Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Meni je komično to vaše insistiranje da su Božić, Vaskrs i drugi praznici koji se upražnjavaju u hrišćanstvu, dio paganskih rituala, odnosno, da su u hrišćanstvo preneseni iz paganskih vjerovanja. Sve i da je tako, čemu škode takvi praznici, u kojima se uglavnom veliča Bog i iskazuje poštovanje prema njemu, s jedne, a s druge strene, ljudi se u takvim prilikama više druže i vesele..., a svako zbližavanje ljudi, mora i Bogu biti ugodno!
Upravo i jeste komično to što ti (a i mnogi drugi) smatraš da je proslavljanje Božića tragično. Nema tu ničeg tragičnog, naprotiv, ima dosta Bogougodnog!To nije komično nego tragično, pa jesu paganski praznici, misliš da to sveštenici ne znaju. Pa ja fino gledam popa iz svog kraja kako na jednoj lokalnoj TV kaže da je Badnji dan sjećanje na staroslovenskog boga Badnju, onda je naravno dodao "kako mi spaljujemo Badnju, a proslavljamo Hrista". I samo siječenje drveta je pagansko. To zna svaki iole obrazovan pop.
Moguće da je, mada ni za to nema nikakvog dokaza, u hrišćanstvo prenijeta samo ideja o proslavi rađanja sunca, ali kao ritual, nema nikakve veze, niti je može imati, sa ritualom koji su upražnjavali pagani. Slavljenjem Božića odaje se počast rađanju Isusa Hrista, a ne rađanju sunca, a u Svetom pismu nigdje nije zabranjeno odavanje počasti i slavljenje Isusa, u bilo kom smislu. Prema tome, proizvoljna je tvoja tvrdnja da, i u ovom slučaju, ne treba izlaziti iz okvira učenja Božije riječi. To mi zvuči kao da si rekao: treba dozirati slavlje Božijem imenu. Treba li?Nije nikakva tajna da je poreklo Božića paganskog porekla, to ne kriju ni zvaničnici tradicionalnih crkava.
Sinoć je jedan zvaničnik Katoličke crkve to javno izneo preko medija prilikom Božićne mise u hramu Hrista kralja, rekavši - da je to praznik koji je bio posvećen rođenju nepobedivog sunca, a da je imperator Florijan - taj praznik preneo u Hrišćanstvo i posvetio ga Hristu kao nepobedivom suncu.
Hrišćani ne treba da imaju veze sa ljudskim običajima, već da se zadrže na reči Gospoda Isusa i da u pogledu bogoslužbenog života čine samo ono što su činili Hristos i apostoli i prvi Hrišćani, ne izlazeći iz okvira učenja Božje reči.