Cistiliste

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Poenta je da pronađemo stihove koji doista govore o stanju duša u adu pre Hristovog dolaska..da se opisuje ono stanje o kome smo govorili na početku ove diskusije.

Zato kažem ovi stihovi navedeni o tome ne govore ali ako ima onih koji konkretno govore voleo bi da ih iznesemo.
Več smi ih pronašli, puno ih je Pismo.

Drugo nešto je poenta a to je nerazumevanje.
Slažem se sa Miretovim mišljenjem jer Jovan je veoma dobar, komunikativan, pristojan i inspirativan sagovornik i zato ću pokušati da objasnim odakle nerazumevanje i neslaganje u tumačenju stihova potiče, koja je moja uporišna tačka u istom - tačnije lično stanovišta koje mi odredjuje moja vera, ubedjenja, razum, znanje. Dakle u izvesnom smislu vrlo slično onome što sam ishitreno zamerio Jovanu a što mi on nadam se neće previše zameriti.
Sveto Pismo se tumači isključivo doslovno a pojašnjava i obogaćuje značenjima u skladu sa egzegetskim, hermenautičkim pravilima ali to je sekundarno u odnosu na ono što želim da istaknem.
Zašto kažem da se Sveto Pismo jedino ispravno može shvatiti i tumačiti doslovno ? Zar to nije isključiv, staromodan i
prevazidjen pristup ?
Zato što je tumačenje Svetog Pisma na ispravan način jedino moguće kada se to radi u istom Duhu kao što je i pisano, dakle bogomnadahnuto.
Većina onih koji tumače Sveto Pismo nisu, iz raznoraznih razloga, nadahnuti tim Duhom ili su to tek povremeno već Pismo tumače vodjeni sviđanjima i naklonostima svoga vlastitog ljudskoga duha.
To smatraju i taj stav prihvataju i PC i RC. No, ipak vernici Crkve imaju pouzdan vodič, načelo koje im pomaže u ispravnom tumačenju Sv. Pisma a to je Sveto Predanje iz koga i po kome je Pismo i nastalo tako da osim što daje smernice u tumačenju Pisma, Sv. Predanje štiti verujuće i od pogrešnih, proizvoljnih tumačenja. Pismo se dakle mora čitati i tumačiti u živoj Predaji Crkve.
Odatle i takva antimonija u naših shvatanjima i tumačenjima istih stihova Jovane - naše polazne tačke i pristup su drugačiji, ono što ja vidim jasno ti ne vidiš a verovatno i tebe čudi kako ono što se tebi čini očiglednim i razumljivim meni uopšte nije tako.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne mislim da je Jovan takav. I nije! Ne vidi se to ni iz njegovog pisanja, i nemojmo nikog optuzivati bez razloga.

Bože sačuvaj da bilo koga optužujem. Moje primjedbe znaju biti sa dozom "izazovnog sarkazma", ali ne zbog toga da nekoga optužim, nego s namjerom da "iskamčim" od drugoga smislen i razuman odgovor.

Evo onda za Jovana pitanje bez sarkazma i bez optužbe. Jovane, kako bi ti, u odnosu na adventističko učenje i vjerovanje o "spavanju duša", protumačio Isusove riječi upućene razbojniku koji je do Njega visio na križu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa eto ti brate objasnjenje sta je "oganj" u bibliji! To su "muke"! Ne fizicke vec duhovne muke! I psalmista cak trazi od Boga da pusti na njega muke, da ga iskusa! Zar je onda nelogicno sto Bog kroz oganj cisti coveka, kroz nevolju i patnju?

Da, brate ali ovde na zemlji :)..ja govorim o samom tekstu koji ukazuje na zemljska kušanja..i ne muke već kušnje ili kušanje.I još jednu stvar Mire. Ovim "mukama" ili "kušnjama" ne čisti dušu pred Bogom već David traži samo da Gospod ga iskuša da bi video da u njemu nema nepravde. Dakle, David jednostavno toliko veran želi da ukaže koliko je veran Gospodu.

Zar je cudno da postoje i adske muke?

Adske muke brate moj podrazumeva nešto drugo..bar prema onome kako neki uče. To je nakon smrti i podrazumeva okajavanje grehova ili čišćenje grehova vatrom. Zato je to posve drugi kontekst u odnosu na ovaj pomenuti u Pismu.

Zar je Bog onda zao kada coveka iskusava mukama? Zar je Otac koji vaspitava sina prutom zao?

Kao što rekoh brate, jedno je koncept koji iznesoh u Pismu gde David ne traži da ga kroz muke ili kušnje Bog nekako očisti od greha pređašnjih već traži da bude iskušan da bi dokazao vernost. Inače, verujem da ti je poznato da se gresi ne iskupljuju kroz same nevolje i iskušenja već samo kroz Hrista. Dakle, može neko doživeti muke Jovove ali to ga ne očišćava od greha..kao ni Jov što nije doživeo one muke i iskušenja da bi se očistio od greha već sa namerom da Gospod pokaže Jovovu vernost.

Eto brate Mire to je poenta ovih muka...znaš da još nekoliko puta David kaže "pretopi me" i "iskušaj me" dakle ne sa ciljem da ga oslobodi greha ili da to bude neka vrsta oproštaja.

Muke po pravoslavnoj teologiji ce doziveti samo sotona i njegove sluge! Na primer hitler, ako je znao sta radi, bio je satanista i namerno je ubijao da bi prkosio Bogu, njega ce Bog muciti, milion puta toliko ce mu uzvratiti koliko je on miliona ljudi pobio! Pa nije Bog nepravedan!

Zar ti ne bi uradio isto? Ja bih!

I treba da ga kazni, ubijao je majke, zene i decu i ne samo sto ih je ubijao vec ih je i mucio. Tako ce i njemu Bog uzvratiti!

Zar mislis da je pravedno da on "spava" mirno posle svega?

Slažem se. S tim da ovde želim istaći da smo krenuli sa ciljem da vidimo tekstove koji govore o dušama pre Hristovg dolaska i njihvom stanju..može li se potvrditi ideja da su one bile u isčekivanju blagodeti pošto sam već naveo neke citate koji govore da nakon smrti ono sa čime se pravedni susreću jeste blaženstvo i susret sa licem Gospodnjim. Zato kažem valja preispitati viđenje da su duše bile tada u hadu bez potpune blagodeti.

Ne mislim da je Jovan takav. I nije! Ne vidi se to ni iz njegovog pisanja, i nemojmo nikog optuzivati bez razloga.

Hvala brate Mire. Iznosimo samo argumente a sve što je više od toga ne treba da bude odlika hrišćana.

Več smi ih pronašli, puno ih je Pismo.

Ok, evo ja sam pokušao da shvatim u citatima koje si naveo da li se radi o stanju duše. Mislim da ne. Samo sam pokazao njihovo najosnovnije značenje..njihov primarno značenje. Ako imaš još koji stih ili komentar na moje tumačenje slobodno iznesi...ako misliš da ipak stoji to da se u njima radi o dušama u hadu.

Dakle u izvesnom smislu vrlo slično onome što sam ishitreno zamerio Jovanu a što mi on nadam se neće previše zameriti.

Nema šta brate da ti zamerim, ništa nisam video loše u tvom komentaru...čak i u konstataciji zašto imamo različita mišljenja. Sve je to apsolutno berz ikakvog lošeg konteksta. I tvoj način pisanja je izuzetno kvalitetan i pre svega sveobuhvatan. Nikada ne iznosiš činjenice na osnovu jedne-dve rečenice već uvek sveobuhvatno i sagledavaš stvari sa različitih aspekata. Zato je i meni izuzetno drago kada diskutujem o raznim temama sa tobom jer je to zaista diskusija sa puno intelektualnog i nadasve širokog teološkog okvira.

Sveto Pismo se tumači isključivo doslovno a pojašnjava i obogaćuje značenjima u skladu sa egzegetskim, hermenautičkim pravilima ali to je sekundarno u odnosu na ono što želim da istaknem.
Zašto kažem da se Sveto Pismo jedino ispravno moće shvatiti i tumačiti doslovno ? Zar to nije isključiv, staromodan i
prevazidjen pristup ?
Zato što je tumačenje Svetog Pisma na ispravan način jedino moguće kada se to radi u istom Duhu kao što je i pisano, dakle bogomnadahnuto.

Apsolutno, zato sam i ja tumačio ove tekstove u doslovnom ili izvornom značenju. Na koga se odnose, na koji vremenski period i istakao da u prenesenom tek smislu neki od njih se odnose na Hrista. Baš dakle primenjujući ovaj princip koji si naveo..čitam ih onako kako i piše.

Odatle i takva antimonija u naših shvatanjima i tumačenjima istih stihova Jovane - naše polazne tačke i pristup su drugačiji, ono što ja vidim jasno ti ne vidiš a verovatno i tebe čudi kako ono što se tebi čini očiglednim i razumljivim meni uopšte nije tako.

Pozdrav.

Nekako tako se može reći. Premda kažem sada vidim da primenjujemo i istu metodologiju tj. direktnog tumačenja Pisma. Zato mi je još više stalo da je onda primenimo baš u tumačenju ovih tekstova koje si neveo...jer ako primenimo direktnu metodu onda trebamo se pitati na koga se odnose stihovi i o čemu zapravo govore. A to sve kada ih sagledamo u celosti samog poglavlja ili drugih sličnih stihova.

Pozdrav.

Evo onda za Jovana pitanje bez sarkazma i bez optužbe. Jovane, kako bi ti, u odnosu na adventističko učenje i vjerovanje o "spavanju duša", protumačio Isusove riječi upućene razbojniku koji je do Njega visio na križu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"?

Evo možda se nismo razumeli. Ja ne govorim o spavanju ili nespavanju duša..bar ne ovde. Nego kao što se može videti želja mi je da vidimo možemo li stihovima Pisma potvrditi ideju o tome da duše pre Hristovg dolaska nisu imale onu istu blagodat kao nakon Hristovog dolasaka kako se tvrdi. To bih voleo da vidimo..možemo li to potvrditi.

A pre svega ideja čistilišta da li ono po Pismu postoji ili ne.

A pitanje u vezi Luke 23 bi nas odvelo u drugom smeru..pa zato sada istavljam to pitanje za konkeretnije teme koje bi se bavile tim pitanjem.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A pitanje u vezi Luke 23 bi nas odvelo u drugom smeru..pa zato sada istavljam to pitanje za konkeretnije teme koje bi se bavile tim pitanjem.

OK, ostavimo svetog Luku i razbojnika za drugu prigodu. :)

Nego Jovane, zašto se ti ne osvrnu na najvažniji dio Serviusova teksta, ovog:

Većina onih koji tumače Sveto Pismo nisu, iz raznoraznih razloga, nadahnuti tim Duhom ili su to tek povremeno već Pismo tumače vodjeni sviđanjima i naklonostima svoga vlastitog ljudskoga duha.
To smatraju i taj stav prihvataju i PC i RC. No, ipak vernici Crkve imaju pouzdan vodič, načelo koje im pomaže u ispravnom tumačenju Sv. Pisma a to je Sveto Predanje iz koga i po kome je Pismo i nastalo tako da osim što daje smernice u tumačenju Pisma, Sv. Predanje štiti verujuće i od pogrešnih, proizvoljnih tumačenja. Pismo se dakle mora čitati i tumačiti u živoj Predaji Crkve.

Nema razloga da se ne osvrneš. Ostajemo na temi, a i sam si gore priznao kako ti je izuzetno drago diskutirati na Serviusovo pisanje, jer je diskusija sa puno intelektualnog i nadasve širokog teološkog okvira.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, ostavimo svetog Luku i razbojnika za drugu prigodu. :)

Nego Jovane, zašto se ti ne osvrnu na najvažniji dio Serviusova teksta, ovog:

"Većina onih koji tumače Sveto Pismo nisu, iz raznoraznih razloga, nadahnuti tim Duhom ili su to tek povremeno već Pismo tumače vodjeni sviđanjima i naklonostima svoga vlastitog ljudskoga duha.
To smatraju i taj stav prihvataju i PC i RC. No, ipak vernici Crkve imaju pouzdan vodič, načelo koje im pomaže u ispravnom tumačenju Sv. Pisma a to je Sveto Predanje iz koga i po kome je Pismo i nastalo tako da osim što daje smernice u tumačenju Pisma, Sv. Predanje štiti verujuće i od pogrešnih, proizvoljnih tumačenja. Pismo se dakle mora čitati i tumačiti u živoj Predaji Crkve
"

Nema razloga da se ne osvrneš. Ostajemo na temi, a i sam si gore priznao kako ti je izuzetno drago diskutirati na Serviusovo pisanje, jer je diskusija sa puno intelektualnog i nadasve širokog teološkog okvira.

Ja sam rekao da se slažem sa Serviusovim pristupom direktnog ili doslovnog razumevanja Pisma. Zato kažem da je dobro da razmotrimo tim principom razumevanje tekstova. Ali mi treba da dođemo do razumevanja zašto ili na čemu se temelji takva predaja Crkve. Ne zato što sumnjamo već da utvrdimo po kom metodu ili kriterijumu se veruje to što se veruje.

Evo sada u konkretnom smislu zašto se veruje da su duše pre Hristovog dolaska na zemlju i vaskrsa Hristovog bile u hadu i u ovom stanju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam rekao da se slažem sa Serviusovim pristupom direktnog ili doslovnog razumevanja Pisma. Zato kažem da je dobro da razmotrimo tim principom razumevanje tekstova. Ali mi treba da dođemo do razumevanja zašto ili na čemu se temelji takva predaja Crkve. Ne zato što sumnjamo već da utvrdimo po kom metodu ili kriterijumu se veruje to što se veruje.

Ako je Predaja Crkve upitna, i ako se na nju ne možemo bezuvjetno osloniti, onda zaboravi i Pismo. Jer, Pismo je samo jedan dio Predaje koji je zapisan i u Crkvi, uz Predaju, čuvan i prenošen.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako je Predaja Crkve upitna, i ako se na nju ne možemo bezuvjetno osloniti, onda zaboravi i Pismo. Jer, Pismo je samo jedan dio Predaje koji je zapisan i u Crkvi, uz Predaju, čuvan i prenošen.

Valja uporediti jedno sa drugim. Zato što i sama predaja tvrdi da je zasnovana na Pismu tj. na onome što je nauka Svetog Pisma po tom pitanju. Recimo, crkveni oci koji navode predaju će reći da je ona zasnovna na Svetom Pismu..ili nisam dobro formulisao. Dakle, crkveni oci (oni koji su stvorili predaju ili je preneli) uvek se pozivaju na Pismo. Ja ne poznajem ni jednog ranog crkvenog oca ili pisca koji iznosi nešto a da kaže da to nije zasnovano na Pismu..ako je drugačije slobodno navedi. E sada moramo videti na kojim to citatima je zasnovana ova predaja i onda te citate razmotriti. Kao u ovom slučaju u vezi duša pre Hristovog dolaska.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo možda se nismo razumeli. Ja ne govorim o spavanju ili nespavanju duša..bar ne ovde. Nego kao što se može videti želja mi je da vidimo možemo li stihovima Pisma potvrditi ideju o tome da duše pre Hristovg dolaska nisu imale onu istu blagodat kao nakon Hristovog dolasaka kako se tvrdi. To bih voleo da vidimo..možemo li to potvrditi.

Dobro, ako sam dobro razumeo, ti vec polazis od pretpostavke da covek jeste svestan nakon smrti? Ali zar nije kljucno ovo sa sigurnoscu utvrditi? Jer ako ti ne verujes da covek jeste svestan, onda tebi ni cistiliste nece imati smisla, niti bilo sta drugo. I kao diskutant si sklon da sve sto ti damo pogresno razumes i smestis u ovozemaljske okvire..

Ne razumem bas sta podrazumevas pod tim da "Duse pre Hrista nisu imale istu blagodat kao one nakon Hrista"? Ja zaista ne znam gde ste vi odlutali sa terminima. Molio bih te da mi pojasnis? :)

Inace, sto se tice cistilista, ako Hristos propoveda umrlima i oni bivaju preneseni iz ada u raj, zar nije to na neki nacin za njih bilo privremeno stanje? Za njih je to fakticki i bilo cistiliste! Mislim na terminologiju!

Dakle, da li je cistiliste moguce, svakako da jeste, i po bibliji je moguca neka vrsta cistilista ili privremenog stanja. Da li nasa crkva to uci, ne uci. Ali ne bih iskljucio tu mogucnost.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Inace, sto se tice cistilista, ako Hristos propoveda umrlima i oni bivaju preneseni iz ada u raj, zar nije to na neki nacin za njih bilo privremeno stanje? Za njih je to fakticki i bilo cistiliste! Mislim na terminologiju!

Da Mire, ali Hristos ne propoveda umrilima, nego zivima.

Dakle, da li je cistiliste moguce, svakako da jeste, i po bibliji je moguca .[/QUOTE]

E moj Mire, ti si zaista deloko odlutao. Zar ti nisi zapamtio Hristovu izjavu u kojoj jasno tvrdi da nema prelaska iz ada u raj, kao sto su ljudi milili. Zar je tvoje istrazivcanje Pismo dotle te dovelo?

"I preko svega toga postavljena je medju vama i nam velika propast, da oni koji bi hteli odovuda k nam preci NE MOGU, niti oni otuds k nama da prelaze." Luka 16, 26.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
"I preko svega toga postavljena je medju vama i nam velika propast, da oni koji bi hteli odovuda k nam preci NE MOGU, niti oni otuds k nama da prelaze." Luka 16, 26.

Zaista ne mogu jer Gospod nije sišao u Adske dubine da sudi već da donese blagu vest SVIM dušama koje su tamo počivale tj obitavale.
Stanje duša grešnika i pravednika je bilo različito i pre i posle toga ali ono nije konačno, konačno stanje biće odredjeno na Konačnom Sudu. To i jeste osnovna, ključna razlika izmedju verovanja PC i KC.
Stanje duša u zagrobnom životu još uvijek pripada vremenu do Sudnjeg Dana, i zato je to stanje moguće i u sadašnjem vremenu donekle promeniti, olakšati kroz molitvu i liturgiju ali Konačni, Poslednji Sud je Sud Božiji.

Posle smrti tela, tj. posle izlaska duše iz tela i zemaljskog života, ljudske duše ulaze u zagrobni život, s celokupnom svojom religiozno-moralnom sadržinom, sa svim vrednostima i manama. Tu se ljudskim dušama, na Posebnom sudu, određuje privremeno boravište (duše se dele na dve grupe - na pravedne i grešne), koje traje do Poslednjeg suda. Kako je religiozno-moralna sadržina ljudskih duša različita, tako je različito i njihovo privremeno stanje. Pošto u zagrobnom životu nema pokajanja, jer nema sredstava spasenja, religiozno-moralna sadržina ljudskih duša ne može da se promeni njihovim vlastitim naporima. Jedina pomoć koju tada mogu da dobiju je od zemaljske Crkve, kroz spominjanja na Liturgijama, molitvama Crkve i bližnjih...
Ako su duše otišle iz ovog života u veri i ljubavi, pa ipak noseći na sebi neki greh - bilo da su to mali gresi, za koje se ona uopšte nije kajala, ili veliki, za koje, mada se kajala, nije uspela da prinese plodove pokajanja, takve duše, mi verujemo, dužne su da se očiste od takve vrste grehova, ali ne na nekakvom mestu ispaštanja (jer nam tako nešto, kao što rekosmo, niukoliko nije bilo predato); već jedino da se očiste uz pomoć samog straha prilikom ishoda iz tela, kao što to izričito kaže Sveti Grigorije Dvojeslov (v. IV, knj. "Razgovora"); dok će druge biti prinuđene da se očiste posle ishoda iz tela, ili još prebivajući na tom zemnom mestu, pre no što dođu na poklonjenje Bogu i udostoje se udela u blaženstvu, ili, ako su njihovi gresi bili teži i dugotrajniji - to će one biti držane u Adu, ali ne radi toga da bi zauvek prebivale u ognju i mukama, već kao oni koje u tamnici drže pod stražom. Svima takvima, mi tvrdimo, pomažu molitve i Liturgije koje se za njih čine, uz sadejstvo Božijeg milosrđa, koje sagrešenja učinjena po nemoći ljudskoj odmah prezire i prašta, kako govori Dionisije Veliki u `Razmišljanjima o tajni sveštenoupokojenih`, a druge grehe posle izvesnog vremena pravednim sudom ili takođe razrešuje i prašta, i to - savršeno, ili olakšava odgovornost za njih do konačnog Suda...

Dakle sve te duše čekaju, isto kao i živi, Konačni Sud.

Silazak Gospoda u ad, propoved njegova u adu, dejstvo tog silaska i te propovedi, dobijaju svoj bogonadahnuti izraz, objašnjenje i rasvetljenje u Svetom Predanju Crkve apostolske, Predanju koje se očuvalo i čuva u molitvenom bogoslovlju pravoslavnom. Na osnovu tog bogoslovlja, prožetog sveštenom silom molitve, stiče se utisak da je ad mesto boravka svih ljudskih duša koje su se pre dolaska Hristovog u svet razlučile od tela putem telesne smrti. Zakon neophodnosti smrti kao posledica sveopšte ljudske grehovnosti, vladao je nad svima ljudskim bićima: od Adama do Hrista. Vladao je zbog praroditeljskog greha i sveopšte grehovnosti ljudske prirode. I najveći pravednici morali su umreti, jer su i oni bili pod tim zakonom sveopšte grešnosti i smrtnosti. Ta strašna sila smrti prostirala se i nad stanjem duša umrlih ljudi, koje su boravile u adu. Ali, iako je ad bio zajedničko obitalište duša umrlih ljudi, sigurno je da se u tom obitalištu razlikovalo subjektivno samoosećanje i stanje pravednika od grešnika. Po svemu sudeći, ad o kome je reč, ne može se izjednačiti sa adom kao mestom večnoga mučenja, plača i škrguta zuba, o kome Spasitelj govori kada misli na večnu sudbu ljudi posle Strašnoga suda....Ali ono što naročito pada u oči u molitvenom bogoslovlju Crkve i svetih Otaca jeste tvrđenje: da je Gospod Hristos oslobodio ada sve ljudske duše, pošto je razorio državu smrti i pobedno đavola. Naglašavajući to kao objektivnu stvarnost i očiglednu posledicu Spasovog boravka u adu, Crkva ne objašnjava kakvi su bili subjektivni motivi i stanja grešnih duša, koje su sa pravednicima oslobođene ada. Ako u ovoj stvari ima mesta bogobojažljivim pretpostavkama, onda bi se moglo reći: oslobođenje i grešnih duša iz ada posledica je Spasove božanske propovedi u adu, koja je svojom svespasonošću i pobednošću nad đavolom i smrću bila očigledna za sve duše, i one su se opredelile za Gospoda Hrista i poverovale u Njega kao Spasitelja. Ali, nema sumnje, ovde je posredi velika božanska tajna, koju treba proći pobožnim ćutanjem i zadržati se mislima na onim stvarima koje je čovekoljubivi Gospod blagovoleo otkriti ljudskom saznanju.

Poslednja izmena:
Natrag