Božiji zakoni

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Malo sam istrazivao, i uopste nije tacno da kod jevreja ''ne postoji podela zakona'', postoji jedna vrsta podele, gde oni sami priznaju da ''Deset Reci'' (" Aseret ha-Dibrot") nisu posebne zapovesti, nego kategorije, odnosno klasifikacija zapovesti. Svaka od 613 pisanih zapovesti moze se svrstati u jednu od tih deset kategorija, manje ili vise ocigledno. Na primer, zapovest da se na sabat ne radi i Yom Kipur takodje spada u tu kategoriju, svi praznici su u nekom smislu sabat i tu spadaju sve zapovesti koje se odnose na osvecenje vremena. Dakle, ''ne postoji podela zakona u SZ'', ali ipak postoji shvatanje da su ''10 reci temelj svih drugih zakona'' kod jevreja, tako da jevreji ipak imaju podelu zakona...

Kada covek pita Isusa: ''sta da radim da zasluzim zivot vecni'', on mu navodi ''deset reci'', a ne kompletnu Toru, sto je u skladu sa jevrejskim razumevanjem..

I vec sam rekao, da onih 613 pisanih zapovesti sve se mogu pronaci u ''deset reci'', i ako bismo odbacili tih 10 reci (i kompletnu Toru) i uzeli samo NZ od zakona ne bi ostalo nista, jer NZ ''nema spisak zakona'' pa tako i zapovest o ''rodoskvrnucu''(incestu) ne postoji u NZ.. Homoseksualci i rodoskrvnici, upravo koriste ovaj argumenat (da NZ nema zakona), da bi opravdali svoje sklonosti..

Dalje, Isus kaze: ''NISAM DOSAO DA UKINEM ZAKON''.

Ali Slap ne razume, da Isus jeste nesto ''ukinuo'':

''A u polovinu nedelje, UKINUCE ZRTVU I PRINOS''

Dakle suprotno Slapovim tvrdnjama , Hristos ne dolazi da ''gura neki svoj zakon'' , vec ''ukida zrtve i prinose'' i sve ostale praznike koje su bile ''senke njegove smrti i vaskrsenja''.
Sve ostalo, dakle ceo Mojsijev zakon sto se tice ''morala'', ostaje na snazi, i tu nema neke ''podele'', vec se ceo drzi.
A onih ''deset reci'', su objasnjenje svih drugih zakona, i to pokazuje da su najvaznije.

Dakle ako pricamo o ''podeli zakona'', nema potrebe toliko duziti, podela ne postoji zvanicno, ali se vidi razlika.
I vidi se ''sta Isus ukida'' a ''sta ostaje'', a to sto ostaje su ''deset reci'' i ''kompletan Mojsijev zakon koji te reci tumaci''.

O svemu ovome svedoci kako Biblija, tako i Apostoli, a ja sam neke stihove vec prilozio gde se navodi Tora koja je obavezna za Hriscane, a pravom poznavaocu Biblije, ovi stihovi nisu ni potrebni, jer ih zna napamet, da sada ne duzim...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape, da li si najzad shvatio istinu koju je i tvoj kardinal potvrdioi,
da "ADVENTISTI SEDMOG DANA IMAJU SVE DOKAZE (Iz Biblije) NA SVOJOJ STRAN.
Posle ove izjave, Slape razmisli koliko su tvoje optuzbe usmerene na adventiste istinite?

BOZJE ZAPOVESTI

1. JA SAM GOSPOD BOG TVOJ I NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA UZA ME.
2. NE OBOŽAVAJ NIKAKAV LIK REZAN NITI IKAKVU SLIKU OD ONOGA ŠTO JE ORE NA NEBU ILI DOLE NA ZEMLjI, ILI U VODI I ISPOD ZEMLjE.
3. NE UZIMAJ UZALUD IMENA GOSPODA BOGA SVOJEGA.
4. SECAJ SE DANA ODMORA DA GA SVETKUJEŠ; ŠEST DANA RADI I SVRŠI SVE SVOJE POSLOVE, A SEDMI DAN JE ODMOR GOSPODU BOGU TVOJEMU.
5. POŠTUJ OCA TVOJEGA I MATER TVOJU, DA TI DOBRO BUDE I DA DUGO POŽIVIŠ NA ZEMLjI.
6. NE UBIJ!
7. NE CINI PRELjUBE.
8. NE UKRADI.
9. NE SVEDOCI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA.
10. NE POŽELI NIŠTA ŠTO JE TUÐE.

Slape, mozes li nam objasniti, zbog cega je tvoja crkva izbacila drugu zapovest iz Dekaloga, a desetu podelila na dve?

Da li je to zbog toga sto Bog nije znao kakav treba da bude Njegov zakon,a vi znate mnogo bolje?

Ovo je samo za Slapa da bolje spava:

Pitanje iz Katehizma: “Koji je dan Subota”
Odgovor: Subota je dan subotni.
Pitanje: Zasto svetkujemo nedelju umesto Subote?
Odgovo: MI PRAZNUJEMO NEDELJU ZATO STO JE KATOLICKA CRKVA PROMENULA SVETOS SA SUBOTE NA NEDELJU.” The Convert’s Catholicism of Catolic Doctrine (1957) p. 50.

Slape, sta ovo tvrdi katolicki Katehizam?
Ko je promenio Subotu u nedelju?
Zasto si nas ovde mesecima varao da crkva nije ucinila nikakvu promenu, jer navodno nikad nije ni svetkovala Subotu?

Posto do sada nise verovao Bogu, Bibliji, ni istoriji, hoces li sada reci da ne verujes ni svome Katehizmu? Znam da te ovo dovodi do ludila, ali sta mogu kad svi ljudi vide da je tako.
-------------------

Pitanje: Imate li ikakav drugi dokaz da crkva ima pravo da postavi praznike i pravila?
Odgovor: Kad ne bi imala tu vlast, ona to ne bi ni ucinila, danas se ceo moderni svet slaze sa njom. Ona pravi zamenu od sedmoga dana Subote u nedelju prvog dna, promenu koju nam dozvoljava Sveto pismo.” Doctrinal Cate Chism (1876) p. 174.

Slape, odgovori nam svima sada ponovo, dali je tvoja crkva izvrsila zamenu ili nije?

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali Slap ne razume, da Isus jeste nesto ''ukinuo'':

''A u polovinu nedelje, UKINUCE ZRTVU I PRINOS''

Dakle suprotno Slapovim tvrdnjama , Hristos ne dolazi da ''gura neki svoj zakon'' , vec ''ukida zrtve i prinose'' i sve ostale praznike koje su bile ''senke njegove smrti i vaskrsenja''.

Dn 9,26-27: A poslije šezdeset i dvije sedmice bit će Pomazanik pogubljen, ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja. I sklopit će savez s mnogima za jednu sedmicu: a u polovici sedmice prestat će žrtva i prinos: na vrhu Hrama bit će grozota pustoši sve do svršetka, dok se određeno pustošenje ne obori na pustošnika.

Ovo je vrhunac adventističkog "pustošenja i bogohuljenja". Pogledajte, adventisti "razaranje Svetišta", "ukidanje žrtve u Hramu" i "grozotu pustoši na vrhu Hrama" pripisaju nikom drugom do Isusu!? Isus je pustošnik za adventiste!? Što onda i očekivati od onih koji su i na ovakvo što spremni.

O svemu ovome svedoci kako Biblija, tako i Apostoli, a ja sam neke stihove vec prilozio gde se navodi Tora koja je obavezna za Hriscane, a pravom poznavaocu Biblije, ovi stihovi nisu ni potrebni, jer ih zna napamet, da sada ne duzim...

A pravi poznavaoci Biblije su oni koji su U Bibliji pronašli da je Isus pustošnik!? Bože sačuvaj.

Slape, mozes li nam objasniti, zbog cega je tvoja crkva izbacila drugu zapovest iz Dekaloga, a desetu podelila na dve?

Citiraj mi Dekalog iz Biblije koju su izdali katolici, pa da vidimo što su to izbacili.

Da li je to zbog toga sto Bog nije znao kakav treba da bude Njegov zakon,a vi znate mnogo bolje?

Eto, vi znate najbolje. Vi znate i širite naučavanje kako je Isus onaj pustošnik koji razara Svetište i postavlja grozotu pustoši na vrhu Hrama.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postoivanje prijatelji formasi,

nadam se da ste vec procitali moj gornji komentar u kom sam postaio Slapu direktna pitanja.
Reci te mi zar je to teoloski odgovor? On samo nesta lupi, a na pitanja se i ne obzire. Zasto?
Svima nam je jasnu, zato, jer nemsa odgovora, uhvacen je u klopku koju je sam za sebe napravio.

Slape, reci otvoreno ovde pred ljudima kao svedocima, ko je menjao Bozji zakon?

Da ti pomognem:

Katehizam:
TRECA ZAPOVEST (cetvrta)

Pitanje: Odkada je pocelo svetkovanje suboite?
Odgovor: Od stvaranja sveta, jer tada je Bog blagoslovio sedmi dan i pocinuo od svih dela svojih (1. Mojsoijeva 2,3).

Pitanje: Kada je ta ZAPOVEST BILA OBNOVLJENA? (Slape, OBNOVLJENA, a ne tek na Sinaju prvi put data, kao sto ti tvrdis.)

Odgovor: U starom zakonu, onda kada je Bog dao zapovesti Mojsiju na Sinaju pisane Njegovim prstom na dve ploce kamene. (2. Mojsijeva 20)
(Dakle tada je BILA OBNOVLJENA, a ne data)

Pitanje: Kako mozemo dokazati da Crkva ima vlast da odredjuje praznike i slavlja?
Odgovor: Upravo tim delom sto je promenila subotu u nedelju.”
Manuel of Christian Doctrine of Catholoc Belife (1916) pp. 67.68.

(Slape, reci nam sada da li je to istina da je Katolicka crkva ucinila tu zamenu?
Ko iznosi nestinu, Slape ili Katehizam? Jedan od njih iznosi neistinu.)

Rimokatolicka crkva je promenula cetvrtu zapovest odbacivanjem subote iz Reci Gospoodnje i uspostavila svetkovanje nedelje..” Nedelja i Njeno svetkovanje, (1879) str. 342.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je vrhunac adventističkog "pustošenja i bogohuljenja". Pogledajte, adventisti "razaranje Svetišta", "ukidanje žrtve u Hramu" i "grozotu pustoši na vrhu Hrama" pripisaju nikom drugom do Isusu!? Isus je pustošnik za adventiste!? Što onda i očekivati od onih koji su i na ovakvo što spremni.

Citas li ti sta pise u tom tekstu ili se pravis lud namerno?
Tekst govori o dve osobe naizmenicno..
Ocigledno se pravis lud, ali o tome smo vec govorili na drugoj temi pa mi nije gubiti vreme ovde..

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pitanje: Odkada je pocelo svetkovanje suboite?
Odgovor: Od stvaranja sveta, jer tada je Bog blagoslovio sedmi dan i pocinuo od svih dela svojih (1. Mojsoijeva 2,3).

Pitanje: Kada je ta ZAPOVEST BILA OBNOVLJENA? (Slape, OBNOVLJENA, a ne tek na Sinaju prvi put data, kao sto ti tvrdis.)

Odgovor: U starom zakonu, onda kada je Bog dao zapovesti Mojsiju na Sinaju pisane Njegovim prstom na dve ploce kamene. (2. Mojsijeva 20)
(Dakle tada je BILA OBNOVLJENA, a ne data)

Pitanje: Kako mozemo dokazati da Crkva ima vlast da odredjuje praznike i slavlja?
Odgovor: Upravo tim delom sto je promenila subotu u nedelju.”
Manuel of Christian Doctrine of Catholoc Belife (1916) pp. 67.68.

(Slape, reci nam sada da li je to istina da je Katolicka crkva ucinila tu zamenu?
Ko iznosi nestinu, Slape ili Katehizam? Jedan od njih iznosi neistinu.)

“Rimokatolicka crkva je promenula cetvrtu zapovest odbacivanjem subote
iz Reci Gospoodnje i uspostavila svetkovanje nedelje..” Nedelja i Njeno svetkovanje, (1879) str. 342.

Slape, reci otvoreno ovde pred ljudima kao svedocima, ko je menjao Bozji zakion?

Evo sta je na ta pitanja odgovorio Stvarnoslap:

stvarnoslap

Marko, jeli ti uopće znaš što dokazueš a što opovrgavaš?

Da li je to iakav odgovor na desetine mojih postova slicne sadrzine?
U koju kategoriju vi svrstavate Stvarnoslapa?

Upao je u jamu koju je sam sebi iskopao. On je mislio da mi ne znamo nista, a on je tu postavljen da nas "prosvetli" kao Buda. Grdno se prevario. Nije mu lako!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ljudi braćo nije Isus ništa ukinuo...zašto mu ne verujete?
Zašto se držite metlice i stavljate Isusa u ulogu rimskog vojskovođe...šta radite?
Danilo 9 gl i Matej 24 ako se ne postave po smislenosti sve i vašta se može čuti.
Tako ljudi uče za platu da je Isus onaj vojvoda što ratuje i razara Jerusalim...ne čude me isčašeni umovi jer je novac čudo već me čudi koliko naivnosti ima u narodu koji samo treba ČUTI šta Biblija kaže a ne plaćenici opunomoćeni od drugih plaćenika.

Natrag