Citati Elen G. White

Sta ste zakljucili nakon citanja ove teme? EGW je bila:

• Bozji prorok.

Votes: 4 30,8%
  • Lazni prorok (plagijator).

Votes: 7 53,8%
  • Ne smatram je prorokom ali nemam lose misljenje o njoj.

Votes: 1 7,7%
  • Bila je to bolesna zena koja umislja.

• Bila je dobra osoba.

Votes: 2 15,4%
  • Bila je zla osoba.

• Total voters
    13
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
“Samo oni koji su svoje duse ojacali istinama Biblije moci ce da podnesu poslednju veliku borbu. Svaki pojedinac stajace pred pitanjem: Hocu li vesma slusati Boga ilii coveka? Odlucan cas je sada pred vratima Da li su nase noge utemeljene na steni nepromenljive Bozje Reci? Jemo li spremni da cvrasto stanemo u odbranu Bozjih zapovesti i vere Isusove?” Kosmicki konflikt str. 480.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
“Nijedan covek ne moze sluziti Bogu, a da time ne izazove protiv sebe otpor ceta tame.” Kosmicki konflikt str. 494.
“Svakim odbacivanjem istine postaje ljudski duh mracniji, a njihovo srce tvrdje, dok ne postanu otvorene nevernici.” Kosmicki konfglikt str. 489.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Originalni tekst: "The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one.” (Ellen G. White, Manuscript 140)

Prijevod: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno. (Ellen G. White, Manuscript 140)

Ovako je vjerovala i učila "njuejdžerica" Jelena.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Originalni tekst: "The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one.” (Ellen G. White, Manuscript 140)

Prijevod: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno. (Ellen G. White, Manuscript 140)

Ovako je vjerovala i učila "njuejdžerica" Jelena.

Na prvi pogled, neukom oku bi ovo njeno pisanije bilo sasvim ok, da nije dubljeg značenja onoga što je ona pisala i njene sledbenike učila.

Naime u ovoj njenoj pisaniji krije se opasna hereza, arijanska po svojoj prirodi i učenju, uz elemente adopcionizma i doketizma.

Ona naime, svesno ili nesvesno razdvaja čoveka Isusa od Krista, što je omiljeno "verovanje" onih alergičnih na Trojstvo osoba Jednog i Jedinog Bića - Boga, koji je Otac - Sin - Duh Sveti.

Alergični su naime na utelovljenje po Duhu Svetom. O čemu i govori činjenica da njeni sledbenici na svojim veb stranicama, najviše napadaju i pokušavaju da dekonstruišu šta? Kršćansko verovanje da je Blažena Djevica Marija - Theotokos.

U šta onda to sledbenici "njuejdžerke" pre New Age-a veruju? Kakav je to Isus adventista dana shabatnjeg? Običan čovek, stvorenje, prorok, koji je po krštenju "pomazan" Duhom (koji za njih nije osoba) i time usvojen i pripremljen da postane "jedno" s Ocem. Iz toga sledi da Krist nije Bog, nego, da je po njihovom verovanju "kao Bog", i otuda njihovo bogohulno nametanje Isusa kao Mihaela, iako ime poglavara, generala nebeskih vojski znači "Ko je kao Bog" ( no oni to ne znaju i ne žele da znaju)

Dakle, sve i da pokušavaju da se prikažu trinitaristima, oni to nisu. Isus za njih nije Bog nego neko ko he usvojen za "boga", otuda i čekanje u "svetinji", otuda i sve ostalo u šta oni veruju.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
2.Trojstvo
"Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri lica iste večnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajući, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prevazilazi moć ljudskog shvatanja, ali ipak poznat preko svojih otkrivenja o Sebi. On je večno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe.
" (5. Mojsijeva 6,4; Matej 28,19; 2. Korinćanima 13,14; Efescima 4,4-6; 1. Petrova 1,2; 1. Timotiju 1,17; Otkrivenje 14,7) Adventisticki hriscani veruju

3. Otac
"Bog večni Otac je Tvorac, Vrelo, Održavalac i Vladar celokupnog stvaranja. On je pravedan i svet, milostiv i pun milosrđa, spor na gnjev i obilan nepokolebljivom ljubavlju i vernošću. Osobine i sila koje su se pokazale u Sinu i Svetom Duhu takođe su otkrivenje Oca.
(1. Mojsijeva 1,1; Otkrivenje 4,11; 1. Korinćanima 15,28; Jovan 3,16; 1. Jovanova 4,8; 1. Timotiju 1,17; 2. Mojsijeva 34,6.7; Jovan 14,9)

4. Sin
"Bog večni Sin ovaploćen je u Isusu Hristu. Kroz Njega je sve stvoreno, Božiji karakter je otkriven, izvršeno spasenje ljudskog roda i sud svetu. Za svu večnost živi Bog postao je i čovek Isus Hristos. Začet je Svetim Duhom i rodila Ga je devojka Marija. Živeo je i iskusio iskušenja kao ljudsko biće, ali je savršenim primerom pokazao Božiju pravednost i ljubav. Svojim čudima On je otkrio božansku silu i umro na krstu za naše grehe i umesto nas, vaskrsnuo je iz mrtvih i vazneo se na Nebo da u nebeskoj svetinji vrši službu za nas. Doći će opet u slavi da konačno oslobodi svoj narod i da obnovi sve
.(Jovan 1,1-3.14; Kološanima 1,15-19; Jovan 10,30; 14,9; Rimljanima 6,23; 2. Korinćanima 5,17-19; Jovan 5,22; Luka 1,35; Filibljanima 2,5-11; Jevrejima 2,9-18; 1. Korinćanima 15,3.4; Jevrejima 8,1.2; Jovan 14,1-3)

5. Sveti Duh
Bog večni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog pisma. On je ispunjavao Hristov život silom. On privlači i ubeđuje ljudska bića, a one koji se odazovu, obnavlja i preobražava u Božji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom decom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomoćuje je da svedoči za Hrista, i u skladu sa Svetim "pismom, uvodi je u svaku istinu.(1. Mojsijeva 1,1.2; Luka 1,35; 4,18; Dela 10,38; 2. Petrova 1,21; 2. Korinćanima 3,18; Efescima 4,11.12; Dela 1,8; Jovan 14,16-18.26; 15,26.27; 16,7-13)

"Bozji Sin bio je priznat kao Vladar neba, silom i vlascu jednak sa Ocem." (EGW Kozmiscki konflikt str. 402,)

"Hristos je bio Bog u pravom smislu te reci. Bio je jedno sa Ocem od vecnosti, Bog iznad svega, zauvek blagosloven." (R&H April 5. 1906)

"Knez sila zla moze da bude obuzdan jedino Bozjom seilom, koja je u Trecem Licu Bozanstva, Svetom Duhu." ( Special Testimonies, Seria A, No. 10, p 32. 1697.)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Christ left His position in the heavenly courts and came to this earth to live the life of human beings. This sacrifice He made in order to show that Satan’s charge against God is false—that it is possible for man to obey the laws of God’s kingdom. Equal with the Father, honored and adored by the angels, in our behalf Christ humbled Himself and came to this earth to live a life of lowliness and poverty—to be a man of sorrows and acquainted with grief. Yet the stamp of divinity was upon His humanity. He came as a divine Teacher, to uplift human beings, to increase their physical, mental, and spiritual efficiency. 18LtMs, Ms 140, 1903, par. 27
Prevod:
"Hristos je ostavio svoju poziciju u nebeskim dvorovima i dosao na zemlju da zivi kao ljudsko bice. Njegova zrtva koju je prineo pokazuje da su sotonine optuzbe protiv Boga lazene - da je moguce coveku da bude posusan Bozjem zakonu. RAVAN SA OCEM, postovan i slavljen od andjela, umesto nas, Hristos se ponizio i dosao na zemlhu da zivi zivotom siromastva - da bude covek bola i vican tugi Iako je Bozji pecat bio na Njegovoh ljudskoj prirodi. On je dosao kao Bozanski ucitelje da uzdigne ljudska bica da uzdigne njihovo fizicke, mentalne i duhovne sposobnosti."
There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men. The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one. The Deinity did not sink under the agonizing torture of Calvary, yet it is none the less true that “God so loved....

"Nema nuikoga ko bi mogao da objasni tajnu Hristovog uteleovljenja. Iako je znao da je dosao na zemlju i ziveo kao covek medju ljudima. Covek Hristos Isus nije biio svemoguci Bog, pa ipak Hristos i Otac su jedno. Hristovo Bozansto nije se isgubilo u mucenju Golgote ipak je poznato da Bogu tako omilje sve da je i Sina svojega dao da nijedan koji Ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni."

Slape nije naveo izjave EGW: Covek Hristos... RAVAN SA OCEM... NJEGOVO BOZANSTO NIJE NESTALO POD AGONIJOM MUCENJA NA GOLGOTI.
KADA SE USMU SVE OVE IZJAVE egw ONDA SE VIDI DA ONA GOVORI O HRISTOVOM UTELOVLJENJU I NJEGOVOJ LUDSKOJ PRIRODI KOJA NIJE PONISTILA BOPZANSTVO
.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kršćansko verovanje da je Blažena Djevica Marija - Theotokos.

Dragi Darth, mislim da u Bibliji tj. Novom Zavetu Marija nigde nije nazvana "Theotokos"...postoji jedan izraz mati "Gospoda moga"...kada to pominje Jelisaveta ali se tu ne koristi grčki izraz "Theos"-mati Theosa već Kirios tj. mati Kirios što ne znači Bog u primarnom smislu kao što to označava Theos. Kao u Psalmu 110,1..reče Gospod mom gospodaru...Isus Mesijah u svom zemaljskom obličju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dragi Darth, mislim da u Bibliji tj. Novom Zavetu Marija nigde nije nazvana "Theotokos"...postoji jedan izraz mati "Gospoda moga"...kada to pominje Jelisaveta ali se tu ne koristi grčki izraz "Theos"-mati Theosa već Kirios tj. mati Kirios što ne znači Bog u primarnom smislu kao što to označava Theos. Kao u Psalmu 110,1..reče Gospod mom gospodaru...Isus Mesijah u svom zemaljskom obličju.

Dodajmo dakle i Nestorijanstvo spisku "baština" vernog "ostatka" Ellen Gould Harmon White....

Termin Kyrios u Lukinom Evanđelju nije zemaljski Kyrios, nego Božanski. Kontekst je u pitanju:

»Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« 29Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. 30No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. 31Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. 32On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, 33i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«
34Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« 35Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. 36A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. 37Ta Bogu ništa nije nemoguće!«
38Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. 40Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. 41Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga 42i povika iz svega glasa: »Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! 43Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? 44Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. 45Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«
46

Oba su citata iz Lukinog Evanđelja.

Ali, vi u svojoj aroganciji, i verujete da je Isusov otac u stvari Josif, da je začeće Isusovo bilo kao i kod svih ostalih ljudi, a za to nalazite opravdanje u nekakvom "višem smislu", nekakvoj navodnoj "simbolici" koju nalazite upravo u onim stihovima koji ne potvrđuju vaše "verovanje", dok su vam naprotiv oni koji ga potvrđuju doslovni.

Pa su vam tako i ovi redovi "simbolika"

5Jer, dijete nam se rodilo,
sina dobismo;
na plećima mu je vlast.
Ime mu je:
Savjetnik divni, Bog silni,
Otac vječni, Knez mironosni.

Dakle, uzalud je Jovane, uzalud. Radi se o Apsolutu, a kada se o istom radi, naočare "proroka" ne pomažu u razumevanju, čak naprotiv.

Negiranje Theotokos, svođenje Blažene Djevice Marije samo na ženu nije nikakva odbrana, nekakvih "Biblijskih" shvatanja, nego direktan napad na Boga kao Trojstvo ipostasa-ličnosti. Jer ako Marija nije Majka Božija, onda Isus, njen sin nije Bog.

I upravo to tvrdi vaša "proročica", koja nikada i nije bila trinitarka, još manje unitarka.

Prevod, "Čovek Krist Isus nije bio Gospodin Bog Svesilni", pa ipak Krist i Otac su jedno."

Posmatrajmo ove reči duboko ih posmatrajmo. Iz njih izbija antitrinitarizam, arijanstvo, doketizam... Jer oni koji nju slede i ne veruju da je Isus Sin po rođenju, nego po "pomazanju". Njima je Isus bio i ostao čovekom koji je na krštenju u Jordanu primio "pomazanje" i time postao "jedno" s Ocem.

Iz takvog shvatanja onda ide i shvatanje da je Isus isto što i Mihael.

Ponavljam, odnos prema Blaženoj Djevici Mariji je lakmus test verovanja u Boga kao Trojstvo ličnosti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Hoćeš reći da Isus u Marijinoj utrobi nije bio Bog!? Baš mi se sviđa ovo tvoje viđenje i učenje. Kojoj crkvi ti pripadaš? Kako se ja mogu pridružiti toj tvojoj crkvi?

Natrag