- Učlanjen(a)
- 08.02.2009
- Poruka
- 3.957
Netacno,vec zbog paganizovanja hriscanstvai unosenja paganskig obelezja i obicaja,pa otuda i nedelja kao dan sunca,koja se praktikovala kod svih paganskih narodaKažeš da je na izvornom jevrejskom jeziku sedmi dan imenovan kao subota. Zašto je onda u hrišćanstvu taj dan nedelja? Odgovor se sam nameće. Upravo radi biblijeskih dvosmislenosti i različitog tumačenja.
Prvo ne radi se ovde o danu koji se ne radi,vec o danu koji je Bog namenio za bogosluzenje iza zajednicu sa Njim.Ti mozes i trebas imati svakog dana zajednicu sa njim,ali je 7.dan posebno odvojio za posebne blagoslove tog dana.Interesantna mi je ova tvoja kovanica SAT-utday/Planeta se ne zove SAT ali se sunce zove SUN.Znaci tvoja kovanica bi imala smisla kada bi bilo SATURN-day.Na nemackom ti je recimo SON-tag(cita se zontag,zon je sunce) a subota SAM-stag.Sad mi izvedi i njohovog jezika kako je subota posvecenja SATURNU pa ces uvedi pogresan princip izvodjenja kovanica.Imas preko mislim 100 jezika na kojima se subota,vrlo slicno kaze od originala,pa eto i u nasem jeziku shabat-subota,kod rusa sobota,kod grka sabatisimo itd...itd...Protestanti subotari, ne rade Subotom, a mi Nedeljom, kao što i ime kaže - ne delamo. Rusi ovaj dan zovu Vaskrsenje - Воскресенье
Inače SUNday je dan posvećen bogu Sunca u arijevskim narodima i tu nikako nije moglo doći do promene zato što je tamo neki semitski bog propisao drugačije.
Subota - SATurday je posvećena bogu mrtvih i bogu vremena Saturnu (Kronosu) i zašto to ne reći - Satani wacko2
Kod Srba su zadušnice na taj dan i kult mrtvih oduvek.
Izgleda da su se tu sukobile velike tradicije...