Postovanje brate Mire,
Mnogoi si me odusavio ovim tvojim komentarom.
Ako sam te dobro razumeo, ti tvrdis da Pavle izjavljuje da je ono sto je napisano na plocama proslo, i ti iz toga izvodis zakljucak da je Bozji zakon ukinut. Da li sam te dobro razumeo?
Umesto da komentarisem tekst koji si naveo kao dokaz tvoje teze, pre toga postavicu ti samo jedno pitanje, ne od sebe nego opeti iz Pavlove poslanice.
Ako je zakon ukinut, kako ti razumes ovu Pavlovu izjavu: "JER PRED BOGOM NISU PRAVEDNI ONI KOJI SLUSAJU ZAKON, NEGO CE SE OPRAVDATI ONI KOJI GA TVORE." Rimljanima 2,13.
Sta Pavle kaze, koji ce se se OPRAVDATI, prestupnici zakona ili oni koji ga TVORE?
Ako i dalje ostajes pri prvoj izjavi i ako je istina da Pavle govori o ukidanju Dekaloga, onda stavljas samoga Pavla u suprotnost sa te dve izjave, a Pavle nije u suprotnosti.
Sada da se vratimo na tekst koji si prilozio:
''Ako li je služba smrti koja je u kamenje urezana slovima, bila u slavi, tako da sinovi Izraelovi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegova, koja prestaje:
Mire, da te ohrabrim makar malo, nisi ti prvi koji je dosao do toga zakljucka, imao sam priliuku sa mnogo njih koji to isto tvrde, zato nema poterebe da se razocaras.
Recimi Mire, prema stihu koga si prilozio, sta je to sto prolazi?
Slazem se sa tobom da Pavle govori o kamenim plocama zakona. To je tacno. Medjutim, da li Pavle tu kaze da je zakojn taj koji prolazi ili prolazi nesto drugo?
Drugo, sta misis, da li je slava osvetljavala ploce zakona ili se pokazala na necemu drugome?
Pavle ne naglasava da se slava pokazala na plocama zakon, nego se pokazala na Mojsijevom licu, tako da narod nije mogao od te slave da gleda u Mojsijevo lice, a ne u ploce zakona.
Prema tome. sta je to sto prolazi? Nije zakon, jer da je to Pabvle ovde rekao da zakon prolazi bio bi suprotan mnogim svojim izjavama. Nega sta je stoi prolazi? Slava koja se pokazala na Mojsijevom livcu, ona je ostala jedno vfreme ali ubrzo je iscezla. To je sto prolazi i Pavle o tome govori, a ne o prolaznosti Bozjeg zakona.
Ne mozemo Boga spustiti na svoj nivo. Boizji zakon je merilo Bozje pravde i on nikad nece zastareti.
A da je bilo potrebno da se zakojn menja i da se umesto subote uvede nedelja, zar mislite da takvu vaznu promenu ne bi Isus izneo, ako ne pre stradanja i vaskrsenja, svakako bi je izneo posle vaskrsenja. Ali Bozji zakon je vecan kao i Bog sto je vecan i nepromjenljiv.
Nadam se da ce ti ovo moje objasnjenje pomoici da razumes nastavak toga teksta.
Kamo li neće mnogo većma služba Duha biti u slavi?
Jer ako je služba osude slava, mnogo većma izobiluje služba pravde u slavi.
Jer i nije slavno, što se je proslavilo s ove strane, zbog prevelike slave.
Jer ako je bilo slavno, ono što prestaje, mnogo je većma slavno ono, što ostaje.'' (2. korincanima 3:7-11).
Mire, pitao si me i ranije, kako da u Dekalogu nije zabranjena psovka.
Dekalog nije detaljni zakon, nego osnbovni. On je temelj svim drugijm zakonima. Nije ni bilo moguce na dve kamene ploce izneti celo zakonodavstvoi.
Dovoljno je ovo sto je receno o tome: "Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega." 2. Mojsijeva 20,7. Kod drugih naroda nema toga obicaja da izgovaraju tolike pogrdne reci kao sto je slucaj na Balkanu.