Da li Božić ima svoje poreklo u paganskim običajima

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Није у праву ни за шта. Ти си у праву. Јер ми не славимо паганске идоле, већ славимо рођење Господа и Спаса нашег. Ум је њихов секташки пагански. Јер и први хришћани су славили Божић на дан Педесетнице. Да је усвојен на дан кинеске нове године, значи ли то да ми славимо кинеску нову годину или Божић?

Ако је и 25.12. неки пагански дан, то не мења ништа. Тако је и свети Сава решио проблем "кућних духова" код Срба. Уместо да празнујемо идоле, Сава изнесе победу над паганизмом, те људи прихватише да славе Славу, тј. литургију да имају у свом дому.Уз допуштење свих хришћанских епископа он то учини, и узе му се као победа. Литургија уместо идолатрије, Божић уместо митраизма.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo priznaju zvaničnici tradicionalnih crkava.

Već sam napisao da je jedan zvaničnik Katoličke crkve to javno izneo preko medija prilikom Božićne mise u hramu Hrista kralja, rekavši - da je to praznik koji je bio posvećen rođenju nepobedivog sunca, a da je imperator Florijan - taj praznik preneo u Hrišćanstvo i posvetio ga Hristu kao nepobedivom suncu.

Hristos ni postoli nisu nikada ništa prenosili iz mnogoboštva niti su uspostavljali bilo kakve praznike i postavljali ih kao crkvenu dogmu kao uslov spasenja, osim obreda večere Gospodnje uz koji se praktikuje pranje nogu i krštenja.

"Ne vucite u tuđem jarmu nevernika; jer šta ima pravda s bezakonjem? Ili kakvu zajednicu ima videlo s tamom?
Kako li se slaže Hristos s Velijarom? Ili kakav udeo ima verni s nevernikom?
Ili kako se udara crkva Božja s idolima? Jer ste vi crkve Boga Živoga, kao što reče Bog: Useliću se u njih, i živeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.
Zato iziđite između njih i odvojte se, govori Gospod, i ne dohvatajte se do nečistote, i ja ću vas primiti,
I biću vam Otac, i vi ćete biti moji sinovi i kćeri, govori Gospod Svedržitelj"
( 2 korinćanima 6. 14 - 18 )

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Данас може да признаје ко шта хоће, јер ионако су се смрдљиви масони увукли у све поре друштва. Тако да сви ви делујете истовремено и веома инструисано. Имате "школе" које вас уче шта и кад да говорите, а често се одређене теме у битном тренутку покрећу, само да замајавају верне. Када је човек без знања о томе како свет ђавољи делује, вема лако може да се упеца на све те обмане. Срећом те Господ не дозвољава да се сви инфицирани задрже у "болесној зони". Лако се долази до излечења Духом. Ја то знам веома добро.

Ако су јаја и сунце у паганизму нешто, значи ли то да ја треба да омрзнем јаја и сунце које ми Бог постави да светли и греје? Никако! Тако ти причаш како свињетина има одвратан укус јер ти је ум изопачен секташком "школом", па набеђујеш себе како је нешто одвратно. Поганиш живо биће, друге саблажњаваш, а свако је живо биће чисто. Проблем је у теби.

Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. (Рим. 14:20)

1. Тимотију, глава 4
1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.

4. Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.
5. Јер се освећује речју Божијом и молитвом.

Ово тебе не занима, иако сам сто пута поставио. То мени лично говори са ким имам посла. Да си ти мени поставио, ја бих се замислио. Али увезани ум не може тако. Он има програм у себи и наставља по старом.

Што се тиче целе теме, најбоље је да скратим и кажем нешто веома једноставно, тј. да цитирам Павла:

33. Не варајте се: зли разговори кваре добре обичаје. (1. Кор. 14)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja se zamišljavam samo nad onim što je u skladu sa rečju Božjom i onim što mi svedoči sam Gospod.
Dakle, cela stvar je u tome - da li će mo prihvatiti reč Božju ili pak ljudsku.

Ja nemam nikakav program - već upravo ti, jer se rukovodiš programom ili dogmatima ljudskim.
Ja se pridržavam rečju Božjom.

Što se tiče svinjetine, ja imam i iskustvo i reč.
Meni su svi u porodici pomrli od šlogova i moždanih udara izazvanim jedenjem svinjskog mesa, i to iskustvo mi govori da nikada taj otrov ne bi dao svojoj deci ili bilo kome drugom da jedu.
Obiđi malo bolnice i uverićeš se sam.

Bog je ljubav i on neće čoveka nikada navoditi da jede nešto što će mu doneti bolesti i smrt.

U bibliji je Bog jasno odvojio nezdrave životinje od onih kojie su zdrave za ljudsku ishranu.

Što se tiče teksta koji kaže:

"Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину"

Ovde Pavle govori o ekstremnim strujama unutar Judeizma koje su propagirale asketizam i zabranjivale i onu vrstu hrane koju je Bog propisao za ishranu, kao i celibat.
Pavle se ovde zadržava u okvirima one hrane koju je Bog propisao za ishranu.

Još jedna bitna pojedinost je ta -da apostoli nisu nikada dolazili u sukob sa Jevrejima po pitanju ishrane, a ako su apostoli propagirali jedenje svinjskog mesa - to bi izazvalo nacionalni skandal i sukobe širokih razmera sa apostolima.
Takav sukob niti rasprava o principima ishrane apostola sa Jevrejima niti onima koji su verovali u Hrista i prelazili u Hrišćansku crkvu - u bibliji ne postoji.

Apostol Pavle je u bibliji izjavio da nije prekršio ni jedan Jevrejski zakon zbog koga bi ga oni optužili, što znači - ni principe o ishrani zapisane u starom zavetu.

"A kad ga dovedoše, stadoše unaokolo Jevreji koji behu došli iz Jerusalima, i mnoge teške krivice iznošahu na Pavla, kojih ne mogahu posvedočiti,
Kad se on odgovaraše: Niti zakonu jevrejskom, ni crkvi, ni ćesaru šta sagreših" ( Dela apostolska 25. 7 - 8 )

Sa druge strane - ako uzmemo u obzir da ovde Pavle govori da su SVA stvorenja dobra za ishranu, onda su tu uključene i sve divlje zveri, i ptice, i gmizavci, i bube i nevidljivi mikrobi i bakterije.

Prema tome - tvoja kvalifikacija VERNIH je potpuno pogrešna.
Preporučujem ti da malo bolje proučiš ovaj izaz VERNI, šta to u opšte znači, koja su obeležja vernih i koje karakteristike ih krase.
Sve mi se čini da si u svemu napravio jedan veliki promašaj.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Овде Павле говори о вама, Њу ејџ-вегетаријанцима. Цела та прича коју свакодневно слушамо да уши заболе од понављања је настала кад и сви ви "обновљени", у 19. веку. Мени то говори много, а адвентистичко објашњавање шта је шта, јасно показује да је у питању програм, јер сви индентично говорите и мислите. Као што Јеховини сведоци имају програм, тако све "обновљене цркве" имају свој програм. То се "инсталира" сваке недеље (суботе), и онда се шири даље.

Наравно да Павле говори да је био савршени фарисеј, а све то што је био назива ништавним. Све то фарисејско вегетаријанство и суботарење назива јерес фарисејска. Јер Павле је схватио суштину и скинула му се скрама са очију након сучељавања са Господом, када беше кренуо у Дамаск да настави са својом борбом за фарисејство. Тада Павле стварно прогледа, а период слепила је период фарисејског несхватања. Све то видимо касније у посланицама.

Али не вреди, ко би фарисеје у оно време убедио да су слепи за Реч Божију? Нико живи. Једино Павле (Савле) би изабран због срца свога. Јер Господ види оно што ми не можемо.

"Ovde Pavle govori o ekstremnim strujama unutar Judeizma koje su propagirale asketizam i zabranjivale i onu vrstu hrane koju je Bog propisao za ishranu, kao i celibat.
Pavle se ovde zadržava u okvirima one hrane koju je Bog propisao za ishranu."

"Дух разговетно говори да ће у последња времена" је мени довољно да видим да немаш благе везе о Светом Писму, тј. о Истини. Ти само говориш своје и немоћан си да препознаш, не само трн, већ греду у своме оку.

Паганизуј ти слободно хришћанство, ја сам само онако реаговао, јер Божић је време када ви највише волите да паганизујете. После ће Васкрс и тако редом. Само да некога уловите на сплетке и лажи. Не смета мени што сви ви, про-амерички агенти, пљујете по нама као да смо пагани најгоре врсте, да смо неуки и да не знамо шта славимо и због чега. Заправо сте ви отргнути од својих корена у намери да се тако Корен (Црква) ослаби колико је то могуће. Али не може се свако преварити.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Božić jeste paganski praznik, samo siječenje drveta je isto opisano kao paganizam. Adriane to znaju i pravoslavni sveštenici. Sveštenik u mom kraju fino kaže (na lokalnoj TV) da je Badnji dan sjećanje koje su Srbi sačuvali na starog paganskog boga Badnju i onda naravno dodao kako se spaljivanjem boga Badnje proslavlja rođenje Isusovo. Pa zar traži da se tako (Isus) proslavlja? Jednim paganskim običajem.

Što se tiče jedenja idolskih žrtava moje mišljenje je da carstvo Božje nije ni jelo ni piće, ako moji spreme ćurku za Božić ješću je. Jer bi mi bilo apsurdno da izađem iz kuće da ne jedem ćurku (ćurku sam uzeo samo kao primjer) i da odem napolje pa da jedem nešto. To jelo mi ništa ne znači. A smatram da podjela na čiste i nečiste životinje važi, svinjetinu ne bi jeo.

Da li ću ja biti bolji ako izađem napolje i jedem nešto što nije spremljeno za Božić? Neću. Samim tim što mi taj praznik ne znači ništa niti slavim Isusa kroz taj praznik tako nije ni grijeh ako jedem to što je spremljeno za taj dan.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izraz у последња времена" ne mora izričito značiti 2000 godina nakon apostola, jer apostoli su verovali da će Isus doći u njihovo vreme.
Osim toga - asketizam je bio prisutan kroz celu istoriju do danas.

Iz Wikipedije:

"Аскеза (гр. ασκισις аскезис - вежба, подвиг) је начин живота који се састоји у одрицању од страсти и телесних прохтева, како би се стицањем врлина постигло духовно прочишћење, односно стање бестрашћа.
У ширем смислу, аскетизам или подвижништво представља филозофију која налаже добровољно и свесно самоодрицање од материјалних, телесних и других потреба и угодности зарад виших, духовних
вредности.[1] Аскетизам је начин живота који одбацује „изопачење људске личности, безобзирно искориштавање природе и физичке средине и превазилази себичну тежњу да се троши све за себе, а не за заједницу“

Osim toga - zapazimo šta ovaj tekst kaže:

"Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину"

Dakle, on ne govori SAMO od uzdržavanja od jela - već i o celibatu ili neženjstvu.

Adventisti nikada nisu propagirali celibat ili neženjstvo, već upravo potrebu bračne zajednice i njene čisote i svetosti.

Što se tiče ishrane - Adventisti upućuju na čistotu ishrane i odbijanje svinjetine, kao i konzumenata poput alkohola, kafe, duvana i slično.

Nije odgovoreno na moj ono što sam napisao u prethodnom komentaru a glasi:

---------------------------------
Citat:

Još jedna bitna pojedinost je ta -da apostoli nisu nikada dolazili u sukob sa Jevrejima po pitanju ishrane, a ako su apostoli propagirali jedenje svinjskog mesa - to bi izazvalo nacionalni skandal i sukobe širokih razmera sa apostolima.
Takav sukob niti rasprava o principima ishrane apostola sa Jevrejima niti onima koji su verovali u Hrista i prelazili u Hrišćansku crkvu - u bibliji ne postoji.

Apostol Pavle je u bibliji izjavio da nije prekršio ni jedan Jevrejski zakon zbog koga bi ga oni optužili, što znači - ni principe o ishrani zapisane u starom zavetu.
"A kad ga dovedoše, stadoše unaokolo Jevreji koji behu došli iz Jerusalima, i mnoge teške krivice iznošahu na Pavla, kojih ne mogahu posvedočiti,
Kad se on odgovaraše: Niti zakonu jevrejskom, ni crkvi, ni ćesaru šta sagreših" ( Dela apostolska 25. 7 - 8 )

Sa druge strane - ako uzmemo u obzir da ovde Pavle govori da su SVA stvorenja dobra za ishranu, onda su tu uključene i sve divlje zveri, i ptice, i gmizavci, i bube i nevidljivi mikrobi i bakterije.

------------------------------------

Na kraju - još jedno ključno pitanje.

Da li je Bog neizmerna ljubav i prijatelj čoveku?

Ovo pitanje je ujedno i odgovor koji upućuje na činjenicu - da Bog nikada ne bi navodio čoveka da jede ili pije nešto ššto će mu doneti bolest i preranu smrt.
Bog je znao da su neke namirnice nezdrave za čovekovu ishranu i zato je i odvojio namernice koje su dobre za ishranu, od onih koje su štetne.

Imati suprotan stav je u stvari rušenje Božjeg integriteta i njegove ličnosti i karaktera kao onoga koji je ljubav, i prikazuje ga kao okrutnog koji ne mari za svoja stvorenja i uživa u tome da se muče u bolestima i pate zbog smrti koju te bolesti donose.

To nije biblijska slika Boga.
On želi svojim stvorenjima svu sreću i zdravlje - kako duhovno, tako i fizičko.

Što se tiče poslednjeg vremena koje je pomenuto - evo šta Bog kaže o času njegovog suda, a vezano je za zdravstvene principe:

"Јер, гле, Господ ће доћи с огњем, и кола ће му бити као вихор, да излије гњев свој у јарости и пријетњу у пламену огњеном.
Јер ће Господ судити огњем и мачем својим сваком тијелу, и много ће бити побијенијех од Господа.
Који се освештавају и који се очишћају у вртовима један за другим јавно, који једу месо свињеће и ствари гадне и мише, сви ће изгинути, вели Господ.

А ја знам дјела њихова и мисли њихове, и доћи ће вријеме, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видјеће славу моју" ( Isaija 66. 15 - 18 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo priznaju zvaničnici tradicionalnih crkava.

Već sam napisao da je jedan zvaničnik Katoličke crkve to javno izneo preko medija prilikom Božićne mise u hramu Hrista kralja, rekavši - da je to praznik koji je bio posvećen rođenju nepobedivog sunca, a da je imperator Florijan - taj praznik preneo u Hrišćanstvo i posvetio ga Hristu kao nepobedivom suncu.

Ako bi netko 29.11. slavio njemu nešto važno, rođenje djeteta ili obljetnicu braka, znači li to da on zapravo slavi "dan Republike" bivše Jugoslavije? Ono što slavimo nije definirano danom slavlja, nego onim koga slavimo ili što slavimo. Ako su pogani u Rimu 25.12. slavili "dan nepobjedivog sunca" (Dies Natalis Solis Invicti), to znači da su slavili svoje božanstvo, a ne dan 25.12. Jednako tako, ako kršćani 25.12. slave rođenje Isusa Krista, onda oni ne slave baš ništa drugo nego Isusa Krista, Kristovo rođenje.

Kršćanima pripisati, zbog toga što Isusovo rođenje slave na dan kada pogani slave svoje pogansko božanstvo, zapravo je šarlatanstvo, drskost i neznanje. Pretpostavimo da i danas postoje pogani koji žive pored nas i koji 25.12. slave svoje božanstvo. Zar bi Bog nama zabranio da se baš toga dana okupimo i slavimo Krista? Dapače, ne bi li Bog od nas tražio upravo to?

Hristos ni postoli nisu nikada ništa prenosili iz mnogoboštva niti su uspostavljali bilo kakve praznike i postavljali ih kao crkvenu dogmu kao uslov spasenja, osim obreda večere Gospodnje uz koji se praktikuje pranje nogu i krštenja.

Kako često tvoji prakticiraju "obred večere Gospodnje"? Apostoli i prvi kršćani činili su to svakodnevno (Dj 2,46), a u prvi dan tjedna činili su to brojnijim i svečanijim okupljanjima (Dj 20,7).

Jesi li ti ikada imao Sveto Pismo u rukama. Odakle vadiš ovo što ovdje tvrdiš? Pa pogledaj:

Dj 15,5-6: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev." Nato se apostoli i starješine sastanu da to razmotre.

Je li tebi ovo poznato? Jesi li ovo ikada vidio i pročitao? Znaš li ti što znači "opsluživati Zakon Mojsijev"? I što odlučiše apostoli nakon što se sastadoše ovo riješiti? Evo:

Dj 15,28-29: Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"

Dakle, od svega što Mojsijev zakon propisuje, kršćane se obvezuje samo sa ove četiri stvari. Ostalo što im je potrebno naviješteno im je u Evanđeljima koja su apostoli naviještali. Nema subote, nema židovskih blagdana, nema čiste i nečiste hrane.

Pa nije li sveti Pavao i Petra ukorio jer se, kako piše Pavao, prijetvorno ponašao u Antiohiji kako ne bi prekršio Zakon? Tebi bi zaista dobro došlo da i Bibliju počneš čitati.

Osim toga - zapazimo šta ovaj tekst kaže:

Dakle, on ne govori SAMO od uzdržavanja od jela - već i o celibatu ili neženjstvu.

Adventisti nikada nisu propagirali celibat ili neženjstvo, već upravo potrebu bračne zajednice i njene čisote i svetosti.

Što se tiče ishrane - Adventisti upućuju na čistotu ishrane i odbijanje svinjetine, kao i konzumenata poput alkohola, kafe, duvana i slično.

A što ćemo sa ovim:

Mk 715-16: Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!

Mt 19,10-12: Kažu mu učenici: "Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se." A on im reče: "Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano. Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati."

Ja bih rekao da vama adventistima nedostaju uši da čujete, što se tiče čiste i nečiste hrane, i da vam nije dano da shvatite Isusove riječi - "koji sami sebe za ženidbu onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si pomešao i ubacio u kontekst koji ne ide zajedno da bi dokazao nebiblijske teorije.

To je lukavo i može prevariti one koji ne poznaju kontekst pisma.

Ali evo ukratko.

1. Božić je prenesen iz mnogoboštva i to je bio početni izvor ove ideje a ne ideja da se slavi Hristos, jer u bibliji nema ni jedne zapovesti da se slavi Hristovo rođenje, to je bila čista gnusna ambicija protivnika da pokvare jevanđelje Hristovo.

2. U bibliji nije precizno definisano vreme uzimanja večere Gospodnje, pša prema tome - ako ne postoji zapovest onda je to po slobodnoj savesti.

3. Dela apostolska i apostolski sabor se bavio obredom obrezanja i obrednim zakonom ( praznicima, prinošenjem žrtava.. ) koji je nazvan "zakon Mojsijev ).

Ako se ovaj sabor bavio deset zapovestima i oslobodio neznabošce od moralnih principa, onda su oni od tada imali slobodu da čine sve što je suprotno deset zapovesti - da čine preljube, kradu, ubijaju..itd..

4. Matej 7 glava ne govori o jelu - već o obrednom pranju gde su Jevreji optužili Isusove učenike da ne peru ruke kada jedu hleb po zakonu obrednog pranja.
Isuis zato kaže da čoveka poggani ono što izlazi iz čoveka, a ne jedenje neumivenijem rukama.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sve si pomešao i ubacio u kontekst koji ne ide zajedno da bi dokazao nebiblijske teorije.

To je lukavo i može prevariti one koji ne poznaju kontekst pisma.

Ali evo ukratko.

1. Božić je prenesen iz mnogoboštva i to je bio početni izvor ove ideje a ne ideja da se slavi Hristos, jer u bibliji nema ni jedne zapovesti da se slavi Hristovo rođenje, to je bila čista gnusna ambicija protivnika da pokvare jevanđelje Hristovo.

Da su nešto preuzeli i prenijeli iz mnogoboštva, ne bi slavili Isusovo rođenje. Tko je od mnogobožaca slavio Isusa i Isusovo rođenje?

2.
U bibliji nije precizno definisano vreme uzimanja večere Gospodnje, pša prema tome - ako ne postoji zapovest onda je to po slobodnoj savesti.

Je, vrlo precizno. U Svetom Pismu piše da su to apostoli i prva Crkva činili svakodnevno.

3.
Dela apostolska i apostolski sabor se bavio obredom obrezanja i obrednim zakonom ( praznicima, prinošenjem žrtava.. ) koji je nazvan "zakon Mojsijev ).

Zakon Mojsijev je čitavo Petoknjižje (Tora). Mogli su te bar to naučiti.

Ako se ovaj sabor bavio deset zapovestima i oslobodio neznabošce od moralnih principa, onda su oni od tada imali slobodu da čine sve što je suprotno deset zapovesti - da čine preljube, kradu, ubijaju..itd..

Ti ne čitaš, lijepo sam ti napisao. Pogani koji su postajali kršćani sve su to čuli i saznali slušajući Evanđelje koje su im apostoli naviještali. Sve su te zapovijedi u Evanđeljima date, osim subote. Što se subote tiče, u Evanđeljima su čuli kako su Židovi htjeli Isusa ubiti jer je radio subotom. Također su u Evanđeljima čuli kako im je Isus odgovorio da njegov Otac sve do sada radi, pa tako i on radi u sve dane.

4.
Matej 7 glava ne govori o jelu - već o obrednom pranju gde su Jevreji optužili Isusove učenike da ne peru ruke kada jedu hleb po zakonu obrednog pranja.
Isuis zato kaže da čoveka poggani ono što izlazi iz čoveka, a ne jedenje neumivenijem rukama.

Isus kaže da čovjeka ne onečišćuje ništa što izvana ulazi u čovjeka. Tako ga ne može onečistiti ni jelo.

Natrag