljivost. Po tebi, mada mislilm da ne misliš tako, ti meni dokazuješ da sam u krivu, a ti u pavu. Znači, tvoja "religija" je nevjerovanje u Boga.Koliko bi ti bio kriv da se zbog toga dva sasvim druga lika potuku? Uvažavanje onog koji misli drugačije u suštini je vrlina Hrišćanstva, doduše vrlina koja je prošla kroz trnovit put.



Crkva je zajednica ljudi, recimo hrišćana. Misliš li da su svi djelili mišljenje pape. Papa je imao moć, kao i neki vlastodršci, da organizuju pohode na Svetu zemlju. Njihovi motivi su uvijeni u patetičnu priču o oslobađanju Hristovog groba, a oni su se bogatili na uštrb upravo onih koji su ginuli. Mi u pravoslavnom svijetu smatramo da se Crkva u vrijeme florentinske unije održala na samo jednom čovjeku od svih onih koji su je zastupali. Mnogo je zvanih, ali je malo izabranih - u hrišćanstvu. Ne doživljavaju svi pravilno riječi Hristove. Crkva je zajednica vjernih, kao takva nema u svom učenju niti jedno pravilo da drugog treba da isključujemo zato što drugačije misli. Imamo pravila koja održavaju poredak, ko ne poštuje ta pravila isključuje se iz zajednice. Vrlo jednostavno. Ali nema ni na jednom mjestu pravilo, kanon, riječ gdje ja kao vjernik treba da ne uvažavam drigačijeg ili da ratujem protiv takvog. Nasilje svake vrste, čak i retoričko je grijeh, neprihvatljivo Bogu.

Budući da je strogi post, i uopše veliki Vaskršnji post ja se uz izvinjenje svima koje sam uvrijedio, odjavljujem dok se post ne završi. Uvažavam tvoje mišljenje Jurivaka i podržavam jaka protivnička gledišta, kao što su tvoja. Sve najbolje!

Tek te sada primetih...Biser si POPE,svaka čast.Ti,nekome,opraštaš...Kako se to zove u prostoj gramatici?Nešto gore od licemerja...?Da te slučajno nije podučavao recimo F. ili A.?Poštuješ tuđe mišljenje ali nećeš pričati- zbog besmislenih (nekanonskih, i u osnovi nehrišćanskih rituala),tj. jeftino pokušavaš da kulturnim ljudima nametneš da se oni tebi izvinjavaju zato što ih ti upražnjavaš.Gde si završio školu za popa iliti vjeroučitelja?Jeftino.
Oseća li se neko prozvanim?:)
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top