Božiji zakoni

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Da bi ljudi bili spremni da se održe na sudu, vijest im zapovijeda: »Bojte se Boga, i podajte mu slavu«, »i poklonite se onome koji je stvorio nebo i zemlju, i more i izvore vodene«. Kakav rezultat će donijeti prihvatanje ove vijesti Božje i vjeru Isusovu.« Da bi čovjek bio pripravan za sud, potrebno je da drži Božje zapovijesti. Ovaj zakon bit će mjerilo karaktera na sudu. Apostol Pavao izjavljuje: »Koji u zakonu sagriješiše, po zakonu će se osuditi… na dan kad Bog uzasudi tajne ljudske po evanđelju mojemu preko Isusa Krista.« Dalje kaže da će se »oni opravdati koji ga tvore«. Rimljanima 2, 12–16. Vjera je potrebna da bi se držao Božji zakon; jer »bez vjere nije moguće ugoditi Bogu«. »A što god nije po vjeri, grijeh je.« Jevrejima 11, 6; Rimljanima 14, 23.
Prvi anđeo poziva ljude da se »boje Boga i da mu daju slavu«, i da mu se poklone kao Stvoritelju neba i zemlje. Da bi to činili, moraju slušati njegov zakon.
Propovjednik kaže: »Boga se boj, i zapovijesti njegove drži, jer to je sve čovjeku.«
Propovjednik 12, 13. Bez poslušnosti njegovim zapovijestima, Bogu nije ugodna nikakva služba. »Jer je ovo ljubav Božja da zapovijesti njegove držimo.« »Tko odvraća uho svoje da ne čuje zakona, i molitva je njegova mrska.«
1. Ivanova 5, 3; Priče 28, 9.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, izgleda da ce i od tebe biti nesto dobro, postavio si dobro pitanje.

Odgovor: "OVDE JE TRPLJENJE SVETIH, KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZiJE I VERU ISUSOVU." Otkrivenje 14, 12

Sta mislis Slape, zar to nisu pravi hriscani? Biblija ih cak naziva "svetima", a oni se prepoznau po tome sto drze Zapovesti Bozje (a ne Mojsijeve) i imaju veru Isusovu. To su po Bibliji poravi hriscani.

A čija je ovo zapovijed, Božja ili Mojsijeva?

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Dakle, jeli Božja ili je Mojsijeva? I držite li vi adventisti ovu zapovijed?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Deset zapovesti su nazvane "BOŽJI ZAKON" jer ih je sam Bog napisao svojim prstom na kamenim pločama koje su bile stavljene u kovčeg zaveta unutar Svetinje nad Svetinjama.

Za razliku od toga - obredni zakon je nazvan "MOJSIJEV ZAKON" jer je set tih obrednih zakona i pravila napisao Mojsije u knjigu - koja je bila stavljena pored kovčega zaveta.

Dakle, sama činjenica o pisanju i mestu gde su stavljeni ovi zakoni - govore u prilog njihove važnosti i trajnosti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ovo činiti?
Ako im je Bog to otkrio 23.10.1844. i ako je Jelena s tim bila upoznata, zašto se onda Jelena "pravi luda" pa im u travnju 1847. piše da je tu istinu dobila u viđenju i da im je preporuča? Meni je jasno da je Jelena lagala, a sada od tebe saznadoh da se i "luda pravila".

Ona jeste dobila ovo otkrivenje kasnije, ali to ne znači da zajednica Adventista nije pre toga spoznala ovu istinu o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama, jer je sam Bog otkrio braći Adventistima dva dana nakon velikog razočarenja.
Bog je ovu istinu kasnije dao u viđenju sestri Ellen White koju je pozvao u službu vesnika i proroka crkve ostatka, kao i mnoge druge istine, i one su zapisane u svedočanstvima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ona jeste dobila ovo otkrivenje kasnije, ali to ne znači da zajednica Adventista nije pre toga spoznala ovu istinu o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama, jer je sam Bog otkrio braći Adventistima dva dana nakon velikog razočarenja.
Bog je ovu istinu kasnije dao u viđenju sestri Ellen White koju je pozvao u službu vesnika i proroka crkve ostatka, kao i mnoge druge istine, i one su zapisane u svedočanstvima.

Šta ti ovdje svašta nadrobi. Te Bog je "otkrio braći adventistima dva dana nakon razožaranja", i Jelena je to znala, a onda je Bog ponovo ovu istinu dao Jeleni u viđenju. To je otprilike kao da netko tvrdi kako je prošle godine otkrio Ameriku, i onda kaže da preporuča ono što je Kolumbo otkrio u 15. stoljeću. Kad već sramotite sami sebe, nemojte bar Boga u to uvlačiti i sramotiti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Deset zapovesti su nazvane "BOŽJI ZAKON" jer ih je sam Bog napisao svojim prstom na kamenim pločama koje su bile stavljene u kovčeg zaveta unutar Svetinje nad Svetinjama.

Za razliku od toga - obredni zakon je nazvan "MOJSIJEV ZAKON" jer je set tih obrednih zakona i pravila napisao Mojsije u knjigu - koja je bila stavljena pored kovčega zaveta.

Božji zakon = Mojsijev zakon = Zakon (Tora, Petoknjižje)
Ovako je u Svetom Pismu, a vi adventisti kasapite Sveto Pismo kako vas volja, tko vam to može zabraniti.

Dakle, sama činjenica o pisanju i mestu gde su stavljeni ovi zakoni - govore u prilog njihove važnosti i trajnosti.

A gdje ti ovo piše u Bibliji?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne razumeš šta sam napisao.

Bog jeste braći Adventistima otkrio ovu istinu još u početku, a kasnije je to dao u vizijama sestri Ellen White.

Ja sam ti citirao tekst gde jasno piše kada i kako su Adventisti spoznali ovu istinu.

Bilo bi dobro da počneš malo da odgovaraš na postavljeno.

Za početak - odgovori da li u priloženom citatu piše da su Adventisti do uverenja o očišćenju Svetinje došli 2 dana nakon velikog razočarenja.
Jednostavno - DA, ili NE.

To će biti naznaka da te možda počnem smatrati ozbiljnim sagovornikom.

"Do ovog uverenja došli su ovako, drugog dana nakon razočarenja, dakle 23 listopada 1844 godine - brat Hajram Edson molio se Bogu da mu da prvu spoznaju o čišćenju Svetinje.
Za vreme molitve Sveti Duh mu je razjasnio veliku istinu - da se ta Svetinja nalazi na nebu.
Ovo saznanje saopćio je bratu O.R.L Krozijeru, i tada su obojica počeli proučavati ovaj predmet na osnovi svetog pisma.."

"Kada su braća nastavila proučavati sveto pismo - videla su da se to očišćenje trebalo obaviti krvlju, prema tome to nije moglo biti obično čišćenje - već očišćenje od greha.."

"Kao što su se Hristovi učenici posle one noći straha i razočarenja radovali kada su videli Gospoda - tako su se i ovi Kristovi sledbenici 1844 godine, posle svog gorkog razočarenja obradovali kada su videli Isusa u Svetinji nad Svetinjama nebeskog hrama kao svog prvosvešenika, koji treba uskoro doći kao njihov car i izbavitelj.." ( odabrana svedočanstva 71 - 76 strana - ceo tekst o spoznaji istine o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama ).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne razumeš šta sam napisao.

Bog jeste braći Adventistima otkrio ovu istinu još u početku, a kasnije je to dao u vizijama sestri Ellen White.

Ja sam ti citirao tekst gde jasno piše kada i kako su Adventisti spoznali ovu istinu.

Bilo bi dobro da počneš malo da odgovaraš na postavljeno.

Za početak - odgovori da li u priloženom citatu piše da su Adventisti do uverenja o očišćenju Svetinje došli 2 dana nakon velikog razočarenja.
Jednostavno - DA, ili NE.

To će biti naznaka da te možda počnem smatrati ozbiljnim sagovornikom.

"Do ovog uverenja došli su ovako, drugog dana nakon razočarenja, dakle 23 listopada 1844 godine - brat Hajram Edson molio se Bogu da mu da prvu spoznaju o čišćenju Svetinje.
Za vreme molitve Sveti Duh mu je razjasnio veliku istinu - da se ta Svetinja nalazi na nebu.
Ovo saznanje saopćio je bratu O.R.L Krozijeru, i tada su obojica počeli proučavati ovaj predmet na osnovi svetog pisma.."

"Kada su braća nastavila proučavati sveto pismo - videla su da se to očišćenje trebalo obaviti krvlju, prema tome to nije moglo biti obično čišćenje - već očišćenje od greha.."

"Kao što su se Hristovi učenici posle one noći straha i razočarenja radovali kada su videli Gospoda - tako su se i ovi Kristovi sledbenici 1844 godine, posle svog gorkog razočarenja obradovali kada su videli Isusa u Svetinji nad Svetinjama nebeskog hrama kao svog prvosvešenika, koji treba uskoro doći kao njihov car i izbavitelj.." ( odabrana svedočanstva 71 - 76 strana - ceo tekst o spoznaji istine o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama ).

Ovo Jelena piše nakon 1850. godine. A 1847. godine ista ta Jelena piše kako je Bog njoj otkrio istinu o "čišćenje Svetinje" 1846. godine. Dakle, kako je riječ o jednoj i istoj Jeleni, u jednom slučaju Jelena očito laže. Ja sam uvjeren da Jelena laže u oba slučaja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Božji zakon = Mojsijev zakon = Zakon (Tora, Petoknjižje)
Ovako je u Svetom Pismu, a vi adventisti kasapite Sveto Pismo kako vas volja, tko vam to može zabraniti.

Samo još da priložiš dokaz da je cela "TORA" ili petoknižje bilo stavljeno u kovčeg zaveta, i ova teorija može da prođe.

Ovako, biblijsko učenje je "da postoji zakon - deset zapovesti" koje je Bog napisao svojim prstom i bio stavljen u kovčeg zaveta ( koje Jevreji smatraju nečim najsvetijim ), i sa druge strane obredna pravila i propisi koje je napisao Mojsije i bio stavljen pored kovčega zaveta.

Jevreji su tačno znali ovu podelu i danas znaju, i imaju različite nazive za ove dve vrste zakona.

A gdje ti ovo piše u Bibliji?

"U to vreme reče mi Gospod: Isteši dve poče od kamena kao što behu prve, i iziđi k meni na goru, i načini kovčeg od drveta.
I napisaću na tim pločama reči koje su bile na prvim pločama što si ih razbio,
pa ćeš ih metnuti u kovčeg.
Tako načinih kovčeg od drveta sitima, i istesah dve ploče od kamena, kao što behu prve, i iziđoh na goru s dvema pločama u rukama.
I napisa na tim pločama šta beše prvo napisao, deset reči, koje vam izgovori Gospod na gori isred ognja na dan zbora vašeg; i dade mi ih Gospod.
I vrativši s
e siđoh s gore, i metnuh ploče u kovčeg koji načinih, i ostaše onde, kao što mi zapovedi Gospod" ( 5 Mojsijeva 10. 1 - 5 )

"Заповиједи Мојсије Левитима, који ношаху ковчег завјета Господњега, говорећи:
Узмите ову књигу закона и метните је покрај ковчега завјета Господа Бога својега, да буде ондје свједок на вас" ( 5 Mojsijeva 31. 25 - 26 )

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi odgovorio na pitanje koje sam ti uputio.

Nema govora o laganju, već o tvom izvrtanju i dodavanju nečega što ona nije napisala.

Dakle, ona jeste napisala da je Bog dao lično otkrivenja o Svetinji, ali ona NIGDE NE KAŽE da pre toga Bog nije otkrio ovu istinu Adventistima, vec je ona dobila ovo direktno Božje otkrivenje u tom periodu.

Natrag