Nastavak
Bog je stvorio coveka savrseno svetim i srecnim;
a divna Zemlja, kada je izasla iz Stvoriteljeve ruke,
nije pokazivala ni traga raspadanja ili senke prokletstva.
Tek je prestup Bozjeg zakona - zakona ljubavi -
doneo nesrecu i smrt. Pa ipak, usred patnji izazvanih grehom,
otkriva se Bozja ljubav. Napisano je da je Bog prokleo
Zemlju zbog coveka. 1. Mojsijeva 3,17.
Trnje i ckalj - teskoce i iskusenja koji njegov zivot ispunjavaju
naporima i brigama - odredjeni su radi njegovog dobra kao
deo vaspitanja po Bozjem planu neophodnoga za njegovo
uzdizanje iz propasti i izopacenja koje je doneo greh.
Svet, iako gresan, nije ispunjen samo zaloscu i bedom.
I sama priroda nam upucuje poruku utehe i nade.
I na ckalju moze se naci cveca, a trnje je prekriveno ruzama.
"Bog je ljubav" - zapisano je na svakom pupoljku, koji se
rascvetava, na svakoj vlati proklijale trave. Divne ptice koje
ispunjavaju prostor zvucima svojih veselih pesama, cvetovi
neznih boja, koji u svom savrsenstvu cine vazduh mirisnim,
velicanstveno sumsko drvece bogato razlistano i zeleno -
sve to svedoci o neznom, ocinskom staranju naseg Boga
o Njegovoj zelji da svoju decu ucini srecnom. Put Hristu str.8.
SVETLOST U TAMI
"U svim vekovima Božje delo na zemlji pokazuje u svakoj velikoj reformaciji verskom pokretu veliku sličnost. Bog uvek postupa sa ljudima po istim načelima. Važni pokreti današnjice imaju sličnosti sa onima koji su bili uprošlosti, a iskustva crkava u prošlim vremenima pružaju dragocene pouke našem vremenu. Biblija nas jasno uči da Bog pomoću Svetog Duha upravlja na naročiti način svojim slugama na zemlji u velikim pokretima za nastavljanje dela spasenja. Ljudi su orudja u Božjim rukama, kojima se On služi da izvrši svoje božanske namere. Svako ima svoj zadatak; svakome je data mera videla koja odgovara potrebama njegovog vremena i koliko je potrebno da ga osposobi da izvrši delo koje mu je Bog poverio. Ali nijedan čovek, ma koliko ga nebo cenilo, nije nikada postigao potpuno poznanje o velikom planu spasenja, pa ni punorazumevanje božanskih namera samo za njegovo vreme. Ljudi ne razumeju sasvim što Bog hoće da postigne sa delom koje im je predao da ga izvrše. Oni ne shvataju potpuno značaj vesti koju propovedaju u njegovo ime.»Možeš li tajne Božje dokučiti, ili saznati savršenstvo Svemogućega?« (***O Jovu 11, 7.) »Jer misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putovi moji putovi, veli Gospod; nego koliko su nebesa viša od zemlje, toliko su putovi moji viši od vaših putova, i misli moje od vaših misli.« ***Isaija 55, 8. 9. »Jer sam ja Bog, i nema drugoga Boga, i niko nije kao ja, koji od početka javljaju kraj i izdaleka što još nije bilo; koji kažem; namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja.«***Isaija 46, 9–10.
Cak i proroci, koji su bili osposobljeni naročitim prosvećenjem Svetoga Duha,nisu potpuno shvatali značenje poverenih im otkrivenja. Smisao objavljenih proročanstava postajao je jasan tek tokom vremena, i to u času kad su Božjem narodu bile potrebne pouke sadržane u njima." Kosmicki konflikt, str. 283.