VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Dekalog je sastavni dio Mojsijeva zakona, i čini 0,344% Mojsijeva zakona.
Da, ali su različiti po važnosti, trajnosti i funkciji ili svrsi u planu spasenja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Dekalog je sastavni dio Mojsijeva zakona, i čini 0,344% Mojsijeva zakona.
Da, ali su različiti po važnosti, trajnosti i funkciji ili svrsi u planu spasenja.
U kontekstu biblije i plana spasenja, i u mnoštvo tekstova koji su postavljeni u temama koje govore ili ne govore o zakonu.
Stvarnoslap, nisi samo naveo gde u deset zapovesti postoji jedanaesta zapovest koja kaže ovo što si citirao:
"Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem (νόμῳ Κυρίου): dvije grlice ili dva golubića"
Pre nego što odgovoriš na ovo - obrati pažnju da se u starom zavetu pominje više različitih vrsta pravila i propisa - osim deset reči ( kako biblija naziva deset zapovesti ).
Iz tekstova koje sam postavio jasno se vidi da u starom zavetu sam Bog pravi podelu na DESET REČI i ZAKONE.
"U to vreme reče mi Gospod: Isteši dve poče od kamena kao što behu prve, i iziđi k meni na goru, i načini kovčeg od drveta.
I napisaću na tim pločama reči koje su bile na prvim pločama što si ih razbio, pa ćeš ih metnuti u kovčeg.
Tako načinih kovčeg od drveta sitima, i istesah dve ploče od kamena, kao što behu prve, i iziđoh na goru s dvema pločama u rukama.
I napisa na tim pločama šta beše prvo napisao, deset reči, koje vam izgovori Gospod na gori isred ognja na dan zbora vašeg; i dade mi ih Gospod.
I vrativši se siđoh s gore, i metnuh ploče u kovčeg koji načinih, i ostaše onde, kao što mi zapovedi Gospod" ( 5 Mojsijeva 10. 1 - 5 )
"Zapovijedi Mojsije Levitima, koji nošahu kovčeg zavjeta Gospodnjega, govoreći:
Uzmite ovu knjigu zakona i metnite je pokraj kovčega zavjeta Gospoda Boga svojega, da bude ondje svjedok na vas" ( 5 Mojsijeva 31. 25 - 26 )
U opštem smislu - sve ove vrste zakona su zapisane u zborniku zakona nazvan "TORA" zakon, ali to ne ruši činjenicu da biblija pravi razliku između različitih vrsta zakona i pravila koja su u njoj zapisana.
Ja ne sumnjam u tvoje poštenje.
Ako je u pitanju predavanje "deset zapovesti" nisam siguran da on u tom predavanju tako kaže, ali proveriću već danas pa ću napisati.
Što se tiče knjige - ako je u pitanju knjiga "Put istina i život, ona nije baš navernija samom predavanju, ali proveriću i to jer je posedujem, i uporediću sa predavanjem.
Pozdrav.
Jeste pise u knjizi "put istina i zivot", da li je knjiga verna predavanju ne znam..
Citiraj gdje u Bibliji piše da je Dekalog važniji i trajniji od ostatka Zakona.