Lepo si rekao da sam makar jednu pametnu stvar u zivotu uradila.I plemenitu.I da prema tome treba da smatram da imam pamet.Hvala.
Tako i sa Bogom.Ne mogu da vidim Njega,ali njegova dela vidim svuda oko mene.Po tome znam da postoji.
Čestitam na učinjenoj dobroj stvari, samo tako nastavi. :yea:
Kako god da se na kraju ispostavi i da ima i da nema Boga, ta dela ti svakako ostaju. Niko ne može da ti ih oduzme.
E sad ovo što vidiš njegova dela, to je već malo problematično i ne može se izjednačiti sa tvojim delima , jer to što ti kao vidiš nisu
tvoja dela, a za koja po definiciji
znaš da jesu tvoja. Da li ostavljaš ipak malu mogućnost da dolazi do zabune i da možda za neka dela samo
misliš da su njegova, a da zapravo nisu. Ili si uvek i u svakoj situaciji sigurna?
Navedi mi koja su to dela za koja si
apsolutno sigurna da su njegova, pa da time potvrđuju njegovo postojanje.
Da li si Sveto pismo procitaosamo jednom?Jer,ova knjiga se ne procita jednom,vec celog zivota se cita i svaki put nadjes nesto novo,nesto sto ti je ranije promaklo,ni sam neznas kako.Ako citas i ne verujes,bice isto kao i kad ne volis(Boga)-videces samo ono sto zelis,trazices dokaze da Bog ne postoji i prema tome nije stvoritelj.
Ovde sam opet zbunjen. Gore govoriš o tome da doduše ne vidiš Boga, ali vidiš ga posredno, jer vidiš njegova dela. Ajde da to tako prihvatimo, ali sad mi odjednom govoriš o nekakvoj knjizi koju dok čitam moram i da verujem. Pa jel se radi o viđenju, tj neposrednjom znanju ili o verovanju? Moraš mi to razjasniti.
I kakva je to knjiga kojoj moraš verovati da bi je razumeo. Ako
neverovanje u Boga menja moju percepciju i ja nisam u stanju da vidim njega, tj. njegova dela, ne misliš li da isto tako
verovanje menja tvoju percepciju i onda u svemu kao vidiš Boga, a njega zapravo nema. Da je čitava poenta u tome da li verujem ili ne verujem i da to određuje da li Bog postoji ili ne, a ne neka proverljiva činjenica. Ili je jedina proverljiva činjenica pomenuta knjiga? To što ona tvrdi, to mora biti tako i nikako drugačije. ALi tada opet nismo na trenu ličnog iskustva, već posrednog zaključivanja.
To sto je pisana pre (recimo)2000 godina ne znaci da joj je istekao rok trajanja,pa sad ne vazi,stara je.Naprotiv,kad je toliko trajala,trajace jos i vise.
Ja isto tako verujem da će trajati još jako dugo. Kažu da je najprodavanija knjiga na svetu. I neka tako ostane
Ali moja primedba je bila da su tvrdnje u njoj netačne. Ili u najmanju ruku sadrže nepreciznosti veličine cirka 2000 godina. Što priznaćeš nije zanemarljivo. I zato sam naveo citat napisan pre dva mileniju. koji je sam tvoj kolega dao:
"(1 Petrova 4:7-11)
7 A svemu se kraj približio."
Tebi ovo ne zvuči paradoksalno?
Meni ne trebaju naucni dokazi,jednostavno,verujem.
Najzad nešto razjasnismo. Znači ti ne znaš, ti samo veruješ. Pa pošto smo to utvrdili, da se vratim na naslov ove teme, ni
ne znaš da je Bog dobar, već samo
veruješ. I sad samo mogu da pitam: Jel imaš neki poseban razlog zašto veruješ ili tek onako, pošto je recimo tvoja baba verovala, pa onda i ti.
Da li bi bilo koja religija opstala toliko godina,a da su vernici imali olonac na knjigu koju vecina nije procitala?
Ne znam. Imaš religija koje nisu ni imale knjige, već usmena predanja. Tako da je svako ko je imao uši bio pismen
Ja mislim da su se oslanjali na svoje osecaje,iskustvo i iskustvo svojih predaka.Knjiga je jos jedan putokaz na putu ka Bogu.
Ovo si sve lepo rekla, ali iskustvo predaka je jedna stvar, knjigu je mogao napisati ko je hteo, a drugi je dohvatili pa prekrajali kako je njima odgovaralo. Zato me najviše zanima tvoje lično iskustvo i o tome sam te gore pitao. Ali mi se nekako čini da se ti vrtiš u krug. Kad te pitam kako si toliko sigurna da Bog postoji i da je dobar, ti kažeš zbog vere. A otkud potiče ta vera, od iskustva. A kad te pitam koja su konkretno ta iskustva, ti me opet vratiš na veru bez koje ne mogu ni da imam takva iskustva. :dntknw: