Adrian BG said:
Субота је дело закона, а вера је дело хришћанско.
Postovanje Adriane.
Subota je delo Gospodnje, koju je dao prvom ceoveku na zemlji – Adamu.
I ver nije od nase mudrosti, niti velikog truda, iako je i to potrebano, nego je i ona DAR od Boga.
Наравно. Зато Господ и говори да се и не пожели у срцу било какав преступ. Не да оспорава Закон, већ да га уздигне на виши ниво "преступа у срцу". Тако и суботу коју даде као знак Јеврејима преноси на веру у Њега, јер они којима даде суботу не могу ући у Мир Божији, без обзира што суботаре. Само се вером улази у (с)покој, а самим тим човек почива као што Бог почива.
Adrian, slazem se sa tobom da se VEROM spasavamo, a ne svojim zaslugama, ali oni koji su Bozijom miloscu primili dar vere, oni ne ostajju u bezakonju, a bezakonje je prestupanje Bozjeg zakona. Biblija jasno uci da bezakonice castva Bozjega nece naslediti.
Apostoj Jakov to ovako obnjasnjava: "Tako i vjera ako nema djela mrstva je po sebi." Jakov 2,17
Вама то ништа не може бити јасно, као што није било јасно фарисејима који су хтели да намакну јарам суботарски хришћанима, што је и узроковало Први Сабор. Тада су Апостоли "запушили уста" фарисејским јеретицима. Данас Апостоли не могу овде да вас смире, а верујем да бисте и Петру говорили како треба суботарити. [/QUOTE]
E moj Adriane, mnogo si prepotentan, kao da ti sve znas, a mi smo toliko glupi da te tvoje visine ne mozemo razumeti.
Odlicno si pokazao farisejski duh, onih koji su odbacili Hristovo ucenje i Njega kao Spasitelja.
Posto si pokazao u samom pocetku pravi duh, koji upravlja sa tobom, ne vidim nikavog smisla da nastavimo diskusiju.
Neka ti milostivi Bog pomiogne da Ga upoznas i da sledis Njegova uputstva, a ne ljudska.
Procitao sam i kazem da to nije istina.
Imam, mrzi me samo da odgovaram, iskreno..
Imam dokaze. Kazem ti da Popovic pise bezveze. Euzebije nije bio protivnik ikona.
Mrzi me da trazim ponovo jer smo vec govorili o tome pa si zaboravio.
Popovic izmislja! Probaj da nadjes Euzebijeve izjave protiv ikona, pa ces videti da ne postoje! (Valjda ces onda i shvatiti da Popovic nije nikakav istoricar).
Postoji jedno pismo koje se njemu pripisuje a koje navodno govori protiv ikona, ali je sasvim nejasno sta on tu govori.. Ostale njegove izjave su sve
u korist ikona!
Mire, hvala ti na odgovoru. na interenetu sam video da Univerzitet koji je daleko dom mene oko 20 milj ima istoriju Euzebijevu, ali me mrzi da oko toga gubim vreme.[/QUOTE]
Ajde da prevedemo to sto si ti prilozuio:
"
Eusebius as Anti-Icon
Euzebije protiv ikona
Eusebius’ reputation as an iconoclast comes from a letter he supposedly wrote to Constantine’s half-sister, Constantia. In response to her request that he send her an image of Christ Eusebius scolds her for making such a request. [/QUOTE]
Euzevujeva reputacije kao protivnika ikona (
iconoclast = protivnik ikona) dolazi iz pisma koje je uputio Konstantinovoj polu sestri Konstansiji. U odgovoru na njen zahtev
da joj poslje sliku Hristovu, Euzebijus ju je izgrdio sto je to trazila.
The first mention of this letter was at the iconoclastic council of Hieria in 754 (p. 193).[/QUOTE]
Ovo pismo je prvi put spomenuto na, protiv ikonskom koncilu u Hijareji 754 (str. 193).
Mire, hvala ti na ovoj izjavui, ali zasto nisi naveo izvor odekle si ga uceo? Dao si stranicu necega, a neznamo odakle je uzeto?
The iconoclastic tone of this letter is unmistakable but the letter raises more questions than it answers. [/QUOTE]
Ikonoprotivnicki ton pisma je nepogresiv, ali pismo postavlja vise pitanje nego odgovora.
If Eusebius held to a rigorist interpretation of the Second Commandment then how do we make sense of the positive tone in his Church History and elsewhere? [/QUOTE]
Ako Euzebije drzi do rigorosne interpretacije Druge zapovesti, onda kako to da dovedemo u saglasnost pozitivniog tona u Crkvenoj istoriji i drugde?
The letter becomes even more problematic if dated not at the end of Eusebius life but in the middle of his literary career.[/QUOTE]
Pismo postaje jos problemanticnije ako ne potice iz krajs Euzebijevog zivota, vec u sredini njegove literarne karijere.
In his assessment of Eusebius’ iconophobia Bigham notes that the evidence is quite problematic (see pp. 193-199). [/QUOTE]
U njegobvoj oceni Euzebijeve ikonofobije Bigham primecuje da je dokaz dostsa problermatican. (Vidi str. 193-199)
(Early Christian Attitudes toward Images by Steven Bigham - Book review by Robert Arakaki)
[/QUOTE]
Mire, jos jednom hvala ti sto si prilozio ovaj tekst. On jasno pokazuje da je Euzebije bio protivnik ikona, jer ga naziva iconoslast, a to znaci borac protiv ikona.
Ovo pismo izgleda da prilaze taj Bigham, medjutim, bilo bi mnogo bolje kad bismo imali direktno Euzebijeve izjave iz Istorije koju je on napisao. Mozda je ovo i uzito iz njegove Istorije, jer i onako ne znamo kojoj knjizi pripadaju stranice koje su navedene.
Prema tome, izjaava istoricara Jevsevija Popovica, savrseno se slaze sa Euzebijevom izjavom.
Prerma tome ne mozemo reci da je to Popovoc izmislio.