DRZANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).
Tacno, drzanje zapovesti je uslov spasenja, tacnije - jedan od najbitnijih uslova spasenja, ali ne i sredstvo opravdanja od proslih greha, jer covek se opravdava iskljucivo zaslugama Hristove zrtve i njegove prolivene krvi na krstu, i tako opravdan i ociscen od greha u kome je Duh Sveti izvrsio promenu - on zivi novim zivotom ispunjavajuci sve zapovesti tako prirodno kako ga Duh vodi.
Drzanje zapovesti je uslov spasenja i ulaska u carstvo nebesko iz razloga sto bi krsenjem zapovesti on postao gresnik, a kao takav on nikada ne bi mogao da udje u Bozje carstvo slave i cistote gde vlada savrsena pravda.
Dakle, covek ovde mora dostici savrsenu pravdu i izgraditi sebe karakterno za carstvo nebesko, jer ce takav zivot nastaviti i na nebu.
Bog nikada gresnika nece pustiti u nebo jer je to ne moguce, jer je Bog za greh oganj koji spaljuje, i gresnik koji je ovde gresio ne bi tamo mogao da opstane, i kada bi takvom gresniku i bilo moguce da udje u Bozje carstvo - ono za njega ne bi bilo mesto radosti i mira, vec mesto mucenja, i on bi zeleo da se sakrije.
Jedino covek koji je u ovom zivotu kroz svakodnevno predanje Bogu i gledanjem u Isusa i kroz molitvu i proucavanjem Bozje reci i poslusnoscu - izgradio sebe karakterno, moci ce na kraju da udje u Bozje carstvo.
Opravdanje verom i zaslugama Hristove zrtve i prolivene krvi na krstu - je jedna od glavnih tacaka Adventne istine, i svako ovo moze da proveri.
Vera Adventista po pitanju opravdanja ( preuzeto iz 27 Adventistickih verovanja ):
10. Iskustvo spasenja
U beskrajnoj ljubavi i milosti Bog je učinio Hrista, koji nije znao za greh, grehom za nas, tako da u Njemu možemo biti učinjeni Božijom pravdom. Vođeni Svetim Duhom mi osećamo svoju potrebu, priznajemo svoju grešnost, kajemo se zbog svojih prestupa, i upražnjavamo veru u Isusa kao Gospoda i Hrista, kao Zamene i Primera. Ova vera koja prima spasenje dolazi preko božanske sile Reči i dar je Božije blagodati. Kroz Hrista mi smo opravdani, usvojeni kao Božiji sinovi i kćeri i oslobođeni od vlasti greha. Nanovo smo rođeni i posvećeni Duhom; Duh obnavlja naše umove, upisuje Božiji zakon ljubavi u naša srca i mi dobijamo silu da živimo svetim životom. Time što ostajemo u Njemu, postajemo sudionici u božanskoj prirodi i imamo jemstvo spasenja sada i na sudu.
(2. Korinćanima 5,17-21; Jovan 3,16; Galatima 1,4; 4,4-7: Titu 3,3-7; Jovan 16,8; Galatima 3,13.14; 1. Petrova 2,21.22; Kološanima 1,13.14; Rimljanima 8,14-17; Galatima 3,26; Jovan 3,3-8; 1. Petrova 1,23; Rimljanima 12,2; Jevrejima 8,7-12; Jezekilj 36,25-27; 2. Petrova 1,3.4; Rimljanima 8,1-4; 5,6-10; Rimljanima 10,17; Luka 17,5; Marko 9,23.24; Efescima 2,5-10; Rimljanima 3,21-26)