Tek od 15. veka, istoricari tvrde da "je crkva sasvim sigurno preuzela paganske obicaje" a za svoje tvrdnje ne iznose bas nikakve materijalne dokaze!
Potrebni su dokazi:
Posto ne postoje apsolutno nikakvi dokazi, ono sto nam ostaje su samo "slicnosti". A slicnosti nisu"identicnosti" . Cesto slicnosti mogu biti i slucajne i cesto posluze fabrikovanju prica, kao sto to Den Braun u svojoj knjizi vesto radi!
- Ko kada gde i kako je preuzeo paganski obicaj i uveo ga u crkvenu praksu?
- Koja su imena ucesnika tih dogadjaja?
- Ko su svedoci da se to zaista desilo?
Dakle, ovde se sasvim sigurno radi o fikciji. Istoricari su nakon reformacije pod uticajem protestantizma poceli da iznose ovakav pogled, a ne pre toga!
Dobro jutro brate Mire,
Verovatno si pomislio da sam zanemario drugi deo tvoga posta i pobegao zato sto nema odgovora na njega.
Zbog toga ti odgovaram i na ova pitanja.
Ti tvrdis da nema nikakvog dokaza da je crkva usvojila nezabozacki obicaj klanjanje i sluzba ikonama. Da li si siguran da nema dokaza?
Da li si siguran da se tu radi samo o FIKCIJI?
Jesi li siguran da su tako nesto poceli iznositi samo istoricari posle Reformacije?
Mire, evo ti dokaza:
“Pri karju prvog perioda udjose u crkvenu upotrebu, prvo simbolicne slike, a kasnije i slike koje predstavljahu sveta lica ili radnje, ali poslednje veoma retko i uz opiranje mnogih....
Spanski sinod u Iliberisu Elviri 306. godine, naredio je da na zidovima hramova ne sme biti slika i u crkvenom istoricaru, Jevseviju (+ 340) eposkopu Kesarije Palestinske, savremeniku pomenutog sinoda, nalazimo coveka koji je religiozne slike smatrao neznabozackim obicajem. Medjutim, iz recenog vidi se da je taj obicaj vec tada poceo otimati maha i pri kraju IV stoleca bese vec prilicno prosirean, iako je jos uvek bilo takvih, koji su ili sasvim osudjivali upotrebu religioznih slika, ili su drzali taj obicaj za opasan. Medju najodlucnije protivnike religioznih slika, ikona, spada, jos pri kraju 4 stoleca crkveni otac Epifanije ( + 403). Opca crkvena istorija knjiga I. str. 652.
Ecclesiastical history : books 1-5 by Eusebius
Da damo konkretan odgovor na tvoja pitanja:
Na pitanje KO? odgovor, Jevsevije (Eusebius) (+ 340) episkom Cesarije Palerstinske.
Kada? U prvoj polovini 4. veka (+ 340.)
Koja su imena tih ucesnike? Jevsevije (Eusebius) episkop Cesarije Palestinske i crkveni otac Epifanije.
Mire, nadam se da si sada dobio konkretan odgovor.
Reci cu samo ovo:
"Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.Ljubav nikad ne prestaje"
Dakle, i ja se nadam, kao sto se i Bog nada..
Pa ti osudjujes svo pravoslavlje za dela pojedinaca. Svo vreme ti i doticni (Tripo) dela pojedinaca u pravoslavlju koristite kao dokaz i tvrdnju da je celo pravoslavlje lose!
O cemu onda mi pricamo?
Ako si ti nepristrasan kao sto tvrdis, zasto onda i sam radis ono za sta optuzujes druge?
I sad ces reci da sam te lazno optuzio?
Ne nisam!
___
Sto se tice idolopoklonstva, rekoh nema ga! Mi ne obozavamo slike, a crkva ne uci obozavanju slika. Ma sta vi ovde iznosili ili tvrdili to nikakve veze nema sa nasim ucenjem!
Mire, jeli ti to meni (Marku) odgovaras na gornji komentar?
Mozda je to odgovor Tripu ili nekome drugome.
Ja ocekujem odgovor na izjavu: Jevsevija (+ 340) eposkopa Kesarije Palestinske, koji je religiozne slike smatrao neznabozackim obicajem. Dakle, rec nije o izjavi nekakvog amalina nepismenog, nego o EPISKOPU.
Isto tako cekamo odgovor na stav crkvenog Oca: protivnika religioznih slika, ikona, pri kraju 4 stoleca crkveni otac Epifanija ( + 403).
Da saberemo:
1. Spanski Sinod je zabranio upotrebu ikona u crkvama.
2, Episkop Jevsevije,je ikone smatrao da su neznabozackog porekla.
3. Najodlucniji protivni slika , ikona bio je crkveni Otac Epifanije 4. vek.
Mire, pokusaj da odgovoris na te tri izjave.
Unapred hvala.
To tvrdis: "Sto se tice idolopoklonstva, rekoh nema ga! Mi ne obozavamo slike, a crkva ne uci obozavanju slika."
Mire, da li si zaista siguran da nema idolopoklonstva?
Vise puta si ponovio: "Mi ne obozavamo slike."
Mire, hvala Bogu ako je tako. Medjutim, da li si ikad pokusao da procitas celu DRUGU zapovest?
Ako jesi, da li si u njoj nasao rec: "obozavanje?" Ja do danas nisam!
Ako je tako, otkuda tebi taj izraz: "Mi ne obozavamo slike?' Mislim da vas niko ni ne osudjuje za to.
Zapopvest Bozja zabranjuje: "NE GRADI...NEMOJ IM SE KLANJATI NITI IM SLUZITI."
Vidis Mire, ne kaze nemoj ih obozavati,a ti to neprestano dajes kao odgovor; nego "Ne gradi... nemoj im se klanjati niti im sluziti."
Mire, mozemo li sada od tebe cuti odgovor na ono sto zaista Druga zapovest zabranjuje?
Unapred hvala
Poslednja izmena: