Četvrta božija zapovest

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Kažeš da je na izvornom jevrejskom jeziku sedmi dan imenovan kao subota. Zašto je onda u hrišćanstvu taj dan nedelja? Odgovor se sam nameće. Upravo radi biblijeskih dvosmislenosti i različitog tumačenja.
Netacno,vec zbog paganizovanja hriscanstvai unosenja paganskig obelezja i obicaja,pa otuda i nedelja kao dan sunca,koja se praktikovala kod svih paganskih naroda

Protestanti subotari, ne rade Subotom, a mi Nedeljom, kao što i ime kaže - ne delamo. Rusi ovaj dan zovu Vaskrsenje - Воскресенье
Inače SUNday je dan posvećen bogu Sunca u arijevskim narodima i tu nikako nije moglo doći do promene zato što je tamo neki semitski bog propisao drugačije.
Subota - SATurday je posvećena bogu mrtvih i bogu vremena Saturnu (Kronosu) i zašto to ne reći - Satani wacko2
Kod Srba su zadušnice na taj dan i kult mrtvih oduvek.

Izgleda da su se tu sukobile velike tradicije...
Prvo ne radi se ovde o danu koji se ne radi,vec o danu koji je Bog namenio za bogosluzenje iza zajednicu sa Njim.Ti mozes i trebas imati svakog dana zajednicu sa njim,ali je 7.dan posebno odvojio za posebne blagoslove tog dana.Interesantna mi je ova tvoja kovanica SAT-utday/Planeta se ne zove SAT ali se sunce zove SUN.Znaci tvoja kovanica bi imala smisla kada bi bilo SATURN-day.Na nemackom ti je recimo SON-tag(cita se zontag,zon je sunce) a subota SAM-stag.Sad mi izvedi i njohovog jezika kako je subota posvecenja SATURNU pa ces uvedi pogresan princip izvodjenja kovanica.Imas preko mislim 100 jezika na kojima se subota,vrlo slicno kaze od originala,pa eto i u nasem jeziku shabat-subota,kod rusa sobota,kod grka sabatisimo itd...itd...:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Netacno,vec zbog paganizovanja hriscanstvai unosenja paganskig obelezja i obicaja,pa otuda i nedelja kao dan sunca,koja se praktikovala kod svih paganskih naroda

Netačno je ovo što ti tvrdiš. Šta više, to je malo i smiješno. Po tvome je svo hrišćanstvo paganizovano, pa otuda i nije u skladu sa onim biblijskim hrišćanstvom. Ako je ikada postojalo to "pravo" hrišćanstvo, kako to da se samo od sebe tako izvitroperilo i podleglo pagnastvu? Ako bi to bilo tačno, onda bi to govorilo da u samom fundamentu hrišćanstva nešto nije kako treba. Jer samo se bolesno tkivo može degenerisati.

Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
17
Interesantna mi je ova tvoja kovanica SAT-utday/Planeta se ne zove SAT ali se sunce zove SUN.Znaci tvoja kovanica bi imala smisla kada bi bilo SATURN-day.Na nemackom ti je recimo SON-tag(cita se zontag,zon je sunce) a subota SAM-stag.Sad mi izvedi i njohovog jezika kako je subota posvecenja SATURNU pa ces uvedi pogresan princip izvodjenja kovanica.Imas preko mislim 100 jezika na kojima se subota,vrlo slicno kaze od originala,pa eto i u nasem jeziku shabat-subota,kod rusa sobota,kod grka sabatisimo itd...itd...:)
Pa da, ali još iz antičkih vremena je svaki dan bio posvećen jednoj od sedam planeta. Tako su latini imali za subotu Saturni dies - Saturnov dan. Ovo se zadržalo i kod norvežana i mislim danaca, a delom i kod engleza SATURday. Ista je priča sa ostalim danima, negde je nešto ostalo, negde nije.
Recimo, Jupiterov dan je četvrtak i to je svuda povoljan dan, dok je marsov utorak nepovoljan.
Petak je ženski venerin i povoljan za gatanje, pod zaštitom je Mokoš (Sveta Petka). Naš primer.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Netačno je ovo što ti tvrdiš. Šta više, to je malo i smiješno. Po tvome je svo hrišćanstvo paganizovano, pa otuda i nije u skladu sa onim biblijskim hrišćanstvom. Ako je ikada postojalo to "pravo" hrišćanstvo, kako to da se samo od sebe tako izvitroperilo i podleglo pagnastvu? Ako bi to bilo tačno, onda bi to govorilo da u samom fundamentu hrišćanstva nešto nije kako treba. Jer samo se bolesno tkivo može degenerisati.
Ims 2 opicje ili je tacno sto sam napisao,ili Biblija laze i nije vise merilo Hriscanstva.Izaberi sta god da ti se svidja

Pa da, ali još iz antičkih vremena je svaki dan bio posvećen jednoj od sedam planeta. Tako su latini imali za subotu Saturni dies - Saturnov dan. Ovo se zadržalo i kod norvežana i mislim danaca, a delom i kod engleza SATURday. Ista je priča sa ostalim danima, negde je nešto ostalo, negde nije.
Recimo, Jupiterov dan je četvrtak i to je svuda povoljan dan, dok je marsov utorak nepovoljan.
Petak je ženski venerin i povoljan za gatanje, pod zaštitom je Mokoš (Sveta Petka). Naš primer.
Jos sada ispade da su latini stariji od Jevreja i nastanka svetoga pisma;)

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Jevreji su semiti i tek sa hrišćanstvom njihova kultura ulazi među arijevce.
Bez grka i rimljana se to ne bi dogodilo.

A sto mislis da su jevreji semiti. Koliko je meni poznato postojalo je vise naroda sa jevrejskom verom koji nisu bili genetski povezani. Pitanje je i odakle danasnji jevreji poticu, jesu li dosli iz egipta ili azije...
I dok su semiti bili na meti, mnogoljudnija i uspesnija bila je azijska frakcija... Pa cela rusija je bila puna jevreja ali ne semita.

Nista se tu nije izvitoperilo, ili mislis da su svestenici ikada prepustali nesto slucaju. Hriscanstvo je paganska religija u osnovi. Svi elementi iz hriscanstva su paganski. Ono sto se menjalo ili sto cini razlike izmedju pojedinih sekti kao sto su spc, ili rk ili cak i u okviru njih su lokalni paganski obicaji koji su implementirani bez problema na lokalnom ili drzavnom nivou. Zbog toga samo spc ima slave a rk ne. Zato oni slave nesto drugo. Zato su ljudi lako prihvatali "novo" hriscanstvo. Jer nije bilo uopste novo. Ali vec u drugoj generaciji to se zaboravljalo...

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Mislim da ti ocigledno ne znas bas sta pojam semiti oznacava,i brkas sa necim sto ti se vrzma u glavi.Drugo koji su to drugi semitski narodi koji su imali istu veru kao i Jevreji?:???:

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Mislim da ti ocigledno ne znas bas sta pojam semiti oznacava,i brkas sa necim sto ti se vrzma u glavi.Drugo koji su to drugi semitski narodi koji su imali istu veru kao i Jevreji?:???:

Radi se o hazarima, oni nisu semitski narod. Mada se njihovo postojanje rado precutkuje u istoriji. Neznam ni ja zasto. Ruski jevreji su po poreklu hazari. Bio je to vojno i kulturno veoma jak narod. Mislim da im je Kiev bio vazan grad, ali sigurno ima ljudi koji su nacitaniji na tu temu...

Rado cu ti dozvoliti da mi objasnis sta znaci semit. Ako mislis na jezicku povezanost onda mozemo i za arape da kazemo da su semiti. Ali sam se ja samo nadovezao na prethodni post a mislio na hebreje. Dok koliko je meni poznato hazari nisu semitski narod po poreklu ali su zato prihvatili veru...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
A gde si ti video u tom postu na koji si se nadovezao da neko spominje hazare?:blum3: Semitski narodi,vode porklo do Sima ili Šema jednog od Nojevih sinova,kako kaze Biblija i da medju njih spadaju i Arapi,ali ja ne vidim vezu sa mitskim hazarima?:???: Cim nesto nije istorijiski moguce potvrditi onda kako verovati da je to validno

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Jevreji su semiti
Jevreji su semiti, sto je tvrdnja koja nemora biti tacna. Bar ne ono sto danas podrazumevamo pod jevrejima. Postoje i istorijski spisi koji svedoce o tome da su hebreji vrlo efikasno progonjeni. Ako je "tacno" da su hazari ziveli na prostoru azijskom od turske du centralne rusije i belorusije i da su preuzeli veru od jevreja onda je vrlo verovatno da vecina danasnjih jevreja u izraelu nisu semitskog porekla. Ne kazem da je tako ali je moguce i meni kao teza zanimljivo. Da su hazari mitski je vrlo mitska tvrdnja kada se uzmu u obzir ogromna arheoloska nalazista u ruskoj stepi koja volsebno ostaju netaknuta i neistrazena. A vrlo dobro se zna cija su.
Vecina jevreja u americi potice iz progona u istocnoj i centralnoj evropi, a vecina izraelaca potice iz amerike i danasnje rusije. Pa sta su onda danasnjijevreji. DNA testovi srodnosti sa palestincima bi dali dokaz o semitskom poreklu, he he he.
Ja se izvinjavam svima jer ovo stvarno nije tema ovde...

A dali nesto istorijski nije moguce potvrditi zavisi od toga koje istorijske izvore citas. Ja se ne bih pozivao na skolske knjige, vrlo su skrte u svakom pogledu... E a biblija je prica za sebe.

Poslednja izmena:
Natrag