Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Ап. Павле би још испао и највећи богохулник, јер се сам, и то више пута, " огрешио " о ову заповест: " Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем " (1Кор. 4.15); И како он то сме Аврама да назове " оцем " свих нас (Рим. 4.1, 11, 16 )?! Погледати и ове цитате: (Флпљ. 2.22 ; Еф. 6.2,4 ; Јев. 12.9 ; 1Јн. 2.13). Како, дакле, схватити ову заповест? Па просто, с обзиром на, све горе, наведене цитате! Господ Исус Христос је увек учио људе да избегавају разметљивост, и да теже смирењу. Па нас је и овом приликом подсетио, поред осталог, да не бисмо пали и у многобоштво, да никога на земљи не зовемо Оцем, пошто је једини, суштински, и прави Отац свих људи Господ Бог.
Дакле, као што је ап. Павле Коринћанима био " духовни отац ", тако су и за нас свештеници Православне Цркве наши " духовни оци " - Св. Писмо, као што смо видели, то и одобрава.

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Ап. Павле би још испао и највећи богохулник, јер се сам, и то више пута, " огрешио " о ову заповест: " Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем " (1Кор. 4.15);

PA IPAK NIKO OD VERNIKA PAVLA NIEJ ZVAO OCEM. Da li sam u pravu?
---------------------

И како он то сме Аврама да назове " оцем " свих нас (Рим. 4.1, 11, 16 )?!

Tvrtko znas ti da ovo nema veze sa temom, nego pokusavas da odobris oholost.

Avram i jeste Pavlu i svim Jevrejima bio OTAC, kao sto je inama svima Adam otac.
Ali svetenici to svakako nisu.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ап. Павле би још испао и највећи богохулник, јер се сам, и то више пута, " огрешио " о ову заповест: " Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем " (1Кор. 4.15); И како он то сме Аврама да назове " оцем " свих нас (Рим. 4.1, 11, 16 )?! Погледати и ове цитате: (Флпљ. 2.22 ; Еф. 6.2,4 ; Јев. 12.9 ; 1Јн. 2.13). Како, дакле, схватити ову заповест? Па просто, с обзиром на, све горе, наведене цитате! Господ Исус Христос је увек учио људе да избегавају разметљивост, и да теже смирењу. Па нас је и овом приликом подсетио, поред осталог, да не бисмо пали и у многобоштво, да никога на земљи не зовемо Оцем, пошто је једини, суштински, и прави Отац свих људи Господ Бог.
Дакле, као што је ап. Павле Коринћанима био " духовни отац ", тако су и за нас свештеници Православне Цркве наши " духовни оци " - Св. Писмо, као што смо видели, то и одобрава.

Kad je Isus dao da se zapiše ova kako i sam kažeš zapovest iz Matej 23.9. mislim da su vaši prvosveštenici trebali dobro da razmisle pre nego što donesu odluku da se nazivaju SVETI OCI .Razmotrio sam ove stihove koje si postavio i u suštini ni jedan ne može daposluži kao opravdanje za kršenje Hristove zapovesti iz Matej 23.9. Vrlo seolako razbacujete tim nazivom koji pripada BOGU OCU jer samo je on SVETI OTAC iniko drugi. Obrati pažnju na sledeće. Nazivate se OTAC i uzgred vam se klanjajui ljube vas u ruke ( rukopoloženje ) jer kad vas ljube u ruke prvo moraju davam se poklone a biblija jasno kaže Izlazak 34.14. Jer ne valja da se klanjašdrugom bogu..... Osim toga vi ste i pastiri stada alipogledaj u bibliju šta kaže za pastire. Jakov3.1. Ne tražite braćo moja da budete mnogi učitelji znajući da ćemo više bitiosuđeni.
Jeremija 23.1.Teško pastirima koji potiru i razmeću stado paše moje.

Jeremija 25.34.Ridajte pastiri i vičite i valjajte se po prahu, glavari stadu jer se navršiševaši dani da budete poklani....

Ovde se ne govori o pojedinim pastirima nego o svim vođamakoji vode stada a stado možeš da čitaš i kao
denominacija. Jesi li ti vođa nekog stada ili vođa neke denominacije pročitaj Isaiju.

Isaija3.12. ......... Narode moj koji te vode zavode te i kvare put hoda tvog.
Isaija9.16. Jer koji vode taj narod oni ga zavode a koji vode oni su propali.
Isaija 43.9.Otac tvoj prvi sagreši i učitelji tvoji skriviše mi.

Ovo važi za sve koji suna neki način vođe, sveštenici, OCI, vodeća tela.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ili je Hrist u mnogome pogrešio kada je ovo rekao (ne zovite nikog Oče....). Ili mi nismo razumeli na koga je Hrist mislio kada je ovo rekao:
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]1.Кор. 4:15[/FONT][FONT=&quot] Јер ако имате и триста учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас ја у Христу Исусу родих јеванђељем.[/FONT]
[FONT=&quot]Рим. 4:1[/FONT][FONT=&quot] Шта ћемо дакле рећи за Авраама, оца свог, да је по телу нашао?11 И прими знак обрезања као печат правде вере коју имаше у необрезању, да би био отац свих који верују у необрезању; да се и њима прими у правду;16 Зато од вере да буде по милости да обећање тврдо остане свему семену, не само који је од закона него и који је од вере Авраама, који је отац свима нама,[/FONT]
[FONT=&quot]Флпљ. 2:22[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]А његово поштење познајете, јер као дете оцу са мном је послужио у јеванђељу.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Еф. 6:[/FONT][FONT=&quot]2[/FONT][FONT=&quot] Поштуј оца свог и матер: ово је прва заповест с обећањем: 4 И ви очеви! Не раздражујте децу своју, него их гајите у науци и у страху Господњем.[/FONT]
[FONT=&quot]Јев. 12:9 [/FONT][FONT=&quot]Ако су нам дакле телесни очеви наши карачи, и бојимо их се, како да не слушамо Оца духова, да живимо?[/FONT]
[FONT=&quot]1. Јн. 2:13[/FONT][FONT=&quot] Пишем вам, оци, јер познасте Оног који нема почетка. Пишем вам, младићи, јер надвладасте нечастивог. Пишем вам, децо, јер познасте Оца.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
Odnosno da li je mislio Hrist kada je rekao ne zovite nikog oče – na pravoslavne sveštenike, između ostalog, ili na na nešto drugo.

Znači vrlo je važno da nam neko objasni (konkretno) na koga je Hrist mislio kada je rekao Oče u [FONT=&quot][/FONT]
Mateju 23:7-9 I da im se klanja po trgovima, i da ih ljudi zovu: učitelju! A vi se ne zovite učitelji; jer je u vas jedan Učitelj, Hristos, a vi ste svi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima.

A ne da nam daje druge stihove – bez objašnjenja na šta je Hrist mislio u Mateju 23. Jer je mnogo važnije rastumačiti Hristove reči od Pavlovih, Petrovih, Jakovljevih...................inače će ispasti da je Biblija u koliziji!
Takođe je ovde isto nešto jako bitno:
Pošto jedino Pravoslavna Crkva oslovljava sveštenike sa oče, i ako je to ispravan stav, odnosno ako je Hrist mislio na nešto sasvim drugo, onda su sve ostale Hrišćanske denominacije u krivu! I ispada da je jedino Pravoslavlje PRAVA Crkva. Jer jedinino oni to primenjuju. Druge Crkve strogo vode računa da sveštena lica i druge vernike ne oslovljavaju sa oče!

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Zasto je "pravo-slavna vera prva apostolska crkva"???Da se odmah razumemo,nisam protivnik Ikona ako samo ilustruju bibliju i mirno stoje na zidovima crkve!!!!
ali sam veliki protivnik njihovom poklonjenju,a takodje moscima,idolima.

Na ovim video linkovima se vidi prava pravoslavna crkva koja se ne poklanja ikonama itd.

Videli ste mirno sluzenje gospodu!!

A sad pogledajte pravoslavnu crkvu od koje su napravili cirkus!!!cisti idolopoklonizam.

Ja licno takvoj crkvi nikad necu da sluzim.

A ovde malo o papi i vatikanu.

<strong><font color="#0000ff">

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Nazivate se OTAC i uzgred vam se klanjajui ljube vas u ruke ( rukopoloženje ) jer kad vas ljube u ruke prvo moraju davam se poklone

:D
Rukopolozenje u pravoslavnoj Crkvi je kada episkop na liturgiji polaze ruke na svestenickog kandidata i blagodacu Duha Svetoga postavlja ga u cin djakona ili prezvitera, a ne kako vi pogresno tumacite.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Геро, овај видео је одличан и јасно нам говори шта у ствари значи термин екумена или екуменизам. То је јединство свих цркава (заједница) које су распрострањене широм планете, али никако не значи да су заједничари са другим религијама и исповедањима вере (лажним наукама). Екумену чине све патријаршије које се држе канона и догми које су апостоли, тачније сам Господ установио.

Кад смо код исповедања вере, само православна црква (не мислим на неку одређену) и адвентистичка црква говоре исто када су у питању догме везане за Бога, Три Сведока (Тројство), Жртву Христову, Васкрсење, и све оно што је директно везано за Спасење - оно што је најбитније. Постоји низ других разлика, већином смо их овде напоменули.

Шта се онда дешава? Злоупотребљава се термин екумене и на основу тог јединства цркве ми преваром постајемо заједничари са онима који оспоравају Сина који је оснивач Цркве - апсурд. Тело Христово је Његова Црква, тј. људи који следе Његов Пут и посвећени су Богу и Истини. Не мислим на ритуале или неке споредне традиције (а има и добрих традиција, наравно), већ на темељно изучавање Писма и воље Божије, однос према браћи у Христу и непријатељима нас који следимо Христа.

Што се тиче рукоположења, то је све јасно. Имамо пример како су апостоли то радили, ја сам негде извлачио цитате и доказивао да благосиљање није паганска творевина, већ чиста хришћанска. Чак нам се каже да и непријатеље благосиљамо, иако нас проклињу. То, опет, не значи да се благосиља све и свашта, а имамо и примере где неки свештеници очигледно не знају шта раде.

Неки свештеници толико воле да им се људи поклањају и да им служе, да су очигледно заборавили да су они слуге и да су се одрекли свега за службу. Наравно, срећом па нису сви такви, али их има поприлично. Сведоци смо да многи искрени свештеници сами говоре о својој браћи колико су огрезла у материјализам и световно понашање, али њихов се глас слабо чује, јер и ми као обични верници брзо судимо и целу цркву онда осуђујемо подједнако. Треба гледати појединачно, јер свако одговара за себе и када се неком да власт или нека врста моћи, тек онда можемо да видимо ко је он изнутра и да ли је оно за шта се представљао.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

Неки свештеници толико воле да им се људи поклањају и да им служе, да су очигледно заборавили да су они слуге и да су се одрекли свега за службу. Наравно, срећом па нису сви такви, али их има поприлично. Сведоци смо да многи искрени свештеници сами говоре о својој браћи колико су огрезла у материјализам и световно понашање, али њихов се глас слабо чује, јер и ми као обични верници брзо судимо и целу цркву онда осуђујемо подједнако. Треба гледати појединачно, јер свако одговара за себе и када се неком да власт или нека врста моћи, тек онда можемо да видимо ко је он изнутра и да ли је оно за шта се представљао.
Potpuno se slazem s tobom brate!!!

Najverovatnije si mislio na ovo:

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
................
[FONT=&amp] Znači vrlo je važno da nam neko objasni (konkretno) na koga je Hrist mislio kada je rekao Oče u [/FONT]
[FONT=&amp] Mateju 23:7-9 I da im se klanja po trgovima, i da ih ljudi zovu: učitelju! A vi se ne zovite učitelji; jer je u vas jedan Učitelj, Hristos, a vi ste svi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. [/FONT]

[FONT=&amp] A ne da nam daje druge stihove – bez objašnjenja na šta je Hrist mislio u Mateju 23. Jer je mnogo važnije rastumačiti Hristove reči od Pavlovih, Petrovih, Jakovljevih...................inače će ispasti da je Biblija u koliziji![/FONT]
[FONT=&amp] Takođe je ovde isto nešto jako bitno:[/FONT]
[FONT=&amp] Pošto jedino Pravoslavna Crkva oslovljava sveštenike sa oče, i ako je to ispravan stav, odnosno ako je Hrist mislio na nešto sasvim drugo, onda su sve ostale Hrišćanske denominacije u krivu! I ispada da je jedino Pravoslavlje PRAVA Crkva. Jer jedinino oni to primenjuju. Druge Crkve strogo vode računa da sveštena lica i druge vernike ne oslovljavaju sa oče![/FONT]

Nazivate se OTAC i uzgred vam se klanjajui ljube vas u ruke ( rukopoloženje ) jer kad vas ljube u ruke prvo moraju davam se poklone :D
Rukopolozenje u pravoslavnoj Crkvi je kada episkop na liturgiji polaze ruke na svestenickog kandidata i blagodacu Duha Svetoga postavlja ga u cin djakona ili prezvitera, a ne kako vi pogresno tumacite.
Hvala brate Tvrtko, nažalost ja te ipak nisam razumeo koga sada mi, po Bibliji, smemo oslovljavati sa Oče, a koga ne?
Ali dobro valjda ću do kraj ove teme ukapirati na koga je Hrist mislio kada je u Mateju 23-ćeg poglavlja rekao da ne oslovljavamo nikog sa Oče.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Evo sta kaze profesor Walter:

Ostala predavanja mozete videti na youtube!!!

Pogledajte obavezno covek ima petlju!!!

Pozdrav od Gere,

Natrag