Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ne čitaš dobro ni između redova. Tema je "Crkva u savremenom svijetu". Dakle, nije apostrofirana niti jedna određena crkva. Ja sam u tome kontekstu i govorio o položaju crkve uopšte, i ne samo o položaju crkve u datom vremenu, nego kroz njenu istoriju. Nepobitna je činjenica da je ta institucija bila privilegovana od svoga nastanka pa do današnjih dana. Pitanje je zašto ti ovu konstataciju smatraš napadom na crkvu? Mogao bi, recimo, to obrazložiti.Čitam i između redova dragi Jurivaka ... i između redova...
Ono na šta ja pokušavam da ukažem, to je da se ne može sedeti na dve stolice.
Teolozi koji imaju takvo mišljenje ne idu za Rečima Božijim i verom svojom, nego za teorijama čovečijim i naukom ograničenom...A to je povlađivanje svetu...
Kako sad to, druga zapovest je sadržana u prvoj (A nije), a deveta nije sadržana u osmoj: "Ne poželi ništa tuđe"?
I Pravoslavni i Katolici greše kada ikonama pripisuju POGREŠNU FUNKCIJU...Zato je Druga Zapovest iznimno važna...
Ne čitaš dobro ni između redova. Tema je "Crkva u savremenom svijetu". Dakle, nije apostrofirana niti jedna određena crkva. Ja sam u tome kontekstu i govorio o položaju crkve uopšte, i ne samo o položaju crkve u datom vremenu, nego kroz njenu istoriju. Nepobitna je činjenica da je ta institucija bila privilegovana od svoga nastanka pa do današnjih dana. Pitanje je zašto ti ovu konstataciju smatraš napadom na crkvu? Mogao bi, recimo, to obrazložiti.
Lako, jer se bez prošlosti ne možđe razumjeti ni sadašnjost.Dakle, tema je "Crkva u savremenom društvu", a ti si govorio o crkvi u davno prošlim vremenima? Kako to?
A ono što ja pokušavam reći jest da nema dvosrukog kriterija, niti se sjedi na dviie stolice. Crkva jasno osuđuje homoseksualce i njihove čine. Ali, slijedeći Isusov primjer i njegov odnos prema grešnicima kojim ne odbacuje grešnu osobu, već osuđuje njegov grijeh i izričito kaže: ne griješi više...
Ovo je gore neg' šta sam mislio...
Papa Pio XXII je 1950. godine, dopustio rasprava o podrijetlu ljudskog tijela »iz već postojeće žive tvari«, što znači da je moguća hipoteza kako je ljudsko tijelo genetički, tj. evolucijom vezano uz neku davnu životinjsku vrstu. I Papa Benedikt kaže: »U početku bijaše Riječ, što znači - u početku svih stvari stoji stvarateljska moć razuma.«
Ne, ne znam u čemu to griješe. Nitko ne misli da je slika ili ikona Bog. I nitko ne kaže:
Sliko, u tebe verujem i tebi se klanjam.
@Gardian
Po toj logici ti ne bi trebao da kritikujes ateizam,
ako nisi biolog ne bi trebao da kritikujes teoriju evolucije, ako nisi astrofizicar ne bi trebao da kritikujes big beng, ako nisi naucnik ne bi trebao da kritikujes razne naucne discipline... ali to bi bilo ekstremno glupo, zar ne?