Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Kako nije iz novina?ti podaci pomogli su mi da pronadjem taj zapisnik koji je onakav kakav je napisan, a nije iz novina.
Mislis originalni izvestaj od adventista ili iz novina? Ako je od adventista, ok, ali se mora uporediti sa originalnim.Ja imam program u kom su sva dela i rukopisi Ellene Wajt kao i sve vrste pitanja i kritike. Tako pronasao sam i originalni izvestaj koji si ti izneo.
Uvek to rade, zato nam trebaju originali, tj. izvestaj sa sudjenja.U vecini slucajeva izneta je istina, ali novinari su je malo "ulepsali" da bolje prodaju novine.
istina je da su neki vernici pokazivali neke znake fanatizma, zbog toga je Elen Wajt pisala protiv toga. U Indeksu njenih spisa, koji sacinjava tri velike knjige, zapisano je da je Elen Wajt 237 puta pisala protiv fanatizma.
Pa Marko, to sto je ona pisala protiv fanatizma ne dokazuje nista. Jer adventisti su s vremenom menjali ucenja i usvajali nove poglede na stvari. Pa su u pocetku bucni sastanci, ono sto sam ja nazvao "padavicarski" (gde su padali u nesvest a o cemu svedoce i vasi spisi iz arhive) zamenjeni tihim i mirnim sastancima. Zbog ovog incidenta je ocigledno i sama EGW pisala kako "bogosluzenja moraju biti mirna" i da treba biti zabranjen "cak i razgovor u crkvi".
A nisu po ovom izvestaju samo vernici pokazivali fanatizam, vec i vase vodje!
Ona nije pisala samo protiv fanatizam, nego i protiv spiritizma, masona i svih takozvanih tajnih drustava i pozvala vernike da nemaju nikakvgog dela u tim drustvima.
Pa rekoh Marko, kao sto njeno pisanje protiv masona ne dokazuje da masonizma nije bilo (upravo suprotno, dokazuje da jeste) tako ni njeno pisanje protiv fanatizma ne dokazuje da ga nije bilo, i da se ovaj incident nije desio.
On se svakako desio, a sta je pozadina ne mozemo znati, osim ako ne idemo konkretno u slucaj i pogledamo zapise i sa sudjenja. Jedan deo je u novinama, s cim se ja slazem da novine mogu delimicno i naduvati celu pricu zbog prodaje. Ali ipak izjave svedoka ne mozes falsifikovati.
Ti si rekao da su novine ovo predstavile strasnijim nego sto jeste. Ja te sad pitam sta su to one izmenile i izmislile?
Ako je ovo sve sto mozes prigovoriti, mislim da to nije dovoljno, i ne umanjuje incident.
Znamo da jeste lezala, o tome imamo dokaze od samih adventista. Dakle svedoci nisu nista izmisljali. Buduci da se vecina stvari uklapa, onda se cini da i onaj mali deo sto nam se cini neuobicajenim za adv. bogosluzenja verovatno jeste istinit.Trece, mogu ce je da je EGW za vreme vizije lezala, jer za vreme vizije proroci su bivali u razlicitim polozajima.
Niko ne spori da prorok moze pasti ili lezati u toku vizije. Vec je drugo izneseno u izvestaju neuobicajeno a to je "lajanje, padanje na pod i upiranje prstom sa optuzbama - ti si sotona" i konkretno bludnicenje po sobama, za sta ja smatram da su svedoci ipak rekli istinu onako kako su je oni videli. S tim da su mogli pogresno interpretirati situaciju.Vizija moze da izvrsi veliki uticaj na proroka. Naptime, prorok Dainlo, polse jedne vizije je izjavio: "A mene Danila vrlo uznemirise misli moje i lice mi se promeni." Danilo 7,28. To se desilo posebno zbog toga sto je video strasne prizore, a nije znao sta to sve znaci. I posle mnogo godina javio mu se andjeo Gavrilo i objasnio mu tu viziju. I tada Danilo pise; "I dok mi on govorase ja bijah van sebe LEZECI NICICE NA ZEMLJI." Danilo 8,18.
Ovo o bludu ajde da zanemarimo, i da kazemo da su pogresno protumacili , ali "padanje na pod, lajanje, lezanje i upiranje prstom u posetioce sa optizbom da su satane" mislim da ne mozemo zanemariti.
Zar bi neko pozvao policiju bezveze?Cetvrto. Istina je da je neko pozvao policiju i da je sud vodio istragu i saslusao svedoke. Problem je bio u tome sto su izjave svedoka u izvesnoj meri bile razlicite.
Ocigledno je bilo lajanja vikanja i ko zna cega, pa su ljudi pozvali. Kao sto iz izvestaja i vidimo da jeste.
Ko kaze da su im izjave razlicite, ja to ne videh? I jel to sud zakljucio da su razlicite ili ti kazes?
Marko, svedoci tvrde da su ih vidjali na krevetima, da su mrmljali i uzdisali, da su ih gledali kako leze jedno na drugom, a da je jedna od njih bila u sobi sa prvim pa otisla sa drugim, i to je vec skandalozno.U tekstu koga je Mire prilozio, a koji je iz novina, pise da su za vreme predavanja neki imali seks u drugim sobama. To ne pise u glavnoj sudskoj raspravi, ali pise da su prisutni videli da su neki od vodecii isli u sobu. Spominju se samo dve prostorije, prostorije gde je odrazavan sastanak i spavaca sob i oni koji su to izvestili nisu znali zasto su se oni odvajali u tu sobu.
Postoji mogucnost da je ovo pogresno protumaceno (u sta sumnjam da jeste) , ali ni ostalo se ne moze poreci, a i to je skandalozno.
Seks su pomenuli svedoci, kako nije pomenut? Tacno je da se danas odvajaju kao sto si i rekao, dok jedan govornik odlazi u sobu, menja ga drugi. Ali ovde nije bila rec o drzanju propovedi (svedoci tvrde da nije bilo nikakvog reda, da su svi vikali i govorili u glas) , ili ti imas drugacije informacije?odvajali su se oni koji su uzimali ucesca u sledecem izlaganju i to se radi u toku svih sastanaka, ne samo verskih nego i sportskih, drustvenih i politickih, jer tako se sporazumeju kada ce ko od njih nastupiti i sta je uloga svakoga od nji, Nikakav seks nije ni spomenut.
Ako imas, onda nam postavi da ih uporedimo, a dobro bi dosao i izvestanj sa sudjenja, i tada ne moze biti zabune.
Marko ajde da se ne zafrkavamo pricom kako su ovo neki drugi a ne vasi adventisti, svima je ocigledno da jesu. Zena na podu nije mogla biti niko drugi do Elen White, Dammon je bio vas vodja, White je ucestvovao u svemu tome, i svedoci ga tako identifikuju, tu ne moze biti zabune.Peto, u ono vreme postojale su odvojene grupe vernik, nije bilo jos nikakve organizacij niti posebna mesta za sakupljanje. Organizacija je postepeno uvodjena, Najpre izbarali su vodju svoje grupe. Kasnije su dodali i djakona.
A jos nesto je veoma znacajno, to je ono sto je Taramana navodio jos ranije, da ovu zenu sto je lezala na podu nazivaju "kopija Hrista". Ja ne znam odakle njemu ta informacija, ali nalazimo je i ovde kod svedoka.
Mislis da bi oni lagali takvo sta i izmisljali?
Ako su je tako nazivali, to je onda bogohulno!
Marko, zasto sam sebe ubedjujes da to nisu adventisti , kada vidis da je rec o skupu vase crkve? Svi ucesnici su clanovi vase crkve, a to sto su kasnije promenili nacin bogosluzenja ne dokazuje da se to nije desilo, upravo suprotno.Tek 1863. godine kada su se zajednice vernih pocele brzo povecavati i mnoziti. uradjena je organizacija po savetu Elene Wajt.
Mislim da sam ovim objasnio i ono sto je u Miretovom teksu nejasno ili pogresno.
Nisi objasnio.
Kako to da zenu koja je lezala na podu sa jastukom ispod glave (koja je ocigledno EGW) nazivaju "kopija Hrista"?
Nije li to bogohulno, Taramana je ovo pomenuo jos u jednom od svojih izlaganja, i sad vidim da nije lagao.
Drugo, kako objasnjavas "lajanje, padanje na pod" onih sto su navodno pokoseni uticajem Svetog Duha? Zasto se to vise ne desava na vasim bogosluzenjima? I kako onda mozete zamerati pentakostalcima za isto..
Trece, kako objasnjavas to da su upirali prstom u posetioce i "nazivali ih djavolima" govoreci kako za njih nema spasenja? Na sta to lici, i ne dokazuje li to ono sto Slap prica o "zatvorenim vratima"???
Cetvrto, bogosuzenja su vam bila bez ikakvog reda, svi su vikali u glas, lajali i valjali se po podu, sto je i bio razlog incidenta. Mislis li da takav nered moze biti vodjen Bozjim Duhom? (To sto su posle adventisti i EGW pouceni ovim incidentom promenili nacin bogosluzenja i uveli red, ne dokazuje nista).
Sto spamujes?Zar Bog nije rekao da se drži subota i ne jede pig?
Pa vidiš da imaš riječi.
A to da li je neko nakon dogadjaja iznosio tvrdnje kako mu je Bog to vec unapred najavio bez ikakvih dokaza, nema veze? Vi se podrzavate u svemu.
Poslednja izmena: