Da li je ateizam religija?

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Odes u pravoslavnu knjizaru ili crkvu i kupis knjizicu koja se zove Duhovna gradina.Tamo pise to sto sam citirala.
Nije verujuci u Boga,nego ne verujeci u Boga veruju u idole.
O tome sta je besmislica svako ima svoje misljenje.

Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Mislila sam na gordost kod coveka.
Navela jedan od nacina da spasemo nas od nas samih,a jos bitnije je da druge spasemo od nas,u Bozju pomoc.

I ja sam mislio da mislis na gordost. I mogu da se slozim da je to jacanje ega losa osobina koja bas i ne pomaze mnogo coveku.
Kada krenemo da menjamo sebe, naravno ka pozitivnom, neminovno je da cemo poceti pozitivno da uticemo i na ostale. Put ka toj promeni moze svako da odabere jer nije jedan jedini.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Nisam citrala Novi zavet,nego svete oce.
Kada neko prvi put cita Sveto pismo,dobije savet da najpre procita Novi zavet.

Dodato posle 20 minuta:

Midfulness,ovo si bas lepo rekao.Iako(mislim)ne idemo istim putem.
Jurivaka,tebi sve te knjizice i misli koje su u njima zapisane, neverujecem deluju kao nebuloza,mozda zato sto nisi pokusao da na veru gledas i razumes je kao ljubav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Nisam citrala Novi zavet,nego svete oce.
Kada neko prvi put cita Sveto pismo,dobije savet da najpre procita Novi zavet.

Dodato posle 20 minuta:

Midfulness,ovo si bas lepo rekao.Iako(mislim)ne idemo istim putem.
Jurivaka,tebi sve te knjizice i misli koje su u njima zapisane, neverujecem deluju kao nebuloza,mozda zato sto nisi pokusao da na veru gledas i razumes je kao ljubav.

To sto ne idemo istim putem uopste nije bitno. Dokle god svoj put pratis "srcem" (naglasicu da se radi o svom putu, ne tudjem putu ako me razumes) i dokle god imas siroka shvatanja, nasi putevi ce ici paralelno.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
To sto ne idemo istim putem uopste nije bitno. Dokle god svoj put pratis "srcem" (naglasicu da se radi o svom putu, ne tudjem putu ako me razumes) i dokle god imas siroka shvatanja, nasi putevi ce ici paralelno.

Mislis da cilj putovanja nije bitan?:)
Mislim, ono...dobro si trcao, ali pored Puta...;)

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Mislis da cilj putovanja nije bitan?:)
Mislim, ono...dobro si trcao, ali pored Puta...;)

Ako se toliko usredsredjujes na cilj, propustas celo putovanje. Upises psihologiju sa zeljom da je zavrsis. Taj fakultet traje 4 godine. Ako sve vreme svoju koncentraciju drzis na dodelu diplome, to ce ti verovatno dati istrajnost da sto pre zavrsis ali ces propustiti svo zadovoljstvo ucenja i pojedinih predmeta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Ne znam da li se razumijemo. Apriori ne kvalifikujem sve te knjižice kao nebuloze. Vjerovatno tamo ima i suvislih misli. Ali ovo što si ti citirala, zaista su nebuloze. Ko može reći, ako i malo poznaje bilo filozofiju, bilo psihologiju, bilo sociologiju..., da se ateisti odriču Boga, da bi se priklonili gatarama? To je glupost nad glupostima! Ne vjerujem da bi tako rezonovao ni nepismeni seljak, a kamo li tamo neki "intelektualac" koji to osmišljava.

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Interesantna misao...Milankovicu, sta bi ti rekao na ovo...?:yu:

Draga prijateljice, kažeš interesantna misao:
"Primetila sam da ateisti nije tesko da prihvati postojanje Boga,nego mu je tesko da prihvati da postoji neko ko je od njega samog visi,dakle razumniji,mudriji,sposobniji u svemu."
i podstičeš me da je komentarišem.

Možda je interesantna za nekog psihijatra, ali meni je ona toliko besmislena, da sam kad sam je pročitao odmah rešio da tu i nema šta da se komentariše. Bez uvrede za Vessnu, ali kao da joj je glavni cilj bio da pljune ateiste, da ih izazove da krenu u napad, pa da onda popuje kako smo mi agresivci, a vernici jagnjad.

Kaže Vessna da je primetila da su ateisti tašti, gordi, nadobudni i glupi. A onag gleda iz ugla vernika. Dakle, po difoltu gleda kroz jedne naočare nas koji gledamo kroz sasvim druge. I kako da vidimo jedni druge? Pa jedino da skinemo naočare. E tako i ja skidam svoje i kažem: poštujem svakog vernika koji poštuje ateiste. A ovi što bi da pljuju, nek vide sami sa sobom šta će i kako će. I šta će im reći njihov bog za otrov koji sipaju.
Živeli :dance2:

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ako se toliko usredsredjujes na cilj, propustas celo putovanje. Upises psihologiju sa zeljom da je zavrsis. Taj fakultet traje 4 godine. Ako sve vreme svoju koncentraciju drzis na dodelu diplome, to ce ti verovatno dati istrajnost da sto pre zavrsis ali ces propustiti svo zadovoljstvo ucenja i pojedinih predmeta.

Razumem metaforu, ali veruj mi, nemas pojma koliko si daleko od istine...svako normalan na psihologiji zeli da je sto pre zavrsi.Zadovoljstvo po diplomiranju je...neizrecivo!Ne znas ti ko sve tamo predaje...
Tako da, ipak, ja bih se drzala cilja, a putnici...neka putuju!

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Milankovicu!
Zaista mi nije bio cilj da plujem po bilo kome,niti da izazivam.
Nije tema,ali moram da ti kazem da ateiste ne smatram nemoralnim ljudima samo i jedino zato sto su ateisti,kao sto si ti shvatio,niti smatram da je vernik u svemu ok samim tim sto je vernik.
Nisam rekla da je neko glup,nemoj svoje reci da stavljas u moja usta.
Gordost je jedan od razloga.Sto ne znaci da mi vernici ne bolujemo od iste.
Postujem svakog coveka,bez obzira na veru(ili neveru).

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Milankovicu!
Zaista mi nije bio cilj da plujem po bilo kome,niti da izazivam.
Nije tema,ali moram da ti kazem da ateiste ne smatram nemoralnim ljudima samo i jedino zato sto su ateisti,kao sto si ti shvatio,niti smatram da je vernik u svemu ok samim tim sto je vernik.
Nisam rekla da je neko glup,nemoj svoje reci da stavljas u moja usta.
Gordost je jedan od razloga.Sto ne znaci da mi vernici ne bolujemo od iste.
Postujem svakog coveka,bez obzira na veru(ili neveru).

Vessna, ti sama najbolje znaš šta si htela da kažeš. A evo ja te još jednom citiram:

"Primetila sam da ateisti nije tesko da prihvati postojanje Boga,nego mu je tesko da prihvati da postoji neko ko je od njega samog visi,dakle razumniji,mudriji,sposobniji u svemu."

Meni to jedino zvuči kao otpisivanje svih ateista kao sujetnih, a onda i glupih. A ti sad objasni gde je moje razumevanje pogrešno.
U stvari nemoj. Ma sve je OK. Razumeli smo se odlično...

A posle je Milanković taj koji vas napada...

Natrag