,,Dobro Baumestr, ako ja kradem, ubijam, lazem i slicno. da li zivim po Duhu ili ne?
Kako ti obajsnavas izgleda da suprotstavljas zakon sa Duhom. Nema tu suprotnosti niti je sme biti.
Bozji Duh nikoga nece uputiti na prestue zakona bilo koje vrste.
Onaj koji je opravdan Miloscu Bojzom, ne ostaje vise u grehu, a greh je bezakonj, nego nastoji da zivi u skladu sa Bozjom voljo, a Bozja volja izrazena je u Njeovom zakonu. Poslusnost i vera se ne razdvajaju nego idu zajedno.,,
Eh, brate moj kao da govorimo različitim jezicima...
Zar Duh Božji može navoditi čoveka da ide za grehom i telom??? Otkud ta ideja....
Ako smo NOVO STVORENJE onda nismo staro, zar ne?
Duh je stepenica više od onog što ti zastupaš. Evo da pojasnim jer vidim da me ne razumeš a ja po Pismu govorim:do Hrista je bilo oko za oko i udarac za udarac a Hrist diže stepenicu višlje moralnu vrednost odnosno ljubav. E sad to uporedi sa dekalogom i Duhom Svetim jer stvari isto stoje.
I ponovo da kažem da nemam ništa protiv dekaloga jer je svet i dobar ali vidim nešto veće i to je IZNAD slova jer ko drži ceo dekalog opet nije opravdan niti veći od onih što hodaju sa Duhom Svetim jer je u Duhu ispunjenje svega kao što je u okreni drugi obraz ispunjenje većeg i BOLJEG puta.
Ako je Božija volja u kamenu izrezana kako kažeš čemu onda Duh kad imamo kamen? Kamen imali dugo i opet se smrti donosio plod zar ne brate? A ko Duhom živi taj nema ploda za smrt već za život razumeš li sad?
Pavle piše da to PRESTAJE što ti veličaš a on veliča DUHA i ŽRTVU POMIRNICU a ne slovo koje ubija i vodi u smrt kroz svesnost o grehu i to NIJE Božija volja već JEVANĐELJE je Božija volja jer kaže: ,,zašto da mrete...,,,
,,Razbojnik nije održao šabat niti dekalog i zato se ne može spasiti zar ne?
Ovo ti je odlican primer. Nismo sigurni da nije drzao subotu, jer ako je bio Jevrejin svakako da ju je drzao.
Zbog prestupa Dekaloga stigao je na raspece, ali ga je Hristos svojom miloscu i zaslugma otkupio i obecao mu pasenje.
E sad, sta misls, da je osao ziv, da li bi se i dalje bavio kriminalom zbog koga je bio osudjen na smr?
Ako je primio Hrista, sigurno da bi i zivot promenio, a ne samo firmu (ime ili naziv). Jeste bio prestupnik. Za prestupe je pomilovan,
ali od onoga koje jednom pomilovan svakako ocerkuje se da vise ne bude prestupnik. Da li je tako?
Hristos ga nije otkupio d aostane u grehu i prestupim, nego ga je oslobodio od osude za prosle prestupe, a oslobodio ga je i od greha i prestupa. Stajer Isus rekao prestupniku: "Ni ja te ne osudjujem, idi i ne gresi vise." To je poruka sa Golgote.,,
Kako držao šabat a bio razbojnik? Malo dobar malo loš....? Otkud znaš da je išta držao kad je živeo u bezakonju i pljačkao i ubijao...?
Lepo kažeš da zbog PRESTUPA zakona stiže ga smrt i onda ZANIMLJIVO iako nije imao PEČAT SUBOTU on se spasava...KAKO?
Da li i danas oni što ne drže šabat mogu kroz Isusovu žrtvu ući u život kao razbojnik ili za njih to ne važi?
Nije sa golgote ta poruka već pre nje.
,,Etiopljanin nista njie drzao, ali je zeleo da upozna prvi put i kad ga je upoznao odmah je bio gotov da ucini zavet sa Bogu putem krstenja i svakako je od tada vodio bolji zivot nego pre.,,
Vidi brate moj, ne možemo se igrati verom. Kao prvo tema je o PEČATU ili 4-oj zapovesti zar ne?
Etiopljanin nije bio Judejin i neije mogao držati šabat u svom položaju a onda NEMA PEČAT...i gde ide bez pečata....džaba boljha dela jer se delima ne spašava ...piše li tako bracika?
Gde završi takva osoba bez subote? Gde završi razbojnik bez subote? Kako mogu bez PEČATA gore?
Ili možda pečat jedno vreme važi pa onda ne da bi posle ponovo bio ,rehabilitovan, pa postao pravosnažan ponovo...?
,,Rimski stražar nije mogao kao vojnik odbiti rimskoj vlasti subotom da pešači i kopa rov ide u rat ....a spasi se i on i porodica njegova bez svega drugog jer je mislio da u Hristu ima život a ne u slovu, da li je dobro mislio?
Ma niikad niko i nije mislio da ga slovo spasava, nego istina, milost i vera. Eto gore sam ti naveo primera starozvetnih vernika koji su verom spaseni, a ne bilo kakvim slovom. Samo, onaj koji je primio Bozju milost i opravdan verom u Hrsta, nekad se nece suprotiti Bozjim principima koji su osnova Njegovog carstva, nego ce nastojati da zivi u skladu sa njima, ziveci isprvinim zivotom prema Bogu i ljudima,,
Šta sad...rimski stražar nema subotu a nije se suprotstavljao zakonu??? Brate moj izvini ali mislim da si počeo da se šegačiš samnom...neznam šta drugo da kažem posle takve izjave...prvo bez subote nema spasenja ona je PEČAT a onda ipak su oni spašeni bez subote...??? O čemu mi ovde pričamo...
Šta je ispravan život? Da li držanje pečata podrazumeva ,ispravan život, ? ako da onda ga gore navedeni NISU IMALI a gde koji završi kaže PISMO...da li si ozbiljan brate moj?
,,Ko razlikuje DANE Bogu razlikuje a ko ne, ne.
Ko razlikuje praznike ili drži praznike Bogu razlikuje a ko ne, ne.
UVEK se IZRIČITO naglašava DAN, PRAZNIK, MLADINA. Da čovek nebi rekao da je to sve isto...ne, nije isto jer imaju drugačiji naziv svaki i drugačiju ulogu.
Brate dragi, a da li si primeti kad se govori o praznicim i jelima, da je rec o starozavetnim obredima koji su bili slika Isusa Hrista?
Tu svakako ne mozemo uvrstati Dekalog, jer njega je savrseni Bog napisao svojim prstom i on je vecan kao sam Zakonodavac.,,
Nisu ovde problem jela i praznici jer gore naglasih već obični DANI.
Poznato ti je da pagani nisu slavili sedam Jevrejskih praznika pa zašto bi im Paja onda govoruio uopšte o njima ....ALI JESU GOVORILI O ŠABATU i obrezanju.
Brate izvini ali moram reći da nisi u pravu kad izdvajaš dekalog od ostaih zapovesti jer su SVE od BOGA date.
Kako važi ŽRTVA tako važi i PRAZNIK i DEKALOG jer iz istih usta iziđiše. I sad imamo ŽRTVU koja nas čisti i NIJE nestala, i sad imamo poznanje dobra i zla i nije nestalo.
Isusova žrtva je VEČNA i poznanje dobra i zla (dekalog) je večna spoznaja koja nas ne može otkupiti od smrti ali moe jevanđelje.
,,
Šabat je Bog dao kao kušanje Izrailju izvodeći ih iz ropstva i zato i piše onako u oba slučaja gde se navodi tekst sa ploča.
Vidis brate dragi, ova tvoja izjava suproti se mnogim izjavma u Svetom pismu.
Prvo, subota ne potice odJjevreja ni od izlaska, nego je uspostavljena 25 vekova pre izlaska.
Subot je uspomena na stvaranje, tako je izjavio savrseni Bog Tvoac svega pa i Dekaloga. 2. Mojsijeva 2o 8-11.
Drugo, Isus nije rekao da je subota naciunjena za Jevreje, neo: "Subota je nacinjena za coveka". Ona je data svim ljudima, pa i Jevrejima, koji su je cesto prestupali.,,
Da nebi bilo nagađanja jer nisam pristalica toga molim te daj mi citat gde se vidi da je Bog dao subotu bilo kome pre Mojsija da je drži a ja ću tebi dati citat da je nije nikome dao pre Mojsija za obavezu čisto da nebi bilo: ,,suprotnih izjava,,.
,,Pavle ukorava Galaćane jer htedoše se obrezati i držati šabat po nagovoru Jevreja ali im Paja objašnjava da oni imaju Duha koji ih je oslobodio ropstva onome što PRESTAJE kao slovo već ih Duhom vodi da čine dobro.
Paja nikad nikome nije rekao da prestua Subotu.
Apostolski sabor 50. godine u Jeruslaimu nasao je za dobro da se od hriscana koji dolaze iz mnogobostva ne trazi da drze starozavetne obrede, ali nije recenoda mogu odbacti i Subotu.
U Novom zavetu ne postoji zapovest o praznovanju nedelje.
Oni koji po Duhu zive nikad se nece suprotiti Bozjoj volj,i a ona je izrazene u Dekalogu. Ako se suprote, to je dokaz da ne zive po Duhu.,,
Tačno, Paja nikad nikome nije rekao da ubije nekoga niti da kradu ..itd. Eto vidiš da Paja nije protiv dekaloga ni obrezanja ni nazirejstva ni praznika jer i sam je u svemu učestvovao ALI je Jevrejima rekao a ne paganima jer oni nisu ni mogli u Jevrejske domove niti u zbornice da drže šta jedno i drugo da ne ostavljaju. Pagani nisu učinili SZ niti su pod njim već su u NOVOM...kad bi samo to doprelo...
Dakle Kornelije je morao držati subotu da bi primio Duha po tvom gornjem i rimski stražar je isto morao i Etiopljanin i razbojnik a oni BRATE NE DRŽAŠE šabat i opet se spasiše i Duh na tvoje iznenađenje i Petrovo siđe na te pagane koji nemaju SZ a kako da zabraniš Duhu pitaj se...? Nemoj vući jaram dogme već budi u Duhu ljubavi koji je IZNAD slova koje plod SMRTI donosi pa donesi plod na ŽIVOT po Duhu.
,,Brate, Baumaester, sa tobom je zaista milina diskutovati.
Nisi ti daleko, samo kako ja vidim, potrebno je da jos shvatis neke nijanse koje su potrebne.,,
Moram te razočarati,daleko su ovo reči od milih a ko je blizu ili daleko Bog zna.
Neka te Bog blagoslovi i pomogne da Duhom Svetim razumeš ljubav i milost a ne osudu i sud jer ko je pod osudom nije pod milošću jer milost je ljubav a sud je pravda zato će se milost HVALITI na sudu.
Dodato posle 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Pavle je najiscrpnije sve opisao zato kaže kako je grešan kroz poznanje DEKALOGA i pita KO ĆE GA IZBAVCITI OD SMRTI zašto kad ima dekalog i tamo u njemu pečat...a on kuka da ide u smrt kroz saznanje iz dekaloga...i Paja hvali žrtvu koja ga ČISTI od smrti u koju bi po dekalogu stigao. Dakle gde nam je mir? U Isusu.
Gde nam je život? U Isusu...ili možda dekalogu...?
Vrata u život je: Isus ili dekalog...? Ako je Isus put istina i život pa zašto nam je to potrebno kad postoji osuda odavno kroz dekalog?
Zato da nas otkupi od smrti a ko nie u smrti u životu je i Duh je Isusov u nama i svedoči da smo deca Božija jer VEROM uđosmo a ne delima zakona BRATE!!!
Znam mnogo osoba koji ne drže subotu niti se obrezuju a imaju Duha Svetog:,,Da li ti je to sablazan BRATE?,, Ako jeste čitaj ponovo o rimskom stražaru i Korneliju i Etiopljaninu i razbojniku pa se čujemo. Ti ljudi menjaju svoj život znajući da imaju zastupnika i ne misle da ih zakon spašava već telo Hristovo kroz ljubav veliku koju Bog pokaza jer ko veliča osudu taj uskraćuje ljubav i gasi radosnu vest.
Isus nije rekao da nose osudu već radost a Duh Sveti će osvedočiti savakog da sazna da je grešan i da mu je potreban Isus kao put u život a ne zapovest jer u njoj nije život već osuda.
Mir ti brate moj, razumem te u potpunosti verovao ili ne ali ti mene ne možeš još razumeti jer nosiš teret bez potrebe i bojim se drugo jevanđelje.