Da li je ateizam religija?

Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
30
Nikoga nisam osudio, samo konstatovao činjenice. A ne sumnjam i da su sveti oci bili obrazovani ljudi, uz konstataciju da su bili obrazovani onoliko koliko je to i kako je bilo moguće u njihovo vrijeme. Dakle, to je vrijeme, ponavljam, kada je Zemlja bila ravna ploča, koju su na ramenima držali divovi!?Naravno da je i u pravoslavlju Zemlja bila ravna ploča.

Ne bih o ravnoj ploci,ali molim te navedi bar jedan primer iz zitija svetih gde neko od njih tvrdi da je Zemlja ravna ploca.
Ziveti po Bozjim pravilima ne znaci da su interesovanja prestala za sve ostalo,vec su ona mnogo dublja i sira,ako se razumemo.Takodje ako mislis da na neki nacin ogranicavamo svoju volju ,to je samo da nas ona ne odvede u pesimizam ili nesto drugo,sto je danas veoma cesto .
Jos bih dodala da postoje ljudi bez velikog obrazovanja koji su sveti.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ziveti po Bozjim pravilima ne znaci da su interesovanja prestala za sve ostalo,vec su ona mnogo dublja i sira,ako se razumemo.Takodje ako mislis da na neki nacin ogranicavamo svoju volju ,to je samo da nas ona ne odvede u pesimizam ili nesto drugo,sto je danas veoma cesto .
...kao sto postoje i svetitelji koji su bili najobrazovaniji ljudi svog vremena.I koji su upravo zahvaljujuci svojoj spoznaji Boga,svetsko znanje odbacili kao "trice".A jedan od njih, svetitelj, koji sigurno nije verovao da je Zemlja ravna ploca, bio je sv.Vladika nikolaj, na primer...:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne bih o ravnoj ploci,ali molim te navedi bar jedan primer iz zitija svetih gde neko od njih tvrdi da je Zemlja ravna ploca.

Crkveni oci koji su vjerovali da je zemlja ravna ploča: Teofil iz Antiohije, Irenej, Tertulijan, Metodij, Teodor od Mopsuestie, Ivan Chrysostom, Ćiril Jeruzalemski, Efraim Sirus, Atanazije Aleksandrijski, Diodor iz Tarzusa, Epifan iz Salamisa, Hilarij od Poitiera i Severijanus od Gabale (Schadewald, 1999).
I uzgred: šta se desilo sa Brunom Đordanom, pa i Galilejem, i radi čega spališe čovjeka?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
30
Crkveni oci koji su vjerovali da je zemlja ravna ploča: Teofil iz Antiohije, Irenej, Tertulijan, Metodij, Teodor od Mopsuestie, Ivan Chrysostom, Ćiril Jeruzalemski, Efraim Sirus, Atanazije Aleksandrijski, Diodor iz Tarzusa, Epifan iz Salamisa, Hilarij od Poitiera i Severijanus od Gabale (Schadewald, 1999).
I uzgred: šta se desilo sa Brunom Đordanom, pa i Galilejem, i radi čega spališe čovjeka?

Sta reci, vidim da si se potrudio.
Ja znam da Biblija nigde ne tvrdi da je Zemlja ravna ploca ,takodje pravila postoje ko hoce da ih postuje,a ko nece molim.
Sto se tice Bruna i Galileja kazu jedan zbog magije,drugi zbog ne pridrzavanja naucnih principa.....
A sta sa svim onom divnim ljudima koji verovase u Hrista i koji su nam ostavili svoja dela neprocenjive vrednosti.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Kakva nada? Zavisi šta ko smatra nadom - naročito realnom. Gubi se nada u zagrobni život, ali to i nije neki gubitak, jer se ne može izgubiti nešto što ne postoji. A,ti, vidim, ne možeš da zamisliš da čovjek može imati duševni mir ako se ne moli Bogu. E, pa, može i to mnogo stabilniji i uravnotežniji od tvoga mira, jer je lišen straha od Božijeg oka.
A sveti oci i njihove misli..., Ne bi bilo zgoreg da imaš na umu kada su te misli nastale i u kakvim okolnostima. To su misli ljudi koji su, uglavnom, živjeli prije 2000. godina. Šta se od tada sve promijenilo u svijetu, i do kakvih je sve saznanja čovjek došao u međuvremenu, ne treba ni govoriti. Samo da napomenem, kada su oni iznosili svoje misli, Zemlja je bila "ravna ploča"!
Strah od Boga je kao strahopostovnje,oca,na primer.To je strah da svojim nepostovanjem/ucinjenim gresima/ mozes povrediti onog koji te voli najvise na svetu,koji je sebe je dao za tebe.
Bog ne sudi po ljudskoj pravdi,vec po bozjoj-po svojoj milosti.
Kada je Sekspir pisao/iznosio svoje misli/ vladala su neka druga vremena,a evo i danas vladaju iste moralne norme.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Strah od Boga je kao strahopostovnje,oca,na primer.To je strah da ne svojim nepostovanjem/ucinjenim gresima/ mozes povrediti onog koji te voli najvise na svetu,koji je sebe je dao za tebe.
Bog ne sudi po ljudskoj pravdi,vec po bozjoj-po svojoj milosti.
Kada je Sekspir pisao/iznosio svoje misli/ vladala su neka druga vremena,a evo i danas vladaju iste moralne norme.

Dobro, da li je iz poštovanja ili nečeg drugog, strah je strah!
A što se tiče moralnih normi, one postoje od kako su ljudi počeli da žive u organizovanim zajednicama. Bile su nužne da bi te zajednice mogle funkcionisati i opstati. Dakle, monoteističke religije su samo te postojeće norme ugradile u svoja pravila. Nemoj se zavaravati da je za moral zaslužna religija. (zaslužna je utoliko što ga je i ona podržala) Ali, moral i njegove norme, uglavnom u obliku koji i danas poznajemo, nastao je davno prije pojave religija.

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Dakle, teisti prihvataju "visu silu" da je najgrublje nazovem kao ultimativnu, a ateisti svoj razum i iskustvo.
Dakle, kao sto teisti Bogu priznaju neprikosnovenost i Njega slusaju i slede, tako ateisti smatraju sebe, svoj razum, svoje iskustvo, iskustvo svoje civilizacije, nauku, NEPRIKOSNOVENIM, onim sto slede.Upravo zbog toga sam se i zapitala da li je ateizam religija, jer u tom smislu vidim njegovu slicnost sa religijom.

Postoji ipak razlika! Neprikosnovenost uma kod ateista proizlazi iz neposrednog iskustva. Ako sam dva puta udario glavom u zid i bolelo je, razum mi kaže ne udaraj i treći. I ja ga vrlo rado poslušam,

Kod ateista neprikosnovenost Boga proizlazi samo iz verovanja da on postoji, ali ne i iz znanja. I kad im on kaže "Volim i ja vas", a onda se desi Haiti, teisti ne kažu: "Pa čekaj, ovde nešto ne štima." Ne, nego da bi to nekako izgladili izmišljaju nove fantazmagorije: praroditeljski greh, đavo vlada svetom, nedokučivi su putevi božiji itd. OK. Ja nemam ništa protiv, ako neko ostavi razum u zapećku i vlada se prema onome što piše knjiga i kaže čika s bradom, makoliko to nelogično zvučalo. To je njegova stvar i pravo. Ali mislim da onda ne možemo nikako izjednačiti ateiste i teiste. :)

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ma razumela je i Kalista da je greška, ali to joj je jedina greška koju je pronašla u mom postu, pa daj šta daš :)

Natrag