Da li je ateizam religija?

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
1
Svakako na prvi pogled pitanje gotovo da i nema smisla. No, kada pogledamo današnju stvarnost, možemo konstatovati de facto i de jure kategorije u ovom pitanju. Jer danas je više-manje sve postalo religioznost pa čak i samo određenje po liniji teizam-ateizam (ma kakvo ono bilo) nas strpava u grupu religioznih.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Duhovna gradina
*I bezbozje(ateizam) trazi od svojih poklonika tvrdu veru,samo ne veru koja spasava vec koja ubija.*
*Prznoverica i bezboznost idu ruku pod ruku,zakleti ateisti(bazboznici)verovali su u preskazanja gatara i opsenara i ,ne verujuci u Boga,veruju u idole!*

Primetila sam da ateisti nije tesko da prihvati postojanje Boga,nego mu je tesko da prihvati da postoji neko ko je od njega samog visi,dakle razumniji,mudriji,sposobniji u svemu.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Duhovna gradina
*I bezbozje(ateizam) trazi od svojih poklonika tvrdu veru,samo ne veru koja spasava vec koja ubija.*
*Prznoverica i bezboznost idu ruku pod ruku,zakleti ateisti(bazboznici)verovali su u preskazanja gatara i opsenara i ,ne verujuci u Boga,veruju u idole!*

Primetila sam da ateisti nije tesko da prihvati postojanje Boga,nego mu je tesko da prihvati da postoji neko ko je od njega samog visi,dakle razumniji,mudriji,sposobniji u svemu.

Mozda to sto si primetila ne vazi za svakog ateistu? Nisam ateista ali mislim da ti je zapazanje u vecem broju slucajeva pogresno.

Jedino od cega ljudima treba spasenje, to je od nas samih.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Mozda to sto si primetila ne vazi za svakog ateistu? Nisam ateista ali mislim da ti je zapazanje u vecem broju slucajeva pogresno.

Jedino od cega ljudima treba spasenje, to je od nas samih.

Mozda ne vazi..
Kako znas da mi je zapazanje u vecem broju slucajeva pogresno?Poznajes me,ili,smatras da si vidovit?
Slazem se sa tobom da najpre treba da molimo Boga za spasenje od nas samih.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Mozda ne vazi..
Kako znas da mi je zapazanje u vecem broju slucajeva pogresno?Poznajes me,ili,smatras da si vidovit?
Slazem se sa tobom da najpre treba da molimo Boga za spasenje od nas samih.

Ne, ja te ne poznajem i nisam vidovit. Ali si ti jasno napisala da je ateisti tesko da prihvati postojanje Boga jer mu je tesko da prihvati da postoji neko bice vise od njega, da ne nabrajam sta si sve navela. Zar sam nesto propusti, da li si mislila nesto izmedju redova kada si to napisala? Ako jesi, izvinjavam se zbog preuranjenog zakljucka.

Ja sam rekao da je potrebno da spasimo nas od nas samih, ali nisam naveo na koji nacin treba to da uradim i sigurno nisam spomenuo Boga a nisam ni mislio na njega.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Duhovna gradina

Ovo su nevjerovatne gluposti! Onaj ko je ovo sklepao, nema pojma ni o ateizmu, a po svoj prilici ni o teizmu. Praznoverica i bezbožnost su dva posve različita pojma. E, sad, ovo, da su ateisti vjerovali u poredskazanje gatara, prevazilazi i logiku i zdravorazumsko poimanje vjere i nevjere. A ovo: "vjerujući u Boga, vjeruju u idole", je tolika besmislica da je ne vredi komentarisati.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Ovo su nevjerovatne gluposti! Onaj ko je ovo sklepao, nema pojma ni o ateizmu, a po svoj prilici ni o teizmu. Praznoverica i bezbožnost su dva posve različita pojma. E, sad, ovo, da su ateisti vjerovali u poredskazanje gatara, prevazilazi i logiku i zdravorazumsko poimanje vjere i nevjere. A ovo: "vjerujući u Boga, vjeruju u idole", je tolika besmislica da je ne vredi komentarisati.
Odes u pravoslavnu knjizaru ili crkvu i kupis knjizicu koja se zove Duhovna gradina.Tamo pise to sto sam citirala.
Nije verujuci u Boga,nego ne verujeci u Boga veruju u idole.
O tome sta je besmislica svako ima svoje misljenje.

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ne, ja te ne poznajem i nisam vidovit. Ali si ti jasno napisala da je ateisti tesko da prihvati postojanje Boga jer mu je tesko da prihvati da postoji neko bice vise od njega, da ne nabrajam sta si sve navela. Zar sam nesto propusti, da li si mislila nesto izmedju redova kada si to napisala? Ako jesi, izvinjavam se zbog preuranjenog zakljucka.

Ja sam rekao da je potrebno da spasimo nas od nas samih, ali nisam naveo na koji nacin treba to da uradim i sigurno nisam spomenuo Boga a nisam ni mislio na njega.
Mislila sam na gordost kod coveka.
Navela jedan od nacina da spasemo nas od nas samih,a jos bitnije je da druge spasemo od nas,u Bozju pomoc.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
E da, Veliki pored malih idu slobodno dok se mali uvek plase Velikih...
...oni (Veliki) bez straha su uvek slobodni...
Mindfulness je odraz razuma.
Interesantno je koliko su argumenti "vernika" uvek isti, a najcesce povrsni, "citati" Novog Zaveta koji ni to nisu.
Usput, sta bi sa Starim, valjda izvornim Zavetom?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Odes u pravoslavnu knjizaru ili crkvu i kupis knjizicu koja se zove Duhovna gradina.Tamo pise to sto sam citirala.
Nije verujuci u Boga,nego ne verujeci u Boga veruju u idole.
O tome sta je besmislica svako ima svoje misljenje

Znam da to što si napisala nije tvoje. Zato sam i bio onako oštar. Zaista se uzdržavam da upotrijebim riječ glupost, ali ovi citati koje si navela su notorne besmislice i gluposti. Prosto je nevejerovatno da se tako nešto može naći u tim knjižicama koje pominješ. Ima li ikoga tamo ko to priređuje, da je bar toliko lucidan, da shvati da su to tolike nebuloze, da će i sami vjernici koji to čitaju, shvatiti o kakvim se besmislicama radi.
Pogrešno sam napisao vjerujući, umjesto nevjerujući.

Natrag