Crkva u suvremenom svijetu

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
"Ljudi su grešni ali Bog je svet". Ne bih rekao jer čovek greši zato što i njegov Bog greši od početka. "Kajem se što samstvorio ljude jer njihova misao je zla od malena" pa ono "Kajem se što sam postavio Šaula za cara nad Izrajelom" itd. Bog je pravio mnogo grešaka i još će ih napraviti. Jer ko radi taj i greši naravno.
I naravno da ubire "poseban porez". Evo ovde na selu parohijal ti ide po lancu zemlje. Što znači imaš više zemlje više i plaćaš inače neće te sahranir. Doduše meni njihova sahrana i ne treba. Ostavi mrtve da sahranjuju svoje mrtve. Uostalom pakao prima sve ravnopravno i bez izuzetaka.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Čitam i između redova dragi Jurivaka ... i između redova... ;)
Ne čitaš dobro ni između redova. Tema je "Crkva u savremenom svijetu". Dakle, nije apostrofirana niti jedna određena crkva. Ja sam u tome kontekstu i govorio o položaju crkve uopšte, i ne samo o položaju crkve u datom vremenu, nego kroz njenu istoriju. Nepobitna je činjenica da je ta institucija bila privilegovana od svoga nastanka pa do današnjih dana. Pitanje je zašto ti ovu konstataciju smatraš napadom na crkvu? Mogao bi, recimo, to obrazložiti.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Obrazložio je on to već, dragi Jurivaka ... između redova...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Ono na šta ja pokušavam da ukažem, to je da se ne može sedeti na dve stolice.

A ono što ja pokušavam reći jest da nema dvostrukog kriterija, niti se sjedi na dviie stolice. Crkva jasno osuđuje homoseksualce i njihove čine. Ali, slijedeći Isusov primjer i njegov odnos prema grešnicima kojim ne odbacuje grešnu osobu, već osuđuje njegov grijeh i izričito kaže: ne griješi više...

Teolozi koji imaju takvo mišljenje ne idu za Rečima Božijim i verom svojom, nego za teorijama čovečijim i naukom ograničenom...A to je povlađivanje svetu...

Mislim da nije tako. Katolička crkva je prilično oprezna, možda baš zbog grešaka iz prošlosti: Galileo Galiei, Savonarola itd. Ne odbacuje evoluciju, makar još nema službenog stava.

Papa Pio XXII je 1950. godine, dopustio rasprava o podrijetlu ljudskog tijela »iz već postojeće žive tvari«, što znači da je moguća hipoteza kako je ljudsko tijelo genetički, tj. evolucijom vezano uz neku davnu životinjsku vrstu. Što se tiče ljudske duše, ostaje nepromijenjen nauk Crkve da Bog izravno stvara svaku pojedinu dušu. Crkva sebi pridržava posljednji sud na području na kojemu je kompetentna, ali teoriji evolucije priznaje se karakter ozbiljne znanstvene hipoteze.
Evolucija pretpostavlja stvaranje, a stvaranje se u svjetlu evolucije predstavlja kao vremenski produženo događanje (proces) - kao »creatio continua« - u kojemu Bog kao stvoritelj neba i Zemlje biva očima vjere vidljiv. Kad je riječ o čovjeku, smtara se da ljudsko tijelo ima svoje porijeklo u oživljenoj materiji koja je prije njega egzistirala, tj. da je tijelo nastalo u evolucijskom procesu, a duhovna duša da je nastala neposrednim Božjim stvaralačkim činom. Stoga se za čovjeka može reći da je utjelovljeni duh, duh u materiji.
Katolička slika svijeta govori da je svijet u svojim pojedinostima nastao u veoma zamršenu evolucijskom procesu, no da on u svojoj srži ipak proizlazi iz Logosa. I Papa Benedikt kaže: »U početku bijaše Riječ, što znači - u početku svih stvari stoji stvarateljska moć razuma.«

Kako sad to, druga zapovest je sadržana u prvoj (A nije), a deveta nije sadržana u osmoj: "Ne poželi ništa tuđe"?

1.Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
2.Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.

Da, druga je već sadržana u prvoj. Ako vjerujemo da je Bog Stvoritelj, onda zanmo da smo mi stvorenje i da je sve što nas okružuje stvoreno. Upravo taj odnos prema Stvoritelju stavlja sve stvari na svoje mjesto. Samo je On Bog, sve drugo je ništa u komparaciji s njim. To znači i: nemaj drugih bogova, ni bogića, ni idola, ništa što bi ispunio tvoju dušu i zauzelo Njegovo mjesto.

9.Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga! -ovdje se akcent stavlja na eventualni preljub, nevjerstvo, blud
10.Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga! - a ovdje na pohlepu, gramzljivost, zavist

I Pravoslavni i Katolici greše kada ikonama pripisuju POGREŠNU FUNKCIJU...Zato je Druga Zapovest iznimno važna...

Ne, ne znam u čemu to griješe. Nitko ne misli da je slika ili ikona Bog. I nitko ne kaže:
Sliko, u tebe verujem i tebi se klanjam.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ne čitaš dobro ni između redova. Tema je "Crkva u savremenom svijetu". Dakle, nije apostrofirana niti jedna određena crkva. Ja sam u tome kontekstu i govorio o položaju crkve uopšte, i ne samo o položaju crkve u datom vremenu, nego kroz njenu istoriju. Nepobitna je činjenica da je ta institucija bila privilegovana od svoga nastanka pa do današnjih dana. Pitanje je zašto ti ovu konstataciju smatraš napadom na crkvu? Mogao bi, recimo, to obrazložiti.

Dakle, tema je "Crkva u savremenom društvu", a ti si govorio o crkvi u davno prošlim vremenima? Kako to?

Prijatelju, da se ne natežemo više, postaviću ti jedno vrlo jednostavno pitanje: Da li ja kao npr vodoinstalater mogu da kritikujem rad npr krojača u krojačkoj radnji? Ili, da li neko uopšte može da kritikuje bilo šta, ako nije lično upučen i osvedočen u to što kritikuje? Da li fudbaler može da kritikuje tenisera kako da trenira i kako da odigra meč?
Može, ali to su kafanske miki maus kritike...

Ja ponovo trubim iz sveg glasa da najviše prava za kritikovanje crkve imaju VERNICI te crkve jer su lično osvedočeni šta valja a šta ne valja u njoj...Lično spadam u tu grupu. U koju grupu ti spadaš sa tvojim kritikama? Ti si se deklarisao kao ateista ako se ne varam? Kako će ateista kritikovati nešto što ne poznaje i neće da poznaje? To je suludo...

Postaviću jedno vrlo razumno pitanje: Kakve veze ateisti imaju sa crkvom?
Jel vas kradu? Da li utiču na vaše plate u firmama? Da li utiču na cene proizvoda na tržištu? Da li utiču na milionski nezaposlenost?Da li kontrolišu šta će te čitati ili gledati na raznim medijima današnjice? Da li vas tuku i maltretiraju? Šta vam rade pa ste toliko kivni?
Da je samo trećina ovoga naroda moralna i pobožna kao što je npr patrijarh Pavle bio, gde bi nam kraj dosegao...Bili bi smo kao Izrael u vreme Isusa Navina...Ili Srbija za vreme cara Dušana u najmanju ruku...

Gde smo i šta smo danas?
Crkva nema poluge vlasti. Ona ne odlučuje i ne donosi zakone, niti uređuje spoljnu i unutrašnju politiku...itd...

Eto, mnogo pitanja, a odgovora nema osim vrdanja tamo-vamo, bogatstvo, narodni porez, tut muc, kolica i ostalo...Onda odgovor kao što rekoh, dolazi između redova -> Ne smeta vama sama crkva, vama smeta Bog, jer vas ukorava za greh...To je suština čitanja između redova dragi naš uredniče, i ostali samoprozvani kritičari...

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
@Gardian
Po toj logici ti ne bi trebao da kritikujes ateizam, ako nisi biolog ne bi trebao da kritikujes teoriju evolucije, ako nisi astrofizicar ne bi trebao da kritikujes big beng, ako nisi naucnik ne bi trebao da kritikujes razne naucne discipline... ali to bi bilo ekstremno glupo, zar ne?

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
A ono što ja pokušavam reći jest da nema dvosrukog kriterija, niti se sjedi na dviie stolice. Crkva jasno osuđuje homoseksualce i njihove čine. Ali, slijedeći Isusov primjer i njegov odnos prema grešnicima kojim ne odbacuje grešnu osobu, već osuđuje njegov grijeh i izričito kaže: ne griješi više...

Ja sam ti dao link gde vrh katoličke crkve kaže da "homoseksualnost sama po sebi nije greh, već je greh homoseksualno ponašanje" , a ti sada možeš da vrdaš i da ih pravdaš koliko hoćeš...

Papa Pio XXII je 1950. godine, dopustio rasprava o podrijetlu ljudskog tijela »iz već postojeće žive tvari«, što znači da je moguća hipoteza kako je ljudsko tijelo genetički, tj. evolucijom vezano uz neku davnu životinjsku vrstu. I Papa Benedikt kaže: »U početku bijaše Riječ, što znači - u početku svih stvari stoji stvarateljska moć razuma.«
Ovo je gore neg' šta sam mislio...
Pa ovo je strašno ako je istina...
"I Bog stvori bakteriju, i reče joj: rađaj se i množi se i napuni zemlju....za milijardu god ću doći da ti dam naredbu da se pretvoriš u ribu..."
Izgleda da će otpad i zver ipak iz Rimokatoličke...ahh...

Ne, ne znam u čemu to griješe. Nitko ne misli da je slika ili ikona Bog. I nitko ne kaže:
Sliko, u tebe verujem i tebi se klanjam.

Pogrešna funkcija je kada se ikonama, statuama i slikama pridoda ona funkcija koja izaziva emotivna osećanja, koja dovode do toga da se ljudi mole toj ikoni (svecu koji je mrtav) ili statui (devica marija) umesto Živom Bogu. Pravoslavni kažu pomozi sveti Ilija, a katolici spasi nas Marija...Dakle izopačena je funkcija ikona koja bi trebala da služi samo kao slikovni podsetnik na istoriju i tradiciju...Ljudi nisu bili pismeni kao danas, pa su im ondašnji sveštenici pričali preko slika, kao što to danas radimo sa decom - lakše im objašnjavamo preko slikovnica...

Bog se spoznaje razumom, a ne osećajima varljivog srca koje izazivaju slike, kipovi i muzika...itd...

Idol se spoznaje osećajima, izabira srcem, živi voljom, a razumom se opravdava ceo pogrešan sistem verovanja...
Bog se spoznaje razumom, izabira voljom, živi srcem, a oseća osećanjima...

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
@Gardian
Po toj logici ti ne bi trebao da kritikujes ateizam,

Biće da je obrnuto, ateista dolazi da kritikuje vernika...A svaki vernik je bar jednom bio ateista, tako da može kritikovati nešto što je bio. Izlečeni narkoman će bolje kritikovati narkomaniju od bilo kog lekara i doktora nauka...

ako nisi biolog ne bi trebao da kritikujes teoriju evolucije, ako nisi astrofizicar ne bi trebao da kritikujes big beng, ako nisi naucnik ne bi trebao da kritikujes razne naucne discipline... ali to bi bilo ekstremno glupo, zar ne?

Ovo si potpuno u pravu i uopšte nije ekstremno glupo...Slažem se da neko ko nije učio u školi biologiju i Darvinovu teoriju evolucije ne treba ni da je kritikuje...Samo onaj koji je išao osam razreda osnovne škole može i treba da je dobroooo iskritikuje...

Natrag