Baumester:
Eto ti kažeš da ja mešam Božije reči one od pre sa onima malo kasnije pa zar nisu obe Božije zapovesti?
Jesu obe Bozje zapovesti, samo jedna je data prilikom stvaranja sto pokazuje da je za sva vremena, a druga kasnij zbog greha, koja je bila deo obrednog zakona koji je bio na snazi samo za jedno vreme, kao sto je potvrdio prvi apostolski sabor u Jerusalimu Dela 15,
---------
Kako je rekao da se obrezuju svi Avraamovi potomci tako je rekao i da Jevreji dre odmor između ostalih.
Vec sam i naveo da to nij isto. Istina je daje Bog to sve rekao, ali je prilikom stvaranja posvetio i blagoslovio samo Subotu, a o obrezanju nije bilo ni reci. Pokusaj da shvatis bitnu razliku. Subota nije data SMo Jevrejima, ona je data Adamu, predstavniku ljudske rase.
-------------
Kornelije pre Petrove posete NIJE imao ni obrezanje ni subotu a DSuh dođe na njega pa kako je mogao kad krka krmetinu i ne odmara subotom a ist bi i sa rimskim stražarem?
A kako znas da nije drzao subotu? Kako znas da je krkao krmetinu? Ne bi bilo na odmet da se malo bolje upoznas sa Kornelijom. On je dugo zuveo medju Jevrejima i postepeno je primao biblijsko ucenje. Drugo, on se odazvao Bozjem pozivu, a Bog poznaje srca i misli zato je Duh Sveti potvrdio njegovu odluku pre nego sto su to ljudi ucinili.
---------------
Biti DOBAR ČOVEK odnosno Bogobojazan ne znači da je održao zakon već se tamo taksativno navodi sve šta je činio pa kad nađeš zakon da je održao onda mi javi a ipak je spašen po milosti.
Ma slazem se sa tobom da je Kornelije kao i svi mi spasen miloscu, ali jasno je navedeno da je bio i ispravan u svom zivotu.
To je ono sto je Bog oznacio u Zakonu da je volja njegova za ljude. Bog je priznao njegova DOBRA DELA. Dela 10,4.
--------------
Kornelija nije živeo u bezakonju niti je ostao u zakonu već je živeo po ljubavi oi dobrim delima koja i u Matej 25 se navode.
I sa tim se slazem, da Kornelije nije ostao da zivi u bezakonju, a to znaci da je ziveo u skladu sa Bozjim zakonom.
Ceo Bozji zakon nas poziva da cinimo dobra dela, a to je ono sto je oznaceno u zakonu i to je Bozja volja.
-----------
Gde piše da su SVI prvi hrišćani držali zakon...ako ovde imaš u vidu samo Jevreje OK a ako su i PAGANI hrišćani kroz veru onda nisi u pravu i voleo bih da čuješ šta Paja Rimljanima piše.
A gde pise da hriscani nisu trebali da zive po Bozjem zakonu? Nigde. Pavle je dobro objasnio u Rumljanima, da je zakon pravedan dobar i svet, ali on jasno kaze da on nije dobar jer je prodan pod greh. Pavle uzdize zakon, a ne odbacije ga.
Potvrdi to što si rekao Pismo da naučim to bi meni bilo draže od komentara.
To mi se svidja sto trazis biblijske dokaze.
Evo ti za sada samo dva. Pavle pise: "Ne znate li da kome dajete sbe za sluge u poslusanje, sluge ste onoga koga slusate, ili greha za smrt, ili poslusanje za pravdu. Plata za greh je smrt, a dar je Bozji zivot vecni u Hristu Isusu Gospodu nasemu."
Rimljanima 6,16.23.
Dekalog je merilo Bozje pravednosti, a to je Bozja osobina koje ce vecno trajati. Nikad Bog nece biti neravedan niti ce prihvatiti bilo ciju nepravdu. Spasavamo se Blagodacu ili miloscu Bozjom, a ne svojom zaslugom, ali u znak zahvalknosti za primljeni dar spasenja nastojcemo da zivimo po Bozjoj volji koja je izrazena u Njegovom zakonu.
Imamo pravo izbora: ili da gresimo porotiv Bozje volje i primimo smrt, ili poslusanje po Bozj em pravednom zakonu i da primimo zivot vecni.
Bog te blagoslovio.