- Učlanjen(a)
- 01.05.2019
- Poruka
- 668
Izmedju ostalog govore i o tome. Drugi stihovi naveštavaju spasenje kroz žrtvu i pojavu Hrista Spasitelja koji je objavio Reč Božiju, blagu vest i u Adskim dubinama.
Ukratko
Opkoliše me bolesti paklene, stegoše me zamke smrtne
U svojoj teskobi prizvah Gospoda, i k Bogu svom povikah; On ču iz dvora svog glas moj, i vika moja dođe Mu do ušiju.
Zatrese se i pokoleba se zemlja, zadrmaše se i pomeriše iz temelja gore, jer se On razljuti.
Podiže se dim od gneva Njegovog, iz usta Njegovih oganj, koji proždire i živo ugljevlje odskakaše od Njega.
Savi nebesa i siđe. Mrak beše pod nogama Njegovim.
Sede na heruvima i podiže se, i polete na krilima vetrenim.
Od mraka načini sebi krov, senicu oko sebe, od mračnih voda, oblaka vazdušnih.
Od sevanja pred Njim kroz oblake Njegove udari grad i živo ugljevlje.
Zagrme na nebesima Gospod, i Višnji pusti glas svoj, grad i živo ugljevlje.
Pusti strele svoje, i razmetnu ih; silu munja, i rasu ih.
I pokazaše se izvori vodeni, i otkriše se temelji vasiljeni od pretnje Tvoje, Gospode, od dihanja duha gneva Tvog.
Tada pruži s visine ruku, uhvati me, izvuče me iz vode velike.
Izbavi me od neprijatelja mog silnog i od mojih nenavidnika, kad behu jači od mene.
Ustaše na me u dan nevolje moje, ali mi Gospod bi potpora.
Izvede me na prostrano mesto, i izbavi me, jer sam Mu mio.
Psalam 18
Opis silaska Hristovog u Adske dubine.
Šta je bolest paklena i zamke smrtne, zašto se temelji zemlje zadrmaše i temelji vaseljene zatresoše - zbog Saula? ...itd.itd..
Iz dubine vičem k Tebi, Gospode!
Gospode! Čuj glas moj. Neka paze uši Tvoje na glas moljenja mog.
Ako ćeš na bezakonje gledati, Gospode, Gospode, ko će ostati?
Ali je u Tebe praštanje, da bi Te se bojali.
Čekam Gospoda; čeka duša moja; uzdam se u reč Njegovu.
Duša moja čeka Gospoda većma nego straže jutarnje, koje straže jutrom.
Neka čeka Izrailj Gospoda; jer je u Gospoda milost, i velik je u Njega otkup.
I On će otkupiti Izrailja od svih bezakonja Njegovih.
Psalam 130
Iz koje dubine, u šta se uzda , šta i gde čeka, šta je otkup...itd.itd
I pokvariće na ovoj gori zastirač kojim su zastrti svi narodi, i pokrivač kojim su pokriveni svi narodi.
Uništiće smrt zauvek, i utrće Gospod Gospod suze sa svakog lica, i sramotu naroda svog ukinuće sa sve zemlje; jer Gospod reče.
Isaija, glava 25
Upravo suprotno od onoga kako ti tumačiš - Propoved u Adu je zapravo nepojmljiva Milost Božija darovana kao mogućnost spasenja SVIM grešnicima.
Od groba ću ih izbaviti, od smrti ću ih sačuvati; gde je, smrti, pomor tvoj, gde je, grobe, pogibao tvoja?
Osija, glava 13
Vidiš ja tumačim to drugačije - kao proroštvo o silasku Gospoda u Ad i spasenje koje im je darovano kroz propoved Žive Reči Božije.
Zaboravićeš muku, kao vode koja proteče opominjaćeš je se;
Nastaće ti vreme vedrije nego podne, sinućeš, bićeš kao jutro;
Uzdaćeš se imajući nadanje, zakopaćeš se, i mirno ćeš spavati.
Ležaćeš, i niko te neće plašiti, i mnogi će ti se moliti.
Jov, glava 11
Znači ovde se radi o opisu prestanka ovozemaljskih muka u smislu prijateljske utehe?
Gospod je deo moj, govori duša moja; zato ću se u Njega uzdati.
Dobar je Gospod onima koji ga čekaju, duši, koja ga traži.
Dobro je mirno čekati spasenje Gospodnje.
Plač Jeremijin, glava 3,24
Proročki stihovi koji nagoveštavaju i najavljuju Gospoda Isusa Hrista. Takodje i to da se spasenje mora čekati i ovo nikako nije lična žalopojka.
Nisi mi odgovorio na pitanje, ponoviću ga jer ga možda nisi zapazio
...objasni mi otkuda razlika u takvom sagledavanju izmedju stihova koje sam naveo ja i onih koje si naveo ti.
Recimo Psalam 17
1. Usliši, Gospode, pravdu, čuj glas moj, primi u uši molitvu moju ne iz usta lažljivih.
2. Od lica Tvog neka izađe sud moj, oči Tvoje neka pogledaju na pravicu.
3. Ispitaj srce moje, obiđi noću; u ognju me okušaj, i nećeš naći nepravde moje.
4. Usta se moja ne dohvataju dela ljudskih; radi reči usta Tvojih držim se puteva oštrih.
5. Utvrdi stope moje na stazama svojim da ne zalaze koraci moji.
6. Tebe prizivam, jer ćeš me uslišiti Bože! Prigni k meni uho svoje, i čuj reči moje.
7. Pokaži divnu milost svoju, koji izbavljaš one koji se u Te uzdaju od onih koji se protive desnici Tvojoj.
8. Čuvaj me kao zenicu oka: senom krila svojih zakloni me
9. Od bezbožnika koji me napadaju, od neprijatelja duše moje, koji su me opkolili.
10. Srce svoje zatvoriše; ustima svojim govore oholo.
11. Izagnavši me opet su oko mene; oči su svoje uprli da me obore na zemlju.
12. Oni su kao lav koji hoće da rastrže, i kao lavić koji sedi u potaji.
13. Ustani, Gospode, preteci ih, obori ih. Odbrani dušu moju mačem svojim od bezbožnika,
14. Rukom svojom, Gospode, od ljudi ovih, od ljudi ovog sveta, kojima je deo ovaj život, kojima si trbuh napunio svog bogatstva, da će im i sinovi biti siti i ostatak ostaviti svojoj deci.
15. A ja ću u pravdi gledati lice Tvoje; kad se probudim, biću sit od prilike Tvoje.
Na šta se onda odnosi treći stih
Ispitaj srce moje, obiđi noću; u ognju me okušaj, i nećeš naći nepravde moje.
Ukratko
Opkoliše me bolesti paklene, stegoše me zamke smrtne
U svojoj teskobi prizvah Gospoda, i k Bogu svom povikah; On ču iz dvora svog glas moj, i vika moja dođe Mu do ušiju.
Zatrese se i pokoleba se zemlja, zadrmaše se i pomeriše iz temelja gore, jer se On razljuti.
Podiže se dim od gneva Njegovog, iz usta Njegovih oganj, koji proždire i živo ugljevlje odskakaše od Njega.
Savi nebesa i siđe. Mrak beše pod nogama Njegovim.
Sede na heruvima i podiže se, i polete na krilima vetrenim.
Od mraka načini sebi krov, senicu oko sebe, od mračnih voda, oblaka vazdušnih.
Od sevanja pred Njim kroz oblake Njegove udari grad i živo ugljevlje.
Zagrme na nebesima Gospod, i Višnji pusti glas svoj, grad i živo ugljevlje.
Pusti strele svoje, i razmetnu ih; silu munja, i rasu ih.
I pokazaše se izvori vodeni, i otkriše se temelji vasiljeni od pretnje Tvoje, Gospode, od dihanja duha gneva Tvog.
Tada pruži s visine ruku, uhvati me, izvuče me iz vode velike.
Izbavi me od neprijatelja mog silnog i od mojih nenavidnika, kad behu jači od mene.
Ustaše na me u dan nevolje moje, ali mi Gospod bi potpora.
Izvede me na prostrano mesto, i izbavi me, jer sam Mu mio.
Psalam 18
Opis silaska Hristovog u Adske dubine.
Šta je bolest paklena i zamke smrtne, zašto se temelji zemlje zadrmaše i temelji vaseljene zatresoše - zbog Saula? ...itd.itd..
Iz dubine vičem k Tebi, Gospode!
Gospode! Čuj glas moj. Neka paze uši Tvoje na glas moljenja mog.
Ako ćeš na bezakonje gledati, Gospode, Gospode, ko će ostati?
Ali je u Tebe praštanje, da bi Te se bojali.
Čekam Gospoda; čeka duša moja; uzdam se u reč Njegovu.
Duša moja čeka Gospoda većma nego straže jutarnje, koje straže jutrom.
Neka čeka Izrailj Gospoda; jer je u Gospoda milost, i velik je u Njega otkup.
I On će otkupiti Izrailja od svih bezakonja Njegovih.
Psalam 130
Iz koje dubine, u šta se uzda , šta i gde čeka, šta je otkup...itd.itd
I pokvariće na ovoj gori zastirač kojim su zastrti svi narodi, i pokrivač kojim su pokriveni svi narodi.
Uništiće smrt zauvek, i utrće Gospod Gospod suze sa svakog lica, i sramotu naroda svog ukinuće sa sve zemlje; jer Gospod reče.
Isaija, glava 25
Upravo suprotno od onoga kako ti tumačiš - Propoved u Adu je zapravo nepojmljiva Milost Božija darovana kao mogućnost spasenja SVIM grešnicima.
Od groba ću ih izbaviti, od smrti ću ih sačuvati; gde je, smrti, pomor tvoj, gde je, grobe, pogibao tvoja?
Osija, glava 13
Vidiš ja tumačim to drugačije - kao proroštvo o silasku Gospoda u Ad i spasenje koje im je darovano kroz propoved Žive Reči Božije.
Zaboravićeš muku, kao vode koja proteče opominjaćeš je se;
Nastaće ti vreme vedrije nego podne, sinućeš, bićeš kao jutro;
Uzdaćeš se imajući nadanje, zakopaćeš se, i mirno ćeš spavati.
Ležaćeš, i niko te neće plašiti, i mnogi će ti se moliti.
Jov, glava 11
Znači ovde se radi o opisu prestanka ovozemaljskih muka u smislu prijateljske utehe?
Gospod je deo moj, govori duša moja; zato ću se u Njega uzdati.
Dobar je Gospod onima koji ga čekaju, duši, koja ga traži.
Dobro je mirno čekati spasenje Gospodnje.
Plač Jeremijin, glava 3,24
Proročki stihovi koji nagoveštavaju i najavljuju Gospoda Isusa Hrista. Takodje i to da se spasenje mora čekati i ovo nikako nije lična žalopojka.
Nisi mi odgovorio na pitanje, ponoviću ga jer ga možda nisi zapazio
...objasni mi otkuda razlika u takvom sagledavanju izmedju stihova koje sam naveo ja i onih koje si naveo ti.
Recimo Psalam 17
1. Usliši, Gospode, pravdu, čuj glas moj, primi u uši molitvu moju ne iz usta lažljivih.
2. Od lica Tvog neka izađe sud moj, oči Tvoje neka pogledaju na pravicu.
3. Ispitaj srce moje, obiđi noću; u ognju me okušaj, i nećeš naći nepravde moje.
4. Usta se moja ne dohvataju dela ljudskih; radi reči usta Tvojih držim se puteva oštrih.
5. Utvrdi stope moje na stazama svojim da ne zalaze koraci moji.
6. Tebe prizivam, jer ćeš me uslišiti Bože! Prigni k meni uho svoje, i čuj reči moje.
7. Pokaži divnu milost svoju, koji izbavljaš one koji se u Te uzdaju od onih koji se protive desnici Tvojoj.
8. Čuvaj me kao zenicu oka: senom krila svojih zakloni me
9. Od bezbožnika koji me napadaju, od neprijatelja duše moje, koji su me opkolili.
10. Srce svoje zatvoriše; ustima svojim govore oholo.
11. Izagnavši me opet su oko mene; oči su svoje uprli da me obore na zemlju.
12. Oni su kao lav koji hoće da rastrže, i kao lavić koji sedi u potaji.
13. Ustani, Gospode, preteci ih, obori ih. Odbrani dušu moju mačem svojim od bezbožnika,
14. Rukom svojom, Gospode, od ljudi ovih, od ljudi ovog sveta, kojima je deo ovaj život, kojima si trbuh napunio svog bogatstva, da će im i sinovi biti siti i ostatak ostaviti svojoj deci.
15. A ja ću u pravdi gledati lice Tvoje; kad se probudim, biću sit od prilike Tvoje.
Na šta se onda odnosi treći stih
Ispitaj srce moje, obiđi noću; u ognju me okušaj, i nećeš naći nepravde moje.
Poslednja izmena: