Kako to misliš da ja napadam crkvu? Niti je napadam niti imam namjeru da je napadam. Jedino ako ti misliš da je napad na crkvu iznošenje činjenica o njenom bogatstvu, koje je posledica privilegovanog položaja crkve u društvu.
Brate mili, ja nisam neki levat ovde pa da ne znam šta pišem i da ne znam šta su drugi napisali. A čitam onako kako pišu, a ne onako kako misle...
A ti si napisao ovo:
Međutim, njeni glavni prihodi nastajali su iz njenog privilegovanog položaja u društvu - ubiranjem posebnih poreza od naroda, a istovremno ne plaćanjem poreza državi od kojih je zakonima bila oslobođena.
Kada si rekao "privilegovanog položaja" verovatno nisi mislio na 60 godina pod komunizmom, nego na poslednjih 15-ak god...?
Jer pod komunizmom su baš bili "privilegovani", ali gle čuda nisu nestali...
Drugo, o kakvom porezu pričaš?
Da li tebe neko tera da daš i jednu paru crkvi?
Naravno da ne. Pa zašto onda pričaš u takvom konteksu -> da ko ne zna poveruje o nekakvom
posebnom porezu koji narod duguje crkvi? Kad i ti i ja znamo da je sve dobrovoljno i na slobodnoj volji svakog pojedinca hoće li se krstiti, saranjivati, itd...crkvenim obredima ili neće...
I to što je izneseno, u vezi crkvenog bogatstva (a ja sam govorio samo o tome) nije nikakva izopačena istina, nego gola činjenica. Što se tebi ne sviđa ta istina, druga je stvar.
Nema meni šta da se sviđa ili ne sviđa. Činjenica je da bogatstvo nije stečeno kriminalom ili krađom, nego dobrovoljnim doniranjem od strane vernika...Posle 60 godina komunizma i teške bede u kojoj se crkva nalazila, a opstala, sad ima novu šansu da uradi pravu stvar sa materijalnim bogatstvom, odnosno da bogatstvu prida onu pravu funkciju...Ako ne, završiće gore nego za vreme komunista...
Ne znam gde si ti video da crkvenjaci sede po baštama kafića i arče crkvenu imovinu?
Da li si možda video nekog popa u striptiz, kockarskim, kladioničarskim i drugim barovima kako rasipaju kapital...?
Da li idu na egzotična letovanja i zimovanja odsedajući po skupim hotelima, ili drže službe po manastirima i crkvama?
Gde si video popa sa jahtom?
Kada ćemo shvatiti da u današnjem materijalnom svetu materijalista pokazuje svoje bogatstvo da se POKAŽE. Bitan je status u društvu...itd...
Opet ponavljam, ima i onih koji se bahate. Ali ne treba sve trpati u isti koš...