Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Mi verujemo u Boga ljubavi a ne nemilosrdnog Boga zakona.
Kazi mi ako je Bog zbog ''milosti'' mogao da ''ukine zakon'' i da ''Hrisots po tom istom zakonu ne bude osudjen i pogubljen''. Zasto to nije ucinio?
Kazes oni veruju u ''nemilosrdnog Boga zakona''?
Zar ne vidis da Bog nije mogao da ''postedi svog Sina'' ''po tom istom zakonu''(jer zakon zahteva 'smrt') jer upravo ''krsenje tog istog zakona'' je i dovelo do toga da je njegov Sin morao umreti. To cak ni ''Bog milosti nije mogao da izbegne'' - jer bi onda morao biti nedosledan sam sebi.
Ipak Bog ''iz milosti'' dolazi na ovu zemlju i ''sebe predaje za grehe ljudi'' i to sve ''pod zakonom'' i u skladu sa zakonom, da bi opravdao one ''koji su po njemu sagresili'' , mi postajemo ''slobodni od zakona'', jer se vise ne spasavamo ''delima zakona'', jer Hristos sve to ''ispuni''.
Dalje, ako je zakon ''u potpunosti ukinut'' to Hristos ''postade grehu sluga'', ispade da je ''dozvoljeno gresiti''.
Ne, nego i dalje ''vazi zakon'' i Bog ''nije ukinuo svoj zakon, kao sto rece Hristos: ''Nisam dosao da ukinem, vec da ispunim'' - sto znaci da je on ''sve zapovesti podigao na visi duhovni nivo'', vise nije greh samo ''uciniti preljubu'' vec je greh cak i ''pomisliti na taj cin'' . Greh je u ''srcu'' a to je ''zakon duha'', gde vise ne trebamo ''formalno drzati zakon po slovu'' vec je neophodno''izvrsavanje zakona duhovno iz srca''. To je ono sto je Hristos ucinio i zbog cega je dosao, da nam ''utisne zakon u srce'', i tada zakon ''postaje deo nas samih'', to ''postaje nasa licnost''(jer nama je tada prirodno ciniti dela zakona) i zato se moze reci ''nismo vise pod zakonom'', jer mi prirodno tezimo da ''cinimo ono sto je od srca'' tada nam vise ne treba ''pisani zakon'' jer je ''zakon u nasem srcu''.
Inace zakon je odraz Bozjeg karaktera, i on ne moze govoriti protiv svog zakona(on ne moze biti promenjen ni ukinut), zakonodavac uvek donosi zakon u skladu sa svojim shvatanjem ''izpravnog i pogresnog'' pa tako cini i Bog.
Ono sto je od ''zakona ukinuto'', to nisu ''glavne zapovesti'' vec kako Pavle rece ''senke'' ono sto je bilo ''slika buduce stvarnosti'' sto je ukazivalo na Hrista i sto je on svojim zivotom ''ispunio'' to vise ne vazi jer je to ''slika buduce stvarnosti'' i na Hristu se ispunilo. To vise nije neopodno drzati, to su npr. ''zrtveni sistem i razni praznici koji su ukazivali na Hrista.''