Citati Elen G. White

Sta ste zakljucili nakon citanja ove teme? EGW je bila:

• Bozji prorok.

Votes: 4 30,8%
  • Lazni prorok (plagijator).

Votes: 7 53,8%
  • Ne smatram je prorokom ali nemam lose misljenje o njoj.

Votes: 1 7,7%
  • Bila je to bolesna zena koja umislja.

• Bila je dobra osoba.

Votes: 2 15,4%
  • Bila je zla osoba.

• Total voters
    13
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Današnji adventist nisi, odbacuješ Trojstvo, a odbacujući Isusovo Bogočovještvo pokazuješ da nisi uopće kršćanin.

Napisah i iza toga stojim, da je lakmus test Trinitarističkog shvatanja Boga odnos prema Blaženoj Djevici Mariji.

Dakle, ako Blažena Djevica Marija nije Majka Božija - Bogorodica - Theotokos, onda i njezin sin nije Bog, a ako njezin sin nije Bog, onda je on šta? Samo čovek. Dakle ništa od Trinitarističkog shvatanja Boga.

A ovo je stav današnjih adventista sedmog dana o Blaženoj Djevici Mariji.

Kod:
https://adventisti.hr/blazena-djevica-marija/

Ovaj deo pisanija adventista je veoma važan za ovu našu današnju raspravu:

Majka Božja – Bogorodica
Nigdje u Bibliji djevica Marija nije nazvana Majkom Božjom. Pisci dvadeset sedam knjiga Novoga zavjeta, Isusovi apostoli, vjernici ranokršćanske Crkve, nijedan od njih nije nikada nazvao Mariju Majkom Božjom ili Bogorodicom. Razlog je jednostavan – Blažena Djevica Marija nije ni bila Božja majka. Ona je posredovanjem Svetoga Duha rodila pravoga Čovjeka, drugoga Adama[2], predstavnika ljudskoga roda koji pobjeđuje smrt: “Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi biti oživljeni … Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam – duh životvorni … Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek – s neba.” (1. Korinćanima 15,22.45.47) Osnovni kršćanski nauk o Bogu, izrečen još u Apostolskom vjerovanju iz četvrtog stoljeća, jest da je Isus “Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravoga Boga … istobitan s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom.” [3]

Istina, Isus je istodobno bio i Bog i čovjek, ali Njegove su naravi bile odijeljene. On nije bio čovjek s nekim sastojkom Boga u sebi, niti je bio Bog s određenim odlikama čovjeka u svojoj božanskoj naravi. On je bio pravi Bog i pravi čovjek. Blažena Djevica Marija rodila je pravoga Čovjeka Isusa, Pomazanika, Mesiju ili Krista, i zato nije ispravno nazivati je Majkom Božjom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Napisah i iza toga stojim, da je lakmus test Trinitarističkog shvatanja Boga odnos prema Blaženoj Djevici Mariji.

U potpunosti se slažem.

Majka Božja – Bogorodica

Nigdje u Bibliji djevica Marija nije nazvana Majkom Božjom.

Nigdje u Bibliji ni Ellen White nije nazvana "vjesnicom Božjom", pa vi Adventisti kao uvjet krštenja, pa tako onda i spasenja, zahtjevate od krštenika da ispovjede vjeru u Ellen White i njene spise.

Istina, Isus je istodobno bio i Bog i čovjek, ali Njegove su naravi bile odijeljene. On nije bio čovjek s nekim sastojkom Boga u sebi, niti je bio Bog s određenim odlikama čovjeka u svojoj božanskoj naravi. On je bio pravi Bog i pravi čovjek. Blažena Djevica Marija rodila je pravoga Čovjeka Isusa, Pomazanika, Mesiju ili Krista, i zato nije ispravno nazivati je Majkom Božjom.

P.s.rem vam se na vašu adventističku logiku. Ako je Isus i pravi Bog i pravi čovjek, u jednoj osobi, onda je Blažena Djevica Marija uistinu Bogorodica, jer je rodila čovjeka koji je Bog.

P.S. Da je Isus kojim slučajem bio tele, Božja vjesnica Jelena bi prva Mariju nazvala kravom.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
U potpunosti se slažem.

Nigdje u Bibliji ni Ellen White nije nazvana "vjesnicom Božjom", pa vi Adventisti kao uvjet krštenja, pa tako onda i spasenja, zahtjevate od krštenika da ispovjede vjeru u Ellen White i njene spise.

P.s.rem vam se na vašu adventističku logiku. je Bog.

Evo ga slap vrijeđa....gdje Jurivaka.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Točno, potpuni čovjek i potpuni Bog - Isus Bogočovjek.

Ne, Filibljani 2,6-8 ukazuju da je Isus pre dolaska u Božasnkom oblilčju ali nakon dolaska uzeo je obličje sluge. Isus dakle ne može biti u Božanskom obličju i biti sluga..prosto ko pasulj kako ti kažeš.

Ako se Riječ, koja je Bog, nastanila u čovjekovu tijelu, što imamo

Nije se nastanila u svom Božanskom obličju. On koji je Reč Božija je uzeo obličje sluge..to da je Reč Božijia tj. Bog je Njegova priroda pre dolaska ali On je uzeo drugu prirodu.

Imamo u jednoj osobi pravog Boga i pravog čovjeka. Imamo Bogočovjeka Isusa Krista.

Rekoh..Bog ne može biti sluga...Ako je sluga kao i svaki od nas onda ne može imati i prirodu Boga. To je nemoguće...

Reci nam Jovane, sada kad je očito da s kršćanstvom nemaš veze

Kada bi ti određivao možda..ali sva sreća pa ne određuješ ti... :)..

kojoj religijskoj zajednici pripadaš?

Zašto si brate dragi opterećen zajednicom..crkvom..da li ti je preča Reč Božija i iskren dijalog iako se ne složimo od pukog preispitivanja zajednice..moja je zajednica sa Bogom...tom težim.

Nego Slape ja još ne videh od tebe da govriš o nekom obraćenju Hristu..da hrabriš braću u veri..da upućuješ nepristrasno Hristu. Nekako ne vidim ni tvoje objave gde recimo izosiš neko iskustvo kako ti je Bog pomogao u nečemu, kako si osetio ljubav u srcu...nekako si tu samo da kritikuješ nema ovih univerzalnih hrišćankih vrednosti kod tebe ili bar to ne iznosiš. Ja bih voleo da čujem neko takov lepo duhovno iskustov od tebe..neku duhovnu pouku..ok..teološki stavovi su takvi kakvi su ali moramo jedni drugima pomagati u veri i hrabriti jedni druge.

Da li nekada razmišljaš na ovaj način? Bilo bi lepo.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Džaba mu pišeš, i ja sam mu više puta rekao zašto ne sudjeluje u nekim praktičnim temama. Cijeli forumski život mu se svodi na EGW i 22.10.1844.......nemaju oni nikakvih duhovnih iskustava samo ceremonije i obredi, niti su ikada imali neke kušnje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Rekoh..Bog ne može biti sluga...Ako je sluga kao i svaki od nas onda ne može imati i prirodu Boga. To je nemoguće...

Upravo suprotno. Bog može sve.

Dakle reći da Bog ne može biti sluga, doslovno reći da Bog nešto ne može je negiranje svemoći. A kada se radi o Bogu koji nešto ne može, onda to i nije pravi Bog.

Ponavljam, reći u vezi Boga da je nešto nemoguće je blasfemija.

Ujedno: "Moje misli nisu vaše misli, i Moji putevi nisu vaši putevi".

Dakle. Bog i te kako može biti i sluga i Bog.

Ne određuje niko, ali isto tako pripadnost Hristu se ne dobija papagajskim ponavljanjem Hrist, Hrist, Hrist..., On sam je upravo i rekao da neće svi koji mu govore "Gospode, Gospode" ući u Kraljevstvo, doslovno nisu Njegovi.

Dakle, bez ikakve namere da se sa bilo kime svađam, ponavljam, da bi neko bio Hristov, zaista Hristov, mora verovati da je Hrist BOG. Od Iskona BOG. Ne čovek koji je postao Bogom, nekakvim pomazanjem, nego od Iskona BOG.

A to povlači za sobom da je Marija bat Yoachim bat Hannah rodila BOGA. Dakle da je Majka Božija, Bogorodica.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, Filibljani 2,6-8 ukazuju da je Isus pre dolaska u Božasnkom oblilčju ali nakon dolaska uzeo je obličje sluge. Isus dakle ne može biti u Božanskom obličju i biti sluga..prosto ko pasulj kako ti kažeš.

Isus, koji je Bog, je uzeo obličje sluge - čovjeka. Što je onda Isus, koji je Bog, postao uzimajući i obličje čovjeka? Prosto k'o pasulj, postao je Bogočovjek.

A ova tvoja teza - Isus dakle ne može biti u Božanskom obličju i biti sluga, oprosti, je "mnogo imbecilna i mnogo drska".

O tvojoj drskosti. Tko to može Bogu (Isusu) zabraniti da bude i Bog i čovjek? Tko si ti, čovječe, da kažeš Bogu: Možeš Bože postati čovjek, ali moraš prije toga prestati biti Bog.

A sada o imbecilnosti tvoje teze: ili - ili. Bože, ili si Bog ili si čovjek. Oboje ne možeš biti istovremeno.

Zamislimo sliku. Isus je osuđen na smrt vješanjem, što znači da će najprije sam na ramenima donijeti teški drveni križ na mjesto razapinjanja, a onda će ga na tom križu razapeti. S obzirom da Isus na ramenima ima glavu, po tvojoj logici, najprije bi mu morali odrezati glavu s ramena kako bi mu na ramena mogli staviti križ. Jer, tvoja logika kaže: Ne može na ramenima istovremeno biti i glava i križ. E, može. :)

Nije se nastanila u svom Božanskom obličju. On koji je Reč Božija je uzeo obličje sluge..

Opet svetog apostola Ivana praviš lažovom. Zašto to činiš? Ivan kaže da je Riječ, koja je Bog, postala tijelom i nastanila se među nama.

Bog je Njegova priroda pre dolaska ali On je uzeo drugu prirodu.

1 + 1 = 2.

Bog ima svoju prirodu (1). Postajanjem čovjekom Bog uzima i čovjekovu prirodu (1), i tako postaje Bogočovjek koji ima dvije prirode 1 + 1 = 2. Prosto k'o pasulj.

Ti mu ne dopuštaš da bude oboje? Tko si ti?

Oprosti, ali kršćanin nisi. Navedi mi koji su to kršćani koji tvrde da Isus na zemlji nije bio Bog.

Zašto si brate dragi opterećen zajednicom..crkvom..da li ti je preča Reč Božija i iskren dijalog iako se ne složimo od pukog preispitivanja zajednice..moja je zajednica sa Bogom...tom težim.

Nisam ja opterećen Crkvom zajednicom, nego je tebi mrska. Nije valjda zbog toga što joj je Isus zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati.?

Nego Slape ... nekako si tu samo da kritikuješ

Varaš se. Ja samo branim stado od vas ričući lavova.

P.S. S obzirom da sam odbijaš deklarirati koja je to "prava Kristova i apostolska crkva" kojoj pripadaš, čim uhvatim vremena ja ću potražiti i ovdje staviti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Upravo suprotno. Bog može sve.

Dakle reći da Bog ne može biti sluga, doslovno reći da Bog nešto ne može je negiranje svemoći. A kada se radi o Bogu koji nešto ne može, onda to i nije pravi Bog.

Postoje ipak neka pravila da bismo raspoznali Boga od stvorenja. U ovom slučaju Hristos kao "sluga" ima za cilj da nam pokaže "premenu" prirode koju je On uzeo na zemlji iz razloga spasenja. Tako da to što je Hristos "postao" sluga govori o drugoj prirodi tj. prirodi sluge. Pa zato evanđelisti i insistiraju na prirodi Čoveka..jer to ima misla. Inače ako bi se podrazuvavala Božasnka priroda kao priroda sluge onda ne bi imalo smisla u tom kontekstu Božasnska svemoć. Dakle, priroda sluge ne izražava Božasnku svemoć.

Ponavljam, reći u vezi Boga da je nešto nemoguće je blasfemija.

Kao što rekoh Božija svemoć ne podrazumeva da je u isto vreme i sluga...Božasnka svemoć se izražava upravo u tome da je On uzeo drugu prirodu tj.prirodu sluge a ne da je ostao u svojoj Božanskoj prirodi.

Ne određuje niko, ali isto tako pripadnost Hristu se ne dobija papagajskim ponavljanjem Hrist, Hrist, Hrist..., On sam je upravo i rekao da neće svi koji mu govore "Gospode, Gospode" ući u Kraljevstvo, doslovno nisu Njegovi.

Dakle, bez ikakve namere da se sa bilo kime svađam, ponavljam, da bi neko bio Hristov, zaista Hristov, mora verovati da je Hrist BOG

Ove reči svakako nisu tebi upućene dragi Darth, već tvom kolegi znaš već zašto..on je izneo sveje mišljenje da me ne smatra hrišaninom ali to je izneo na način kao već donesenu presudu bez da ostavi prostor da možda nije upravu ili da i pored mojih stavova sa kojima se samnom ne slaže ipak ostavi prostor da nije tako.

Kao drugo, nije on izneo ovaj argument koji si ti već je ocebio moje teološke stavove po pitanju prirode Hristove na isključiv način što opet nije odrednica za to da li neko jeste ili nije hrišćanina.

Kao treće, ja verujem da je Hristos Bog. Naravno, samo pravilno kontekstiram Njegovu ljudsku prirodu na zemlji za razliku od Božanske. Niko ne negira Hristovo Božanstvo samo se razlikujemo u stavu da li je na zemlji imao dve prirode ili ne. Mislim da ne..jer tako govore apostoli. Pominju ljudsku prirodu, sam Hristos na par mesta navodi da On na zemlji nema Božansku prirodu i to odlučno. Tako da je to bar meni jasno.
Ali Božanska priroda je jasna iz drugih citata kaoda Hristos govori o poreklu svoje vlasti da nešto tvrdi i čini i kasnije ono što svedoče apostoli za Njega pre utelovljenja i prilikom vaskrsa i položaja na nebu..samo treba sve pravilno kontekstirati.

Tako da se na tebe Darth, to ne odnosi. Pozdrav.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus, koji je Bog, je uzeo obličje sluge - čovjeka. Što je onda Isus, koji je Bog, postao uzimajući i obličje čovjeka? Prosto k'o pasulj, postao je Bogočovjek.

To je logika koja proizilazi iz već izgrađenih predubeđenja a ne na osnovu istraživanja. Jer da je na osnovu objektivnog istraživanja kao prvo video bi da u Bibliji apostoli a ni sam Hristos nikada takvu formulaciju ne iznose. Nema formulacije Bogo-Čovek..evo i ja sam ovo uvideo pre nekoliko meseci. Tako da ko samostalno istražuje i objektivno prosto će zaključiti ovo. Apostoli nigde ne kažu "Bogo-Čovek" tako da sam i ja promenio pod pritiskom činjenica stav koji sam imao oduvek.

A ova tvoja teza - Isus dakle ne može biti u Božanskom obličju i biti sluga, oprosti, je "mnogo imbecilna i mnogo drska".

O tvojoj drskosti. Tko to može Bogu (Isusu) zabraniti da bude i Bog i čovjek? Tko si ti, čovječe, da kažeš Bogu: Možeš Bože postati čovjek, ali moraš prije toga prestati biti Bog.

Sam Bog to govori..ne ja. On nije sluga već svemoćni Bog. Položaj sluge je u "procesu poniženja" a ne u svojoj Božasnkoj moćii kako kaže apostol Pavle u Filibljanima 2. Sluga je "postao" u trenutku utelovljenja kaoda je uzeo ljudsku prirodu...tako da Bog nije sluga u svojoj Božasnkoj prirodi niti podređen to se sve odnosi na stvoreno bića i kada je Hristos uzeo na sebe obličje sluge.

Kao drugo Božasnka priroda nije mogla koegzistirati u Hristu jer pobeda nad grehom ne bi bila realna ako je Hristos imao pomoć svoje Božanske prirode..On je morao baš kao čovek da je izvojuje.

Ali izjednačavati Boga i Čoveka i Bogu pripisivati svojstva čoveka da bude sluga jeste nepoznavanje Božanske prirode koja nikada ne može biti priroda sluge i potčinjena.

Opet svetog apostola Ivana praviš lažovom. Zašto to činiš? Ivan kaže da je Riječ, koja je Bog, postala tijelom i nastanila se među nama.

Jovan ne govori da je On i dalje Bog na zemlji. To previđaš. Šta više baš je Jovan u svom Jevanđelju na nekoliko mesta izneo Hristove reči gde On jasno stavlja doznanja da On nije Bog ovde na zemlji i da je potpuno zavistan od Boga kao i svako stvorenje. Dakle, Jovan jasno piše ko je Hristos od trenutka utelovljenja tj. kada je Reč postal TELO...

1 + 1 = 2.

Bog ima svoju prirodu (1). Postajanjem čovjekom Bog uzima i čovjekovu prirodu (1), i tako postaje Bogočovjek koji ima dvije prirode 1 + 1 = 2. Prosto k'o pasulj.

Samo još Biblijski citat koji to potvrđuje, tj. ovu formulaciju. Nema je. Prema Bibliji Hristos je samo Čovek.

Natrag