Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Nedavno je Mire rakao kako su neki tek u 15. veku u vreme pojave Reformacije poceli da tvrde da se u Crkvi pojavljuje idolopoklonstvo
Ja nisam to nigde rekao! Ja sam govorio o "istoricarima" a ne o "nekima"!
Uvek je kroz istoriju bilo ljudi koji su zamerali crkvi razlicite stvari ukljucujuci tu i upotrebu ikona i to niko ne spori!
Medjutim sve do 15. veka nijedan "istoricar" nije izneo zakljucak da je crkva bilo sta preuzela iz paganizma!
Ako si ti nasao takav zakljucak molim te da mi postavis jer ja nisam.
Te tvrdnje istoricara su novijeg datuma i pripadaju periodu nakon reformacije.. Osim sto su fabrikovane i ne baziraju se na cinjenicama, te tvrdnje su navele cak i crkvu da redefinise svoje sagledavanje istorije danas, sto je pogresno!
Znaci, nijedan istoricar pre 15. veka (pre reformacije) "nije tvrdio da je crkva svoje obicaje ili praksu izvela iz paganizma ili da za to postoje dokazi!" Oni su samo pisali izvestaje o ljudima koji su kroz istoriju zamerali crkvi neke stvari. Ali nisu tvrdili da su te zamerke ispravne! Niti su se one ikada dokazale ispravnima!
Tek od 15. veka, istoricari tvrde da "je crkva sasvim sigurno preuzela paganske obicaje" a za svoje tvrdnje ne iznose bas nikakve materijalne dokaze!
Potrebni su dokazi:
- Ko kada gde i kako je preuzeo paganski obicaj i uveo ga u crkvenu praksu?
- Koja su imena ucesnika tih dogadjaja?
- Ko su svedoci da se to zaista desilo?
Dakle, ovde se sasvim sigurno radi o fikciji. Istoricari su nakon reformacije pod uticajem protestantizma poceli da iznose ovakav pogled, a ne pre toga!
Poslednja izmena: