Sustinski problem tvog nerazumeja ove teme zakona i zaveta je taj, sto ti mesas savez ili zavet, sa zakonom, a to su dve razlicite stvari.
Savez je ugovor koji je Bog napravio sa Avramom i kasnije sa izrailjskim narodom da ce ih dovesti u obecanu zemlju, i da ce oni biti poseban blagosloven narod od svih naroda na zemlji, pod uslovom da oni drze sve Bozje zapovesti i slave njega kao jedinog Boga:
ZAVET DAT AVRAMU - 1 knjiga Mojsijeva 18. 16 - 19 \ 22. 15 - 18 \ 26. 1 - 6 \ Dela Apoastola 3. 24 - 26
ZAVET POTVRDJEN SA IZRAILJSKIM NARODOM - 2 knjiga Mojsijeva 19. 3 - 6 \ 5 knjiga Mojsijeva 7. 6 - 14
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bozji narod nije bio poslusan Bozjim zapovestima i na taj nacin je prekrsio ovaj zavet:
Knjiga proroka Jeremije 11. 9 - 11 \ knjiga proroka Isaije 24. 4 - 5 \ 2 knjiga Mojsijeva 32. 7 - 14
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Bog je preko proroka objavio da ce u danima koji slede on uciniti nov zavet sa svim ljudima, da ce upisati svoj moralni zakon u ljudska srca i misli, i da ce omoguciti njegovo potpuno ostvarenje u coveku:
Nov zavet sa celim svetom - knjiga proroka Jeremije 31. 31 - 33 \ Jevrejima poslanica 8. 8 - 10
--------------------------------------------------------------------------------------------------
PARALELA:
- ZAVET SA IZRAILJSKIM NARODOM
- NASLETSTVO OBECANA ZEMLJA
- USLOV ZAVETA DRZANJE BOZJIH ZAPOVESTI
----------------------
- NOVI ZAVET SA CELIM SVETOM
- NASLETSTVO NEBESKO CARSTVO I NOVA ZEMLJA
- USLOV ZAVETA DRZANJE BOZJIH ZAPOVESTI
( 5 knjiga Mojsijeva 5. 32 - 33 \ 6. 1 - 3 \ Jevandjelje po Mateju 19. 16 22 \ Otkrivenje Jovanovo 22. 14 ).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prema tome zakon nikada nije ukinut pa time ni subota kao deo zakona, jer je vecan i nepromenjiv za sva vremena, i tice se svih ljudi koji su ikada ziveli na ovoj planeti, jer su to univerzalni principi Bozjeg poretka i njegove vladavine, i pravila ponasanja koja ne vaze za jednu odredjenu naciju, ili pojedinca, vec za sve ljude u svim vremenima.
Nov savez ili zavet, podrazumeva da je Bog upisao svoj zakon u ljudska srca, i da je svojim Duhom omogucio njegovo potpuno ostvarenje u coveku.
NOV ZAVET SA CELIM SVETOM - NAPISAN NA SRCU:
Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati.
( knjiga proroka Jeremije 31. 31 - 34 ).
ZAKON BOZJI 10 ZAPOVESTI NAPISANE NA SRCU:
Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima. ( Jevrejima poslanica 8. 8 - 11 ).