Citati Elen G. White

Sta ste zakljucili nakon citanja ove teme? EGW je bila:

• Bozji prorok.

Votes: 4 30,8%
  • Lazni prorok (plagijator).

Votes: 7 53,8%
  • Ne smatram je prorokom ali nemam lose misljenje o njoj.

Votes: 1 7,7%
  • Bila je to bolesna zena koja umislja.

• Bila je dobra osoba.

Votes: 2 15,4%
  • Bila je zla osoba.

• Total voters
    13
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Postoji samo jedna stvar koja je Bogu nemoguća, a to je - prestati biti Bog, nebiti Bog. I gle čuda, ti upravo tvrdiš da je Bog prestao biti Bog kad se utjelovio, kad ga je Marija rodila.

Nije prestao jer je svoje Božanstvo ostavio i došao u obličju čoveka. Tako da se tebi to čini samo na prvi pogled zato što ti ovo nije do sada bilo poznato. Dakle, Hristovo Božanstvo nije prestalo da postoji..ali ga nije preneo na zemlji.

Isus Krist je bio čovjek kojega je rodila Marija (Mt 1,16). Onima koji su Isusa poznavali kao dijete i mladu odraslu osobu, bilo je teško prihvatiti Ga i kao proroka (Mk 6,3-5). Međutim, prema Novom zavjetu čovjek Isus je bio najizravnije i najjasnije otkrivenje Boga dano ljudskom rodu (Iv 1,18; 14,8.9; Heb 1,2.3). On je utjelovljeni Bog. (Bog Sin, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

Eto vidiš da Adventisti uče da je Isus Bog i na zemlji :)..onda ne treba da ih optuži niko da negiraju Božasntvo.

Kao što vidiš, Jovane, današnji Adventisti sedmog dana, bar nominalno, prihvaćaju vjeru Kristove Crkve koja je stara dvije tisuće godina - vjeru da je Isus iz Nazareta u potpunosti pravi Bog i pravi čovjek, istovremeno. Isus je Bogočovjek.

Jeste, slažem se. Prihvataju.

Prema tome, ti se ne bi smio, nepošteno je od tebe, zvati Adventistom sedmog dana, jer ti vjeruješ i naučavaš za razliku od Adventista da Isus iz Nazareta dok je bio na zemlji nije bio Bog, nego samo čovjek. OK, možeš se smatrati i zvati EGWistom, jer si Jelenin klanatelj, ali ja očekujem da sami adventisti ovdje istupe i kažu kako vrijeđaš njihovo vjerovanje o Isusu Bogočovjeku.

Ja sam rekao da po pitanju savesti uvek tragam za istinom ma gde se nalazila. Adventizam postepeno po mom shvatanju sve više i više shvata detalje oko Hristologije. No, to ne znači da je taj službeni stav kako njihov tako i bilo koje druge verske zajednice obavezujuć i najtačniji jer se svetlost uvek otkriva sve više i više...te se uvek može dopuna napraviti...

Što se ovog pitanja tiče tu se uvek pita Sveto Pismo, tekstovi Pisma...ja sam došao do zaključka da je Isus bio Čovek..kako kaže apostol Petar i Pavle i ostali apostoli. Ne postoji ni jedan tekst u Pismu koji govori da je Isus bio Bog i Čovek na zemlji već samo Čovek.

Tako niti sam EGW-ista niti njen klanatelj...već mogu primiti od Elen Vajt kao i od sv. Avgustina podjednako ono što je u skladu sa savešću. Nisam klanatelj čoveka već Boga jedinoga.

Ne, nismo nas dvojica u ovom trenu Kristova crkva, to je nemoguće. Ja ispovjedam Isusa Bogočovjeka, a ti ispovjedaš Isusa iz Nazareta koji je bio samo čovjek. Jedan od nas dvojice sigurno je bogohulnik, a bogohulnik ne može biti pripadnik Kristove crkve.

P.S. Koja je to crkva kojoj ti pripadaš?

Ja verujem da kada "braća" razgovoraju o Hristu i kada koriste argumente Pisma mi smo jedna crkva...Hristos je rekao..gde su dvoje i troje u ime moje..tamo gde razgovaramo o Hristu i veri tamo je Crkva. To što se ne slažemo..pa i apostoli i verni se nisu u svemu slagali..pa i o pitanju vere..ni ko je Hristos...a ipak su bili sa Hristom zajednica. Tako da dogod rapsravljamo o Hristu i slušamo Njegove reči(tamo On nigde ne kaže da je Bog-na zemlji) mi jesmo crkva Hristova..jedna Crkva..ne Katoička, ne Adventistička ne Pravoslavana..već Crkva Hristova gde se učimo kao učenici. Ne da sve znamo ne da sve odmah razumemo..već učimo...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, Jovane.. Isus se nije borio sa grehom. Isus je bezgrešan. Nama sličan u svemu sem po grehu.

Nama sličan u svemu pa i u slabosti tela..Njegovo telo je bilo isto kao i naše..slabo i sklono grehu ali greha nije učinio. Morao je da ima ovakvo telo kao i mi.."telo grehovno" kaže Pismo.

Zato i jeste Bogočovek. Pravi Bog i pravi čovek. Apsolutno pomirenje stvorenja sa Stvoriteljem.

To pomirenje je ostvareno kroz pobedu nad grehom..pobeda znači da je Isus kao i mi bio mamljen grehom i da je mogao sagrešiti..da nije mogao onda ne bi bilo ni pobede..dakle Hrist je bio mamljen grehom kao i svaki čovek ali ga nije načinio. Tako je pobedio greh umesto nas. Da je to učinio kao Bog to ne bi bilo učinjeno ljudskom već Božasnkom snagom ali u tom slučaju greh ne bi bio zaista pobeđen i pobeda ne bi bila zaista izvojevana. Hristos kao običan Čovek..kao jedan od nas...je to morao učiniti bez pomoći Božanske snage i sile.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Tako niti sam EGW-ista niti njen klanatelj...već mogu primiti od Elen Vajt kao i od sv. Avgustina podjednako ono što je u skladu sa savešću.

Problem je što Augustin Hiponski, Sveti Augustin nikada nije bio u kontradikciji sa Pismima ni sa Tradicijom Crkve. Ellen Gould Harmon White jeste.

Ujedno Crkva nikada nije spise Svetog Augustina, niti njega samog nazivala "utešiteljem" i "vodičem" niti je svoju veru bazirala na njegovim spisima i objavama.

Dakle, niti su Augustin i Ellen Gould Harmon White isto, niti se mogu porediti, još manje se njihove objave uzimati po savesti.

Ps. Savest je upravo ono što je Ellen Gould Harmon White preporučivala da se potiskuje.

Nama sličan u svemu pa i u slabosti tela..Njegovo telo je bilo isto kao i naše..slabo i sklono grehu ali greha nije učinio. Morao je da ima ovakvo telo kao i mi.."telo grehovno" kaže Pismo.

Dovoljno je...

Sve je rečeno, i sve se zna.

Ovim je samo potvrđeno ono što je već ranije rečeno, što je ranije napisano.

Žao mi je što ću ovo napisati, ali drugačije ne mogu.

Sola Scriptura jeste kolevka, tačnije materica, inkubator

Suma Heresia

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Problem je što Augustin Hiponski, Sveti Augustin nikada nije bio u kontradikciji sa Pismima ni sa Tradicijom Crkve. Ellen Gould Harmon White jeste.

Ujedno Crkva nikada nije spise Svetog Augustina, niti njega samog nazivala "utešiteljem" i "vodičem" niti je svoju veru bazirala na njegovim spisima i objavama.

Dakle, niti su Augustin i Ellen Gould Harmon White isto, niti se mogu porediti, još manje se njihove objave uzimati po savesti.

Meni jesu jer su i jedno i drugo iznosili svoje stavove..e sad ti stavovi mogu biti tačni ili ne...ali nemam problem da bilo koga smatram diskvalifikovanim zato še se zvoe ovako ili onako ili pripada toj i toj crkvi.

Uzgred..hajde reci ti kakvo je telo imao Hristos? Jel ono bilo savršeno kao Adamovo pre pada u greh ili telo Adama nakon pada u greh? Šta misliš?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, Hristovo Božanstvo nije prestalo da postoji..ali ga nije preneo na zemlji.

Po tebi je, dakle, Kristovo božanstvo bilo pospremljeno u skladištu (Božjoj garaži) na Nebu, dok se "samo-čovjek Isus" provodio sa svojim kompanjonima na zemlji, i na koncu taj provod platio glavom. Baš golicaju ovaka tvoja vjerovanja, morat ću saznati koja crkva ovako naučava.

ja sam došao do zaključka da je Isus bio Čovek... Ne postoji ni jedan tekst u Pismu koji govori da je Isus bio Bog i Čovek na zemlji već samo Čovek.

Konačno si sam razotkrio kojoj crkvi pripadaš. :) Ti si član "Dan-Brownističke crkve". To je crkva koja ovako naučava:

"Božjim sinom Isus je proglašen tek nakon glasovanja na Saboru u Niceji. ... Službenim postavljanjem Isusa za sina Božjega Konstantin je stvorio Boga koji lebdi nad svijetom ljudi i čija vlast više nije upitna ... a i sami kršćani od sada mogu naći put spasa samo unutar Rimokatoličke Crkve. ... Na kraju se sve svede na vlast." (Dan Brown)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Po tebi je, dakle, Kristovo božanstvo bilo pospremljeno u skladištu (Božjoj garaži) na Nebu

Niti rekoh da je posramljeno niti skladišteno..već "ostavljano" na nebu. Nije bilo u telu čoveka. Razlog za to je prost...Hristos je morao kao Čovek pobediti greh a ne kao Bog..da li bi možda mogao ovo bar pokušati da shvatiš? Malo dalje i malo šire.

dok se "samo-čovjek Isus" provodio sa svojim kompanjonima na zemlji, i na koncu taj provod platio glavom.

Ti ne bi prihvatio Hrista Čoveka? Tražio bi da On mora biti samo Bog? Da si ti bio na mestu onog mladića koji je nazvao Hrista "učitelju DOBRI" a Isus reče samo je je JEDAN DOBAR..šta bi ti? Okrenuo se i otišao rekavši a ne ja neću da sledim Hrista Čoveka..ne..ne..mene su učili da On stalno sebe naziva Bogom na svakom koraku a Ovaj mi se ne dopada zar ne?

Konačno si sam razotkrio kojoj crkvi pripadaš. :) Ti si član "Dan-Brownističke crkve". To je crkva koja ovako naučava:

"Božjim sinom Isus je proglašen tek nakon glasovanja na Saboru u Niceji. ... Službenim postavljanjem Isusa za sina Božjega Konstantin je stvorio Boga koji lebdi nad svijetom ljudi i čija vlast više nije upitna ... a i sami kršćani od sada mogu naći put spasa samo unutar Rimokatoličke Crkve. ... Na kraju se sve svede na vlast." (Dan Brown)

Zanimljiva ličnost...baš ću da vidim šta kaže taj Brown..da nije do mene nešto uzeo :)..

Ne, grešiš..vidiš..o tome ti govorim..nije važno ko kojoj crkvi pripada već je Crkva i Hristos tamo gde se slože oni koji proučavaju Reč Božiju. Iako se i ne poznajemo mi se možemo složiti i tamo je Hrist.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po tebi je, dakle, Kristovo božanstvo bilo pospremljeno u skladištu (Božjoj garaži) na Nebu

Niti rekoh da je posramljeno niti skladišteno..već "ostavljano" na nebu.
Nije bilo u telu čoveka.

Veliš, Kristovo božanstvo nije bilo u tijelu Isusa iz Nazareta kad se rođenjem od Marije nastanio među ljudima!?!?!? A vidi što tvrdi sveti apostol Ivan:

Iv 1,1: I Riječ bijaše Bog. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.

Evo, Ivan kaže da sam Bog postade tijelo i nastani se među nama, a ti tvrdiš kako je "božanstvo ostalo uskladišteno na Nebu", i kako božanstva u tijelu nema. Zašto me, Jovane, praviš budalom? OK, praviš budalom mene, ali zašto budalom i lažovom praviš apostola Ivana.

Razlog za to je prost...Hristos je morao kao Čovek pobediti greh a ne kao Bog..da li bi možda mogao ovo bar pokušati da shvatiš? Malo dalje i malo šire.

Je, prosto je, ali ipak ti ne razumiješ, a ne ja. :) Samo je Bogočovjek mogao biti Spasitelj koji odlazi na križ. Morao je biti Bog jer tako visoku cijenu spasenja može platiti samo Bog, a istovremeno je morao biti i čovjek, jer je otkupljivao ljudske grijehe.

Ti ne bi prihvatio Hrista Čoveka?

Nebitno je što bih ja. Bitna je istina, a Istina je da je Krist Bogočovjek.

Ne, grešiš..vidiš..o tome ti govorim..nije važno ko kojoj crkvi pripada već je Crkva i Hristos tamo gde se slože oni koji proučavaju Reč Božiju. Iako se i ne poznajemo mi se možemo složiti i tamo je Hrist.

Ti i ja se ne složismo, a ti dodatno potvrdi da si DenBraunist.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 1,1: I Riječ bijaše Bog. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.

Evo, Ivan kaže da sam Bog postade tijelo

Apostol Pavle i Petar kažu da to telo nije bilo Bog..već Čovek...Reč jeste Bog ali nakon utelovljenja On je pravi Čovek.

Nebitno je što bih ja. Bitna je istina, a Istina je da je Krist Bogočovjek.

Sam Hrist kaže da On nije Bog na zemlji jer kaže mladiću "samo je JEDAN dobar"...ja samo mislim ono što i sam Hristos.

Ti i ja se ne složismo, a ti dodatno potvrdi da si DenBraunist.

Nema problema..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Apostol Pavle i Petar kažu da to telo nije bilo Bog..već Čovek...Reč jeste Bog ali nakon utelovljenja On je pravi Čovek.

Ali se Bog (Riječ) nastanio u tom tijelu, a ne, kako ti kažeš, da je Bog (božanstvo) ostao "uskladišten na Nebu". :) Dakle, prosto je ko pasulj. Isus je i Bog i čovjek. A kako se radi o samo jednoj osobi, kažemo da je Isus Bogočovjek.

Sam Hrist kaže da On nije Bog na zemlji jer kaže mladiću "samo je JEDAN dobar"...ja samo mislim ono što i sam Hristos.

Upravo obrnuto. Nisu li Židovi tražili i na koncu dobili da se Isusa pogubi "jer se Bogom pravio"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali se Bog (Riječ) nastanio u tom tijelu, a ne, kako ti kažeš, da je Bog (božanstvo) ostao "uskladišten na Nebu". :) Dakle, prosto je ko pasulj. Isus je i Bog i čovjek. A kako se radi o samo jednoj osobi, kažemo da je Isus Bogočovjek.

Apostoli jasno definišu-Čovek ali nigde Bog. Nego zašto Isus kaže "samo je JEDAN dobar" a pri tom sebe isključuje jer kaže što me zoveš dobrim?

Upravo obrnuto. Nisu li Židovi tražili i na koncu dobili da se Isusa pogubi "jer se Bogom pravio"?

To ukazuje da Isus nije imao Božansku prirodu jer ne bi mogao biti pogubljen od Jevreja tj. ljuduske ruke. Samo kao Čovek je mogao.

Ali da ne ostane nedorečeno..ovo što govorim je u smislu Hristovog otelotvrenja...kao telo se borio i izborio sa grehom..kad si pak pomeuo otkup tj. ono što je usledili po smrti Hristovoj ili neposredno po smrti tako ređi od Getsimanije, u procesu otkupa svakako je morala učestvoavati Božasnka priroda. No, to je druga tema....nego mi da se folusiramo na ovu zemaljsku prirodu...

I takođe ne zaboravi da Isus još na jednom mestu kaže da ima nešto što samo Bog zna...čak ni Sin tj. Hristos u telu..sećaš se.."o danu tome i času niko ne zna..ni Sin do SAMO Otac"...

I ovde Hristos ukazuje da Njegova priroda tela to ne zna...i ona nije delimično Božanska a delimično ljudska. Samo ljudska..

Poslednja izmena:
Natrag