Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
33
Rim. 1:20: “Njegova se nevidljiva svojstva (...) jasno vide još od stvaranja svijeta, budući da se razabiru po onome što je stvoreno.”

U časopisu New Scientist je pisalo: “Još uvijek prevladava laičko gledište da su znanstvenici uspjeli ‘pobiti’ religiju. Polazeći od tog gledišta, obično se smatra da znanstvenici ne bi trebali biti vjernici, da je Darwin zabio posljednji čavao u Božji lijes i da je otada niz znanstvenih i tehnoloških izuma isključio bilo kakvu mogućnost uskrsnuća. To je gledište posve pogrešno” (26. svibnja 1977, stranica 478).

A jedan je član Francuske akademije znanosti izjavio: “Prirodni red nije izumio ljudski um niti su ga uspostavile neke poznate sile. (...) Postojanje reda pretpostavlja postojanje razumnog organizatora. A samo Bog može imati razum potreban za takvo što” (Christian Chabanis, Dieu existe? Oui, Pariz, 1979, citira Pierrea-Paula Grasséa, stranica 94).

Znanstvenici su identificirali preko 100 kemijskih elemenata. Po njihovoj atomskoj strukturi vidi se da oni čine matematički pravilan slijed. Periodni sustav elemenata pokazuje da ga je netko planski sastavio. Takav precizno isplanirani sustav ne može nastati slučajno, kao produkt neke slijepe sile.
Primjer: Kad vidimo fotoaparat, radioprijemnik ili kompjuter sasvim nam je jasno da ih je izradio inteligentni konstruktor. Je li stoga razumno zaključiti da daleko složenije tvorevine — oko, uho, ljudski mozak — nemaju svog inteligentnog Konstruktora?

Dokazuje li postojanje zla i patnji da nema Boga?

Da li to što su noževima počinjena brojna ubojstva dokazuje da te noževe nitko nije izradio? Da li to što ljudi koriste avione da bi u vrijeme rata iz njih bacali bombe znači da te avione nitko nije konstruirao i proizveo? Ili se možda radi o tome da ljudske patnje uzrokuje način primjene tih proizvoda?
Nisu li upravo loše životne navike i zagađivanje okoliša uzrok brojnih čovjekovih bolesti?
Nisu li ratovi koje je vodio čovjek jedan od glavnih uzroka ljudske patnje?
Isto tako, nije li istina da hrane u nekim zemljama ima i više nego dovoljno dok u drugim zemljama milijuni gladuju, što pokazuje da je jedan od uzroka gladi ljudska pohlepa?
Sve to nije dokaz da Bog ne postoji i da nije dobar nego da ljudi zloupotrebljavaju sposobnosti koje im je on dao i da uništavaju ovaj planet.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa, Jukiću, ovdje se nameću neka važna pitanja. Ako je Bog dao ljudima sposobnosti (koje oni zloupotrebljavaju kako ti kažeš), zašto svima nije dao jednake sposobnosti, i na taj način eliminisao njihovu zloupotrebu? Drurgo, ako je Bog stvorio postojeći poredak, zašto je to sakrio od ljudi? Zašto je, recimo, Mendeljev, poslije milijardi godina od stvaranja toga poretka, morao da otkriva periodični sistem elemenata? Navodim samo taj primjer, da ne pominjem hiljade drurgih prirodnih zakonitosti koje su ljudi mukotrpno morali da otkrivaju. Treće, Zašto je "preko Svetog duha" diktirao svoje zakone na način da ih 95% ljudi ne mogu razumjeti?

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
odgovor je jednostavan

...mendeljejev je našao u sebi to beskonačno, napravio sistem i predočio ga, hrabro, iako nije ni sam mogao da do kraja popuni ceo sistem, ostavio je prazna mesta, ali su drugi nastavili i hvala Bogu te ga dopunjavaju...

i niko normalan mu nije rušio sistem jer je nedorečen prezentiran...

tako isto i ti moraš sam da nadješ put nemože drugi umesto tebe da hoda tim putem...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
odgovor je jednostavan

...mendeljejev je našao u sebi to beskonačno, napravio sistem i predočio ga, hrabro, iako nije ni sam mogao da do kraja popuni ceo sistem, ostavio je prazna mesta, ali su drugi nastavili i hvala Bogu te ga dopunjavaju...

i niko normalan mu nije rušio sistem jer je nedorečen prezentiran...

tako isto i ti moraš sam da nadješ put nemože drugi umesto tebe da hoda tim putem...
Kada je odgovor jednostavan, kako kažeš, zašto nisi odgovorio. Šta je ko našao u sebi, nešto je sasvim drugo. Ja sam pitao zašto je to Bog sakrio od ljudi?

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Odgovorio sam ti ali ne vidiš, čitaš kako ti odgovara... To što si nezadovoljan odgovorom mogu da prihvatim…
Prvo Mendeljejev nije pronašao, niti postavio, nego tabelarno predstavio sistem elemenata. Predstavio ga je nepotpun, ostavljajući prazna mesta u sistemu za do tada neprepoznate elemente. U tom trenutku kada je prezentovao sistem, nije imao teorijsko objašnjenje a ni naučne dokaze da će prazna mesta biti popunjena. Teorijsko dokazivanje je usledilo kasnije kao i registrovanje do tada neprepoznatih elemenata... Mendeljejev sebe odnosno svoje misli nije ograničavao time što nema teorijsku podlogu i dokaze (registrovane i identifikovane sve elemente) nego je takvu tabelu elemenata sastavio i prezentovao… Da li misliš da su se u to vreme u svim naučnim krugovima slagali oko prezentovanog ? Da li misliš da nije bilo onih koji kritikuju i ne veruju njegovoj postavci ? …

Ti postaviš temu "Da li je Bog dobar?", i u uvodu u temu postaviš još jedno pitanje “Da li je Bog savršen?”

Dobiješ odgovore koji te ne zadovoljavaju, pa u redu je, niko se ne ljuti na tebe zbog toga a ja mislim i obrnuto…

Sad si postavio pitanje “Zašto Bog skriva od ljudi….”. I na to pitanje si dobio odgovor, ja mislim u okviru ove teme ili u okviru neke druge na forumu…

Ali moram da ti odgovorim, u tvoj maniru, pitanjem i iz domena ZDRAVOG RAZUMA:

Kad ne možeš da nađeš nešto što tražiš, da li se prvo zapitaš jesi li dobro potražio, jesi li na dobrom mestu tražio ili ti prvo padne na pamet da je neko od tebe sakrio ili da to ne postoji?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ti pričaš o svemu samo ne o onome šta sam ja pitao. Opet pričaš o Mandeljevu. Dragi, moj, ja sam lijepo pitao: Zašto je Bog svoju tvorevinu, odnosno, najveći broj njenih elementa, sakrio od čovjeka? Ti si se pojavio sa tvrdnjom da je odgovor na to vrlo jednostavan, i... do sada nisi odgovorio. Pričaš o koječenmu, ali o suštini moga pitanja nikako. Ako si primjetio, i drugi te upozoravaju na to, da ne kažeš da ne vidim samo ja. Ne znam zašto se javljaš kada odgovor ne znaš?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Zašto se javlja? Tek da priča o onome štp ga nisi pitao.
Očigledno da nema odgovor, pa muti ko kiša oko Kragujevca.
A i kako bi imao logičan odgovor na očigledan apsurd.

Jurivaka, moja je procena da se uzalud nadaš nekom smislenom odgovoru. Mada, što se kaže, nada umire poslednja :)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zašto se javlja? Tek da priča o onome štp ga nisi pitao.
Očigledno da nema odgovor, pa muti ko kiša oko Kragujevca.
A i kako bi imao logičan odgovor na očigledan apsurd.

Jurivaka, moja je procena da se uzalud nadaš nekom smislenom odgovoru. Mada, što se kaže, nada umire poslednja :)

Pa, eto, ja pokušavam da počnem neku konstruktivnu diskusiju o, po mom mišljenju, interesantnim pitanjima i dilemama, koja se odnose na tkz. duhovni i svjetovni pogled na svijet u kome živimo, ali, kao što ti reče, ovi što pokušavaju da odgovore na ta pitanja, govore o svemu drugome samo ne o suštini.
Nadam se, ipak, da će najzad doći do ozbiljne rasprave o tome.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Ti baš čitaš onako kako želiiš da pročitaš, pa onda i previđaš moj odgovor, koji je doduše formulisan u vidu pitanja i naravno u tvom maniru:

Kad ne možeš da nađeš nešto što tražiš, da li se prvo zapitaš jesi li dobro potražio, jesi li na dobrom mestu tražio ili ti prvo padne na pamet da je neko od tebe sakrio ili da to ne postoji?

Većina ima pristup traženju, ovim redosledom i to dosledno primenjuje tokom života bez obzira da li je ateista ili teista... A ako kreće obrnutim redom onda je duboko nezadovoljan i ogorčen... A ako ne tražiš "nešto" logika a i univerzum ukazuje da ga nećeš ni naći pa makar i prošao kraj tog "nešto" da ne kažem nagazio...

Kako pišeš da pokušavaš da povedeš konstruktivnu diskusiju i tu se zamisli, zašto je tebi važno da vodiš diskusiju o za tebe apstraktnoj temi, koja kao takva za tebe ništa ne znači odnosno nema nikakav kvalitativan uticaj na tebe... Šta te "tera" da diskutuješ ili vodiš polemiku o Bogu ? Da otkriješ nešto novo ili da ubediš nekog da nema Boga...

U svakom slučaju dobro je da postavljaš takva i slična pitanja, jer ista postavljaju i teisti na svom putu, a hvala Bogu, odgovore dobijamo...

U isčekivanju sledećeg pitanja, srdačno te pozdravljam

Natrag