VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
A odgovor je sledeci i vec je dat:
Ropstvo ili sluzba smrti je formalno ispunjavanje zakona bez vere u Hrista i istinskog posvecenja Duhom koji radja u coveku rod poslusnosti.
Novi covek Duhom rodjen ne zivi formalno po slovu zakona napisanom na kamenim plocama - vec po zakonu koji je Duhom Svetim upisan u njegovom srcu, a princip te poslusnosti je ljubav prema Bogu i bliznjima.
Sto se tice apostolskog sabora zapisanog u delima apostolskim 15 poglavlju - on se bavio pitanjem obrezanja i obrednog zakona i drzanjem obrednih pravila i propisa, a ne deset zapovestima.
Naime, neki Jevreji su zahtevali da se neznaboscima zapovedi da se obrezuju i da prihvate obredni zakon.
"Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev kao sredstvo opravdanja.
Zakljucak je bio - da se neznaboscima ne namece ovaj obredni zakon, jer je opravdanje i veri u Gospoda Isusa.
Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?
Nego verujemo da ćemo se spasti blagodaću Gospoda Isusa Hrista kao i oni."
Ovo potvrdjuje i apostol Pavle u 1 Korincanima 7. 18 - 19 gde jasno govori protiv zakona obrezanja, a upucuje na drzanje deset Bozjih zapovesti kao merilo pravde:
"Je li ko pozvat obrezan, neka se ne gradi neobrezan; ako li je ko pozvat neobrezan, neka se ne obrezuje.
Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božijih"
Dakle, niko nije odrzao OBREDNI zakon a ne deset zapovesti, i da je tako kako ti tvrdis - onda Isus ne bi na gori blazenstva prosirio zahteve zakona, vec bi ih umanjio.
Tacno, drzanje slova zakona UREZANOG U KAMENU bez vere u Hrista ubija (formalno ispunjavanje zakona koje su cinili Fariseji ).
Drzanje SVIH zapovesti zapisanih U SRCU verom u Hrista koji je izvrsio promenu u coveku ozivljava.
Predhodni odgovor:
Ropstvo ili sluzba smrti je formalno ispunjavanje zakona bez vere u Hrista i istinskog posvecenja Duhom koji radja u coveku rod poslusnosti.
Novi covek Duhom rodjen ne zivi formalno po slovu zakona napisanom na kamenim plocama - vec po zakonu koji je Duhom Svetim upisan u njegovom srcu, a princip te poslusnosti je ljubav prema Bogu i bliznjima.
http://serbianforum.org/threads/boziji-zakoni.615375/page-24#post-1720164
A evo mojih pitanja na koje nisam dobio odgovor:
Napomenuo si u jednom komentaru da covek mora biti nanovo rodjen.
Da li takav covek koji je doziveo nanovorodjenje i oslobodjen od proslih greha, da li taj covek krsi zapovesti, da li nakon novorodjenja krade, ubija, cini preljube, klanja se drugim Bogovima..itd, itd?
U redu - Da li ta ljubav čini da čovek nakon novorođenja "krade, ubija, cini preljube, klanja se drugim Bogovima, ne poštuje roditelje..itd, itd?
Evo citiraću zapovesti - pa ti navedi koju od tih zapovesti nanovorođeni čovek oslobođen od greha i ispunjen Duhom Svetim ima slobodu da krši a koju ne.
1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.
2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.
4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega. ( 2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje ).