- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Sve počinje od Boga, tako je i naše unutrašnje odluke za Njega. Ona, ta unutrašnja odluka, nema još uvek formu, vidljivu formu..vidljiva forma je samo potvrda, kasnije. Ta odluka je naše uverenje, unutrarnje uverenje da nam je On potreban. Čim ga imamo, mi smo spaseni. Jer smo spremni da Mu budemo poslušni u svemu što nam On kaže.
Ovo vrijedi općenito za čovjeka, pa tako i za pogane koji nikada nisu čuli za Isusa. Međutim, za sve one kojima je naviještena Radosna vijest, među kojima smo nas obojica, vrijedi ovo:
1. Srcem prihvatiti vjeru u Boga
2. Javno (verbalno i na druge načine) ispovijedati tu vjeru u Boga (Mt 10,32: Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem)
A koji je to Bog u kojega moramo srcem vjerovati i ustima ispovijedati (Rim 10,10), da bismo se spasili? Sveto Pismo je jasno, da ne može biti jasnije. Evo, pa tko ima oči neka vidi, a ako uz to ima još od Boga mu darovanog zdravog uma, neka razumije:
Dj 16,30-31: Gospodo, što mi je činiti da se spasim?" Oni će mu: "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se - ti i dom tvoj!"
Dj 4,12: I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.
Ali isto i oni i mi bivamo uključeni uproces spasenja unutrašnjom odlukom bez definisanog vidljivog priznanja(u formi koja je nama poznata ali ne i njima).
Ne. Mi ne! Mi ne jer:
1. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. (Lk 12,48)
2. Ako se ne priznamo Isusovim pred ljudima, Isus se neće priznati "našim pred Ocem" - idemo u pakao. (Mt 10,32)
3. Da bismo se spasili, osim što srcem moramo vjerovati u onoga koji spašava, a to je Spasitelj Krist, ustima to moramo ispovijedati. (Rim 10,10)