BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Прво је јер је одбацио православље
Nije on brate nikada ni bio pravoslavan (verovatno prikriveni adventista - simpatizer) . To se vidi. Ajde sto ja ne znam sve, jer nisam rodjen i odgajan u tome, ali on tvrdi da su mu preci veliki vernici a on sam od malih nogu je pravoslavan a pojma nema! Isto kao sto ga i govor odaje da se lazno predstavlja. Ja mu nista ne verujem. A kako i verovati coveku koji na krstenju laze kad ga upitaju "da li veruje u Trojstvo"? Nije toliko strasno ljudima slagati, ali na krstenju? Bogu? A on je rekao da veruje samo da bi ga zaronili u vodu.

Sto se tice ikona, vec sam objasnio, bukvalno im crtao da se zapovest ne odnosi formalno na "klanjanje", na sam spoljasnji cin, vec na srce, jer zakon je duhovan a ne telesan. Zato spolja ne mogu osuditi nijednog coveka jer ne znaju sta mu je u srcu! I jevreji ljube zid placa pa nisu krivi! (a mnogo su veci fanatici od ovih). A mi se ne klanjamo zato sto obozavamo te slike kao bogove, vec su ti predmeti sredstvo u Bogosluzenju, zapovedjeno od Boga. Kao sto je jevrejima bila zmija, tako su i nama slike predstave nebeskih stvarnosti! Kao i kovceg zaveta, heruvimi u hramu, sveti predmeti u jevrejskoj crkvi, tako su i nama ti predmeti sredstvo a ne subjekt obozavanja. Ako su jevreji mogli imati iste, mozemo i mi. A oni sve izvrcu, odricu se vere radi gluposti i neznanja..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nije on brate nikada ni bio pravoslavan

To možeš reći onim licemjerima koji su čekali da padne komunizam d abi išli u crkvu, a takvih je 98% pravosl. vjernika.

Jadna je vjera ljudi koja je zavisila od sistema.

Ajde sto ja ne znam sve, jer nisam rodjen i odgajan u tome,

Zato si bio formalista kada si bio advent. pa si mislio da su svi oko tebe, jer si svoj formalizam projektovao na njih.

ali on tvrdi da su mu preci veliki vernici a on sam od malih nogu je pravoslavan a pojma nema!

Pa ja sam i sada više pravoslavan od većine vas.

A kako i verovati coveku koji na krstenju laze kad ga upitaju "da li veruje u Trojstvo"?

Opet projektuješ sebe jer si ti lagao da si držao subotu, a ispalo je da si je držao formalno.

Nije toliko strasno ljudima slagati, ali na krstenju? Bogu? A on je rekao da veruje samo da bi ga zaronili u vodu.

Ti ne znaš šta je svrha krštenja.

Sto se tice ikona, vec sam objasnio, bukvalno im crtao da se zapovest ne odnosi formalno na "klanjanje",

Prasnuh u :roll: iako je ovo žalosno.

Sto se tice ikona, vec sam objasnio, bukvalno im crtao da se zapovest ne odnosi formalno na "klanjanje", na sam spoljasnji cin, vec na srce, jer zakon je duhovan a ne telesan. Zato spolja ne mogu osuditi nijednog coveka jer ne znaju sta mu je u srcu! I jevreji ljube zid placa pa nisu krivi! (a mnogo su veci fanatici od ovih). A mi se ne klanjamo zato sto obozavamo te slike kao bogove, vec su ti predmeti sredstvo u Bogosluzenju, zapovedjeno od Boga. Kao sto je jevrejima bila zmija, tako su i nama slike predstave nebeskih stvarnosti! Kao i kovceg zaveta, heruvimi u hramu, sveti predmeti u jevrejskoj crkvi, tako su i nama ti predmeti sredstvo a ne subjekt obozavanja. Ako su jevreji mogli imati iste, mozemo i mi. A oni sve izvrcu, odricu se vere radi gluposti i neznanja..

Ovo obavezno kopiram i šaljem na više adresa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne radi glupposti i neznanja. Zavedeni su od onog koji "citira pisma", gospodara prevare, koji će sve učiniti da Boga ljudima ogadi, da ga predstavi onakvim kakav Bog nije.

Joj sto je lepo..

A biblije nigde, samo lazna pripisivanja svojih greha drugima, osudjivanja, i prazne reci..

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Gospod i Bog naš!

Divan primer kako Bog od nas čini Svoju "ikonu".

Jednom je postojala grupa pobožnih žena koje su zajedno čitale i razgovarale o Svetopisamskim tekstovima. I tako su stigle do knjige proroka Malahije.
Dok su čitale treće poglavlje, naišli su na stih koji kaže: "I sešće kao Onaj koji lije i čisti srebro...."
Jedna od žena se ponudila da sazna o procesu rafinisanja srebra i da svima ispriča svoje iskustvo sledeći put.

Te nedelje je ta žena pozvala zlatara i zakazala sastanak da ga posmatra na poslu.
Nije spomenula ništa o razlozima svog interesovanja, osim radoznalosti da gleda proces rafinisanja srebra.
Gledala je zlatara kako drži komad srebra iznad vatre i pušta ga da se zagreje.
Objasnio joj je da je u preradi srebra potrebno držati srebro usred vatre, gde su plamenovi bili najtopliji, kako bi se spalile sve nečistoće.

Žena je razmišljala o tome da nas Bog drži na tako vrućem mestu - a onda je ponovo razmišljala o stihu, „koji lije i čisti srebro....".
Pitala je zlatara da li je istina da mora da sedi tamo ispred vatre sve vreme dok se srebro prerađuje.
Čovek joj je odgovorio “da” i objasnio da ne samo da mora da sedi i drži srebro, već mora da drži pogled na srebru sve vreme
dok je bilo u plamenu. Ako bi srebro bilo ostavljeno na trenutak predugo u plamenu, bilo bi oštećeno.

Žena je na trenutak ćutala. Zatim je upitala zlatara: "Kako znate kada je srebro potpuno pročišćeno?"

Nasmešio joj se i odgovorio: "Oh, to je lako. Kad vidim svoj lik u njemu. "

Ako danas osećaš toplinu vatre ovog sveta, samo zapamti da te Bog Otac drži i skoncentrisano te posmatra,
sve dok se Njegov Sveti Lik u nama ne projavi!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Divan primer kako Bog od nas čini Svoju "ikonu".

To nema veze sa ovom temom.

Jednom je postojala grupa pobožnih žena koje su zajedno čitale i razgovarale o Svetopisamskim tekstovima. I tako su stigle do knjige proroka Malahije.
Dok su čitale treće poglavlje, naišli su na stih koji kaže: "I sešće kao Onaj koji lije i čisti srebro...."
Jedna od žena se ponudila da sazna o procesu rafinisanja srebra i da svima ispriča svoje iskustvo sledeći put.

Te nedelje je ta žena pozvala zlatara i zakazala sastanak da ga posmatra na poslu.
Nije spomenula ništa o razlozima svog interesovanja, osim radoznalosti da gleda proces rafinisanja srebra.
Gledala je zlatara kako drži komad srebra iznad vatre i pušta ga da se zagreje.
Objasnio joj je da je u preradi srebra potrebno držati srebro usred vatre, gde su plamenovi bili najtopliji, kako bi se spalile sve nečistoće.

Žena je razmišljala o tome da nas Bog drži na tako vrućem mestu - a onda je ponovo razmišljala o stihu, „koji lije i čisti srebro....".
Pitala je zlatara da li je istina da mora da sedi tamo ispred vatre sve vreme dok se srebro prerađuje.
Čovek joj je odgovorio “da” i objasnio da ne samo da mora da sedi i drži srebro, već mora da drži pogled na srebru sve vreme
dok je bilo u plamenu. Ako bi srebro bilo ostavljeno na trenutak predugo u plamenu, bilo bi oštećeno.

Žena je na trenutak ćutala. Zatim je upitala zlatara: "Kako znate kada je srebro potpuno pročišćeno?"

Nasmešio joj se i odgovorio: "Oh, to je lako. Kad vidim svoj lik u njemu. "

Ako danas osećaš toplinu vatre ovog sveta, samo zapamti da te Bog Otac drži i skoncentrisano te posmatra,

Džabe se trudiš oko ovoga, Bog ne priznaje mješavinu. Nema služenja Bogu i mamonu.

Propovjedanja Jevanđelja i proklinjanja i huškanja na mržnju.

E na tvoju veliku žalost nije samo to Pravoslavlje, nego i ovo drugo.

Klanjanje idolima.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Koliko se ja razumem u diskusiju, ovo je tema BORBA ZA IKONE U HRISCANSTVU, zato bih vas molio da ne pricate makar sta nego da ostanemo na temi.

Idolopoklonstvo u Starom zvetu

Jos je Bog pozvao Avrama, da izadje iz Ura Haldejskoga, zbog toga sto su njegovi preci bili idolopoklonici. Cak je i Tara bio idolpoklonik.
1. Mojsijeva 12,1-

Bog je prilikom izbavljenja Izariljskog narod cinio mnoga cudesa. Dao je robiovima slobodu, proveo ih kroz Crbveno more suhim, a faraona i njegovu vojsku utopio u istoj vodi, pastavio je oblak koji ih je stitio u pustinji , a nocu svetlio da bi mogli putovat. davao im je svakog dana mano kojom su se hranili u pustinji. Pa i popred svega toga sto je ucinio za njih, narod se obaraca prvosvesteniku Aronu: "Hajde, nacini nam bogove, koji ce ici pred nama." Aron je poslusao narod, od njih sakupio zlato, od koga je salio tele i oni rekose: "Ovo su bogovi tvoji Izrailju, koji te izvedose iz zemlje Misirske." 2. Mojsijeva 32,1-4.
Nnarod je zeleo da ima boga koga moze videti, opipati, dotaci.
Da se Mojsije nije zauzeo za svoj narod, mozda bi vec tada bili unisteni zbog svog idolopoklonstva.

Strasno je i zamilsiti, da su cak i neki Jevreji, ne u Egtiptu ni u Vavilono, nego pored zidova grada Jerusalima, u dolini Geheni na oltarima spaljivali svoju decu bogu Molohu.
To i psalmita svedoci:
“Stadose sluziti idolima njihovim, i oni im bise zamka. Sinove svoje i kceri svoje prinosise na zrtvu djavolima. Prolivase krv pravu; krv sinova svojih i kceri svojih koje prinosahu na zrtvu idolima Hananskim, i oskvrnuse zemlju krvnim delima.” Psalam 106,36-38.

Ovo je tesko i zamisliti koliko daleko je moglo to njihovo idolopoklonstvo da ih daleko odvede od Boga.

U toj sredini Hristos je osnovao SVOJU CRKVU
. Ona je bila u centru idolopopklonstva. Svi okolni narodi bili su idolopoklonici: Rimljani, Grci, Egipcani, Vavilonci i svi ostali.
Zato se Crkva Hristova od pocetka borila protiv idolopoklonstva. Da je to tako, pokazuju mnogobrojne izjave Novog zaveta.

Sledi nastavak

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Bog ti u svemu pomogao i neka je uvek s tobom njegova ljubav i milosrđe.

Ba[ tako kako si napisao i jeste. Plamenovi sveta, svetovnog, zavodljivog nas napadaju, izazivaju, ali i čiste, sve dok ponovo ne postanemo ono za šta smo prizvani u život, za šta smo stvoreni: Imago Dei, ili εικόνα του Θεού Ikona Božija.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nastavak:

HRISATOVA CRKVA I UTICAJ IDOLOPOKLONSTVA

Hristova Crkva je uvek bila izlozena uticaju sveta i idolopoklonstva.
Strasno je i zamilsiti, da su cak i neki Jevreji, ne u Egtiptu ni u Vavilono, nego pored zidova grada Jerusalima, u
dolini Geheni na oltarima spaljivali svoju decu bogu Molohu.
To David svedoci: “Stadose sluziti idolima njihovim, i oni im bise zamka. Sinove svoje i kceri svoje prinosise na zrtvu djavolima.” Psalam 106,36.37.

Zbog toga je Bog dao jasna putstva o idolopoklonstvu u svome Zakonu Dekalogu. Dve zapovesti posvetio je tom pitanju.

Prva je : "Nemoj imati drugih bogova uza Me"
Druga je jos preciznije: "Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga sto je goren na Nebu, ili dolje na Zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im sluziti, jer sam Ja Gospod Bog tvoj..." 2. Mojsijeva 20, 4-6
Ovim je Bog zauvek ovekovecio nacela svoje pravde i zasteva sta On od nas svojih stvorenja ocekuje.

Hristova Crkva osnovana je usred idolopoklonika. Rimljani, Grci, Egipcani, Vavilonmci i svi ostali oko njih bili su idolopoklonici. Cak su i neki jevreji bili idolopoklonici. Pa i oni, koji su prihvatili hriscanstvo, pretila im je opasnost da se neki od njih vrate u idolopoklonstvo. Zbog toga su apostoli neprestano opominjali i upozoravali vernike da se odvajaju i cuvaju od idolopoklonstva.

Nedavno je Mire rakao kako su neki tek u 15. veku u vreme pojave Reformacije poceli da tvrde da se u Crkvi pojavljuje idolopoklonstvo. Da li je zaista tako?

Zato cemo sada pogledati apostolske izvestaje da vidimo sta Hristovi apostoli govore u Crkvi I uticaju idolopoklonstva. Pogledacome samo tekstove iz Novog zaveta.

U Delima 7,41. Data je opomena vernicima, iznoseci primer Izrailjaca koji nisu hteli slusati nego “I tada nacinise sebi tele, i prinesose zrtvu idolu, i radovahu se rukotvorini svojoj.”

Na Saboru u Jerusalimu, apostoli su od neznabozaca zahtevali: “Nego da im se zapovedi da se cuvaju od priloga idolskih.”Ddela 15, 20. To znaci, da se cuvaju od bilo kakve sluzbe idolima.

A za neznabosce koji verovahu mi zapovedismo da se cuvaju od ... priloga idolskih.” Dela 21,25.

“Ti, sto govoris da se ne cini preljuba, cinis preljubu? Ti, sto osecas odvratnost prema idolima, potkradas njihove hramove?Rimljanima 2,22. Carnic
Ovde Pavle ukazuje da vernici nisu uvek dosledni onome sto tvrde da veruju. S jedne strane mrze ideole, a ipak, ucestvuju u njihovoj svetinji.

“U Poslanica sam vam pisao da se ne mesate sa bludnicima. Ne opstite sa bludnicima ovoga sveta ili sa gramzljivima ili razbojnicima, ili idolopoklonicima.”
1. Konicanima 5,10.

“A sada vam pisem da se ne mesate, ako je onaj koji se i brat zove, bludnik, ili lakom, ili idolopoklonik... s takvim da ni ne jedete.” 1. Korincanima 5,11. Dr Zagoda
Zar to ne ukazuje na cinjenicu da je i medju vernicima koji su se nazivali bracom, bilo onih koji su, ipak, sluzili idoloma.
Zbog toga, cesto su apostoli pozivali i opominjali vernike da se cuvaju idolopoklonika i njihovog neverstva.

“Ne varajt se: Ni bludnici, ni idolopoklonici... nece naslediti carstva Bozijega”
1. Kornicanima 6.9-10.

“Idol nije nista na svetu i nema druga Boga osim jednoga.”
1. Korincanima 8,4.

“Niti bivajte idolopolonici, kao neki od njih...” 1. Korincanima 10,7.

“Za to, ljubazna braco moja, begajte od idolopoklonstva.”
1. Kornicanima 10,14.
Ponovo Pavle poziva vernike da se cuvaju idolopoklonstva.

“Znate da kad bijaste nezanbosci idoste ka idolima bezglasnima kako vas vodjahu.”
1. Korincanima 12,2.

“Ne vucite u tudjem jarmu nevernika; jer sta ima pravda za bezakonjem? ili kakvu zajednicu ima videlo s tamom? Ili kako se slaze Crkva Bozja s ideolima? Jer ste vi crkva Boga zivoga.”
2. Korincanima 6, 14 – 16.

“Poznata su dela telesna koja su preljubocinstvo, blud, necistota, besramnost, idolopoklonstvo... da oni koji tako cine nece naslediti carstva Bozijega.” Galatima 5,19-21.

“Ovo naime, dobro znajte da nijedan bludnik, ili necist, ili lakomac i idolopoklonik, nece nasleditio carstvo Hrista i Boga.”
Efescima 5,5.

“Pomorite dakle ude svoje koji su na zemlji: kurvarstvo, necistotu, slast, zlu zelju i lakomstvo, koje je idolopoklonstvo. Za koje ide gnjev Bizji na sinove protivljenja.”
Kolosoanima 3,4.5.

“Sami ljudi, pricaju za vas ... kako ste se od idola obratiste Bogu, da sluzite Bogu zivom i istinitom.”
1. Solunjanima 1,9. Carnic

“Jer je dosta sto smo proslo vreme zivota proveli po volji neznabiozaskoj, ziveci u necistotama, u slastima, u pijanstvu, u zderanju, u pijenju i bogomsrskom idolopoklonstvu.”
1. Petrova 4,3. Carnic

“Djeco, cvajte se od idola!”
1. Jovanova 5,21. Zagoda

Svakako ste primetili, sa kolikom zeljum i zauzimanjem apostoli nastoje da odvoje vernike od zaraze idolopoklonstva.

Verni Svedok ukorava svoju Crkvu ovim recima:
“No imam nesto protiv tebe, sto imas ovdje onih sto drze nauku Valama, koji je ucio Valaka, da dade sablazan pred sinove Izrailovim, da jedu zrtve idolske, i da se kurvaju..”
Otkrivenje 2,14.

“Ali imam nesto protiv tebe, sto dopustas zeni Jezavelji, koja za sebe govori da je prorocica, da ne uci i davodi u zabludu moje sluzitelje da cine preljubu, i da jedu zrtve idolske.”
Otkrivenje 2,20.

“I ostali, koji ne bese pobijeni zlima ovima, ne pokajase se od djela ruku svojih da se ne poklanjaju djavolima, ni idolima zlatnim, srebrnim, kamenim i drvenim...”
Otkrivenje 9,20.

“A strasljivima, i nevernima i poganima i krvnicima, i bludnicima i vracarima, i idolopoklonicima, i svima lazama, njima je diel u jearu sto gori ognjem i sumporom, koje je smrt druga.” Otkrivenje 21,8.

“A na polju su psi i vracari i bludnici i krvnici i idolopoklonici i svako koji ljubi i cini laz.”
Otkrivenje 22,15.
Ovde smo videli u Novom zaveti koliko puta su apostoli pozivali vernike da se cuvaju od idolopoklonstva, navodeci cak da su neki i zalutali u njega.

Zato ne vidim nikavih dokaza da Hristova Crkva, od samog pocetka pa sve do danas, nije imala problem sa idolopoklonstvom. Zato savet apostola Pavla jos uvek je na snazi:

„Stoga ljubljena braco moja, bježite od idolopoklonstva.“ (1. Korincanima 10,14)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Džabe se trudiš oko ovoga, Bog ne priznaje mješavinu. Nema služenja Bogu i mamonu.

Lepo si ga nagradio! Umesto da ga pohvalis za lep primer, za njegov trud i zelju da bude Bogu po volji, ti ga kudis!

Gde je tu podsticaj na dobro, gde je tu ljubav? Pa i dete pohvalis za trud ma koliko da u pocetku gresi!

I ti se zoves "profesor" a ne znas pohvaliti coveka za njegov trud i podstaci u njemu zelju da bude jos bolji..

Sramota jedna! Da ti predajes mom detetu, ja bi ga smesta ispisao iz takve skole!

Joj sto je lepo..

A biblije nigde, samo lazna pripisivanja svojih greha drugima, osudjivanja, i prazne reci..

A zasto to Tripu ne kazes? Vidi koliko je gore nalagao o meni i sta je rekao Tomi!

Toliko jadno i bedno istresanje i izivljavanje nad drugima.. Pa ako je to Hriscanstvo, onda ja uopste ne zelim biti Hriscanin!!!

Poslednja izmena:
Natrag