Ti si zarobljenik svoje lijeve polutke mozga, ja koristim obje i zato se volim izražavati slikovito. Ti to, naravno, ne razumiješ nego moju usporedbu nazivaš argumenetom. Dakle, prvo pročitaj, razmisli, pa onda napiši.
Druga zamjerka, iznosiš klasične optužbe fundamentalista koje svrstavamo u antikatoličke i antiteističke
U redu, prihvatam kritiku, nisam trebao da kazem argument nego komparacija. Na to sam mislio.
I kada sam rekao 5% do 10% satanovnistva je stradalo od ruke inkvizicije trebao sam da kazem u ime religije. Kritika ti je na mestu.
Naravno, upotreba argumenta nismo ubili i mucili ovoliko nego je to bilo manje i nije bas najbolja odbrana. Kada na to dodam, da uglavnom izbegavas pola pitanja koje ti postavim ili ne komentarises druge delove posta... Na primer, Hitlera vrlo rado koriste vernici u diskusijama a kada im se predoce cinjenice onda cute. Nisam video ni da si prokomentarisala odnos Musolinija i Vatikana ali dobro, sto bi ti rekla to su bila turbulentna vremena. Ili na primer pitanje zasto bi neko bio vecno mucen ako ne voli nekoga? Moracu cesce da te podsecam.
Sto se tice promene crkvenih dogmi, menjaju ti se pred ocima i nije stvar prorokovanja nego zdravog razuma. Prozvod koji crkva nudi je takav da cesto moras da menjas marketing kada ga prodajes jer se trsiste menja. Ti danas verujus ono sto ti kazu, sutra ces da im verujes i ako ti kazu suprotno od toga jer si vernica. Na primer za limbo, mala deca koja su umrla a nisu krstena bi celu vecnost bila negde izmedju jer je neki papa imao privatni razgovor sa bogom. Onda ste to verovali. Pa je onda neki drugi papa bio ispunjen svetim duhom pa je odlucio da to vise ne verujete. Sada to vise ne verujete. Posto je neki treci papa u privatnom razgovoru sa svevisnjim odlucio da su pape nepogresive. Pa onda suoceni sa naucnim cinjenica je neki cetrvrti papa odlucio da se biblija ne shvata vise bukvalno, osim kada im to dogovara. Bio sam ozbiljan kada sam te pitao da li je Marija vecna devica, posto znam da ste tako nesto verovali ranije a ne znam da li su vam rekli da sada ne verujete u to. Kod vas je bas tesko ostati u toku. I tako dalje i tako sire. Obaveza ti je da verujes dok ne promene. Hristov zakon i cela biblija je toliko relativan pojam i zato vas ima 30000+ vrsta vernika. Ne mozete da se slozite oko pola stranice biblije a ne sta je Hrist ili neko drugi hteo da kaze. Ali eto imas svete oce i pape koji su ispunjeni svetim duhom pa su oni to protumacili bolje. Neki oci i pape su kasnije bili jos vise ispunjeni svetim duhom pa su protumacili drugacije i nesto bolje od prethodnih.
Da si ti meni ziva i zdrava, za 20-30 godina ces postati gay aktivista jer ce neki peti papa odluciti da su gey brakovi o.k.