Da li Božić ima svoje poreklo u paganskim običajima

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikaja pozdrav.

Nije dobro bracika da se zbog bolesti tela neka hrana proglasni nečistom jer neko može jesti svinju i živeti preko 100 god. a znam takve ljude i žene i nije ih šlog udario.
To je stvar metabolizma i genetskog sklopa.
Nekome smeta svinjsko i neka ga izbaci i meni smeta ali smeta mi još više ulje i margarini kao i beli hleb i da sad to proglasnim nečistim?

Piše u Isaiji 66 kako će biti mnogo pobijenih od Gospoda onih što jedu meso svinjsko i stvari gadne a na to odgovorih ranije o čemu je reč. Piše i ovo da se Duh spustio na Kornelija a on je bio paganin i danas ma šta god ko mislio Duh Sveti dolazi na čoveka ne gledajući na jelovnik već na VERU.
Nismo bracika kroz trbuh spašeni već kroz veru.
To ne razumevanje neminovno dovodi do HULE jer ko ne razume ta osnovne stvari on gleda na jelovnik kao na sredstvo kojim nešto zaslužuje i onda logikom sudi onog koji po milosti primi Duha svetoga i darove i pohuli jer misli da Bog po jelu daje darove.

Ti ako se plašiš jesti svinju ti nemoj jesti ali ne sudi drugog koji je jede.
Hranu je Bog regulisao zbog Šatora od sastanka i Hrama jer je žrtva od postanja postojala kako i čitamo i samo u vremenu od Noja Bog daje slobodu jer krpoz Avraama kroz VERU dolazi potvrda i potomci VERE bivaju opravdani. Naravno da vera bez dela koja su izvršavanje volje Božje nije živa već samo deklarisanje zato idu i dela ali nije delo reći da je hrana pogana jel piše da se molitvom očišća i sve da jeste pogana.

Uveren sam da je nečistom Bog prozvao neke životinje radi pokazivanja razlike među ljudima poslušnim kao čistim i ne poslušnim kao ne čistim i zato prihvata samo čistu žrtvu i čistu hranu kako bi videli da nečisti-grešni nisu nizašta dobri.
Čitamo kako je Bog SVE DOBRO STVORIO i ništa nije bilo nečisto i otkud odjednom neke životinje postaše loše-nečiste?
Od greha Bog ih deli i govori čoveku USMENO koje su koje i koju žrtvu da prinesu tako i Noju reče koliko od kojih da uđu u barku.
Ako biraš Božji dan za odmor i ako biraš čistu hranu biraš bolji put samo pazi i tu čuči neprijatelj da ti ponudi hulu na one što primiše po VERI dar Duha.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ti ako se plašiš jesti svinju ti nemoj jesti ali ne sudi drugog koji je jede.

Pa ti i ne bi jeo svinjetinu iz straha od kazne. Svinjetina se ne jede iz ljubavi prema Bogu. Ne sudimo mi nego Biblija.

Što se tiče Božića preporučujem knjigu Ralf Vudrov "Vavilonska misterijska religija".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa Isus se ne slavi paganskim običajima. Vi da slavite Isusa ne bi se okrenuli paganskim običajima. Ja slušam šta Biblija kaže.

Može li i smije li netko tko je bio poganin, slaviti Krista koristeći iste glasnice kojima je prije artikulirao i izgovarao molitve poganskim božanstvima? Smije li takav sklapati iste ruke na molitvu Bogu, koje je prije sklapao moleći se poganskim božanstvima? Smije li takav istim plućima disati i tako se moliti Bogu? Nevjerojatno je koliko se čovjeka može zaplašiti i u kakve paranoje ga se može otjerati. Ovakve prakse i učenja čovjeka mogu dotjerati samo do toga da se sam sebi zgadi. "Sve je nečisto", pa ni sam ne može biti drugačiji.

Što se tiče Božića preporučujem knjigu Ralf Vudrov "Vavilonska misterijska religija".

Onu što ju je sam Woodrow povukao iz tiska i distribucije!? Još je, na našim prostorima, suprotno volji autora tiskaju i šire jedino adventisti sedmog dana i Miroljub.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Svinjetina se ne jede iz ljubavi prema Bogu.

Da je to Duh Sveti znao nikad nebi na Kornelija i ostale došao.
Ali ni danas nezna pa evo ga svuda među onima što jedu svinju.
Prvo sam pomislio da se ovo gore šališ...

I sad dođe ortodox i kaže da oni koji imaju ljubavi prema Bogu moraju se obrezati i subotom odmoriti.

Hajde mo malo stati i pitati se ovako.
Neznamo ništa u Australiji smo na pustom delu nas nekoliko i dođe među nas Petar apostol i pitamo ga Petre ti nam svedočiš da ćemo pomreti a znaš REČI ŽIVOTA reci nam te reči i našem Korneliju komšiji i on želi da se spasi i Petar počinje proroved o SPASENJU:
Ovako, prvo jelovnik menjati, potom obrezanje a onda redovno subotom odmor uz desetke. Kad to obavimo u Sinagogu da naučimo Petoknjižje i proroštva sve sa lancima i onda da se trudimo da održimo čistoću da ne prppadnemo i Petar ode.
Potom Pavla donese plima jer se nasukao nedaleko sa lađom i pitamo ga isto a Pavle će:
Ljudi braćo verujte Isusa Hrista i biće vam oprošteno i nemojte imati kipove i idole i bićete sapaseni i vi i vaš dom.

ALI PAJO mi u glas A OBREZANJE I ŠABAT I HRANA....
To su dužni oni koji su u zavetu po telu to obećali a vi niste a i njima i va,ma treba prečista krv jer NEMA DRUGOG NAČINA DA BUDETE ČISTI I SPASENI.

I....koja je poenta?
Šta i Koga je Pavle propovedao Toru ili Raspetu žrtvu šta čisti i spasava od greha?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Pa Isus se ne slavi paganskim običajima. Vi da slavite Isusa ne bi se okrenuli paganskim običajima. Ja slušam šta Biblija kaže.

Pa Isus i treba da postane glavna preokupacija i Zakon. U PC mi je bila glavna preokupacija tradicija, običaji. Pazi nemoj da ne bi ubrao badnjak (komad hrasta) za Božić i tome slično.

Nije kontradiktorno jer ja bi svejedno jeo taj dan, tako da mi ono što spreme za Božić ništa ne znači. Pa naravno da važi podjela. Gdje je Bog ukinuo podjelu hrane na čistu i nečistu. Svinjetinu neću uzeti ako mi se ponudi. Alkohol ne pijem. I njega odbijem ako mi se ponudi. Imam još da izabcim malu čašicu vina (običajno davanje za slavu)

Ovaj praznik je paganski i njega nisu slavili apostoli. Naravno svoje tvrdnje nećeš dokazati Biblijom.

Ja mrzim na grijeh. možeš li svoju nauku da dokažeš Biblijom, osim što samo klevećeš. Pa ja se nisam odaljio od svojih. Pa u pravo se većina tvojih popova ponaša farisejski. U PC se sigurno ne vraćam to je definitivno jasno. Pa nije subota jaram, to sui fariseji izmislili pa nabacili neka svoja pravila.

Ja ću nadam se stopama Isusa Gospodara subote.

Stopama apostola i hrišćanki koji su
Luka 23,56 Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu.

A kada budeš Adriane sjekao drvo za Božić (badnjak) dobro se prisjeti ovog stiha.

Jeremija 10,3 Jer su strašila tih naroda puka ništavnost, samo drvo posječeno u šumi, djelo ruku tesarovih,

Тај стих нема везе са сечењем бадњака. У том стиху се фигуративно каже да су страшила безбожних и идолопоклоничких народа потпуно небитна, баш као дрво посечено у шуми.

И ми смо паганског порекла, значи ли то да смо и даље пагани? По тој аналогији јесмо. Ако си јео ћурку, кажем ти да си јео "нечисту" птицу. Пошто си решио да држиш јеврејски јарам, онда води мало више рачуна.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Тај стих нема везе са сечењем бадњака. У том стиху се фигуративно каже да су страшила безбожних и идолопоклоничких народа потпуно небитна, баш као дрво посечено у шуми.

И ми смо паганског порекла, значи ли то да смо и даље пагани? По тој аналогији јесмо. Ако си јео ћурку, кажем ти да си јео "нечисту" птицу. Пошто си решио да држиш јеврејски јарам, онда води мало више рачуна.

Ima, nije ti pop rekao da je Badnji dan sjećanje na paganskog boga Badnju. Ovdje je kod mene rekao. I taj običaj je takav. Naravno sve paganske religije vuku iz Vavilona pa i običaji. A sjekli su drvo baš kao i danas.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако се он сећа Бадње, чуј: сећа се, ја немам никакве везе са том причом. Ако обичај има паганско порекло, то не значи да се спроводи због неког паганског бога.

И ми смо пореклом пагани.

Ако су неки народи приносили жртву разним идолима, значи ли то да није требало да принесу Богу јер је то "пагански обичај"? Више није у сврху паганизма, већ у вези и све због Христоса.

Бадњак се свечано ложи у знак сјећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огријали божанско новорођенче и његову мајку. Бадњак се такође може тумачити као симбол крста на коме је Христос распет, при чему топлина ватре симболизујуе спасење за људски род које је, по хришћанском вјеровању, омогућено Христовим распећем. Историчари религије, филолози и етнолози сматрају да су Срби наслиједили овај обичај из своје претхришћанске религије. Они тумаче бадњак као утјеловљење духа растиња и као божанство које умире спаљивањем па ускрсава, којем су се приносиле жртве и упућивале молитве ради плодности поља, здравља и среће продице. Његова ватра симболизовала је свјетлост сунца, обезбјеђујући сунчеву животворну снагу у наредној години. Неки од јужнословенских народа имају сличне обичаје, а традиција да породица на Бадњи дан свечано наложи дрво на огњишту забиљежена је и међу другим европским народима.

Ко чини због Бадње, тај греши против Бога. Ко чини у сећање на Христоса, не чини идолопоклонство. Какав Бадња и бакрачи.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ако се он сећа Бадње, чуј: сећа се, ја немам никакве везе са том причом. Ако обичај има паганско порекло, то не значи да се спроводи због неког паганског бога.

И ми смо пореклом пагани.

Ако су неки народи приносили жртву разним идолима, значи ли то да није требало да принесу Богу јер је то "пагански обичај"? Више није у сврху паганизма, већ у вези и све због Христоса.

Бадњак се свечано ложи у знак сјећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огријали божанско новорођенче и његову мајку. Бадњак се такође може тумачити као симбол крста на коме је Христос распет, при чему топлина ватре симболизујуе спасење за људски род које је, по хришћанском вјеровању, омогућено Христовим распећем. Историчари религије, филолози и етнолози сматрају да су Срби наслиједили овај обичај из своје претхришћанске религије. Они тумаче бадњак као утјеловљење духа растиња и као божанство које умире спаљивањем па ускрсава, којем су се приносиле жртве и упућивале молитве ради плодности поља, здравља и среће продице. Његова ватра симболизовала је свјетлост сунца, обезбјеђујући сунчеву животворну снагу у наредној години. Неки од јужнословенских народа имају сличне обичаје, а традиција да породица на Бадњи дан свечано наложи дрво на огњишту забиљежена је и међу другим европским народима.

Ко чини због Бадње, тај греши против Бога. Ко чини у сећање на Христоса, не чини идолопоклонство. Какав Бадња и бакрачи.

Pa mi smo porijeklom od Adama i Eve svi. A to što su oni napravili mješavinu to Bog ne odobrava.

Tumacenje crkve:

Misli se da je kod starih, mnogobožačkih Srba, postojao neki bog Badnja, čiji je kip bio deljan od drveta. Primivši hrišćanstvo, u oči dana kada se novi Bog rodio, Srbi su svog starog Badnju bacili u vatru, a pošto im je on bio vrlo drag, taj običaj ponavljaju na svako Badnje veče, a badnja na jednom kraju namažu medom, koji deca ližu, da bi time pokazali kako im je badnjak sladak i drag.

Crkva je badnjaku dala novi smisao: grejući se oko badnjaka, ukućani se zagrevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a svetlošću njegovom razgone mrak neznanja i praznoverja, i ozaruju se i obasipaju radošću i miljem, zdravljem i obiljem.

Dakle crkva je dala novi smisao. Tačnije ljudska nauka.

Šta Bog kaže za ljudsku nauku?

Matej 15,9No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovijestima ljudskima.

Kološanima 2,22 Sve će to uporabom propasti. Uredbe i nauci ljudski!

Badnjak u čast boga Svaroga
Srbi su postali hrišćani u devetom veku, ali sećanja na staroslovenska božanstva i dalje su prisutna u narodnim običajima. Za jedne je to paganska zaostavština, dok drugi u tome vide dokaz da smo jedan od najstarijih naroda

1.jpg

Često se, ne bez razloga, hvalimo da smo Srbi, hrišćani i pravoslavci. Ponosimo se krsnom slavom, jednim Bogom i jednom crkvom. Slavimo svetog Jovana i Nikolu, slavimo arhanđele i malu Gospojinu, ali zajedno s njima, iako toga nismo ni svesni, slavimo i boga Peruna, Svaroga ili Svetovida. Iako je prošlo punih 11 vekova od zvaničnog prihvatanja hrišćanstva, sećanje na veru negdašnju, idolopokloničku i mnogobožačku i dalje tinja u našem narodu

Pressonline

Ovaj 2. video pokazuje udruženje rodnovernih Srbije, tj. pagane kako slave Peruna. Običaj skoro isti kao i za Badnje veče i Božić.

video gledati od 9.20 do kraja tu se vidi običaj za Badnji dan.

3. Video opisuje kako se slavi Božić od strane već spomenutog udruženja. I oni slave Peruna. Bar su iskreni.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ти можеш до сутра да пишеш о паганским боговима, нико живи ти неће рећи да спомиње Сварога или Бадњу на Божић.

И што се уопште бринеш када не признајеш Божић? Апостол Павле није критиковао и причао као ти (адвентисти) када је био међу паганима, већ је похвалио њихову побожност. Није видео никакво зло у побожности тих људи, већ је проповедао распетога Христоса. Ни један од вас не би успео међу тим људима са тим вашим причама. Како лепо пишете, још ће сам Господ бити паганин. Страшно.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Matej 15,3 A on odgovarajući reče im: zašto i vi prestupate zapovijest Božiju za običaje svoje?

Matej 15,6
Može i da ne poštuje oca svojega ili matere. I ukidoste zapovijest Božiju za običaje svoje.

Natrag